Cum să cumpărați șampon?

Alegerea celui mai bun șampon pentru tipul dvs. de păr poate fi o provocare pentru toată lumea. Șampoanele trebuie alese nu doar în funcție de problema de care vreți să scăpați, ci și în funcție de sex, de compoziția șamponului sau chiar de consistența acestuia. Deci, ce șampon este cel mai bun pentru tine?


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 6 minute

Șampoane în funcție de tipul de păr

Șampon pentru toate tipurile de păr

Șampoanele pentru toate tipurile de păr sunt universale, potrivite pentru părul subțire, gros, plat și fără viață, gras, deschis și închis la culoare. Cu toate acestea, ele nu sunt concepute pentru o anumită problemă (de exemplu, mătreața).

 • Soluție versatilă
 • Atât pentru bărbați, cât și pentru femei
 • Nu rezolvă o problemă specifică

Șampon pentru păr normal

Șamponul pentru păr normal va fi apreciat de cei care nu suferă de probleme cu părul și caută pur și simplu un șampon care să le curețe părul și scalpul.

 • Oferă părului rezistență și strălucire
 • Hrănește scalpul
 • Nici o acțiune suplimentară

Șampon pentru părul cu îngrășare rapidă

Acest șampon pentru părul gras este conceput pentru bărbații și femeile al căror păr devine gras mai des decât de obicei.

 • Nu usucă părul și scalpul, dar scapă de sebumul nedorit
 • Tratează și scalpul
 • Orientate către o problemă specifică

Șampon pentru părul subțire

Acest șampon adaugă volum, strălucire, rezistență și strălucire părului lipsit de viață și subțire.

 • Curăță și hidratează părul și scalpul
 • Oferă un efect mai bogat
 • Disponibil într-o varietate de texturi

Șampon pentru părul creț și ondulat

Șamponul pentru părul creț și ondulat abordează problemele specifice acestui tip de păr.

 • Îmblânzește toate tipurile de păr
 • Conferă luminozitate părului
 • Ușor de pieptănat

Șampon pentru părul deteriorat

Șamponul pentru părul deteriorat oferă părului tău o nouă energie, putere și, cel mai important, hrană. Te scapă de vârfurile despicate.

 • Efect de hrănire
 • Împiedică ruperea părului
 • Pentru strălucire și rezistență


  Experții recomandă alternarea a cel puțin două-trei șampoane. Folosiți întotdeauna un șampon pentru o anumită problemă și un altul pentru uz general. Alternativ, puteți folosi un al treilea pentru a oferi părului dumneavoastră un plus de hrană.

Ce parametri ar trebui să aveți în vedere la alegere?

Culoarea părului
Culoarea părului joacă, de asemenea, un rol important - șamponul potrivit poate face ca culorile deschise să fie și mai deschise, iar culorile mai închise să fie și mai intense.
Șamponul pentru părul blond - șamponul poate lumina în mod natural părul blond și mai mult
Șampon pentru păr șaten - face ca părul închis la culoare să arate mai bogat și mai vibrant
Șampon pentru părul pestriț - părul pestriț tinde să fie uscat și adesea capătă o nuanță diferită în timp, așa că este bine să folosești un șampon special de cel puțin două sau trei ori pe lună.

Șampon pentru părul roșcat - tonurile de portocaliu deschis și roșu vor fi intense, bogate, dar naturale
Șampon pentru părul vopsit - șamponul hrănește părul deteriorat, intensificând în același timp culoarea

Problema specifică
Șampoanele trebuie selectate nu numai în funcție de tipul de păr, ci și în funcție de problemele legate de păr:
Șampon anti-mătreață - mătreața poate dispărea după doar câteva utilizări
Șampon pentru părul uscat - oferă părului hidratarea necesară
Șampon pentru părul fragil - previne ruperea și căderea părului
Șampon pentru părul deshidratat - oferă părului vitaminele și mineralele de care are nevoie
Șampon pentru părul mat - redă strălucirea naturală a părului
Șampon pentru părul rebel - îmblânzește toate tipurile de păr gros și rebel
Șampon împotriva căderii părului - oprește subțierea părului
Șampon pentru vârfuri despicate - datorită acestui șampon, nu trebuie să tai capetele la fel de des

Tip
Șampoanele nu mai sunt produse doar sub formă lichidă sau cremă, ci și sub formă de șampoane solide sau chiar și uscate

Șampoane clasice
Șampoanele clasice sunt fie cremoase, fie lichide. Acestea se aplică pe părul umed și se clătesc cu apă după ce se spală părul și scalpul. Experții recomandă să vă spălați scalpul de două ori cu un șampon clasic.

Șampoane solide
Arată ca niște săpunuri solide clasice, au miros și fac spumă. De cele mai multe ori, acestea au o formulă complet naturală cu extracte de plante, astfel încât nu încarcă scalpul sau părul. Le puteți folosi nu numai acasă, ci și în deplasare, deoarece sunt ușoare și portabile.

