Cum să cumpărați videoproiector?

Un proiector poate îmbunătăți experiența vizionării unui film acasă și poate face prezentările în fața colegilor sau a clienților mai plăcute. Dar pentru a beneficia pe deplin de avantajele unui proiector, trebuie să alegeți modelul potrivit. Ce parametri ar trebui să luați în considerare înainte de a cumpăra?



  • Dia, Editor, Compari.ro

  • Timp de lectură: 6 minute

Tipuri de proiectoare

Unul dintre cele mai importante aspecte ale alegerii proiectorului potrivit este modul în care îl veți utiliza. Va funcționa ocazional în mediul de acasă sau zilnic la birou? Veți proiecta filme sau prezentări? Va fi amplasat într-un loc fix sau va fi portabil? De asemenea, asigurați-vă că proiectorul este potrivit pentru locul în care urmează să fie amplasat.

Proiectoare pentru acasă

Proiectoarele pentru acasă sunt concepute în primul rând pentru vizionarea de filme sau pentru jocuri. Acest lucru este asociat cu un raport de aspect cu unghi larg și o rezoluție mai mare, cel mai adesea variind de la Full HD (1920×1080 px) la 4K (3840×2160 px). Reproducerea culorilor ar trebui să fie, de asemenea, de bună calitate, susținută de un contrast ridicat.

+ Rezoluție ridicată
+ Reproducerea culorilor de înaltă calitate

Proiectoare de birou

Proiectoarele de birou utilizează rapoarte de aspect standard (4:3 / 5:4 / 16:10), ceea ce le face ideale pentru prezentări sau pentru vizualizarea altor documente. De asemenea, acestea au un contrast mai mic și, adesea, o rezoluție mai mică, dar acest lucru nu reprezintă o problemă prea mare pentru a le utiliza. Dezavantajele menționate mai sus le fac să se numere printre modelele mai ieftine.

+ Preț accesibil

- Contrast și rezoluție mai mici

Proiectoare 3D

Proiectoarele 3D combinate cu ochelari speciali vă permit să vedeți imagini 3D. Acestea sunt potrivite în special pentru filme, dar există și jocuri care suportă această tehnologie.

Proiecția 3D activă utilizează rate de cadre duble și ochelari care acoperă alternativ ochiul stâng și cel drept. Avantajul este calitatea înaltă a afișajului 3D și capacitatea de a proiecta pe orice suprafață, dar dezavantajul este că ochelarii sunt scumpi și mai greu de folosit.

+ Proiecție pe orice suprafață
+ Imagine 3D de înaltă calitate

- Preț mai mare și ochelari greu de utilizat

Proiecția 3D pasivă constă în două proiectoare care lucrează împreună pentru a emite imagini de nuanțe diferite. Avantajul constă în utilizarea unor ochelari polarizați mai ieftini, în timp ce dezavantajele includ necesitatea unui ecran special și calitatea mai slabă a afișajului 3D.

+ Prețul mai mic al ochelarilor

- Necesită un ecran special
- Calitate inferioară a imaginii 3D

Mini proiectoare

Dacă intenționați să transportați mult proiectorul, aruncați o privire la gama noastră de mini-proiectoare. Aici veți găsi dispozitive compacte care încap într-un buzunar mic, cum ar fi un rucsac sau o geantă. De asemenea, multe dintre ele sunt dotate cu o baterie încorporată, economisind astfel spațiu suplimentar și vă scutește de grija căutării unei prize de curent. Pur și simplu încărcați proiectorul acasă sau la birou și puteți proiecta ore întregi. Dar aceste mini-proiectoare pot fi alimentate și de la o conexiune convențională la rețeaua electrică. Cu toate acestea, tehnologia cea mai avansată nu poate fi integrată într-un corp mai mic, astfel încât mobilitatea este înlocuită de o calitate și o rezoluție mai slabă a imaginii.

+ Compact - ideal pentru portabilitate
+ Baterie integrată în cea mai mare parte

- Calitate inferioară a imaginii
- Rezoluție scăzută

Proiectoare interactive

Proiectoarele interactive sunt echipate cu un senzor special și un creion electronic care înlocuiesc mouse-ul de calculator. În timpul proiecției, puteți folosi creionul pentru a "desena" pe ecran sau pentru a scrie notițe pe el.

+ Scrierea și desenarea pe imaginea proiectată

Proiectoare cu distanță scurtă de proiecție

În cazul în care spațiul este limitat, puteți utiliza proiectoare cu rază scurtă de acțiune, care pot crea un ecran mare pe un substrat aflat la mai puțin de un metru distanță. Astfel de dispozitive nu atenuează atât de mult difuzorul și proiectează mai puține umbre pe ecran.

