Pe piața din România, găsești sute de telefoane diferite de la zeci de producători. Acestea se deosebesc prin sistemul de operare, design, echipamente, cameră și multe alte caracteristici. Cum alegi telefonul mobil potrivit, având în vedere că majoritatea dintre noi petrecem mult timp cu el și îl folosim pentru a înlocui parțial computerul? Suntem aici să te ajutăm. Alegerea unui telefon mobil merită cu siguranță să fie făcută cu atenție
Poți cumpăra cele mai ieftine smartphone-uri de la 1500 RON, dintre care cele mai populare sunt telefoanele cu Android. Acestea sunt potrivite mai ales pentru cei care vor să comunice online și să folosească aplicații precum internet banking sau Facebook. Smartphone-urile în categoria de preț 600–1500 RON sunt de obicei telefoane cu touchscreen, iar echipamentele lor vor mulțumi majoritatea utilizatorilor. Au display-uri bune, camere solide și hardware capabil să suporte și operațiuni mai avansate. Prețul celor mai dotate telefoane ajunge adesea la peste 2000 RON, dar pentru acești bani poți cumpăra cele mai bune telefoane disponibile pe piață.
Telefoane mobile de bază
Aceste smartphone-uri au camere adecvate pentru utilizare de urgență, display-uri cu rezoluție mai mică și hardware mai slab, dar care este suficient pentru cele mai comune aplicații și jocuri simple. Astăzi, chiar și în clasa cea mai joasă, conexiunea rapidă la internet LTE este standard, în timp ce tehnologia NFC, folosită pentru plata contactless, este o excepție aici.
Telefoane mobile de gamă medie
Oferă servicii de calitate superioară, cum ar fi înregistrarea video 4K sau jocuri cu grafică 3D. Cititorul de amprente și NFC devin standard, iar unele telefoane sunt rezistente la apă sau suportă încărcarea wireless.
Telefoane mobile de top
Acestea au, în principal, un display cu rezoluție ultra-înaltă, un procesor puternic care nu se oprește în fața niciunei provocări, o cameră de înaltă calitate, memorie mare și echipamente complete. Telefoanele flagship sunt de obicei susținute de producători și garantează actualizări pentru cel puțin 2 ani de la lansare. Totuși, diferența de preț față de modelele de top de anul trecut sau modelele de gamă medie este de obicei mai mare decât diferența în utilizarea practică.
➕Internet rapid
➕O multitudine de aplicații
➕Cameră și înregistrare video de calitate
➕Capacitate mare de depozitare
➖Durată scurtă de viață a bateriei
➖Rezistență la impact mai mică
Pe piață nu există multe telefoane cu ecran tactil cu tastatură fizică. Nokia a folosit acest concept pentru telefoanele sale clasice, dar ultimele stocuri sunt aproape epuizate. În prezent, astfel de telefoane sunt fabricate de Blackberry și sunt practic singurele dispozitive care combină o tastatură fizică cu funcții premium și sistemul de operare Android.
➕Tastare convenabilă a textului
➖Suport limitat pentru aplicații pentru sistemul de operare Blackberry
Telefoanele cu tastatură fizică sunt o raritate de câțiva ani. În afară de câteva telefoane Android cu butoane, puți obține doar dispozitive simple cu funcții de bază, completate cel mult de un MP3 player și o cameră simplă. Dacă nu ai nevoie de acces la internet și dorești doar să poți suna și trimite mesaje, aceasta este o alegere ideală.
Modelele mai scumpe au capacitatea de a se conecta la Internet (telefoane cu butoane cu Wi-Fi), dar navigarea pe internet pe ecrane mici nu este foarte confortabilă. Avantajul acestor telefoane este o durabilitate mai mare și o durată de viață a bateriei (până la o săptămână), ceea ce este aproape de neatins pentru smartphone-uri. Există, de asemenea, mai multe telefoane durabile cu butoane disponibile care pot supraviețui căderilor de la înălțime sau scufundarii în apă. Acestea sunt deosebit de utile dacă porți telefonul într-un mediu riscant, cum ar fi pe un șantier sau lângă apă.
➕Durată lungă de viață a bateriei
➕Construcție durabilă
➕Preț mic
➖De cele mai multe ori fără conexiune la internet
➖Absența aplicațiilor
➖Fotografii și videoclipuri de calitate scăzută
Telefoanele cu butoane sunt astăzi în principal sub formă de telefoane pentru vârstnici. Caracteristicile lor specifice sunt o tastatură mare cu litere lizibile și o funcționare clară, numai cu funcțiile de bază. Telefoanele cu butoane pentru vârstnici sunt, de asemenea, echipate cu un buton SOS , care, atunci când este apăsat, sună/trimite mesaje persoanelor de contact selectate.
