Cum să cumpărați ușă interior?

Până când nu aveți uși într-o casă nouă, spațiul se poate simți gol și neprimitor. Ușile de interior pot scoate în evidență orice încăpere și pot transforma o cameră fără funcție într-o cameră cu drepturi depline, un dormitor separat sau o cameră de copii. Așadar, atunci când alegeți o ușă, nu vă uitați doar la caracteristicile de securitate, ci și la parametrii estetici. Asigurați-vă că materialele se potrivesc cu celelalte materiale și accesorii din casa dvs.


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 2 minute

Tipuri de uși

Ușă cu două canate

Ușile cu două canate sunt ideale pentru camera de zi sau a lega camera de zi cu bucătăria.

+ Leagă două camere
+ Permite mutarea mai ușoară a mobilierului
+ Creează un mediu spațios

- Se potrivește doar pentru încăperi mari

Ușă acordeon, ușă glisantă

Ușile pliabile sunt deosebit de potrivite pentru apartamentele mici, condominiile și apartamentele, deoarece nu necesită spațiu suplimentar într-o încăpere în care fiecare centimetru contează. Cu toate acestea, ele pot fi folosite și în apartamentele mari pentru a ascunde rafturi sau cămări.

+ Economie de spațiu
+ Preț mai accesibil
+ Pot fi folosite și pentru a ascunde rafturi sau cămări

- Atunci când sunt pliate, acestea îngustează spațiul dintre ramele ușilor

O altă opțiune este reprezentată de ușile glisante, care, în general, nu limitează trecerea între ramele ușilor.

Ușă cu geam

O ușă cu panouri de sticlă este o alegere ideală pentru holuri și camere fără ferestre, unde se lasă să intre lumina dintr-o cameră alăturată.
Nu este recomandabil să plasați o ușă cu geam în dormitor - lumina din camera alăturată poate perturba somnul.

+ Iluminarea unei camere fără ferestre cu lumina din camera alăturată
+ lărgește vizual camera

- Nu este potrivit în cazul ușilor de dormitor

Folosită ca ușă de intrare, o ușă cu geamuri este cel mai bine folosită atunci când duce într-un hol sau coridor fără ferestre - va lumina încăperea. Pentru case, poate funcționa și ca ușă din spate.

> Uși cu geam

Parametrii

Direcția de deschidere
În funcție de direcția de deschidere, o ușă poate fi cu deschidere pe stânga sau cu deschidere pe dreapta. Aceasta este determinată de partea pe care se află balamaua atunci când deschideți ușa spre dumneavoastră.
Poziția întrerupătorului de lumină vă va ajuta să decideți care dintre ele să o instalați: dacă se află pe peretele din dreapta, ar trebui să alegeți o cu deschidere pe stânga, dacă se află pe peretele din dreapta, ar trebui să alegeți o ușă cu deschidere pe dreapta.
În cazul ușilor cu deschidere spre exterior, direcția de deschidere este determinată din exterior. Din nou, poziția balamalei determină direcția de deschidere. Pentru ușile interioare, direcția este determinată din camera în care se va deschide ușa.

Dimensiuni
Ușile au dimensiunile standard de 197 cm înălțime și 80 cm lățime. Totuși, marea majoritate a producătorilor oferă o gamă diferită de dimensiuni, unde ușile cu un singur canat sunt disponibile în lățimi cuprinse între 60 și 90 cm și înălțimi de până la 210 cm, în mod standard. Dimensiunile ușilor ar trebui să fie luate în considerare și atunci când se mută mobilierul și trebuie transportat cu atenție, în special piesele atipice, cum ar fi mesele de biliard etc.

Material
Uși cu geam - oferă lumină și măresc vizual camera. Alegeți dintr-o varietate de modele, decorațiuni (motive sablate sau gravate) și niveluri de transparență. În special dacă aveți copii, alegeți sticlă cu folie de siguranță sau sticlă securizată, care nu se va sparge în cioburi ascuțite dacă se sparge.
Uși din plastic - adesea combinate cu alte materiale, cum ar fi sticla. Oferă o gamă largă de culori, iar principalul său avantaj este întreținerea ușoară.
Uși din lemn - un material natural tradițional, care poate fi lăcuit, furniruit sau, în varianta mai ieftină a laminatului, doar imită lemnul. Lemnul este un material excelent pentru cadru, oferind ocazia perfectă de a monta balamale fără ca acestea să se îndoaie în timp.

Alte materiale
Furnir - material 100% natural care poate fi vopsit cu aproape orice nuanță de vopsea. Deoarece este în esență din lemn, vă va încălzi casa și va mirosi bine. Datorită finisajului cu lac, furnirul este destul de durabil, motiv pentru care costă ceva mai mult.
Laminat - un material foarte durabil, cu multe avantaje. Unul dintre ele este că fiecare ușă poate fi făcută să arate exact la fel (ceea ce nu se poate obține cu lemnul natural). Practic, orice suprafață naturală poate fi imitată.
Plăcile aglomerate - un material foarte durabil. Are proprietăți ridicate de izolare fonică, ceea ce îl face ideal pentru ușile de intrare sau ușile de securitate. Este mai grea.
Spumă - De obicei, spumă întărită din poliuretan (PUR). Astfel de umpluturi au proprietăți excelente de izolare termică și sunt ușoare și rezistente. Însă, conține substanțe chimice și nu este un material natural.
Textile și piele - suprafețe utilizate în mod obișnuit. Se găsesc adesea în piele artificială sau piele naturală mai scumpă.

Caracteristici speciale

Ușă de securitate
Una dintre cele mai căutate variante a ușilor este ușa de securitate, care adesea arată la fel ca o ușă obișnuită, dar este mult mai rezistentă. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aspectul robust. Se folosesc feronerii și broaște de securitate.

Tratament de siguranță la foc
În strânsă legătură cu aceasta este protecția împotriva incendiilor a ușii, al cărei scop principal este de a împiedica propagarea focului în alte încăperi pentru o perioadă de timp (cel puțin 15 minute). Ușile rezistente la foc sunt disponibile într-o gamă largă de finisaje și chiar în versiuni cu geamuri. Prezintă avantajul de a putea fi montate în construcții din cărămidă sau gips-carton.

Uși rezistente la apă (baie)
Ușile au adesea nevoie de izolare fonică și veți găsi acest lucru în ușile speciale izolate fonic și tapițate. Acest tip este apreciat în special în încăperile în care este necesară liniștea, cel mai adesea în dormitor. Proprietăți izolatoare perfecte sunt oferite și de ușile rezistente la apă, realizate dintr-un material special care poate face față schimbărilor bruște de temperatură și mai ales de umiditate - ceea ce le face o alegere excelentă pentru băi.

Întreținerea ușilor
Necesitatea și dificultatea întreținerii și curățării ușilor depinde de material.
Ușile din lemn (chiar și cele furniruite) necesită produse speciale de conservare a lemnului și, spre deosebire de ușile din sticlă, nu tolerează prea multă apă, care poate provoca deformarea lemnului. Același lucru este valabil și pentru utilizarea solvenților, care sunt complet nepotriviți pentru ușile din lemn și cele vopsite.

Trebuie doar să spălați ușa de sticlă cu orice agent de curățare, să o uscați cu o cârpă și să o ștergeți cu un prosop de hârtie. Se recomandă să verificați balamalele cel puțin o dată pe an și să le lubrifiați cu vaselină dacă este necesar.