Cum să cumpărați un trepied foto video?

Un trepied este un instrument esențial pentru fotografi și videografi. Acesta vă permite să filmați clipuri video stabile, secvențe time-lapse sau fotografii cu expunere lungă. Care sunt diferitele tipuri de trepiede și care este diferența dintre ele?


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de bază de suporturi

Suport cu trei picioare (tripod)

Cele mai comune tipuri de suporturi au trei picioare, care oferă o stabilitate excelentă fără a fi nevoie de dispozitive de fixare suplimentare. Picioarele sunt de obicei extensibile, permițând ajustarea înălțimii suportului, și pot fi prevăzute cu crampoane pentru a putea fi fixate pe o suprafață mai moale.

Cele mai multe trepiede au, de asemenea, o tijă centrală retractabilă, astfel încât înălțimea poate fi ajustată în trepte mici, fără a fi nevoie să se extindă sau să se retragă toate cele trei picioare. Dezavantajul acestor trepiede este construcția lor mai robustă și dimensiunea și greutatea mai mari în consecință. În comparație cu standurile cu un singur picior, acestea necesită mult mai mult timp pentru a fi configurate.

+ Independent
+ Stabilitate excelentă

- Configurarea necesită mai mult timp
- Ocupă mai mult spațiu atunci când este pliată

> Suport cu trei picioare (tripod)

Suport cu un picior (monopod)

Suporturile cu un singur picior au în partea de jos un dorn sau picioare extensibile. Acest tip de trepied este utilizat în principal pentru fotografiere, dar aparatul foto trebuie totuși stabilizat manual pe axa orizontală.

Suporturile cu un picior au avantajul de a fi pliabile și rapid de configurat, ceea ce le face utile, de exemplu, pentru fotografierea sporturilor sau a vieții sălbatice, sau atunci când nu există suficient spațiu pentru a monta un trepied clasic. Cu toate acestea, ele nu sunt foarte potrivite pentru fotografierea nocturnă sau a peisajelor, deoarece nu sunt suficient de stabile pentru a oferi imagini clare chiar și cu expuneri mai lungi.

+ Configurare și asamblare rapidă
+ Flexibilitate la mișcare
+ Ușor și mic atunci când este pliat

- Stabilizare manuală necesară pe axa orizontală

> Suport cu un picior (monopod)

Mini trepied

Există o categorie specială de așa-numite mini trepiede. După cum sugerează și numele, acestea sunt mult mai mici decât cele convenționale, iar înălțimea lor nu depășește 30 cm. Deși există și mini trepiede pentru utilizare profesională cu aparate foto mari, acestea sunt potrivite în principal pentru aparate foto compacte mici sau telefoane și sunt compatibile cu mai multe modele. Mini trepiedurile sunt utilizate în principal pentru montarea pe diverși pereți și coloane, dar sunt practice și pentru macrofotografie.

+ Dimensiuni compacte
+ Greutate redusă
+ Poate fi fixat pe diferite suprafețe și obiecte
+ Preț redus

- Stabilitate nu foarte mare
- Înălțime mică

Trepied în funcție de structura picioarelor

Trepied pliabil

Aceste trepiede permit plierea picioarelor pentru a le reduce dimensiunea atunci când sunt configurate, ceea ce le face mai ușor de transportat și de utilizat. Plierea este disponibilă pentru marea majoritate a trepiedelor, inclusiv pentru mini-trepiede. Puteți găsi, de asemenea, trepiede pliabile cu patru picioare.

Trepied telescopic

Marea majoritate a suporturilor cu unul sau trei picioare au picioare telescopice – modelele cele mai largi au mai multe picioare mai înguste care pot fi extinse treptat pentru a atinge înălțimi diferite. Cu cât numărul de segmente este mai mare, cu atât mai mare este raza de acțiune a trepiedului la dimensiuni mai mici, dar cu atât mai puțin stabil va fi și cu atât mai mult va dura mai mult timp pentru a fi configurat. Prin urmare, pentru trepiedele mai simple, numărul optim de segmente este de trei; modelele de calitate mai bună funcționează bine cu patru segmente.

Tipuri de blocare
Mecanismul de blocare a segmentelor este, de asemenea, important. Sunt utilizate două sisteme de blocare, primul este o manetă de blocare, iar al doilea este un inel de prindere. Avantajul primei soluții este că manetele arată întotdeauna în mod clar dacă sunt blocate sau nu. Blocările cu șuruburi sunt mai silențioase și lungimea piciorului poate fi ajustată ceva mai repede. Ambele își fac treaba la fel de bine, iar alegerea este mai mult o chestiune de obișnuință și preferință personală.