Șampoane uscate
Acestea au o consistență sub formă de pudră și trebuie aplicate la rădăcina părului. Agitați șamponul, aplicați-l pe păr, apoi pieptănați-l bine pentru a îndepărta orice reziduu de șampon. Îl veți aprecia mai ales atunci când nu aveți timp să vă spălați părul, dar simțiți deja că se îngrașă. Șamponul uscat nu este în niciun caz un substitut pentru șamponul obișnuit sau solid. De fapt, coaforii sunt de acord că șampoanele uscate pun o presiune inutilă asupra părului și scalpului, așa că este mai bine să le folosiți doar ocazional.
După fiecare spălare a capului, folosiți un balsam adecvat care va repara frumos tot părul, îl va face mai puțin predispus la deteriorare și îl va proteja de factorii agresivi externi. Utilizați pe vârfuri și pe cea mai mare parte a părului.

Componente
Atunci când alegeți un șampon, ar trebui să luați întotdeauna în considerare compoziția acestuia. Unele substanțe sunt de-a dreptul dăunătoare pentru scalpul și părul nostru. Alegeți întotdeauna nu numai în funcție de ratingul șamponului, ci și în funcție de cea mai naturală formulă. Parabenii, sau conservanții, sunt cei mai nocivi, dar și ftalații și sulfații.

Parabeni
Acestea sunt antibacteriene, dar sunt absorbite în corpul uman și pot fi dăunătoare pentru noi. Acestea sunt marcate cu un E mare urmat de un număr de trei litere, de exemplu E126.

Sulfați
Sulfații fac ca șampoanele să fie foarte spumoase. Acest lucru dă impresia că șamponul funcționează așa cum trebuie. Dar, în realitate, s-ar putea ca acest lucru să nu fie deloc adevărat. Dacă le folosiți pentru o perioadă lungă de timp, acestea perturbă bariera protectoare a pielii și vă curăță excesiv scalpul. Printre cei mai frecvent utilizați sulfați se numără Lauret-sulfatul de sodiu (SLES) și lauril-sulfatul de sodiu (SLS)

Ftalați
Acestea sunt printre cele mai periculoase substanțe conținute în șampoane. În cazuri extreme, acestea pot afecta inima, ficatul, plămânii sau rinichii. De asemenea, acestea provoacă infertilitate masculină și cresc riscul de malformații congenitale ale fătului. De îndată ce vedeți DBP, DEP sau DEHP pe eticheta unui șampon, evitați-l. Aceste substanțe sunt interzise în Uniunea Europeană.

Alte substanțe nedorite
Evitați și șampoanele cu etichete care conțin BHT (butilhidroxitoluen), DMDM-hidantoină și diazolidiniluree, compuși pe bază de etanolamine MEA, DEA, TEA sau EDTA. Sunt dezirabile filtrele UV limonen, geraniol, butilfenilmetilpropional, linalol, citronelol, amilcinnamal sau etilhexil și metoxicinnamat.

Ambalaj
Nu în ultimul rând, puteți alege șampoanele și în funcție de cantitate.

Până la 250 ml
250-340 ml
340-500 ml
500-1000 ml
Peste 1000 ml

Alternativ, puteți obține un șampon pentru femei care se concentrează pe protejarea părului în timpul uscării cu uscătorul, colorării și a altor stilizări. Șampoanele pentru bărbați, pe de altă parte, se adresează cel mai adesea părului subțire sau mătreții. Există pe piață și șampoane unisex, care pot fi folosite atât de bărbați, cât și de femei, fără probleme. O categorie separată este reprezentată de șampoanele pentru copii, care sunt delicate cu pielea și părul sensibil al bebelușilor.

Îngrijirea corectă a părului

Vă doriți ca părul dumneavoastră să fie sănătos, strălucitor și gros? Apoi, este important să îl îngrijiți în mod corespunzător și regulat:
Oferiți în mod regulat părului dumneavoastră vitaminele A, B și E, precum și minerale precum zincul, care favorizează creșterea părului. Consumați multe nuci, leguminoase și spanac.

Oferiți-vă un masaj la cap, de preferință o dată pe săptămână sau la două săptămâni. Puteți merge la un studio de masaj sau să vă masați scalpul cu ulei hrănitor de jojoba, de măsline sau de nucă de cocos sau să folosiți o perie de masaj în timp ce vă spălați părul.
Faceți un decoct de urzică acasă și clătiți-vă părul cu el o dată la două săptămâni. Se toacă o mână de urzici uscate sau proaspete și se adaugă un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, apoi se strecoară și se clătește părul cu decoctul.
Puteți încerca de asemenea măști de păr. Amestecați șase linguri de ulei de măsline cu un gălbenuș de ou și o linguriță de miere de bună calitate. Amestecați și aplicați amestecul pe păr. Înfășurați-l într-un prosop și lăsați-l să acționeze cel puțin treizeci de minute. Apoi spălați-vă părul ca de obicei.
Vârfurile părului trebuie tăiate în mod regulat, de preferință o dată la două luni.

Întrebări frecvente

La ce se folosește șamponul de cânepă?
Am alergii. Pot folosi un șampon convențional pe părul meu?
Mă duc la plajă. Există un șampon special care să îmi protejeze părul de soare?