+ Pentru camere mici
+ Mai confortabil pentru persoana care prezintă

- Nu este potrivit pentru spații mari, cum ar fi auditoriile

Parametri

Rezoluția
Specifică numărul de pixeli care alcătuiesc imaginea rezultată. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât calitatea imaginii este mai fină și mai bună. De asemenea, cu cât este mai aproape de suprafața de proiecție, cu atât mai clar puteți identifica pixelii individuali. În general, o rezoluție mai mică de 1024x768 px este suficientă pentru un proiector de date, în timp ce pentru un proiector video ar trebui să folosiți cel puțin Full HD (1920x1080 px).

Proiectoare de date vs. proiectoare video
În practică, veți întâlni două categorii de bază: proiectoare de date și videoproiectoare. După cum sugerează și numele lor, primele sunt proiectoare concepute în principal pentru a proiecta date statice, cum ar fi prezentări sau documente. Al doilea tip, pe de altă parte, este conceput pentru vizualizarea fișierelor media, în special a filmelor. Diferențele constau în calitatea și rezoluția ecranului, conectivitatea și alți parametri.

Luminozitate
Acesta este exprimat în lumeni și indică nivelul de luminozitate pe care proiectorul este capabil să îl producă. Proiectoarele cu un nivel de luminozitate mai mic de 1500 lumeni sunt potrivite doar pentru utilizarea în camere întunecate sau pe timp de noapte. Un proiector cu o luminozitate de 1500-2500 de lumeni poate fi utilizat în medii interioare relativ luminoase sau în combinație cu jaluzele de întuneric. Proiectoarele de peste 3000 de lumeni pot fi utilizate în mod normal în aer liber într-o zi însorită.

Cel mai adesea, proiectoarele proiectează imagini direct pe perete. Cu toate acestea, puteți obține o calitate mai bună a imaginii folosind un ecran de proiecție. Ecranele de proiecție au, de obicei, un mecanism retractabil, astfel încât, atunci când proiecția este terminată, ecranul se glisează pur și simplu în casetă și nu mai este în cale.

Raport de contrast
Diferența dintre cele mai întunecate și cele mai luminoase puncte dintr-o imagine. Cu cât raportul este mai mare, cu atât calitatea imaginii este mai bună și cu atât mai multe detalii sunt vizibile. Pentru proiectoarele de birou, un raport de 2000 : 1 este suficient, dar pentru proiecția de filme este nevoie de cel puțin 10 000 : 1.

Tehnologia de proiecție
Există trei tehnologii diferite din care puteți alege: DLP, LCD și LED.
Proiectoarele DLP au o imagine stabilă, cu culori precise și un contrast bun. Acestea au avantajul durabilității, fără degradarea calității imaginii și fără puncte moarte. Pe de altă parte, acestea au dezavantajul unor cerințe de răcire mai mari și al efectului ocazional de curcubeu. Proiectoarele DLP sunt disponibile în versiuni cu un singur chip pentru birouri și în versiuni cu trei cipuri pentru uz casnic.

Proiectoarele LCD au avantaje similare: mai puțină căldură, fără efect de curcubeu și culori mai stabile. Lampa are o durată de viață mai lungă, dar proiectoarele în sine au o durată de viață mai scurtă, iar calitatea imaginii și stabilitatea culorilor se deteriorează în timp. În comparație cu DLP, acestea au o reproducere mai slabă a negrului și un raster mai vizibil.

Proiectoarele LED sunt cea mai recentă tehnologie. Cu toate acestea, luminozitatea lor este limitată, astfel încât acestea pot fi utilizate numai în camere întunecate. Acestea fac parte în principal din mini-proiectoarele portabile, unde prezența unei baterii are avantajul unui consum mai mic de energie. În plus, aceste proiectoare sunt rezistente la șocuri și au o durată de viață foarte lungă.

Distanța de proiecție
Distanța de proiecție indică distanța la care se află proiectorul față de suprafața pe care se proiectează. Acest lucru determină, la rândul său, dimensiunea imaginii și, prin urmare, distanța de vizualizare. În general, cu cât imaginea este proiectată mai departe, cu atât distanța de vizionare trebuie să fie mai mare.

