Cum să cumpărați obiectiv aparat foto?

Ați cumpărat un aparat foto nou și aveți nevoie de obiectivul potrivit? Sau doriți doar să vă extindeți stocul? Nu alegeți doar în funcție de focus sau luminozitate, ci luați în considerare, de exemplu, și unghiul de vizualizare.


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 3 minute

Tipuri în funcție de unghiul de vizualizare

Obiectiv standard

Un obiectiv standard este adesea numit obiectiv de kit. Este una dintre cele mai ieftine versiuni disponibile. Acest tip este bun pentru portrete, peisaje și interioare.

 • De obicei, are o distanță focală cuprinsă între 24-105 mm
 • Potrivit pentru cei care încep să se inițieze în fotografie
 • Are mai puțină luminozitate

> Obiective standard

Obiectiv wide angle

Obiectivul wide-angle este cel mai bine utilizat pentru fotografierea interioarelor, a clădirilor și a peisajelor.

 • Distanța focală poate fi de 12-24 mm (super wide) sau de până la 24-35 mm.
 • Adâncime mare a câmpului
 • Distorsiune sferică și unghiulară semnificativă

> Obiective wide angle

Teleobiectiv

Teleobiectivul poate fi utilizat pentru portrete și fotografii de peisaj. Acesta funcționează pe un principiu similar cu cel al unui telescop și reduce considerabil unghiul de vizualizare.

 • Distanța focală variază între 100-300 mm
 • Se recomandă un trepied pentru cele mai bune fotografii.
 • Are focalizare fixă și variabilă

> Teleobiective

Obiectiv macro

Obiectivul macro vă permite să surprindeți chiar și cele mai fine detalii. Este cel mai potrivit pentru fotografierea insectelor, a florilor și a altor obiecte în miniatură.

 • De obicei are o distanță focală fixă de aproximativ 100 mm
 • Mărire maximă de 1:1 sau 5:1
 • Caracterizată de o focalizare lentă

> Obiective macro
> Teleobiective macro

Obiectiv travel zoom

Obiectivul travel zoom (de călătorie) este cel mai potrivit pentru fotografierea peisajelor, clădirilor, oamenilor și animalelor. Acesta poate fi obținut la un preț accesibil.

 • De obicei, are o distanță focală variabilă între 14-150 mm.
 • Potrivit pentru începători și bun pentru călătorii
 • Raport calitate-preț bun

Notă: Obiectivele fisheye care distorsionează în mod deliberat unghiul de vizualizare sunt foarte populare. Lungimile focale ale obiectivelor fisheye cu unghi larg extrem de mare variază de obicei între 8-15 mm.

> Obiective travel zoom

Paraméterek

Punct de focalizare
Toate obiectivele funcționează pe principiul focalizării fixe sau variabile. Distanța focală este distanța dintre centrul optic al lentilei și intersecția razelor de lumină.

Focalizare fixă - obiectivele cu focalizare fixă sunt, în general, de o calitate mai bună și mai luminoase decât cele cu focalizare variabilă (cu zoom)
Focalizare variabilă (zoom) - aceste obiective înlocuiesc mai multe obiective fixe în același timp; sunt mai versatile, permițându-vă să fotografiați, de exemplu, detalii fine și peisaje.

Luminozitate
De ce este atât de importantă luminozitatea? Pentru că vă spune câtă lumină transmite obiectivul către suprafața de înregistrare a camerei. Acesta este indicat prin litera F împreună cu o valoare numerică. În general, obiectivele cu o distanță focală fixă, cum ar fi 35 mm, 50 mm sau 135 mm, au cea mai mare luminozitate.

Formatul senzorului de imagine
APS-C
Full frame
Sistem 4/3
Format mediu

Structură

Pentru începători
Fiecare obiectiv are o construcție mecanică diferită și este fabricat din materiale diferite, astfel încât fiecare obiectiv are o rezistență diferită. Obiectivele din plastic, de exemplu, sunt potrivite pentru persoanele care nu își schimbă prea des obiectivele și nu riscă să cadă sau să se spargă.

Pentru avansați
Pentru utilizatorii avansați, poate fi potrivită o baionetă metalică, care este puțin mai robustă. Obiectivele cu montură metalică au, de asemenea, de obicei, o focalizare internă rapidă.

Pentru profesioniști
Obiectivele concepute pentru utilizare profesională au o construcție metalică care rezistă la impact, praf, apă și căderi accidentale. Acestea sunt echipate cu sticlă optică de înaltă calitate, cu un tratament de suprafață special. Luminozitatea zoom-ului este de obicei f/2,8.

Notă: vă gândiți să cumpărați un aparat foto digital sau analogic? Alegeți din gama noastră și comparați diferitele tipuri.

Viteza de focalizare
Obiectivele kit au, în general, o viteză de focalizare mai mică decât obiectivele achiziționate separat. Cu toate acestea, viteza de focalizare este foarte relativă și subiectivă. În timp ce un fotograf sportiv sau un fotojurnalist are nevoie de o viteză maximă de focalizare, pentru începători sau pentru fotografii specializați în peisaje sau clădiri, viteza de focalizare nu este un criteriu atât de important.

Dacă alegeți un obiectiv în funcție de distanța focală, merită întotdeauna să aflați care este distanța minimă de focalizare:

Mai aproape de 20 cm
20,1 - 28 cm
28,6 - 40 cm
41 - 80 cm
83 - 600 cm

Stabilizator
Stabilizatorul poate fi activat și dezactivat cu ușurință. Stabilizatorul este un mecanism care elimină tremurul camerei și posibila neclaritate a fotografiei. Obiectivele cu stabilizator optică încorporată sunt, de obicei, mai scumpe.

Notă: Ce este coeficientul de multiplicare focala? Este un coeficient utilizat pentru a recalcula distanța focală a obiectivului pentru a obține date privind unghiul real de vizualizare. Coeficientul de multiplicare focală arată de câte ori este mai mică suprafața senzorului camerei decât suprafața senzorului unui full frame.

Înlocuirea obiectivului

Deși acest lucru poate părea foarte simplu, este important să înlocuiți obiectivul cu atenție pentru a evita deteriorarea acestuia sau pătrunderea prafului și a altor impurități în interior.

 1. Îndepărtați mai întâi capacul de protecție de pe corpul aparatului foto și de pe partea din spate a obiectivului.
 2. Comparați marca de montură de pe aparat și de pe obiectiv.
 3. Pentru a scoate obiectivul, apăsați și mențineți apăsat butonul de blocare a baionetei în timp ce rotiți obiectivul în sensul acelor de ceasornic. Așezați capacul pe obiectiv.
 4. Montați noul obiectiv astfel încât acesta să se fixeze în poziția de blocare.

Notă: Asigurați-vă întotdeauna că aparatul foto este oprit înainte de a schimba obiectivele.

Baionete compatibile
Baionetă Canon
Baionetă Canon RF
Baionetă Canon EOS M
Baionetă Nikon
Baionetă Nikon Z
Baionetă Sony E
Baionetă Sony A
Baionetă Olympus
Baionetă Panasonic MFT

Întrebări frecvente

Pot folosi un obiectiv pentru filmare cu o cameră digitală?
Toate obiectivele au un stabilizator?
Când ar trebui să folosesc un zoom wide angle?
La ce este bun un inel adaptor?