Cum să cumpărați tocător de grădină?

Aveți copaci sau arbuști în grădină pe care îi tăiați din când în când? Atunci probabil că v-ați întrebat ce să faceți cu ramurile pe care le-ați tăiat. Puteți să le tăiați, să le despicați și să le mărunțiți manual sau puteți cumpăra un tocător care să facă treaba în locul dumneavoastră într-un timp mai scurt.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 4 minute

Frecvența și metoda de utilizare

În primul rând, trebuie să știți cât de des și cu ce tip de ramuri tăiate doriți să folosiți tocătoarele de grădină.
Acest lucru vă va ajuta să decideți dacă ar trebui să investiți într-o mașină mai puternică sau dacă este suficientă o mașină mai mică "hobby".
Dacă aveți doar câțiva arbuști și copaci pe terenul dvs., un tocător mai mic și mai ieftin va fi probabil suficient, economisind sute de lei.

Tocător vs. mărunțitor
Un tocător este instrumentul ideal dacă doriți să compostați ramurile mărunțite sau să le folosiți ca strat de mulci. Aceste mașini de grădină sunt concepute pentru a procesa crengi cu diametru mai mic, tunsul gardului viu, frunzele căzute și deșeurile din straturile de legume. Se recomandă ca deșeurile uscate și cele umede să fie introduse alternativ în tocător, facilitând astfel funcționarea fără obstacole a mașinii. În general, acestea sunt mașini mai puțin puternice, dar versatile, care pot fi folosite în orice grădină.

În cazul mărunțitoarelor, crengile mai mari sunt transformate în așchii de lemn care pot fi folosite pentru încălzire sau pentru mulci, de exemplu. Mărunțitoarele sunt concepute în primul rând pentru crengi cu diametrul mai mare, așa că sunt adesea echipate cu un sistem de tracțiune automată și funcționează la viteze mai mici. Acestea au, de obicei, un preț de achiziție mai mare decât tocătoarele.

Tipuri și parametri principali

Electric - cea mai populară soluție în rândul grădinarilor. Dacă aveți o grădină de mărime medie și aveți la îndemână curentul electric, probabil că vă veți mulțumi cu unul dintre acestea. Deși aparatele electrice au o putere mai mică (în comparație cu cele pe benzină), acestea sunt în general suficiente pentru utilizarea generală, deoarece sunt ușor de transportat, au un design simplu și sunt ușor de utilizat. În general, acestea sunt, de asemenea, mai ieftine decât mașinile pe benzină.
Benzină - dacă aveți nevoie de o mașină puternică, fără compromisuri, ar trebui să alegeți un tocător sau un mărunțitor pe benzină. Acestea se pot ocupa de lucrări mai grele, de crengi mai groase și sunt ideale pentru cei care au o grădină mare și nu au curent electric în apropiere. Totuși, o putere mai mare vine la pachet cu o construcție mai robustă și cu niveluri de zgomot mai ridicate.
Tocătoarele cu cardan - în plus față de cele de mai sus - au și o versiune specială de cuplare pentru puntea spate a tractorului. În acest caz, nu este nevoie de un motor electric sau pe benzină separat. Acest tip este ideal pentru proprietarii de păduri și pentru fermele mari care sunt greu accesibile. Aceste utilaje pot prelucra nu numai crengile mai groase, ci și trunchiurile copacilor mai mici.

Confort de utilizare și ergonomie
Folosirea unei mașini de tocat sau a unui mărunțitor este foarte ușoară.
Acest lucru înseamnă că butoanele și comutatoarele pentru operare sunt amplasate într-un loc convenabil și sigur.
În orice caz, se recomandă ca persoana care operează mașina să păstreze o distanță adecvată în timpul procesului de lucru.
Roțile facilitează mult poziționarea și transportul mașinii.
Mânerele ergonomice pot fi, de asemenea, utile.
Înainte de fiecare utilizare, luați în considerare unde și în ce condiții va fi utilizat mașina.

Service și garanție
Atunci când alegeți un produs, luați în considerare disponibilitatea serviciului și perioada de garanție.
Majoritatea dealerilor vă permit să prelungiți garanția standard de doi ani pentru o taxă suplimentară.
Ar trebui să țineți cont și de faptul că orice taxă de service ar trebui să fie cât mai ieftină posibil și este recomandabil să cumpărați de la un dealer care poate asigura service la nivel local.

Este recomandabil să vă informați înainte de a cumpăra dacă dealerul pe care îl alegeți poate garanta calitatea serviciului.
În caz contrar, este posibil să trebuiască să așteptați mai mult de o lună pentru a obține serviciul potrivit.

Preț
În general, cu cât calitatea mașinii este mai bună, cu atât prețul este mai mare.
Pe măsură ce prețul crește, crește și performanța, mărunțitoarele mai scumpe fiind, în general, mai durabile și capabile să facă față ramurilor mai groase.
Puteți găsi un utilaj care să se potrivească nevoilor dumneavoastră chiar și sub 890 RON.
Modelele electrice de mai bună calitate variază între 890 și 2000 RON.
Modelele pe benzină pornesc de la 2000 RON și ajung la 6900 – 26000 RON.
Mașinile profesionale de mărunțit și de tocat sunt disponibile la prețuri de peste 26000 RON.

