Plitele tradiționale cu gaz sunt preferate de mulți. Sunt fiabile și mai puțin solicitante pentru portofelul dvs. și, de asemenea, adaugă un aer tradițional și clasic bucătăriei dvs. Nu trebuie să așteptați mult timp pentru ca temperatura să crească datorită flăcării directe, dar în ceea ce privește consumul de energie, acestea sunt inferioare plitelor electrice: se consumă aproximativ 30 % din energie. Iar modelele cu aprindere prin scânteie cu o singură mână nu sunt doar convenabile de utilizat, ci și sigure.
De asemenea, are avantajul de a fi insensibil la suprafețele inegale de pe fundul vasului de gătit, astfel încât puteți monta cu ușurință o tigaie folosită de mult timp cu un fund nu în întregime neted, de exemplu. Cu toate acestea, există și dezavantaje: poate fi dificil de instalat în bucătărie din cauza conexiunii la gaz, produce produse de ardere care trebuie evacuate și este mai dificil de curățat decât plitele electrice: flacăra deschisă poate arde deversările de pe suprafață.
Plitele electrice sunt mult mai sigure, în principal pentru că nu produc produse de ardere, deci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la scurgerile de gaz, de exemplu, și, prin urmare, există mai mult spațiu de manevră în ceea ce privește poziționarea. Aparatele mai moderne sunt acum echipate cu diverse caracteristici de confort și siguranță.
Avantajul plitelor electrice este că oferă o suprafață plană, ceea ce le face mai ușor de curățat, simplitatea lor le face să se potrivească bine cu mobilierul de bucătărie modern, iar performanța lor nu depinde de calitatea/cantitatea de gaz. Acestea pot fi mai scumpe din cauza consumului de energie, iar suprafața lor trebuie îngrijită, deoarece se poate zgâria în cazul unei utilizări frecvente - produsele de nivel superior sunt, de asemenea, mai solide din acest punct de vedere.
Majoritatea produselor au o suprafață ceramică, dar există și plite electrice cu suprafețe din sticlă securizată și inox .
Plită cu inducție
Plitele cu inducție devin din ce în ce mai populare, combinând performanța excelentă cu un design elegant. Plitele cu inducție funcționează prin magnetism, ceea ce transformă vasul de gătit în sine într-un element de încălzire, plita în sine nu se încălzește. Un alt avantaj este faptul că este foarte ușor de curățat, deoarece scurgerile nu ard pe suprafață. Acest model combină viteza gazului cu confortul plitelor electrice.
Este mai eficient din punct de vedere energetic, deoarece poate utiliza aproximativ 80% din energie (în comparație cu plitele pe gaz), este comod de utilizat și economisește timp. Nivelul de căldură poate fi controlat foarte precis, așa că este recomandat și pentru mâncăruri mai complexe.
Plitele cu inducție sunt, în general, mai scumpe decât cele ceramice sau cu gaz și este important să puteți folosi doar anumite tipuri de vase de gătit, cum ar fi cele compatibile cu tehnologia de inducție.
(Cum funcționează: sub plita electrică se află o bobină electrică (fir) în care curentul creează un câmp magnetic indus, care la rândul său generează un curent în vas însăși - care este apoi transformat în căldură - astfel încât aceste vase de gătit sunt special concepute pentru această tehnologie.)
Plită ceramică
Avantajele unei plite ceramice tradițională (fără inducție) includ, de asemenea, curățarea ușoară și un aspect elegant. Din punct de vedere al prețului, acestea se situează aproximativ între plitele cu gaz și cele cu inducție și pot fi utilizate cu toate tipurile de vase de gătit.
Din punct de vedere al economisirii energiei, acestea sunt puțin mai puțin eficiente decât plitele cu inducție, cu un consum de energie de aproximativ 50 %, față de aproximativ 80 % în cazul plitelor cu inducție.
Ar trebui să cumpărați o plită mixtă atunci când doriți să profitați de caracteristicile diferitelor tipuri de plită.