Trepied flexibil ("Gorilla Pod")

O categorie specifică de trepieduri sunt cele cu picioare flexibile - acest tip este cel mai des întâlnit în categoria mini-trepiedelor, unde flexibilitatea picioarelor le permite să fie fixate pe diferite obiecte, cum ar fi balustrade sau lămpi. Aceste suporturi se numesc Gorilla Pods și sunt disponibile în diferite dimensiuni și capacități de încărcare. Le veți folosi mai ales dacă călătoriți cu telefoane sau aparate foto mai ușoare, dar stabilitatea lor este limitată din cauza numărului de piese mobile.

> Trepiede flexibile ("Gorilla Pod")

Parametrii

Dimensiuni
Există două dimensiuni importante ale trepiedelor, pliate și ridicate. Starea pliată este deosebit de importantă pentru transport și utilizare, așa că puteți verifica dacă trepiedul pe care îl alegeți va încăpea în rucsacul preferat de foto. Luați în considerare poziția configurată, în special dacă intenționați să utilizați trepiedul în locuri mai limitate.

În timp ce mini trepiedele au o lungime de până la 20 cm, cele clasice au de obicei o lungime de 40-60 cm atunci când sunt pliate. Lățimea este, prin urmare, legată de tipul de construcție - suporturile cu un singur picior sunt, în mod logic, mai compacte.

Înălțimea minimă și maximă
Un parametru important pentru trepiedele cu înălțime reglabilă este intervalul de reglare. În mod ideal, nu ar trebui să vă aplecați atunci când fotografiați, așa că înălțimea maximă a majorității trepiedelor este de aproximativ 160-180 cm. Totuși, unele trepiede mai simple pot avea o înălțime de numai 140 cm, ceea ce nu este foarte confortabil pentru un adult obișnuit. În schimb, înălțimea maximă poate fi sensibil mai mare pentru unele modele profesionale.

Înălțimea minimă este un parametru esențial, în special pentru cei cărora le place să facă fotografii macro. Înălțimea minimă a unui trepied standard este de aproximativ 40-60 cm, dar pentru trepiedele cu multe segmente sau pentru trepiedele ale căror picioare pot fi extinse la un unghi mai mare, aceasta poate fi de până la 20 cm.

Materialul trepiedului

Cele mai simple trepiede sunt, de obicei, din plastic. Însă, acestea sunt recomandate doar pentru aparate foto mici, pentru utilizare ocazională, deoarece acest material nu este, de obicei, suficient de rezistent, iar părțile solicitate ale trepiedului pot să nu reziste mult timp.

Probabil că cel mai comun material este reprezentat de diversele aliaje de aluminiu, cunoscute și sub denumirea de aliaje de aluminiu. Acest material este deja destul de puternic și durabil, dar trepiedele din acest material nu sunt foarte scumpe. Are însă dezavantajul de a fi mai greu - dacă vă interesează, puteți alege un trepied din fibră de carbon ușor și rezistent, dar fiți pregătit pentru un preț mai mare.

Trepiedele din titan sunt considerate a fi de cea mai înaltă calitate, deoarece combină greutatea redusă cu rezistența extremă. Totuși, acestea sunt foarte scumpe și oarecum inutile pentru amatori.

Greutate
Cele mai ușoare trepiede cântăresc câteva sute de grame, acest lucru este practic evident în cazul mini-trepiedelor. Adesea veți găsi o construcție din carbon sau titan. Greutatea trepiedurilor mari standard variază de la aproximativ un kilogram în sus - greutatea optimă depinde de utilizator, dar majoritatea oamenilor nu ar trebui să aibă probleme în a transporta un trepied care cântărește până la 2 kg.

Încărcare maximă
Mai ales pentru cei care doresc să monteze o cameră foto SLR mare pe un trepied, capacitatea de încărcare a trepiedului este un parametru foarte important. În cazul în care este depășită, trepiedul poate deveni instabil, piesele mobile pot să nu rămână fixe și, în cel mai rău caz, echipamentul poate cădea. Suporturile mai compacte și mai ieftine au, de obicei, o capacitate de încărcare de 2-5 kg, dar cele mai robuste modele profesionale pot suporta până la 20 kg.

Cap trepied
Trepiedul este format din picioare și un cap. Capul se referă la partea superioară care este utilizată pentru a poziționa camera. Există diferite tipuri de capete, care diferă în principal prin axele și precizia ajustării. Aparatul foto este fixat pe capul trepiedului fie direct cu un șurub, fie, mai frecvent, cu o așa-numită placă de eliberare rapidă.

