Cum să cumpărați schimbător bicicletă?

Sistemul de transmisie al unei biciclete este una dintre cele mai importante componente și funcții ale unei biciclete. Schimbătorul din spate încordează lanțul și îl plasează pe una dintre pinioane, în timp ce schimbătorul din față schimbă între foile din față.


Dia, editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de schimbătoare de viteze

Schimbător MTB

Schimbătoarele pentru bicicletele de munte (MTB) au o construcție durabilă și ușoară.

  • Ajustabilitate
  • Solid și stabil
  • Eficiență la turele mai lungi

Schimbător cursieră

Schimbătoarele pentru biciclete de șosea sunt recomandate pentru utilizarea zilnică și pentru plimbările mai ușoare din weekend.

  • Gamă largă de pinioane
  • Schimbare lină a treptelor de viteză
  • Reglabilitate ușoară

Schimbători în butuc

Denumirea de schimbătoare în butuc este potrivită, deoarece schimbătorul nu este montat pe bicicletă ca o componentă separată, ci este integrat în butucul spate.

  • Este practic, deoarece designul său închis îl menține mai curat, astfel încât este nevoie de mai puțină întreținere
  • Poate fi folosit pentru a schimba vitezele fără a pedala
  • Unele versiuni sunt capabile să schimbe vitezele aproape neîntrerupt

Parametrii

Numărul de viteze
Schimbătorul de viteze trebuie să fie întotdeauna compatibil cu maneta de viteze, deci alegeți în funcție de cel mai mare pinion. Bicicletele de trekking mai ieftine au trei viteze în față și între șapte și zece viteze în spate. În prezent, bicicletele de MTB sunt echipate cel mai adesea cu un schimbător de viteze cu o singură viteză în față și cu un schimbător de viteze cu 12 viteze în spate. Bicicletele de oraș au 6-7 viteze.

Greutate
Schimbătoarele pentru MTB sunt, în general, puțin mai grele decât cele de șosea. Merită să se urmărească o greutate redusă pentru toate componentele.

Lungimea corpului casetei
Lățimea casetei butucului spate afectează numărul de pinioane pe care le puteți monta pe butucul spate și distanța dintre ele. Cu cât puteți monta mai multe, cu atât mai eficient puteți utiliza schimbătorul de viteze. Schimbătorul compensează diferența de tensiune dintre pinioane la schimbarea vitezelor. Există trei dimensiuni:

● Schimbător lung (SGS) - utilizat în principal pe bicicletele de munte cu multe viteze. Schimbătorul lung menține lanțul de dimensiunea aleasă de dvs. strâns pe pinioane.
● Schimbător mediu (GS) - ideal pentru bicicletele cu mai mult de un pinion, permite utilizarea unor casete de dimensiuni medii.
● Schimbător scurt (SS) - potrivit pentru bicicletele de șosea în care se utilizează o casetă de pinioane foarte scurt.

Reglarea schimbătorului

Nu aveți nevoie de un schimbător decât dacă aveți o bicicletă cu o singură viteză. Dar dacă achiziționați o bicicletă cu schimbător de viteze, veți avea nevoie de un ghid despre cum să îl configurați corect.

  1. Mai întâi spălați rolele și apoi lubrifiați schimbătorul.
  2. Reglați acum opritorul inferior astfel încât lanțul să se potrivească în cea mai mică treaptă de viteză și să sară fără probleme din cea de-a doua. Efectuați reglajul cu ajutorul unuia dintre cele două șuruburi opritori de pe schimbător. Rolele schimbătorului trebuie să fie la același nivel cu pinionul.
  3. Înainte de a fixa cablul, reglați șuruburile de fixare de pe schimbătorul de viteze și de pe maneta de schimbare a vitezelor pentru a lăsa loc pentru strângerea sau slăbirea cablului. Fixați cablul cu un șurub.
  4. Treceți la cea mai mare treaptă de viteză și folosiți cel de-al doilea șurub pentru a regla opritorul superior de pe corpul schimbătorului.
  5. Prindeți cablul și trageți-l ferm de cadru.
  6. În această etapă, schimbați la cea mai mică treaptă de viteză. În cazul în care cablul este slab, strângeți ușor șurubul.
  7. Dacă schimbătorul nu funcționează pe treptele mai mari, strângeți cablul cu ajutorul șurubului de reglare.
  8. Dacă schimbătorul nu funcționează pe treptele mai mici, slăbiți cablul prin înșurubarea șurubului în filet.
  9. Schimbarea vitezelor este lentă? Verificați starea bowden-ului.
  10. În cazul în care, în timpul mersului, rola de sus a schimbătorului intră în contact cu cel mai mare pinion, strângerea ușoară a șurubului din spatele schimbătorului va corecta problema.

Schimbătoarele cu arc invers funcționează pe principiul împingerii inverse și, prin urmare, pot fi reglate în sens invers. Spre deosebire de cele de mai sus, schimbătoarele cu arc invers necesită strângerea șuruburilor pentru a obține efectul dorit.

Cum se schimbă?

Există câteva reguli importante care trebuie respectate dacă doriți să vă păstrați schimbătorul în funcțiune pentru o perioadă lungă de timp.
Asigurați-vă întotdeauna că lanțul dintre foile de pedalier și pinionul spate este bine încordat.
Nu folosiți doar o singură treaptă de viteză, schimbați vitezele.
Nu folosiți viteze inutil de grele, deoarece acest lucru va scurta durata de viață a lanțului și vă va solicita inutil picioarele.
Pentru cățărători, vă recomandăm să folosiți viteze mai ușoare pentru a evita greutatea pe schimbător.
Schimbați viteza numai în timp ce pedalați.

Dacă nu știți cum să alegeți tipul potrivit de lanț de bicicletă, citiți ghidul nostru de cumpărare.

Întrebări frecvente

Care sunt avantajele bicicletelor cu schimbător în butuc?
Ce sunt șuruburile opritori?
Cum pot recunoaște un schimbător de calitate?