Informaţii privind formatul fişierului cu datele produselor

Pentru listarea produselor va trebui să realizaţi un fişier (feed) cu datele produselor şi să-l expuneti pe site-ul Dvs. de ex.: http://www.siteuldvs.ro/compari.csv după care să introduceţi link-ul către fişier în câmpul "Link-ul către fişieul cu datele produselor" din centrul de clienţi (la meniul datele magazinului). Acest fişier va fi descărcat în fiecare zi după ora 17:00 şi va fi încărcat în sistemul nostru, astfel datele produselor Dvs. vor fi actualizate zilnic.

În cazul categoriilor Filme DVD, Cărţi, şi Anvelope, avem nevoie de feed-uri speciale, pentru descriere accesaţi aici.

Câmpuri obligatorii:
manufacturer Numele producătorului produsului. Opţional numele producătorului poate să apară ca prima parte al câmpului "name".
Exemplu: Sony
name Denumirea produsului cu majuscular (prima literă). Denumirea produsului trebuie să conţine numele întreg dat de producător.*
Exemplu: Cyber-shot DSC-P200, Sony Cyber-shot DSC-P200
categoryNumele categorie şi al subcategoriei în care se încadreaza produsul Dvs. Nivelurile de categorii separate cu caracterul >.
Exemplu: Electronice > Camere foto si video > Aparate foto
product_url Link-ul (URL) către pagina de produs. Link-ul trebuie să fie unic la fiecare produs.
Exemplu: http://www.example.com/products.php?id=45884
price Preț brut final (include TVAul și taxele care se aplică gamei respective de produse). Prețul se referă la cantitatea/unitatea specificată pe pagina Dvs de produs și valoarea minimă de comandă.
identifier Identificator unic al produsului. (Codul intern folosit de magazin pentru identificarea produsului, valoarea codului ramane neschimbata).

Câmpurile de mai jos sunt recomandate, dar completând aceste date produsele Dvs. vor fi prelucrate mai uşor şi mai rapid. Completând aceste date veţi putea beneficia de listare mai targetată, ceea ce ajută luarea deciziei de cumpărare a vizitatorilor. Vă rugăm să completaţi cât mai multe câmpuri recomandate ca să puteţi vinde cât mai multe produse cu ajutorul sistemului nostru.

Câmpuri recomandate
image_url Link-ul (URL) către imaginea produsului. În cazul în care aveţi mai multe imagini la un anumit produs vă rugăm să introduceţi link-ul către imaginea mai mare cu calitate mai bună. Nu acceptăm imagini cu inscripţia de gen "fără imagine" sau cu logoul magazinului.
Exemplu: http://www.example.com/images/45884.jpg
image_url_2 Link-ul (URL) către imaginea produsului. În cazul în care aveţi mai multe imagini le puteţi afişa pe toate la un anumit produs.
Exemplu: http://www.example.com/images/45884.jpg
image_url_3 Link-ul (URL) către imaginea produsului. În cazul în care aveţi mai multe imagini le puteţi afişa pe toate la un anumit produs.
Exemplu: http://www.example.com/images/45884.jpg
description Descrierea produsului care poate să conţine şi caracteristicile tehnice.
Taguri acceptate: <b> </b>, <i> </i>, <br>, <ul> </ul>, <li> </li>,
productid Identificatorul produsului dat de producător.
Exemplu: 9H.Y3VLN.I8E
delivery_time Timpul de livrare al produsului. Produsul va fi livrat după comandă (la nivel de tară) în atâtea zile lucrătoare.
Format corect: 2; 2 zile; 2 zile lucratoare
Format incorect: 1 saptamana; 2-4 zile
Formatul corect pentru produsele care pot fi livrate în ziua plasării comenzii (sau următoarea zi lucrătoare) este 1; 1 zi; 1 zi lucratoare.
În cazul în care produsul nu se poate comanda vă rugăm să introduceţi cuvântul "NO" în acest câmp.
În cazul în care produsul nu este pe stoc şi nu ne puteţi da data exactă vă rugăm lăsaţi câmpul liber. Informaţiile furnizate vor fi listate astfel: "In stoc", "Livrare: max 3 zile", "Livrare: max 1 sapt.", "Livrare: max 2 sapt.", "Livrare: min 2 sapt."
Această informaţie poate fi acceptată și listată, doar dacă apare şi pe pagina de produs aferentă paginii Dvs. În cazul în care pe o pagină de produs prezentați mai multe oferte informațiile trebuiesc organizate de maneră clară. Astfel informația și produsul relevant pot fi asociate ușor.
delivery_cost Costul livrării produsului în ţară.
În cazul în care livrarea produsului este gratuită în toată ţara indiferent de greutatea sau preţul produsului formatul corect este: FREE, gratuit, gratis, fara cost
În cazul în care livrarea produsului este de ex. 30 Ron în toata ţara indiferent de greutatea sau preţul produsului formatul corect este 30; 30 RON (pret cu TVA inclus)
Codul EAN Codul EAN dat de producator min 8 - max. 13 cifre; Trebuie sa fie unic. (European Article Number)
MaxCPCMultiplier Bid maxim produs: ne puteti furniza cu cat sunteti dispusi sa platiti mai mult fata de pretul de baza a categoriei pentru pozitia evidentiata. Va rugam sa consultati informatiile despre licitatie.
Bidurile din feed vor fi acceptate de sitemul Compari.ro daca indeplinesc urmatoarele:
Termenul "BiDx" este introdus in fata bidului;
Valoarea bidului este o cifra intre 1.5-100.0;
Valoarea bidului contine doar o zecimala
Format corect: "BiDx1.5" , "BIDx1,5", "BIDx2", "BIDx9.4"
Format incorect: "1.5", "BID: 1.5", "BIDx1.55"
In Centrul de clienti afisam acele bidurile de produse din feed care apartin produselor prelucrate si listate prin comparatie pe Compari.ro
net_price Pretul net al produsului (nu include TVA-ul)
Color Culoarea dominantă a produsului. Camp recomandat doar in categoriile de moda.
Pentru un produs se specifica doar o singura culoare. In cazul in care acelasi produs are mai multe variatii de culoare va rugam sa introduceti produsul de atatea ori in datafeed cate variatii are, cu identificator unic si nume diferit.
Putem sa acceptam acest camp doar daca culoarea produsului din imaginea anexata in datafeed este aceeasi cu culorea specificata! Va rugam sa nu utilizați aceeași imagine pentru toate versiunile.
Size Marimea produsului. Camp recomandat doar in categoriile de moda.
Pentru un produs se specifica doar o singura marime. In cazul in care acelasi produs are mai multe variatii de marime va rugam sa introduceti produsul de atatea ori in datafeed cate variatii are, cu identificator unic si nume diferit.
Numai marimile UE și Internațional (S-M-L) pot fi recunoscute de catre sistemul nostru, nu putem accepta alte marimi.
GroupId Este folosit pentru a grupa produsele care pot aparea de mai multe ori in datafeed datorita diverselor variatii. Variația se poate referi la culoare, marime, model sau alte caracteristici ale produsului cum ar fi capacitatea de stocare.
Attributes Nou Camp folosit pentru transmiterea atributelor. Produsele care detin acesti parametri vor fi listati la filtrare. Sistemul poate procesa chiar si cele mai variate atribute. Cu cat ne furnizati mai multe informatii cu atat mai usor vor aparea produsele la filtrare.
Atributele vor fi procesate in XML, ni le puteti furniza conform celor de mai jos:
	<Attributes>
		<Attribute>
			<Attribute_name>Tip</Attribute_name>
			<Attribute_value>Casti</Attribute_value>
		</Attribute>
		<Attribute>
			<Attribute_name>Wireless</Attribute_name>
			<Attribute_value>Da</Attribute_value>
		</Attribute>
	</Attributes>

