Cum să cumpărați un router?

Astăzi, o gospodărie obișnuită este de neimaginat fără o conexiune la internet. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un router, un dispozitiv de rețea care poate primi date și le poate trimite către o varietate de dispozitive, cum ar fi computere, laptopuri, telefoane mobile, imprimante etc.

Pentru a profita pe deplin de aceste dispozitive, aveți nevoie de o conexiune ideală la internet din multe puncte de vedere, ceea ce este imposibil fără un router de calitate. De fapt, un router se află între rețeaua dvs. de acasă și internet și vă poate ajuta, de asemenea, să vă securizați rețeaua.

În primul rând, trebuie să luați în considerare pe următoarele întrebări, la care ghidul nostru o să vă ofere niște explicații în detaliu:

  • La ce ar trebui să fiți atent pentru a lua cea mai bună decizie pentru dumneavoastră?
  • Cât costă astăzi un router și care sunt capacitățile fiecărui dispozitiv?
  • Ce trebuie să luați în considerare atunci când determinați viteza, dimensiunea sau raza de acoperire?
  • Care sunt cele mai recente inovații despre care ar trebui să auziți cu siguranță?
  • Ce elemente de siguranță poate avea un router pentru a preveni pericolele?

Citiți ghidul nostru de cumpărare aprofundat, care vă va sfătui și vă va ghida la fiecare pas, pentru a alege cel mai bun produs pentru nevoile dumneavoastră!

Puneți-vă ideile în ordine

Pentru a preciza ce fel de router doriți să cumpărați, trebuie mai întâi să identificați și să adunați aspectele pe care doriți să le vedeți în noul dispozitiv.
Gândiți-vă la ceea ce vă place și la ceea ce nu vă place la produsul pe care l-ați folosit înainte; uitați-vă la ceea ce folosesc prietenii și rudele din jurul dumneavoastră; sau aruncați o privire la produsele TOP de pe site-ul nostru și verificați câteva dintre modele pentru a vedea care sunt cele mai bine vândute produse.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai ușor ce înseamnă funcțiile și caracteristicile, vă vom explica totul și vom încerca să vă ușurăm alegerea.

În primul rând, faceți o listă cu cele mai esențiale caracteristici pe care trebuie să le aibă un router.
Puteți face acest lucru cu ușurință accesând pagina categoriei Router și selectând cei mai importanți parametri din filtrele din stânga.

Pentru a alege dispozitivul potrivit pentru rețeaua dvs. de acasă, este important să știți câteva lucruri de bază:

Pentru a vă conecta la internet, aveți nevoie de o rețea. Poarta de legătură între furnizorul de servicii de internet și locuința dumneavoastră este modemul de bandă largă, pe care vi-l vor oferi majoritatea furnizorilor de servicii de internet la domiciliu. Acest dispozitiv comunică prin diferite porturi. Acesta primește semnalul de intrare prin intermediul unui port numit WAN (Wide Area Network). Acesta trimite acest semnal prin intermediul porturilor LAN (Local Area Network), care pot fi conectate la dispozitivul corespunzător cu ajutorul unui cablu Ethernet. Multe dintre modemurile utilizate în prezent au, de asemenea, conexiune wireless (Wi-Fi) încorporată, astfel încât, de obicei, nu este nevoie de un dispozitiv suplimentar. Cu toate acestea, aceste puncte de conectare încorporate nu sunt adesea suficiente pentru a menține o rețea rapidă și stabilă, așa că merită să folosiți și un router.

Pentru a vă folosi dispozitivele mobile în mod convenabil și oriunde în casă, aveți nevoie și de o conexiune Wi-Fi fiabilă.
Tot aici intervin și routerele, care permit accesul la rețea atât prin cablu, cât și fără fir.
Ceea ce trebuie să știți este că conexiunile prin cablu bazate pe Ethernet sunt mai rapide și mai sigure, așa că sunt recomandate în special pentru calculatoarele de birou. Cu toate acestea, conexiunile fără fir sunt utilizate mai frecvent din motive de mobilitate.

Pentru ca o rețea fără fir să funcționeze, sunt necesare două dispozitive. Unul este punctul de acces (AccessPoint), adică dispozitivul care poate transmite semnale Wi-Fi. Routerele au un punct de acces încorporat.
Pe de altă parte, aveți nevoie de un client Wi-Fi pentru a scana aceste semnale. În urmă cu câțiva ani, acesta era un dispozitiv separat sau un stick USB, dar acum toate telefoanele, computerele și tabletele au un client Wi-Fi încorporat.

Rețelele fără fir au câteva caracteristici importante. Printre acestea se numără viteza, raza de acoperire, securitatea și stabilitatea.

Viteza rețelelor și, prin urmare, a routerelor, se măsoară în megabiți pe secundă (Mbps), care reprezintă cantitatea de date transferate pe secundă. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât sistemul va fi mai rapid.

