Cum sã alegi o saltea?

O saltea aleasã corect îți va ameliora durerile de spate și articulații. În general, somnul tãu va fi mult mai bun. Dimpotrivã, dacã faci o alegere greșitã, poți afecta negativ sistemul de susținere al organismului, care este periculos mai ales pentru copii. Alegerea unei saltele este o chestiune individualã, prin urmare fiecare saltea trebuie adaptatã cât mai mult posibil unei anumite persoane. Aflã cum sã alegi o saltea în ghidul nostru.

tipuri saltele

1. Cum sã alegi o saltea dupã tip

Cu arcuri

Salteaua cu arcuri și-a pierdut popularitatea în trecut din cauza cazurilor de saltele cu arcuri slãbite care pun presiune pe spate. Cu toate acestea, nu mai este cazul astãzi, iar aspectul lor s-a schimbat fundamental. Datoritã respirabilitãții ridicate, aceste saltele sunt potrivite pentru rame solide. Nu se vor înțelege prea bine somierele, mai ales cu cele de poziționare.
O variantã popularã este salteaua cu arcuri buzunare. La acest tip, fiecare arc are o husã textilã separatã (pungã) care ajutã la o mai bunã distribuire a greutãții.
✔️De obicei, nu mai existã pericolul ca arcurile sã fie împinse la suprafațã
✔️Respirabile - potrivite și pentru medii umede
✔️Se adapteazã la forma corpului
✔️Duratã lungã de viațã
✔️Foarte flexibile
➖Nu poate fi folositã cu somierã (ar putea deteriora arcurile)

Saltea arcuri

Alte tipuri de saltele cu arcuri

Spumã

Salteaua din spumã este potrivitã pentru toate tipurile de somiere. În ultimii ani, aceste saltele au dominat dormitoarele.
✔️Design de saltea cu douã fețe disponibil - fiecare parte are o duritate diferitã
✔️Spuma cu memorie este potrivitã pentru persoanele în vârstã și persoanele cu dureri de spate
✔️Fabricatã din diferite tipuri de spume cu proprietãți diferite
✔️Se adapteazã foarte repede la corp
➖Spuma cu memorie reacționeazã la temperatura aerului (mai moale pe vreme caldã)
➖Duratã de viațã mai scurtã - în timp, se poate lãsa, sub o greutate mai mare

Saltea spumă

Clasificarea dupã tipul de spumã

Alte variante

  • Saltelele sandwich - umplutura este compusa din doua materiale diferite. Acest lucru le crește durata de viațã și confortul general în timpul utilizãrii. Este în mare parte o combinație de spumã cu memorie la suprafațã și spumã rece care formeazã miezul.
  • Saltelele Health - sunt dotate cu un certificat care garanteaza cã acestea indeplinesc toate cerintele pentru un somn sanatos. Acestea sunt fie saltele hipoalergenice, igienice, fie pentru persoanele imobilizate mult timp la pat.
  • Saltelele ortopedice - garanteaza un sprijin stabil pentru coloana vertebrala. Sunt testate pentru distribuția corectã a greutãții corporale.
  • Saltelele futon - caracterizata prin duritate și consistențã. Este realizatã din materiale naturale și este foarte flexibilã. Futonul trebuie aerisit în mod regulat, deoarece tinde sã atragã umezeala în sine.
  • Saltelele cu gel - acestea sunt saltele din spumã rece sau cu memorie. Pe suprafața patului lor, acestea conțin segmente de gel care stimuleazã diferite puncte de presopuncturã ajutând la relaxarea mușchilor în timpul somnului. Rigiditatea saltelelor este diferitã în diferite puncte. Relaxarea corpului este ajutatã și de permanența gelului, care este pe viațã. Avantajele gelului sunt proprietãțile sale igienice. Acarienii și bacteriile nu au șansa sã se stabileascã și sã se înmulțeascã. Prin urmare, aceste saltele sunt potrivite copiilor și celor care suferã de alergii.
  • Saltelele anti-decubit - previn escarele. Acestea sunt saltele din spumã rece de înaltã calitate, care se adapteazã formei corpului și creeazã astfel suport pentru mușchi și coloana vertebralã. Potrivit pentru persoanele imobilizate pe termen lung la pat.
  • Saltelele pentru bãtrâni - saltelele pentru bãtrâni trebuie sã fie alese în funcție de problemele lor actuale de sãnãtateș și în același timp sã ținã cont de eventualele restricții viitoare. Cu cât salteaua este mai înaltã, cu atât mai bine. O regulã de bazã bunã pentru alegere este ca marginea saltelei sã ajungã pânã la fesele persoanei. În acest fel, nu își va încorda șoldurile în mod inutil când se va ridica. În ceea ce privește materialul, acesta ar trebui sã fie suficient de respirabil și sã poatã distribui greutatea, reducând astfel presiunea din spate asupra corpului. Duritatea acestui tip de saltea este destul de moale. Saltelele anti-decubit sunt ideale.