● Cu bilă- un mecanism simplu funcționează ca o balama - o bilă mică este plasată în soclul în care se mișcă și poate fi fixată în orice poziție. Acest lucru face ca reglarea să fie foarte simplă și rapidă, dar este ceva mai puțin precisă decât dacă axele sunt separate. Mecanismele tind, de asemenea, să se uzeze și să devină mai puțin stabile în timp.
● Pe trei direcții - dacă trebuie să reglați foarte precis înclinarea camerei, capetele cu trei direcții sunt ideale. Acestea permit mișcarea separată a camerei pe verticală, în lateral, precum și rotirea sau ajustarea unghiului de înclinare. Acest lucru vă permite să reglați foarte precis unghiul de înclinare pe toate axele. Dezavantajul este însă că acest lucru necesită, evident, mai mult timp, iar astfel de capete sunt mai grele și mai mari.
● Cap video - pentru realizarea de înregistrări video, sunt potrivite așa-numitele capete video, care au un mâner care vă permite să reglați poziția orizontală și verticală a camerei în mod convenabil și, mai ales, fără probleme.
● Alte tipuri - puteți găsi pe piață și alte tipuri de capete mai puțin obișnuite. Acestea includ, de exemplu, gimbaluri, care permit unității să se rotească pe trei axe și asigură automat stabilitatea filmării atunci când trepiedul se mișcă, și capete cu roți dințate, care permit o poziționare de mare precizie. Capacele panoramice permit camerei să se miște lateral, astfel încât fotografiile succesive pot fi realizate din același unghi atunci când se fac fotografii panoramice.

Placă de fixare
Trepiedele de bază sunt realizate fără placă de fixare, iar camera este înșurubată direct pe trepied. Majoritatea trepiedelor de bună calitate din zilele noastre au o placă de eliberare rapidă - puteți atașa aparatul foto la ea și împreună pot fi detașate convenabil de trepied și fixate la loc fără a fi înșurubate. Fiecare producător folosește mecanisme de montare și dimensiuni ale plăcilor ușor diferite.

Tija centrală

Cele mai multe trepiede sunt echipate cu o tijă centrală verticală, care vă permite să reglați înălțimea trepiedului într-un anumit interval, fără a fi nevoie să ajustați lungimea picioarelor. Extensia tijei centrale trebuie să fie simplă și ușor de utilizat. Unele trepiede au o extensie a tijei centrale, care se rezolvă prin rotirea unui mâner, dar aceasta poate fi o componentă predispusă la rupere.

Capătul inferior al tijei centrale extensibile trebuie să fie prevăzut cu un cârlig. Puteți agăța un rucsac pe acesta, de exemplu, pentru a crește stabilitatea standului în cazul unui vânt mai puternic. Pe unele trepiede, tija centrală poate fi, de asemenea, extinsă și retrasă cu capul în jos pentru a coborî camera la sol. Acest lucru este apreciat în special de fotografii macro.

Accesorii și produse similare

Pentru a preveni uzura inutilă în timpul transportului și pentru a proteja trepiedul de intemperii, puteți completa cu o husă. Unii producători includ unul împreună cu trepied, în timp ce alții vă cer să cumpărați unul separat. Cel mai des sunt utilizate husele simple, moi, cu deschidere retractabilă, dar puteți găsi și huse mai robuste, utilizate în special pentru echipamente profesionale.

Geantă trepied
Plăcuță adaptoare
Husă geantă foto, video
Filtru aparat foto
Blitz aparat foto
Declanșator de la distanță
Curățare camere
Curea aparat foto
Acumulator foto-video
Stabilizator, gimbal

Unele trepiede sunt echipate cu o curea de transport. Acestea facilitează agățarea standului pe umăr, ceea ce îl face mult mai confortabil de transportat pentru perioade mai lungi de timp.

În special, trepiedele de mai bună calitate folosesc plăci de fixare rapidă pentru fixarea aparatului foto. Acestea sunt înșurubate în filetul pentru trepied de pe aparatul foto, pe care îl puteți bloca și deșuruba foarte ușor de pe capul trepiedului, după cum este necesar. Dacă aveți mai mult de un cap de trepied, puteți avea câte unul pe fiecare cameră, astfel încât nu este nevoie de o asamblare complicată.

Cei mai mulți producători oferă o singură placă împreună cu trepied, dar vă permit să cumpărați alta, ceea ce este foarte util dacă o pierdeți. Mărcile utilizează fie propriile standarde de placă, fie placa universală arca-swiss, ceea ce facilitează utilizarea unei plăci pentru mai multe trepiede compatibile.

Unele trepiede au găuri în partea de jos a picioarelor în care pot fi înșurubate crampoane suplimentare. Acestea vă permit să stabilizați trepiedul chiar și pe o suprafață mai moale.

Pe piață există în principal două dimensiuni de filet - 1,4" și 3,8". Deci, dacă trepiedul dvs. nu permite utilizarea plăcile și doriți să montați un dispozitiv cu un filet diferit, aceasta nu este o problemă cu șuruburile de reducere.

Dacă doriți ca fotografiile să fie perfect drepte, puteți cumpăra nivele speciale cu bulă de aer pe care le atașați la capul trepiedului și apoi ajustați unghiul în mod corespunzător. Unele trepiede au, de asemenea, un nivel propriu, deși acestea sunt de obicei mai puțin precise.

Întrebări frecvente

Ce trepied este potrivit pentru înregistrare video?
Ce trepied este potrivit pentru aparatul meu foto?
Pot să îmi pun telefonul pe trepied?