Unul dintre cele mai comune tipuri de aparate de aer condiționat este aparatul de aer condiționat split. Acestea au unități de transfer de căldură interioare și exterioare separate, iar agentul frigorific este transferat prin conducte între cele două unități. De obicei, nu există o diferență prea mare între unitățile exterioare, ci doar numărul de unități interioare conectate la acestea. Unitățile interioare pot varia în funcție de tipul de aparat de aer condiționat.
- Suprafața de montare perete/ perete lateral
Este unul dintre cele mai frecvente tipuri. Aparatele de aer condiționat split montate pe perete, pot fi instalate pe partea de perete apropiată de tavan. Acestea oferă o soluție ușoară în ceea ce privește locul de instalare, deoarece nu ocupă niciun spațiu util pe perete în încăpere și, prin urmare, sunt mai comune și, de obicei, mai ieftine. Acestea au o eficiență de răcire ridicată, dar o performanță de încălzire ușor inferioară.
- Suprafță de montare tavan/parapet
Aparatele de aer condiționat de tavan/parapet sunt ideale pentru încăperi mici cu pereți înclinați, mansarde sau pentru încăperi mai mari, montate pe peretele de sub fereastră. Din cauza apropierii lor de podea și a filtrelor cu suprafață mai mare, aerul care circulă prin ele este mai curat, dar se și murdărește mai mult, necesitând o curățare mai frecventă - de până la trei ori mai des decât în cazul modelelor montate pe perete. Aparatele de aer condiționat de tip parapet direcționează fluxul de aer de la podea către tavan, astfel încât mobilierul din apropiere poate restricționa fluxul liber de aer - ceea ce poate duce, de asemenea, la o eficiență de răcire ușor mai scăzută decât aparatele de aer condiționat montate pe perete. Unele modele moderne, cum ar fi Mitsubishi KJ și Fujitsu, folosesc încă ventilatoare cu dublă direcție pentru a compensa acest dezavantaj.
Aparatele de aer condiționat split de tip casetă funcționează pe același principiu ca și aparatele de aer condiționat split de perete, cu excepția faptului că unitatea interioară este montată pe tavan în loc de perete și poate fi instalată sub tavanul suspendat. Aerul care intră este aspirat de partea centrală a grilei din carcasă, apoi trece prin filtre, prin corpul schimbătorului de căldură și, în final, iese prin cele 2, 3 sau 4 guri de aerisire laterale. Acesta funcționează la o putere mare și, prin urmare, poate fi utilizat în încăperi mai mari.
Fan-coil
Aparatele de climatizare fan-coil combină cu succes încălzitoarele convectoare și sistemele de aer condiționat. Spre deosebire de aparatele de aer condiționat obișnuite, mediul de schimb de căldură este apa, nu gazul. Această caracteristică le face mai simplu de utilizat, în funcție de specificul economic. Aparatele de climatizare fan-coil pot fi utilizate pe tot parcursul anului, fie că este vorba de locuințe familiale, unități de alimentație publică sau clădiri și spații comerciale, datorită opțiunilor de instalare ușoară, elegantă și discretă.
Dulap de climatizare
Dulapul de climatizare este utilizat atunci când temperatura din interiorul unui dulap, cum ar fi un dulap de distribuție, trebuie menținută la sau sub temperatura exterioară. Trebuie acordată o atenție deosebită alegerii dimensiunii, deoarece scopul este de a menține temperatura admisibilă chiar și în condiții mai puțin bune, dar nu trebuie să fie supradimensionată. Prin urmare, se calculează un factor de corecție din raportul dintre temperatura exterioară și temperatura interioară a dulapului pentru a determina performanța corespunzătoare a aparatului de aer condiționat.
Aparat de climatizare de podea
Sistemele de climatizare de podea se caracterizează, în general, printr-o performanță ridicată și o bună eficiență. Acestea sunt utilizate pe suprafețe mai mari și mai ales în spații industriale, cum ar fi restaurante, cafenele, săli de conferințe.
Aparat de aer condiționat monobloc
În cazul aparatelor de aer condiționat monobloc, toate componentele sunt adăpostite într-o singură unitate. Acest lucru face ca instalarea să fie simplă, elimină nevoia de țevi sau alte unități pentru a funcționa și facilitează relocarea. Eficiența este, în general, mai mică, iar nivelul de zgomot mai ridicat. Este recomandată pentru locațiile în care nu este posibilă instalarea unei unități exterioare, de exemplu, în clădirile declarate monumente istorice.
- Aparat de aer condiționat mobil
Dacă preferați flexibilitatea, ar trebui să luați în considerare achiziționarea unui aparat de aer condiționat mobil. Acesta poate fi util, de exemplu, pentru persoanele care se instalează pentru o perioadă mai scurtă într-o locuință, cum ar fi un apartament închiriat, dar care au posibilitatea de a-și instala propriul aparat de aer condiționat mobil, sau pentru casele de vacanță. Aceste aparate de aer condiționat sunt ușor de mutat dintr-o cameră în alta și nu necesită neapărat prezența unui profesionist pentru a fi instalate, ceea ce le face o soluție simplă.
În general, o cameră de 40 de metri pătrați necesită cel puțin 3,5 kW pentru răcire, în timp ce o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați necesită 2,6 kW. Aparatul de aer condiționat mobil trebuie să expulzeze aerul cald printr-o conductă dedicată.
Aparatele de aer condiționat de geam sunt, din punct de vedere tehnic, similare aparatelor de aer condiționat mobile, dar acest tip de aparat de aer condiționat trebuie instalat în perete sau în deschiderea ferestrei. De asemenea, are o funcție de ventilație, ceea ce îl face potrivit pentru utilizarea în încăperi cu o calitate slabă a aerului.