Cum să cumpărați etanșant?

Siliconul sanitar și alte tipuri de etanșanti sunt utile pe șantierele de construcții, în timpul renovărilor și în gospodărie.

În bucătărie, în baie, în aer liber și în interior - deseori trebuie să lipiți ceva, să umpleți un punct neuniform sau să remediați un defect.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de bază

Adeziv

Adeziv universal - indispensabil pentru orice gospodărie, puteți lipi plastic, hârtie sau lemn.
Adeziv instant - lipește suprafețele rapid, perfect pentru materiale plastice, lipirea este puternică, dar fragilă.
Adeziv bicomponent - amestecați două tuburi, lipiți o gamă largă de materiale, inclusiv metal și porțelan, lipirea este puternică și rezistentă la apă.
Ancoră chimică - utilizează un proces de întărire chimică
Adeziv poliuretanic - perfect pentru lemn, adezivul rezultat este rezistent la umiditate, la schimbările de temperatură și la alte intemperii.
Adeziv în dispersie - consistență lichidă sau pastă, deosebit de potrivit pentru lemn și hârtie, are nevoie de un timp de uscare de până la câteva ore pentru a lipi materialele între ele, așa că este recomandabil să fixați bine elementele unele de altele. Adezivul în dispersie poate fi diluat cu apă până la uscare și este rezistent la apă odată uscat.
Cuie lichide - înlocuiește șuruburile și cuiele, are o rezistență inițială ridicată la lipire și poate fi utilizat fără a fixa obiecte verticale. Poate fi utilizat pe materiale neuniforme, trebuie doar să verificați dacă este potrivit dacă îl utilizați pe polistiren.
Adeziv epoxidic - de obicei un adeziv cu două componente, care creează o legătură puternică și durabilă. Unele tipuri sunt ideale pentru lipirea metalelor și pot rezista la temperaturi ridicate de sute de grade Celsius, în timp ce altele sunt ideale pentru medii umede. Adezivul poate fi apoi șlefuit sau acoperit ulterior.

Silicon

Siliconul de etanșare creează nu numai o legătură puternică, ci și una flexibilă.
Siliconul universal - se lipește atât de smalț, cât și de plăci ceramice, sticlă, metale acoperite și neacoperite. Se utilizează în principal pentru etanșarea spațiilor din jurul lavoarelor, chiuvetelor sau căzilor acrilice, țevilor sau conductelor de aer.
Silicon sanitar - aderă bine la sticlă, email, țiglă sau ceramică smălțuită. Aceasta include chiuvete, bideuri, pisoare, dușuri sau dulapuri de bucătărie.
Silicon alimentar - certificat pentru contactul cu alimentele, astfel încât poate intra în contact cu produse lactate și de panificație, fructe, legume etc.
Silicon pentru geamuri - lipește în mod fiabil ferestrele, mobilierul din sticlă, dar și metalul, oțelul inoxidabil sau smalțul.

Materiale de etanșare

Etanșant acrilic - ideal pentru umplerea micilor fisuri din tencuială, lipirea diverselor elemente decorative pe pereți, umplerea golurilor dintre ferestre sau uși și pereți, structuri din gips-carton, etc.

Etanșant acrilic-stucătură - pentru etanșarea suprafețelor cu stucatură, de ex. tencuială din stucatură, beton vizibil, perete despărțitor între scări și zidărie. Conține nisip alb de siliciu pentru a da efectul dorit de stucatură.

Siliconul acrilic - poate fi utilizat în interior sau în exterior pentru a etanșa fisurile din tencuială, zidărie, lemn sau beton. Adesea utilizat pentru a etanșa pervazurile ferestrelor, este disponibil și în varianta transparentă.

Etanșant poliuretanic - utilizat pe scară largă în industria construcțiilor pentru a etanșa spațiile dintre structurile din lemn, metal, aluminiu sau PVC și zidărie. Poate fi utilizat, de asemenea, pentru etanșarea rosturilor de dilatare sau a rosturilor etanșe în jurul piscinelor. Potrivit și pentru lipirea pragurilor sau a pervazurilor de ferestre pe structurile de oțel.

Etanșant pentru construcții - cunoscut și sub denumirea de etanșant butilenic pentru construcții, utilizat pentru etanșarea golurilor cu mișcare mică (până la 7%). Se utilizează în rosturile dintre zidărie și segmentele de case prefabricate, ca etanșant pentru geamuri și ca etanșant pentru conductele de canalizare și drenaj.

Chit - pentru ajustarea rosturilor ferestrelor și ușilor din lemn, pentru etanșarea rosturilor din jurul pervazurilor de ferestre și pragurilor, pentru etanșarea plintei în jurul parchetului și a pardoselilor flotante. Când este complet întărit, este rezistent la umiditate și poate fi vopsit cu ușurință cu vopsele standard.

Parametrii

Utilizarea
Înainte de a cumpăra, luați în considerare dacă veți utiliza produsul în interior sau în exterior.
Există produse speciale pentru încăperile care sunt adesea umede și fierbinți, pentru baie sau bucătărie.
Există, de asemenea, o gamă largă pentru utilizare universală, atât pentru interior, cât și pentru exterior.
Alegeți materialul de etanșare, siliconul sau adezivul în funcție de materialul pe care trebuie să îl lipiți sau să îl etanșați cel mai des, de exemplu, sticlă, metal, lemn, plastic, sobă, tapet, faianță, gresie, parchet, țevi sau caroserie.

Durabilitate
Îmbinările nu vor fi expuse la condiții extreme în interior.
Există și adezivi care pot rezista la temperaturi de câteva sute de grade Celsius.
Cel mai probabil, principala dumneavoastră preocupare va fi rezistența la umiditate și la apă.
În cazul în care obiectul sau suprafața care urmează să fie lipită va fi lăsată în aer liber pe tot parcursul anului, verificați și rezistența la îngheț.

Cantitate și greutate
Adezivii instant au o greutate de aproximativ 20 g.
Alți adezivi sunt cel mai frecvent disponibili în tuburi de 300 ml.
Materialul de etanșare sau siliconul este de obicei disponibil în cantități de 400 ml sau mai mari.
Produsele cu o capacitate de 500 ml sau mai mare sunt destinate în principal utilizării industriale.

Culoare
Cele mai populare culori sunt alb și transparent.
Însă puteți găsi și materiale de etanșare în gri, maro, negru, bej sau verde.

Sfaturi utile

Utilizarea corectă
Echipament de protecție
Îndepărtarea adezivului