Cum să cumpărați subwoofer auto?

Doriți să îmbunătățiți sunetul boxelor auto? Un subwoofer adaugă o componentă de bas la boxele auto clasice și face ca sunetul să fie mai bogat și mai puternic. Ce tipuri de subwoofere există, care sunt diferențele dintre ele și pe ce parametri ar trebui să vă concentrați atunci când alegeți unul?


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de subwoofere auto

Subwoofer auto activ

Subwooferele active auto au un amplificator încorporat, astfel încât nu este nevoie de un amplificator extern. Avantajul acestei soluții este un design mai compact, care permite ca difuzorul să fie plasat sub scaun și să fie poziționat liber. Dezavantajul subwooferelor active este că, în cazul în care amplificatorul sau boxa însăși se defectează, nu se poate înlocui o componentă separată.

+ Nu este nevoie de un amplificator extern
+ Design mai compact
+ Mai multe opțiuni de poziționare

- Preț mai mare
- Se încălzește mai repede

Subwoofer auto pasiv

Boxele pasive nu au amplificator propriu, așa că trebuie conectate la un amplificator extern. Întregul sistem ocupă mai mult spațiu, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru mașinile mai mici. De obicei, este logic să cumpărați un subwoofer pasiv dacă aveți deja un amplificator în mașină sau dacă doriți să obțineți o putere RMS mai mare.

  • În general, o putere mai mare
  • Trebuie să cumpărați un amplificator
  • Cablare mai solicitantă

Cum să combinați un subwoofer și un amplificator?
Puterea de ieșire a amplificatorului trebuie să fie întotdeauna cu aproximativ 15-20% mai mare decât puterea RMS a subwooferului la o anumită rezistență.

Pentru 1 subwoofer cu o impedanță de 4 Ohm - un amplificator cu 2 canale conectat la punte.
Pentru 2 subwoofere sau un subwoofer cu două bobine - un așa-numit monobloc cu o impedanță de 1 Ohm sau mai mică.

Parametrii

Structura camerei de rezonanță (echo chamber)
Închis - Subwoofer complet închis, cu carcasă robustă. În mare parte tipuri pasive. Sunetul are o distorsiune minimă, fără rezonanță, basul este rapid și precis. Potrivit în special pentru rock, metal și alte genuri dinamice. Boxele închise produc, în general, niveluri mai scăzute de presiune acustică.

Bass reflex - în subwooferele bass reflex, componenta de bas este bogată, relativ rapidă și însoțită de o presiune acustică suficientă. Poate reda practic toate genurile populare, cum ar fi pop, RnB, rap și aproape toată muzica "comercială" modernă. Acesta se găsește atât în modele active, cât și pasive.

Bandpass - ca și în cazul reflexului, subwooferul este amplasat în interiorul cutiei, fiind mai potrivit pentru obținerea celor mai joase frecvențe posibile sau a celui mai ridicat nivel de presiune acustică posibil. Acestea au cea mai bună reproducere a sunetului, dar sunt și cele mai scumpe.

Tipurile de subwoofer de bază sunt, de obicei, deja încorporate într-o cutie de sunet de dimensiuni ideale. Gamele superioare sunt mai des vândute fără boxă, care este astfel mai potrivită pentru a fi realizată la comandă personalizată.

Putere
Puterea une boxe este exprimată în wați și, de obicei, veți vedea două valori - puterea maximă și RMS (RMS este puterea maximă constantă de ieșire a subwooferului fără daune). Puterea maximă poate fi de două ori mai mare. O putere mai mare oferă o calitate mai bună a sunetului la niveluri de volum mai ridicate, dar trebuie să vă gândiți dacă veți profita pe deplin de această putere.

În general, cu cât puterea RMS este mai mare, cu atât mai zgomotos va fi sistemul audio al mașinii. Totuși, volumul real depinde de o serie de factori, cum ar fi tipul de mașină în care este instalat subwooferul. Hatchback-urile, break-urile, SUV-urile și MPV-urile nu au nevoie de o putere mare, în timp ce sedanurile și coupe-urile au nevoie de o putere mai mare, deoarece peretele despărțitor dintre interior și portbagaj amortizează sunetul.

Dacă doriți o experiență de ascultare mai bogată în bas, este suficient un subwoofer cu 150-300 W (RMS). Dacă preferați un bas plin de forță, vă recomandăm 300-600 W (RMS). Pentru funcționarea normală, nu sunt necesare niveluri de putere mai ridicate.

Diametrul boxei
Diametrul boxei arată cât de mult spațiu va ocupa subwooferul. Este deosebit de utilă atunci când se instalează în spații înguste, cum ar fi sub scaunul mașinii, unde pot încăpea echipamente de 6" sau 8". Pentru cea mai bună experiență de distorsiune de adâncime, vă recomandăm să alegeți un diametru de 10" sau mai mare. Pentru muzica rapidă și dinamică, recomandăm modelele de 8", 10" și 12" (și instalarea boxelor în carcasă închisă). Pentru muzica hip-hop, RnB și pop, recomandăm subwooferele de 10", 12" și 15".

130 - 200 mm - mai puțin de 8"
220 - 250 mm - 8-10"
275 - 300 mm - 11-12"
380 mm - 15"

Subwooferele nu trebuie întotdeauna să fie instalate într-o cutie de sunet separată, ci pot fi instalate într-o ușă.

Sensibilitate
Sensibilitatea este diferența dintre cea mai slabă și cea mai puternică componentă a unui semnal. Acesta este legat de putere, iar valorile mai mari oferă din nou o experiență de ascultare mai puternică. În mașină, vă puteți mulțumi cu o valoare de până la 90 dB.

60 - 87 dB
88 - 90 dB
91 - 92 dB
93 - 95 dB
96 - 147 dB

Gama de frecvențe

Indică intervalul în care subwooferul poate reproduce cele mai joase și cele mai înalte frecvențe. În condiții normale de utilizare, cea mai mare valoare de 120 Hz este suficientă. Pe de altă parte, o valoare minimă scăzută indică faptul că subwooferul este mai capabil să reproducă mai bine frecvențele joase. În schimb, dacă scade sub 20 Hz, este puțin probabil ca urechea umană să fie capabilă să detecteze aceste sunete. Cel mult, o va simți fizic.

Întrebări frecvente

Cum pot să instalez un subwoofer în mașina mea?
Cum conectez subwooferul la mașină?
Pot deteriora subwooferul dacă îl conectez incorect?