Saltele pentru bebeluși și copii

Cele mai potrivite saltele pentru copii sunt cele mai dure, ideal cu miez elastic. Corpul unui copil încã se dezvoltã și crește. O saltea prea moale ar face copilul sã se scufunde, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra coloanei vertebrale în curs de dezvoltare. O saltea mai durã va sprijini astfel dezvoltarea fizicã sãnãtoasã. În același timp, alegeți saltele care oferã o presiune uniformã pentru bebeluș.

2. Cerințe de bazã

Alege duritatea saltelei in functie de inaltimea, greutatea și vârsta utilizatorului. De asemenea, ține cont de poziția preferatã de dormit. Salteaua potrivitã trebuie sã depãșeascã lungimea corpului cu 20-25 cm. Lãțimea depinde de tipul de pat, de obicei 90 cm pentru un pat de o persoanã. Pentru un pat dublu, lãțimea saltelei poate începe de la 80 cm.
Alege materialul în funcție de grilã, mediul dormitorului și preferințele personale. Dacã ai de exemplu alergii sau preferi materialele naturale. Capacitatea idealã de încãrcare depinde de greutatea traversei. Acordã-ți întotdeauna o marjã. Va fi oferitã o selecție largã, de ex. capacitatea saltelei de pânã la 150 kg. Înãlțimea optimã este de cel puțin 15 cm. Pentru saltelele pentru seniori, cu cât mai înalte, cu atât mai bine, minimul este de 20 cm.

3. Alegerea unei saltele în funcție de dimensiuni

Alege dintr-o gamã largã de dimensiuni din oferta noastrã. Întotdeauna o vei gãsi exact pe cea potrivitã pentru patul și spatele tãu.

4. Tipuri de saltele în funcție de fermitate

Cel mai important parametru atunci când alegi o saltea potrivitã este fermitatea acesteia. Majoritatea vânzãtorilor disting 4 grade de duritate de la moale la extra tare. Unii indicã categoria 5. În plus, acești vânzãtori includ în divizie și saltele extra moi, care nu sunt foarte potrivite din punct de vedere al sãnãtãții.
Unul dintre cei mai importanți factori atunci când alegi fermitatea unei saltele este greutatea corporalã. Persoanele cu o greutate mai mica pot alege saltele mai moi, persoanele cu o greutate mai mare ar trebui sã aleagã saltele mai ferme care sã ofere corpului suficient suport. În general, femeile și persoanele în vârstã preferã saltelele mai moi, în timp ce bãrbații preferã variante mai ferme. Cele mai preferate fermități sunt 2 și 3, care vor mulțumi pe aproape toatã lumea.
De asemenea, este important sã iei în considerare cea mai comunã poziție de dormit. Dacã dormi în principal pe o parte, stresezi mai mult unele zone ale saltelei decât altele. Prin urmare, salteaua optimã pentru tine este moale spre mediu tare, se adapteazã corpului și îl susține în același timp.
Daca preferi sã dormi pe burtã sau sã schimbi toate pozițiile posibile în timpul nopții, vei aprecia o saltea cu fermitate medie, care din nou se adapteaza corpului și în același timp o fixeazã în poziție orizontalã. Daca dormi pe spate, alege cu siguranțã o saltea mai fermă. Îți distribuie greutatea în mod optim în timp ce dormi și asigurã coloana vertebralã într-o poziție naturalã. Acest lucru previne lãsarea excesivã, de exemplu în regiunea lombarã.