➕Usor de folosit
➕Durată lungă de viață a bateriei
➕Butonul SOS
➖De cele mai multe ori fără conexiune la internet
➖Absența aplicațiilor
➖Fotografii și videoclipuri de calitate scăzută
Alegerea telefonului depinde de nevoile tale. Dacă vrei doar să suni, să trimiți mesaje, să folosești rețelele sociale și să asculți muzică, nu e nevoie să cumperi un telefon de top, pentru că un model din gama medie poate face aceleași lucruri la un preț mult mai mic. Totuși, unele telefoane din această categorie pot avea probleme cu fluiditatea sistemului, chiar și la utilizarea de bază. De obicei, acest lucru se datorează unui sistem de operare neoptimizat sau unei memorii interne prea mici.
Un nume mare nu mai este o garanție a calității, dar unul dintre parametrii importanți este modul în care compania își îngrijește telefoanele. Unii producători lansează un telefon și remediază doar erorile necesare, în timp ce alții lansează actualizări la cea mai recentă versiune a sistemului timp de doi ani. În general, suportul este mai bun pentru dispozitivele mai scumpe, dar unele mai ieftine sunt bune și în acest sens.
Dimensiunea întregului dispozitiv depinde, desigur, de diagonala ecranului. Un telefon mai mic este mai ușor de ținut și de purtat în buzunar, în timp ce unul mai mare este mai bun pentru navigat pe site-uri sau pentru vizionarea de multimedia. Apreciezi un display mai mare dacă telefonul tău este un instrument de lucru. Pentru telefoanele cu butoane, acestea se potrivesc oricum în buzunar, dar pentru smartphone-uri, dimensiunea ecranului este de obicei în jur de 6 inci.
Dimensiunea display-ului determină în mare măsură dimensiunile telefonului, dar acordați atenție și dimensiunii ramelor. Poți găsi pe piață smartphone-uri cu un ecran de 5,5 inchi, care este mai mare decât altele cu un panou de 6 inchi. Un afișaj mai mic înseamnă un dispozitiv mai compact, mai ușor de ținut și de manevrat cu o singură mână, în timp ce unul mai mare are avantajul unei navigări mai confortabile pe web, tastare și vizionarea videoclipurilor.
Tehnologia display-ului joacă un rol important. În prezent, ecranele cu raport de aspect 18:9 sau chiar 21:9 sunt populare, deoarece permit afișarea mai multor conținuturi simultan, păstrând în același timp lățimea telefonului pentru a fi confortabil de ținut cu o mână.
Concentrează-te și pe rezoluție – în prezent baza este HD cu 720 pixeli în lățime, dar o imagine mai bună va fi oferită de Full HD cu 1080 px în lățime. Telefoanele de cea mai bună calitate folosesc ecrane cu lățime de 1440 px (QHD) sau chiar 2160 px (UHD). Calitatea afișajului nu este determinată doar de rezoluția în sine, ci de raportul său față de diagonală. Acesta este exprimat în pixeli pe inch (ppi). Telefoanele cu 300 ppi și mai mult vă vor oferi un afișaj cu adevărat fin, în timp ce cele mai bune ecrane oferă cu mult peste 400 ppi.
De asemenea, acordă atenție ratei de reîmprospătare a afișajului. Până de curând, toate telefoanele mobile aveau panouri de 60 Hz, dar astăzi întâlnim și afișaje „mai rapide”. În gama medie de telefoane mobile vei găsi panouri de 90 Hz, în timp ce modelele de top oferă până la 120 Hz sau chiar 144 Hz. O rată de reîmprospătare mai mare are un efect pozitiv asupra netezirii afișajului, atât la navigarea pe interfață și la navigarea pe Internet, cât și pentru jocuri.
Procesorul este în esență creierul telefonului, iar performanța acestuia afectează funcționarea normală, viteza și funcționarea aplicațiilor. În prezent, procesoarele quad-core sunt standardul, iar de la prețul de 4000 RON poți găsi și modele cu opt nuclee . La unele dispozitive cu opt nuclee, jumătate dintre nuclee sunt mai economice, iar celălalt este mai puternic, comutând între ele în funcție de sarcina curentă.
