Cum să cumpărați sursă de alimentare?

O sursă de alimentare PC este o parte esențială a computerului. Înainte de a alege o nouă sursă de alimentare, trebuie să cunoașteți cerințele de alimentare ale hardware-ului computerului dumneavoastră. Trebuie să adaptați puterea sursei de alimentare la componentele pe care le instalați, precum și la alți parametri, cum ar fi numărul de conectori, tipul de radiator etc.


• Dia, editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 3 minute

Dimensiunile de bază ale surselor de alimentare

Sursele de alimentare pentru calculatoare sunt disponibile în trei formate generale care le definesc dimensiunile fizice și sunt asociate cu utilizarea unor carcase diferite.

Surse de alimentare ATX

În prezent, marea majoritate a surselor de alimentare pentru calculatoare se bazează pe standardul ATX (Advanced Technology eXtended), care definește poziționarea, dimensiunile și alți parametri ai componentelor unui calculator. Majoritatea carcaselor PC, plăcilor de bază și a altor componente respectă, de asemenea, acest format. ATX este cea mai comună soluție utilizată în majoritatea computerelor desktop.

+ Cel mai frecvent format de alimentare
+ Gamă largă
+ Preț scăzut

Dimensiunile sursei de alimentare ATX sunt de 150×86×140 mm. Adâncimea poate varia în funcție de producător.

Surse de alimentare TFX

În comparație cu ATX, acest format este foarte rar utilizat și este conceput în principal pentru calculatoare mini sau media. Prin urmare, sursele de alimentare TFX sunt foarte compacte și, de obicei, obțin o putere de ieșire mai mică, deoarece aceste computere au un consum redus de energie. Conectorii sursei de alimentare respectă standardul ATX.

+ Format mai mic

- Putere mai mică

Surse de alimentare SFX

SFX este o sursă de alimentare cu factor de formă mic (aproximativ jumătate din volumul ATX), proiectată pentru a fi asamblată în carcasele Mini-ITX și în sistemele de jocuri compacte. Sursele de alimentare SFX furnizează suficientă energie pentru a alimenta plăci grafice PCI de înaltă performanță, dar sunt în general silențioase, fiabile și eficiente. De obicei, acestea au un ventilator de 80 mm.

+ Dimensiune compactă
+ Ramură de 12V suficient de puternică pentru a alimenta componentele PCIe

- Ventilator mai mic
- Gamă limitată de produse

Parametrii

Putere
Sursele de alimentare PC sunt fabricate cu puteri nominale cuprinse între 300 și 1200 W. Cerințele de putere depind întotdeauna de tipul de configurație a calculatorului și de consumul de energie al componentelor utilizate în acesta. În general, calculatoarele pot fi împărțite în 3 grupe.

● PC-uri normale, așa-numitele PC-uri de birou - este suficientă o putere maximă de 400 W.
● PC-uri de jocuri - de obicei necesită o sursă de alimentare de 600 W.
● PC-uri extrem de puternice - pot necesita o sursă de alimentare de 800 W sau mai mult.

Plăcile grafice au cele mai mari cerințe de energie. Nu este neobișnuit ca cele mai puternice să consume mai mult de 200 W.

În plus față de puterea totală, verificați distribuția acesteia pe diferitele ramuri de tensiune. Este esențial să știți câtă putere poate furniza sursa de alimentare la ramura +12 V, care este o sursă esențială pentru computerele moderne, deoarece alimentează procesorul, placa grafică și hard disk-urile de 3,5".

Eficiență
Randamentul sau eficiența înseamnă cât de mult din energia utilizată este consumată efectiv. În cazul surselor de alimentare pentru PC-urile de astăzi, aceasta este deja peste 80% în mod implicit. Clasificarea 80 Plus indică nivelul de eficiență al sursei de alimentare. Acestea sunt enumerate mai jos în ordine crescătoare, de la cel mai mic la cel mai mare.

Randament Eficiență la 20% sarcină Eficiență la 50% sarcină Eficiență la 100% sarcină
80 PLUS 82% 85% 82%
80 PLUS Bronze 85% 88% 85%
80 PLUS Silver 87% 90% 87%
80 PLUS Gold 90% 92% 90%
80 PLUS Platinum 92% 94% 92%
80 PLUS Titanium 94% 96% 94%


Sursele de alimentare pentru PC-uri ating eficiența maximă la o sarcină de aproximativ 50%. Dacă configurația dvs. consumă în mod normal 250 W, este recomandat să alegeți o sursă de alimentare de 500 W.