Gradele de duritate ale saltelei:

Grad Grad Greutate utilizator
1 Foarte moale până la 60 kg
2 Moale 50-80 kg
3 Mediu-tare 70-110 kg
4 Tare 90-130 kg
5 Foarte tare Peste 130 kg


Grad de fermitate 1 - Cele mai moi saltele de pe piață. Foarte flexibile și se adaptează la corp. Acestea nu rezistă la fel de mult și, prin urmare, previn apariția escarelor și relaxează mușchii. Acestea sunt de obicei fabricate din latex sau spumă. O alegere foarte bună pentru femeile de până la 60 kg, persoanele în vârstă sau persoanele cu dureri articulare.

Grad de fermitate 2 - Saltelele moi sunt foarte apreciate de clienți. Acestea sunt flexibile și se adaptează bine la corp. Ele susțin corpul mai bine decât cele mai moi saltele. Sunt produse în aproape toate varietățile - poliuretan, multistrat (sandwich), cu arcuri și spumă rece. Acestea sunt potrivite în special pentru femeile care au o greutate de 50-80 kg.

Grad de fermitate 3 - saltele cu fermitate medie, care vor fi apreciate în special de bărbații cu greutatea de 70-110 kg și mai tineri, care dorm confortabil chiar și pe suprafețe dure. Aceste tipuri oferă un sprijin adecvat pentru coloana vertebrală. Ele sunt produse în principal în versiuni multistrat și cu arcuri.

Grad de fermitate 4 - Saltelele ferme sunt potrivite pentru persoanele cu o greutate corporală mai mare, între 90 și 130 kg. Acestea sunt realizate în cea mai mare parte din spumă poliuretanică foarte durabilă. La fabricarea lor se utilizează adesea fibre de nucă de cocos. Acestea nu sunt potrivite pentru persoanele mai ușoare, deoarece pot provoca amorțeală la nivelul membrelor.

Grad de fermitate 5 - Saltelele foarte ferme sunt concepute special pentru bărbații de peste 130 kg, dar ar trebui să încercați întotdeauna una înainte de a o cumpăra. Utilizatorul trebuie să se simtă confortabil în toate pozițiile - pe laterale, pe spate și pe burtă.

Saltelele cu dublă fermitate - Aceste saltele au fermități diferite pe fiecare parte. O puteți alege pe cea care vi se potrivește sau o puteți schimba mai târziu, dacă este mai confortabil.

Sfat pentru patul matrimonial: Cumpărați 2 saltele mai mici pentru patul matrimonial în loc de una mare, astfel încât dvs. și partenerul dvs. să puteți alege o saltea pentru ambele părți ale patului care să corespundă cel mai bine nevoilor și proporțiilor corpului dvs. Dacă doriți ca suprafața patului să fie mai uniformă, așezați deasupra o saltea de husă mare și ușoară, cunoscută sub numele de topper de saltea.


5. Zonele saltelei

Unele tipuri de saltele au mai multe zone fixe pe lungimea lor. Zonele sunt locuri care au duritate diferitã și astfel oferã suport diferit. Deoarece corpul uman nu exercitã o presiune egalã pe toatã lungimea saltelei și o încarcã diferit în fiecare parte.
Salteaua idealã ar trebui adaptatã la aceasta. In plus, salteaua previne escarele tocmai in locurile unde punem mai mult stres pe ea, care sunt in principal zonele din jurul soldurilor, gatului, spatelui si picioarelor. Este adevãrat cã dacã are mai multe zone, calitatea saltelei este mai mare. Saltelele de acest tip nu sunt potrivite pentru copiii sub 150 cm, deoarece zonele individuale nu le pot copia exact proporțiile.

saltea cu zone

Câte zone are salteaua?

7. Sfaturi finale

Cât de des sã schimbi salteaua?
Cum sã prelungești durata de viață a unei saltele?
De ce sã cumperi o husã de saltea sau un protector?
Cum sã cureți o saltea de urinã?
Cum sã cureți o saltea de sânge?
Trebuie sã cumpãr un cadru de pat pentru saltea?
Care este structura de bazã a somierei?