Cum să cumpărați tabletă grafică?

O tabletă grafică este un instrument care constă, de obicei, dintr-o suprafață de desen și un stilou special pentru a desena pe această suprafață. Lucrul cu aceasta permite desenarea intuitivă și precisă în programele grafice. În comparație cu un mouse, lucrul cu o tabletă grafică și un stilou este semnificativ mai precis și mai natural, astfel încât rezultatul poate fi apropiat de lucrul pe hârtie tradițională.


• Dia, editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de tablete grafice

Tabletă grafică clasică fără ecran

Tabletele grafice în forma lor "clasică" sunt și astăzi una dintre cele mai răspândite. Acestea nu au afișaj, ci doar o suprafață pe care utilizatorul desenează cu un stilou. Acest dispozitiv trebuie să fie conectat la un computer; nu poate fi utilizat de unul singur. Dezavantajul său este o experiență de desen mai puțin naturală, în care imaginea este vizibilă doar pe monitor și nu sub mână, ceea ce poate fi neobișnuit la început.

+ Preț mai mic cu precizie ridicată
+ Nu acoperă desenul de sub mână

- Ecranul nu este inclus
- Necesită conectarea la un computer

Tabletă grafică cu ecran

O tabletă grafică din ce în ce mai populară, cu avantajul incontestabil de a putea vedea ceea ce creați direct sub mâna dumneavoastră. Unele tablete cu ecran trebuie să fie conectate la un PC, dar există și modele care au propriul HW și SW și pot fi utilizate independent. Acestea sunt dispozitive autonome care vă permit să desenați și să lucrați în programe grafice în mod confortabil în deplasare.

+ Vedeți ceea ce desenați pe ecranul de sub mână
+ Unele modele pot fi utilizate independent

- Preț mai mare

Parametrii

Rezoluția zonei de detectare
Cu cât rezoluția senzorului este mai mare, cu atât mai fină și mai precisă va fi impresia digitală a desenului. Parametrul este dat în unități LPI, care exprimă câte poziții diferite ale stiloului poate capta tableta în fiecare orientare pe desktop. Cele mai frecvente valori sunt 2540 sau 5080 LPI.
Mănușa de desen este un instrument practic pentru a îmbunătăți rezultatul muncii. Atunci când o purtați, tableta grafică nu simte presiunea mâinii dumneavoastră pe suprafața activă.

Dimensiunea zonei de detectare
Cu cât mai mult spațiu de lucru disponibil, cu atât mai bine. Dar tabletele mai mari tind să fie mai scumpe și vor ocupa, fără îndoială, mai mult spațiu pe birou. Ca și în cazul laptopurilor sau al monitoarelor, dimensiunea unei tablete grafice este cel mai adesea dată în termeni de diagonală a ecranului, exprimată în inci.
În selecție veți găsi, de asemenea, gama de mărimi S/M/L. Această logică se bazează pe dimensiunea monitorului pe care îl utilizați. Mai multe detalii mai jos.

● S (mic) - ideal dacă călătoriți frecvent și apreciați o tabletă compactă.
● M (medium) - cea mai bine vândută, recomandată dacă folosiți un laptop fără un monitor suplimentar.
● L (mare) - potrivită pentru monitoare mai mari de 27".

Sensibilitatea de presiune
Tabletele grafice diferă prin modul în care răspund la presiunea aplicată asupra stiloului în timpul desenării. Cu cât sensibilitatea la presiune este mai mare, cu atât mai mulți niveluri de presiune pot fi detectați și cu atât mai precis este răspunsul. Modelele de mai bună calitate oferă o sensibilitate la presiune de 8192 niveluri, 4096 niveluri este considerată o valoare foarte bună, dar valorile mai mici sunt frecvente.

Putere

Tabletele grafice autonome cu ecran sunt întotdeauna fără fir și au propriul acumulator, astfel încât pot fi utilizate oriunde. Versiunile clasice funcționează ca un periferic de calculator și, la fel ca mouse-ul, pot fi fie cu fir, fie fără fir (cu acumulator).

Ecran
Tabletele mai avansate și mai scumpe au un afișaj care vă permite să vă vedeți imediat munca. Aici intervine parametrul de rezoluție a imaginii. La fel ca monitoarele, televizoarele sau telefoanele mobile, acestea folosesc rezoluții Full HD, QHD și 4K. Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea va fi mai fină și mai detaliată.

Compatibilitate
Indiferent dacă intenționați să vă conectați tableta grafică la un computer de birou, la un laptop sau la un smartphone, trebuie să verificați mai întâi dacă acestea sunt compatibile. Așadar, verificați compatibilitatea cu sistemul dvs. de operare și cu software-ul de desen sau de animație pe care îl utilizați.

Stiloul și proprietățile sale
Toate tabletele includ un stilou de desen. Stilourile diferă de la una la alta, așa că merită să vă informați ce stilou vine cu tableta dumneavoastră sau dacă puteți cumpăra un alt tip.

În cazul stiloului, nivelurile de presiune și sensibilitatea sunt importante, adică numărul de puncte diferite pe care stiloul le poate înregistra. Cu cât aveți mai multe, cu atât mai bine puteți lucra cu stilul și intensitatea liniei și cu atât mai natural va arăta desenul.

Stilourile au, de obicei, două butoane în plus față de vârf. Primul buton înlocuiește click-ul drept al mouse-ului, în timp ce celui de-al doilea buton i se pot atribui diferite funcții pentru a vă simplifica munca. Este avantajos să aveți un vârf pe cealaltă parte a stiloului, astfel încât să îl puteți folosi ca o radieră sau să îi atribuiți alte instrumente.

Vârful este din plastic și se va uza în timp. De obicei, sunt oferite vârfuri de schimb.

Alte caracteristici

● Multi-touch - permite scanarea mai multor puncte, oferindu-vă flexibilitate în momentul creării. Permite, printre altele, zoom in, zoom out și scroll.
● RPS - atunci când tableta grafică și computerul comunică, stiloul trimite semnale despre poziția sa exactă pe suprafața de desen. Numărul de rapoarte trimise pe secundă se numește RPS, iar cu cât acest număr este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să aveți o întârziere în transmiterea semnalului.
● Bluetooth/Wi-Fi - permite partajarea de fișiere fără fir cu un alt dispozitiv.
● Butoane de control - tabletele grafice includ adesea butoane fizice în cadrul care înconjoară zona activă de desen sau butoane tactile în zona de atingere. Acestea pot fi programate pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră.

Întrebări frecvente

La ce folosește o tabletă grafică?
Cum funcționează tabelele grafice?
Care sunt cele mai bune programe pentru tabletele grafice?