Sistem de tăiere
Mașinile cu lamele rotative rup ramurile în bucăți mici. Acestea pot fi o alegere ideală pentru procesarea diferitelor tipuri de deșeuri biologice și crengi mici. De obicei, aceste utilaje sunt destul de zgomotoase, iar deșeurile care urmează să fie prelucrate trebuie încărcate manual. Acestea sunt, de asemenea, mai puțin puternice și mai ieftine decât alte tipuri. Mașinile cu un sistem de frezare pe role au avantajul de a trage singure crengile, de obicei cu o opțiune de mers înapoi, astfel încât nu există riscul de a bloca tocătorul.

Mașinile echipate cu un mecanism cu scripeți trag singure materialul care urmează să fie prelucrat. Acest tip este potrivit numai pentru prelucrarea deșeurilor dure. Produsul final al mașinilor cu mecanismul menționat mai sus este peletul, care poate fi folosit și pentru încălzire.

Parametrii

Dimensiune și greutate
Cele mai mici modele măsoară aproximativ 80x40x50 cm.
Pe măsură ce performanța mașinilor crește, cresc și dimensiunile acestora.
Cele mai puternice modele pe benzină pot avea o lungime de peste 2 metri și o înălțime de cel puțin 150 cm.
Greutatea mașinii va crește și odată cu puterea acesteia.
Modelele mai ușoare pot cântări până la 15 kg.
Mașinile de hobby mai robuste pot cântări până la 30 kg.
Mașinile profesionale pot cântări mai mult de 200 kg.

Putere
Puterea unui tocător este de obicei de aproximativ 2500 W.
O putere mai mică poate fi suficientă pentru ramurile subțiri.
Însă, este recomandabil să cumpărați o mașină mai puternică pentru a evita supraîncărcarea și o posibilă defecțiune.
Mașinile cu o putere de 2500-2800 W ar trebui să fie suficiente pentru utilizarea generală.
Cele mai puternice mașini pot avea o putere de peste 3500 W și pot face față ramurilor mai groase și buștenilor mai subțiri.

Diametrul maxim a ramurilor
Această valoare este indicată pe fiecare mașină.
Nerespectarea valorii recomandate poate duce la defectarea mașinii.
Pentru mașinile standard, grosimea maximă a ramurii este de 4 cm, această valoare crește proporțional cu puterea.
Dimensiunea orificiilor de intrare și de ieșire este importantă. Acestea trebuie să fie suficient de mari pentru a evita blocajele.

Consum
În cazul motoarelor pe benzină, consumul este exprimat în litri pe oră - de obicei între 0,5 și 1 litru pe oră.
În cazul tocătoarelor electrice, consumul de energie nu este la fel de important ca în cazul mașinilor pe benzină.
Consumul de energie este doar o indicație a cantității de energie electrică utilizată, cea mai mare parte a acesteia fiind "pierdută" în motor și, prin urmare, puterea de ieșire este mai mică.

Lungimea cablului de alimentare
Deși acest parametru poate părea neimportant, este important să vă asigurați că ștecherul se află la distanța corectă atunci când utilizați aparatul.
Este recomandabil să alegeți un aparat cu un cablu de cel puțin 2 metri lungime.

Funcții și accesorii

Mâner și roți - dacă trebuie să transportați frecvent mașina de tocat, probabil că roțile și mânerul vă vor fi utile.
Recipientul de colectare - Nu doriți să aveți o muncă suplimentară de colectare a deșeurilor prelucrate, nu-i așa? Alegeți apoi un tocător care are un recipient de colectare. Desigur, acestea pot varia ca mărime, dar de obicei au o capacitate cuprinsă între 30 și 60 de litri.
Pâlnia de umplere și pâlnia de evacuare - Acestea sunt accesorii care vă ușurează munca. Este important ca acestea să aibă lățimea potrivită pentru a se potrivi cu deșeurile care urmează să fie prelucrate. În multe cazuri, mașina va retrage automat ramurile, economisind energie.
Reverse - Din fericire, majoritatea aparatelor de pe piață au deja această funcție. Dacă deșeurile se blochează în timpul procesării, sistemul de siguranță va opri automat tocătorul. În acest caz, modul de mers înapoi vă poate fi de mare ajutor, permițându-vă să eliberați cu ușurință crengile care sunt blocate în mașină.
Lame înlocuibile - În timp, lamele tocătoarelor se uzează odată cu utilizarea. Merită să vă gândiți dacă sunt disponibile lame de înlocuire pentru mașina pe care o cumpărați sau dacă ar putea fi necesar să cumpărați o mașină nouă.

Sfaturi utile

Întreținere și depozitare
Utilizare sigură
Utilizarea produsului final