Distanța de proiecție 2 m 3 m 4 m 5 m
Diagonala tipică a imaginii 1-1,6 m 1,5-2,5 m 2-3,2 m 2,5-4 m


Nivelul de zgomot
Sursa zgomotului este, de obicei, ventilatorul care răcește lampa de proiecție. În cazul proiectoarelor de uz casnic, ventilatorul este de obicei mai mare, ceea ce reduce nivelul de zgomot. Acesta nu trebuie să depășească 30 dB într-o încăpere în mod normal liniștită. Pe de altă parte, într-un mediu de birou mai aglomerat sau în încăperi mai mari, limita poate fi mărită, deoarece zgomotul produs de ventilator nu va fi la fel de deranjant.

Dimensiune și greutate
Acest lucru este deosebit de important în cazul în care proiectorul are un spațiu special amenajat și trebuie să nu stea la vedere. Luați în considerare greutatea atunci când amplasați proiectorul pe un suport sau pe un raft, deoarece ambele pot avea o capacitate de încărcare limitată. De asemenea, luați în considerare greutatea și dimensiunile atunci când mișcați frecvent proiectorul.

Funcțiile proiectoarelor

Proiecție 3D - proiectorul poate proiecta o imagine care oferă un efect 3D atunci când se poartă ochelari compatibili.
Modul silențios - vă permite să reduceți viteza ventilatorului pentru a face proiectorul cât mai silențios posibil.
Telecomandă - utilizați telecomanda oferită sau o altă telecomandă multifuncțională pentru a controla diverse funcții ale proiectorului. Acest lucru este deosebit de util în spațiile mai mari, în timp ce controlul de la distanță este practic esențial pentru proiectoarele montate pe tavan.
Difuzor - difuzorul este încorporat direct în corpul proiectorului, astfel încât nu este nevoie să conectați niciun dispozitiv suplimentar pentru a obține sunet. Preferăm să folosim această funcție într-un mediu de birou, deoarece calitatea difuzoarelor încorporate nu este foarte bună și ar strica mai degrabă experiența în timpul vizionării unui film.
Corecție keystone - vă permite să îndreptați înclinarea imaginii dacă proiectorul nu se află în centrul imaginii. Corecția poate fi orizontală, verticală sau o combinație a celor două. Această caracteristică este deosebit de utilă în spații înguste sau atunci când proiectați deasupra, dedesubt sau în lateral față de centrul natural al imaginii.
LensShift - similară funcției anterioare, vă permite să înclinați proiectorul pentru a mișca imaginea pe verticală fără a mișca proiectorul, fără a distorsiona imaginea (distorsiune keystone).
Corecție trapezoidală - Atunci când este proiectată în sus sau în jos, imaginea proiectată este distorsionată într-o formă trapezoidală. Aparatele pot corecta această distorsiune pentru a asigura o calitate corectă a imaginii.
Picture in Picture (PiP) - proiectorul poate funcționa cu două sau mai multe surse de imagine și poate afișa ieșirile acestora, de exemplu, una lângă alta sau una peste alta.
Zoom - vă permite să tăiați și să măriți doar o parte din imaginea proiectată fără a fi nevoie să mutați proiectorul.
Miracast - pentru transmiterea fără fir a imaginilor de la dispozitive care acceptă această funcție, cum ar fi telefoanele sau laptopurile.

Conexiune
Rețeaua Wi-Fi, ca și în cazul anterior, funcția va fi utilizată în principal pentru transferul convenabil de date prin rețea.
HDMI este un conector foarte frecvent utilizat pentru transmiterea simultană a înregistrărilor video de rezoluție înaltă și a sunetului stereo.
DisplayPort este un tip de conector similar cu HDMI, dar cu o rată maximă de biți mai mare. Acesta este utilizat în principal în birouri sau în medii IT. Acesta permite transmiterea de imagini de înaltă rezoluție cu sunet sau alte date.
DVI este un conector mai vechi, conceput pentru a transmite imagini video de rezoluție medie-înaltă.
VGA este un conector care nu prea mai este utilizat pentru transmiterea de imagini. Limitările sale constau, în principal, în rezoluția scăzută și în numărul de culori care pot fi transmise.
Mufa de 3,5 mm este un conector clasic pentru conectarea difuzoarelor, a căștilor sau a altor dispozitive audio.
USB este, de asemenea, un conector tipic pentru conectarea mediilor, cum ar fi unitățile externe sau unitățile flash USB și deschiderea fișierelor de pe acestea pentru proiecție.

Întrebări frecvente

Cum se leagă dimensiunea imaginii de distanța de proiecție?
Ce luminozitate este potrivită pentru o cameră mică?