Un alt parametru este frecvența, care indică numărul de instrucțiuni pe care cipul le poate executa pe secundă, în termeni simpli, viteza. În general, cu cât frecvența este mai mare, cu atât procesorul este mai puternic. Dar chiar și 1,4 GHz, care este în prezent standard chiar și pentru dispozitivele mai ieftine, este un parametru suficient pentru majoritatea operațiunilor. Similar cu megapixelii dintr-o cameră, frecvența nu este complet decisivă și depinde de alți parametri.
RAM-ul este un spațiu de stocare pentru rularea proceselor. Sistemul în sine și aplicațiile stochează fișiere temporare aici, de exemplu, paginile deschise în prezent într-un browser web. Cu cât RAM-ul este mai mare, cu atât mai multe procese pot rula în fundal. Standardul pentru o fluiditate suficientă și capacitatea de a menține mai multe programe în funcțiune în același timp este de 2–4 GB, dacă acest lucru nu este suficient pentru tine, sunt disponibile telefoane cu 6 GB sau mai mult RAM.
Memorie utilizator și opțiuni de extindere
Această memorie internă stochează aplicații, fișiere, muzică sau fotografii descărcate. Dimensiunea adecvată de stocare depinde de cerințele tale, de exemplu, 16 GB sunt suficiente doar pentru utilizatorii mai puțin pretențioși. Standardul de astăzi este de 64 GB.
Atunci când alegi un telefon mobil, reține că datele date în parametri sunt mai mari decât memoria efectiv disponibilă. De exemplu, cu un telefon cu o stocare declarată de 64 GB, vei avea aproximativ 50-55 GB disponibile, restul va fi consumat de sistem și de aplicațiile preinstalate. În plus, actualizările de sistem și aplicații ocupă treptat spațiu suplimentar, așa că o rezervă suficientă este crucială pentru durata lungă de viață a telefonului.
Calitatea senzorilor din telefoanele mobile atinge în prezent un asemenea nivel încât împinge treptat segmentul camerelor compacte de pe piață. Acest lucru este valabil mai ales pentru modelele mai scumpe, numite uneori fotomobile, care au mai mulți senzori. Prin urmare, poți întâlni camere duble sau triple. Acestea pot avea distanțe focale diferite, unde o cameră este mai potrivită pentru fotografii cu unghi larg, iar cealaltă pentru fotografia macro.
Un parametru important este diafragma (scrisă în formatul f/număr), care indică cât de mult se poate deschide diafragma camerei și, astfel, câtă lumină va ajunge la senzor. Mai simplu spus, cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine camera va face fotografii în condiții de iluminare slabă. Acest lucru este influențat și de prezența stabilizării optice, care poate menține o imagine clară chiar și în timpul fotografierii mai lungi, fără un impact negativ asupra calității. Cu toate acestea, le vei găsi doar în telefoanele mai scumpe.
Dacă ai așteptări mari pentru camera telefonului tău, găsește exemple de fotografii ale unui anumit model în diferite condiții de iluminare - acestea sunt cea mai bună modalitate de a vedea cum funcționează efectiv telefonul. De asemenea, poți edita imaginile ulterior.
Atentie si la calitatea video , care este dominata de telefoanele 4K . Modelele mai ieftine trebuie să se descurce doar cu Full HD. Acesta este mai puțin detaliat, dar ocupă mult mai puțin spațiu de stocare. Rata de cadre este standard la 30 de cadre pe secundă. Videoclipurile cu 60 de cadre pe secundă arată mai animate și pot fi încetinite la jumătate fără a pierde netezimea. Unele telefoane îți permit, de asemenea, să capturezi imagini cu încetinitorul la 120 fps.
Dacă ai așteptări mari pentru camera telefonului tău, poți citi articolul nostru, Telefoanele cu cele mai bune camere din ziua de azi
Deși bateriile din smartphone-uri sunt adesea de câteva ori mai mari decât cele din telefoanele clasice cu buton, afișajele mari și procesoarele puternice necesită multă energie, iar majoritatea smartphone-urilor rezistă maxim două zile cu utilizare normală.
Parametrul determinant este capacitatea dată în mAh (miliamperi-oră), dar este important să se țină cont și de cât de puternic este telefonul și cât de mare și de calitate este afișajul. Un smartphone mai ieftin cu un afișaj HD poate avea nevoie de o baterie de aproximativ 2.500 mAh, dar un telefon de înaltă performanță cu ecran QHD va consuma atâta energie mult mai repede. Dacă ai nevoie de o viață suplimentară a bateriei, caută un dispozitiv cu cel puțin 5.000 mAh.
O caracteristică plăcută este suportul pentru încărcare rapidă, care poate reduce timpul necesar pentru o încărcare completă la jumătate - chiar și în 90 de minute dacă au un conector USB-C, sau în mai puțin de două ore cu microUSB.
