Cum să cumpărați subwoofer?

Difuzoarele dvs. nu au basul potrivit? Numai un subwoofer poate adăuga profunzime și forță. Atunci când este conectat în mod corespunzător la un sistem de sunet, poate chiar să facă să vibreze mobilierul din sufragerie. Dar alegerea poate că nu va fi atât de simplă.

Un subwoofer este o parte importantă a home cinema-ului, a sistemelor Hi-Fi sau a sistemelor audio auto. Acesta reproduce, adâncește și îmbunătățește sunetele de frecvență joasă, astfel încât acestea să poată fi auzite și adesea simțite. Un bas bine acordat este esențial în aproape toate genurile muzicale, dar este necesar și pentru experiența efectelor sonore din filme. În mașină, va fi la fel de util dacă doriți să vă completați experiența de ascultare în timpul deplasării.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 4 minute

Tipuri de subwoofere

Înainte de a cumpăra, gândiți-vă la locul în care doriți să plasați difuzorul, inclusiv la aspectul și tipul de difuzor. Parametrii aparatului sunt, de asemenea, importanți, în special puterea, gama de frecvențe și sensibilitatea.

Acest ghid se concentrează în primul rând pe subwooferele pentru acasă și pentru studio. Pentru modelele auto, căutați direct la subwooferele auto.

Activ

Principalul avantaj al unui subwoofer activ este amplificatorul preinstalat, care elimină necesitatea de a cumpăra un amplificator separat pentru home cinema Adesea puteți varia și cu acesta capătul superior al gamei de frecvențe până la 350 mHz. În general, este o soluție mai scumpă, dar în schimb vă face munca mult mai ușoară.

+ Cu amplificator încorporat
+ Pentru un home cinema mai bun
+ Protejează componentele difuzorului
+ Încape și în mașină

- Preț mai mare
- Trebuie să fie conectat la rețea electrică

Pasiv

Un subwoofer pasiv, pe de altă parte, nu include un amplificator și trebuie conectat la un amplificator extern. Pentru a evita deteriorarea, acesta trebuie reglat în mod parametric. Amplificatorul trebuie să aibă, de asemenea, o intrare de frecvență joasă pre-cablată pentru a putea conecta un subwoofer. Aceasta este o soluție mai dificilă din punct de vedere tehnic și este recomandată în primul rând pentru experții în sunet.

+ Nu este necesară nicio sursă de alimentare
+ Preț de achiziție mai mic
+ Libertatea de a se conecta la un amplificator

- Fără amplificator încorporat
- Poate fi deteriorat dacă nu se potrivește corespunzător cu alte componente

Se recomandă să cumpărați un amplificator adecvat pentru subwooferul pasiv.

Parametrii

Putere
Puterea unui amplificator se măsoară în wați. Simplu spus, o putere mai mare oferă o calitate mai bună a sunetului la niveluri de volum mai mari. Gândiți-vă dacă veți valorifica pe deplin beneficiile puterii ridicate. Pentru o instalație de acasă, de obicei nu aveți nevoie de mai mult de 1000 W, dar într-un studio de înregistrări sau într-o sală de repetiții, este posibil să aveți nevoie de mai mult de 2000 W.

Mai puțin de 200 W
210 - 375 W
400 - 600 W
700 - 1200 W
1200 W și peste

Uneori, puteți vedea și așa-numita putere RMS - aceasta indică puterea maximă constantă de ieșire a subwooferului fără daune.

Diametrul difuzorului
Diametrul difuzorului arată cât spațiu va ocupa subwooferul. Este deosebit de util la instalarea în spații înguste, cum ar fi sub scaunul mașinii, unde pot încăpea echipamente de 6" sau 8". Pentru cea mai bună experiență de distorsiune a basului, vă recomandăm să alegeți un diametru de 10" sau mai mare.

130 - 200 mm - mai puțin de 8"
220 - 250 mm - 8-10"
275 - 300 mm - 11-12"
380 mm - 15"

Sensibilitate
Sensibilitatea este diferența dintre cea mai slabă și cea mai puternică componentă a unui semnal. Acesta este legat de putere, iar valorile mai mari oferă din nou o experiență de ascultare mai puternică. În mașină, vă puteți mulțumi cu 90 dB, iar pentru uz casnic, încercați să atingeți cel puțin 100 dB. Însă, nu veți beneficia prea mult de sensibilitate dacă redați muzică într-un format de calitate inferioară (de exemplu, MP3 cu frecvențe joase).

Gama de frecvențe

Indică intervalul în care subwooferul poate reproduce cele mai joase și cele mai înalte frecvențe. În condiții normale de utilizare, cea mai mare valoare de 120 Hz este suficientă. Pe de altă parte, o valoare minimă scăzută indică faptul că subwooferul este mai capabil să reproducă mai bine frecvențele joase. Totuși, dacă scade sub 20 Hz, este puțin probabil ca urechea umană să fie capabilă să detecteze aceste sunete. Cel mult, o veți simți fizic.

Alte caracteristici

Wi-Fi - conectare la alte componente printr-o rețea comună
Bluetooth - conexiune fără fir la alte componente
Filtru trece-jos - determină cu exactitate frecvențele care urmează să fie reproduse
Gain/Volume - optimizează volumul subwoofer-ului în raport cu celelalte componente din sistem
Cinch - conector pentru transmisie audio profesională
Oprire automată - oprește unitatea dacă nu este utilizată pentru o perioadă lungă de timp

Produse similare

Subwooferul este o piesă dintr-un puzzle numit "sistem de sunet fantastic". Iată-le pe celelalte:

Sistem Home Cinema
Amplificator
Boxă auto
Amplificatoare auto
Player auto
Multimedia auto
Accesorii și componente HiFi auto
Magazie CD

Întrebări frecvente

Cât costă un subwoofer?
Merită să cumpărați un subwoofer wireless?
Ce model de subwoofer este cel mai bun?