Sistemele Wi-Fi sunt clasificate în funcție de diferite standarde, care reprezintă valori specifice pentru viteză, astfel încât standarde diferite pot oferi viteze diferite. Desigur, acestea se schimbă în mod constant pe măsură ce tehnologia evoluează. Acest lucru este important, deoarece standardele și tehnologiile utilizate în trecut (a/b/g/n) nu sunt capabile să asigure funcționarea internetului ultrarapid de astăzi pe o gamă largă de dispozitive. Tabelul de mai jos prezintă evoluțiile din ultimii ani:

Generația Anul Standardul Viteza
- 1999 802.11 2 Mbps
Wi-Fi 1 1999 802.11b 11 Mbps
Wi-Fi 2 1999 802.11a 54 Mbps
Wi-Fi 3 2003 802.11g 54 Mbps
- 2008 802.11y 54 Mbps
Wi-Fi 4 2009 802.11n 600 Mbps
Wi-Fi 5 2013 802.11ac 1300 Mbps
Wi-Fi 6 2018 802.11ax 9600 Mbps


O regulă importantă este că fiecare rețea poate fi la fel de rapidă ca și cel mai lent dispozitiv din acea rețea!
Este inutil ca furnizorul dvs. să vă ofere viteze mari atunci când transmiteți printr-un router vechi de câțiva ani și care are o viteză maximă de 54 Mbps. Acest lucru se aplică în ambele sensuri. Este inutil să aveți un router care suportă viteze foarte mari atunci când furnizorul dvs. oferă internet de viteză mai mică.
De asemenea, este important ca diferitele dispozitive (modem, router, client) să fie compatibile cu același standard. Un dispozitiv mobil mai vechi, de exemplu, nu poate profita de noua rețea Wi-Fi ultrarapidă.

Noțiunile de bază ale rețelelor includ și cunoașterea frecvențelor. În prezent, frecvențele utilizate sunt 2,4 Ghz și 5 Ghz. Prima oferă o rază de acțiune mai mare, dar, deoarece majoritatea dispozitivelor comunică pe această frecvență, interferențele pot fi mult mai mari. Frecvența de 5 Ghz este mai puțin aglomerată și poate transmite mai repede pachete de date mai mari, dar raza de acțiune este semnificativ redusă.

Cele mai importante aspecte

Preț
Viteza
Numărul de porturi LAN
Raza de acoperire

Alți parametri importanți

Single sau dual band
Future proofing
Design
Producători
Funcții utile

Noutăți despre care trebuie să stiți

Cu ajutorul routerelor inteligente, puteți aloca lățimea de bandă disponibilă după cum doriți. De asemenea, acestea pot fi controlate prin intermediul telefoanelor inteligente, iar unele modele au chiar capacitatea de a recunoaște și de a funcționa pe baza modelelor de utilizare. Aceste dispozitive dispun și de alte funcții utile. De exemplu, accesul Wi-Fi poate fi dezactivat la anumite dispozitive selectate de pe un dispozitiv mobil, chiar și atunci când nu vă aflați acasă.

Să fiți precaut

Din motive de securitate, este important ca rețeaua dvs. să fie protejată în mod corespunzător cu o parolă. Există patru standarde majore. Dintre acestea, WEP este acum învechit și poate fi spart cu ușurință prin descărcări gratuite. Standardele WPA și WPA2 oferă o protecție mult mai bună, dar numai dispozitivele care acceptă WPA2 merită luate în considerare. Acest din urmă standard nu numai că este dificil de spart, dar poate avea și un efect benefic asupra intensității semnalului Wi-Fi. Există, de asemenea, o tendință din ce în ce mai accentuată de utilizare a dispozitivelor care utilizează WPA3, care oferă îmbunătățiri suplimentare de securitate pentru a face mai dificilă pătrunderea în rețele - dar va dura ceva timp până la dezvoltarea acestui sistem și până când va fi sigur pentru toți utilizatorii.

Configurarea simplă a rețelei este facilitată de WPS (Wi-Fi Protected Setup), care vă permite să configurați o rețea securizată prin simpla apăsare a unui buton. Pentru a vă conecta, în loc să setați o parolă la punctul de acces fără fir sau la router, aveți nevoie de un cod PIN din 8 cifre, care poate fi citit, de obicei, de pe un autocolant de pe dispozitiv.

De asemenea, merită menționat și Wi-Fi Direct. Aceasta este disponibilă pentru clienții care pot fi utilizați ca intermediar, permițându-vă fie să partajați rețeaua mobilă, fie să vă creați propria rețea Wi-Fi.

Alegeți și cumpărați cea mai avantajoasă ofertă pentru dumneavoastră

Poate nu prin utilizarea tuturor filtrelor, dar prin selectarea celor mai importante, ați reușit să restrângeți gama de routere care sunt relevante pentru dumneavoastră, și trebuie doar să vă alegeți pe cel mai potrivit.

Merită apoi să vă uitați la produsele din imagini și să citiți comentariile clienților. Numărul de stele reflectă foarte bine feedback-ul utilizatorilor după ce au primit produsul și au început să îl folosească. Nu uitați să țineți cont de aceste comentarii, deoarece vă pot oferi informații valoroase atunci când alegeți produsul final.

Dacă totuși vă plac mai multe produse, puteți compara produsele în funcție de caracteristicile lor folosind funcția de comparare de lângă descrierea produsului.

Aproape am terminat :)

Sperăm că ați reușit să găsiți cel mai ideal router pentru dumneavoastră, așa că tot ce trebuie să faceți este să alegeți magazinul de unde doriți să achiziționați produsul.

Și acest lucru depinde exclusiv de preferințele dvs., dar nu sunteți singur nici la acest pas, pentru că mai avem câteva sfaturi care vă vor ajuta să luați o decizie:

  • Alegeți un magazin pe care îl cunoașteți și în care aveți încredere
  • Din punct de vedere al prețului, puteți alege chiar și pe cel mai ieftin
  • Puteți fi sigur de costul livrării și de disponibilitatea produsului
  • De asemenea, puteți citi recenzii ale magazinelor, unde și numărul de stele vă va ajuta
  • Căutați eticheta Magazin de încredere la secțiunea Partenerii noștri.

Credem că decizia dvs. este cu siguranță foarte bine întemeiată acum și nu mai aveți nicio îndoială cu privire la ce router este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Sperăm că ghidul nostru de cumpărare a fost util și pentru dumneavoastră.
Așa că dați-i drumul, dați click pe butonul spre magazin >> și cumpărați-vă produsul ales!