Cu telefoanele cu încărcare fără fir, nu este nevoie să conectezi un cablu, doar plasează partea din spate a telefonului pe un suport de încărcare dacă telefonul acceptă Qi. Qi a fost recent desemnat ca standard pentru încărcarea fără fir și toate încărcătoarele ar trebui să funcționeze cu el. Încărcarea prin cablu este întotdeauna mai rapidă.
Telefoanele robuste sunt proiectate pentru condiții dure pentru a supraviețui deteriorărilor mecanice și elementelor naturale.
Certificarea IP indică nivelul de protecție împotriva prafului și apei, exprimat ca cod sub formă de IPxx. Este un standard care măsoară rezistența la pătrunderea apei și a substanțelor solide într-un telefon în condiții precis specificate. Telefoanele pentru exterior trebuie să fie suficient de rezistente nu doar la praf și apă, ci și la șocuri. Producătorul reușește acest lucru utilizând o construcție robustă din cauciuc care absoarbe șocurile și o sticlă de înaltă calitate pe afișaj. Dezavantajul unor astfel de dispozitive este că sunt mari și grele și, în același timp, semnificativ mai scumpe decât telefoanele standard cu echipamente comparabile.
Telefoanele mobile cu cititoare de amprente sunt, de asemenea, destul de comune astăzi. Producătorii le plasează pe spate, sub cameră, direct pe ecran sau pe partea laterală a telefonului. Deși securitatea amprentei este relativ sigură, cititorii scanează doar o parte din ea datorită dimensiunii lor. Scanerele mai puțin precise, în special, ar putea să nu fie un obstacol de netrecut pentru atacatorii experimentați.
De ce să nu folosești două cartele SIM în același timp în loc de una? Telefoanele dual SIM sunt utile, de exemplu, atunci când călătorești în afara Uniunii Europene, unde poți introduce o cartelă preplătită de la un operator local în al doilea slot și eviți să cheltuiți atât de mult pe date.
Mulți producători folosesc în prezent așa-numitele sloturi hibride, unde unul este proiectat pentru SIM, iar celălalt este universal pentru SIM și cardul de memorie. Cu toate acestea, atunci când utilizezi două SIM-uri, pierzi capacitatea de a extinde memoria. Din păcate, producătorii etichetează telefoanele cu două sloturi SIM separate ca fiind dual SIM, precum și telefoanele cu un singur slot SIM partajat, așa că trebuie să te uiți în recenzii sau să contactezi vânzătorul.
Tipul de telefon mobil depinde de vârsta copilului; pentru cei mai mici, un model simplu cu buton va fi suficient, deoarece este mai durabil și poate face față chiar și aventurilor sălbatice ale copiilor și manevrării neglijente. Dacă dorești funcții mai avansate, cum ar fi urmărirea locației, pentru a fi cu ochii pe copilul tău, alege dintre smartphone-urile de bază care au GPS încorporat și acces la internet. Cu toate acestea, poți rezolva urmărirea locației achiziționând un breloc special cu senzor de mișcare. Dacă decizi să utilizezi un smartphone, poți utiliza funcțiile de blocare parentală, care, de exemplu, vor face site-urile web selectate inaccesibile.
De la calculatoare la aparate foto și o serie întreagă de alte funcții, telefoanele mobile pot face acum aproape orice. Bineînțeles, există întotdeauna caracteristici care lipsesc, dar, din fericire, industria accesoriilor pentru telefoane mobile, aflată în continuă evoluție, umple aceste goluri.
Unul dintre cele mai populare produse sunt căștile - dacă doriți să ascultați muzică sau să efectuați un apel, există o mulțime de tipuri din care puteți alege. Dacă noul dvs. telefon nu are o mufă jack sau dacă preferați să folosiți accesorii Bluetooth, puteți alege între headset-uri. Sau vă îngrijorează frumusețea și designul telefonului dvs. mobil? Veți beneficia de huse pentru telefon realizate dintr-o varietate de materiale sau de protecții pentru ecran. Dacă folosiți aplicații care consumă multă energie sau jucați multe jocuri, un power bank sau o baterie externă vă va permite să vă reîncărcați telefonul ori de câte ori aveți nevoie.
Desigur, există multe alte accesorii din care puteți alege: suport auto, încărcător pentru telefon mobil, boxe portabile, brățări fitness, smartwach - depinde de dvs. să decideți care dintre ele vă va ajuta să profitați la maximum de telefonul dvs.