In cazul fisierelor CSV exemplul de mai sus trebuie trecut intre tag-uri Attributes, in campul numit Attributes. Daca atributele sunt introduse in camp, tag-ul Attributes la inceput si final nu trebuie introdus.
Langa valoarea atributului introduceti si unitatea de masura!
De ce se recomanda introducerea atributelor in feed? Ce aveti de facut?

În cazul produselor compatibile se necesită introducerea termenului "compatibil" în denumirea produsului. Dacă acesta nu este introdus în denumire, Compari.ro nu acceptă şi nu prelucrează produsul respectiv. Prelucrarea produselor compatibile se va realiza doar in anumite categorii.

În cazul în care unele produse comercializate dețin parametri diferiți față de cele date de producător, gruparea acestora într-o categorie separată în feed este necesară. În denumirea categoriei trebuie specificată faptul că produsele incluse sunt diferiți în configurație. (de ex: notebook configurație modificată)

Compari.ro nu este obligat să accepte si să prelucreze produsele în următoarele cazuri: Feed-ul nu corespunde cerintelor de mai sus sau conţine produse reînnoite, reambalate, neoriginale, folosite în showroomuri, cu ambalaj deteriorat; sau preţul nu contine toate accesoriile originale date de producător, totodată dacă preţurile nu includ şi nu respectă toate cerinţele garanţiale prevăzute de legislaţia română în vigoare.

Formatul fişierului

Feed-ul se poate realiza în format CSV/TSV sau XML.

Imaginile produselor

Prelucrarea imaginilor furnizate în feed poate necesita un interval mai lung. Pentru prelucrarea optimă este absolut necesară furnizarea imaginilor in mărimea minimă de 150x150px în format jpg, gif, bmp sau png. În cazul în care imaginile conţin watermark sau orice alt tip de identificator Compari.ro poate refuza prelucrarea acestora.

Format CSV/TSV

Fişier fracţionat cu , (virgulă), ; (punct şi virgulă) sau Tab (t) caracterul |
Separatorul (caracter de separare) poate fi prezent numai dacă valoarea câmpului se găseşte între ghilimele ("). În acest caz caracterul (") , ghilimelele din valoarea câmpului respectiv trebuie protejat prin metode de "escape", prin duplicare (""xy"") sau prin backslash (\"xy\"), ambele soluţii sunt suportate de sistem. În cele mai multe cazuri caracterele de tab (t) din valoarea câmpului pot fi schimbate în (space), deci implementarea formatului de date TSV este uşoara şi poate fi realizată de exemplu prin functia php "fputcsv".

Exemplu CSV

Format XML

Feed-ul se poate realiza şi în format XML, caz în care întregul conţinut trebuie inclus între tag-urile <products> si </products> iar între tag-urile <product> şi </product> datele fieacărui produs în parte.

Exemplu XML

* În cazul anumitor categorii, pe lângă denumirea folosită de producător sunt necesare și niște parametri în plus. Acestea sunt necesare pentru identificarea și prelucrarea completă a produselor. Acestea pot fi de exemplu cantitatea, în cazul produselor lichide, (gel de dus, sucuri, etc...) continutul de alcool in cazul bauturilor alcoolice, scara în cazul machetelor, sau platforma în cazul software-urlior de jocuri, etc.