O sursă de alimentare de înaltă eficiență vă poate economisi o sumă semnificativă de bani din consumul de energie atunci când utilizați PC-ul. Cu toate acestea, dacă computerul dumneavoastră funcționează timp de mai multe ore pe săptămână, investiția într-o sursă de alimentare de înaltă eficiență nu va fi rentabilizată.

Conectori
Sursele de alimentare au mai mulți conectori la ieșire pentru a alimenta diferite componente. Cele mai importante sunt:

● Conectorul de alimentare cu 24 de pini este utilizat pentru a alimenta placa de bază.
● Conectorul de alimentare ATX12V cu 4 pini/8 pini este conectat la placa de bază și asigură o sursă de alimentare separată pentru procesor.
● Conectorii periferici cu 4/8 pini (Molex) sunt utilizați pentru alimentarea convențională a hard disk-urilor, a unităților CD, DVD și Blu-Ray.
● Berg cu 4 pini (mini-Molex) este un conector mic pentru alimentarea unităților de floppy de 3,5".
● Conectori de alimentare SATA cu 15 pini pentru diverse componente conectate SATA ( hard disk și unități CD, DVD, Blu-Ray).
● Conectori de alimentare cu 6/6+2/8 pini pentru carduri suplimentare conectate prin PCI-Express.

În ceea ce privește dimensiunea cablurilor, sursele de alimentare cu cabluri cu o lungime de aproximativ 45-50 cm sunt potrivite pentru carcasele mini și midi tower. Totuși chiar și acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru carcasele mai mari. În cazul surselor de alimentare mai mari, este de așteptat un cablaj mai lung, deoarece acestea sunt concepute pentru a alimenta mai multe componente. Pentru sursele de alimentare mai bune, cablurile plate sunt la modă, ocupând mai puțin spațiu decât cablurile împletite solide.

Tensiunile de bază furnizate de sursa de alimentare a calculatorului sunt 3,3 V, 5 V, 12 V și -12 V.

Asigurați-vă că aveți suficiente cabluri cu șase sau opt pini pentru placa video pe care o utilizați. Adesea, este nevoie de o pereche de acești conectori pentru a alimenta o singură placă video de înaltă performanță.

Structura modulară a cablurilor
Cablarea modulară vă permite să conectați doar cablurile de care aveți nevoie la sursa de alimentare. Sursele de alimentare pot fi modulare sau semi-modulare. O sursă de alimentare semi-modulară are un cablu fix cu 24 de pini pentru a alimenta placa de bază și un cablu cu 8 sau 4 pini pentru a alimenta procesorul. SATA, Molex și grafic cu 6 pini conector sau detașabil.

Tipul de răcire și nivelul de zgomot
Căldura este generată atunci când energia furnizată de la priza electrică este transformată în putere. Cu cât eficiența sursei de alimentare este mai mare, cu atât mai puțină căldură este generată. Răcirea este oricum necesară, așa că sursele de alimentare sunt de obicei echipate cu un ventilator activ. Majoritatea producătorilor echipează sursa cu un ventilator de 12-14 cm.

Ventilatoarele produc întotdeauna o anumită cantitate de zgomot. În general, însă, o sursă de alimentare de calitate nu va produce niciun zgomot în timpul funcționării normale. Sub sarcini grele, zgomotul poate deveni simțitor.

Sursele de alimentare de calitate au, de asemenea, o așa-numită funcție de răcire pasivă, în care ventilatorul nu se rotește, iar căldura este disipată de un radiator metalic. Sursele de alimentare trec automat în acest mod atunci când nu este nevoie de putere mare - când se tastează, se navighează pe internet etc. Sursele de alimentare cu răcire pur pasivă nu sunt recomandate.

Întrebări frecvente

Ce se întâmplă dacă sursa de alimentare nu este suficient de puternică?
De ce sursă de alimentare am nevoie?
Care este durata de viață a sursei de alimentare?