Cum să cumpărați procesor?

Procesorul este creierul oricărui computer și este un factor determinant pentru performanța acestuia. Alegeți unul care să poată face față tuturor sarcinilor de care aveți nevoie.

Procesoarele nu se găsesc doar în calculatoare, ci în toate aparatele care efectuează operații de calcul. În timp ce în cazul telefoanelor inteligente sau al televizoarelor, de exemplu, nu aveți posibilitatea de a alege, în cazul unui PC, alegerea vă aparține în totalitate, ceea ce este parțial valabil și în cazul laptopurilor. Procesorul este întotdeauna conectat la placa de bază și controlează alte componente ale computerului, deci este esențial. Fiecare procesor este potrivit pentru diferite tipuri de funcționare, unele pentru funcționare continuă, altele pentru perioade mai scurte de timp.


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de procesoare

Doi mari producători de procesoare domină piața - AMD și Intel. Aceștia concurează puternic și încearcă să livreze procesoare cu cel mai bun raport preț/performanță posibil. Ambele mărci oferă procesoare în categoriile entry, mid-range și high-end, orientate și optimizate pentru diferite aplicații.

Procesor AMD

Procesoarele AMD se caracterizează prin performanțe superioare, cu mai multe nuclee. Avantajul este că nu trebuie să schimbați placa de bază dacă doriți un procesor AMD mai puternic.
AMD Athlon - seria de bază, cea mai puțin puternică, destinată în principal utilizării în birouri sau pentru divertisment multimedia.
AMD Ryzen 3 și Ryzen 5 - potrivite pentru munca moderată sau pentru jocuri.
AMD Ryzen 7 și Ryzen 9 - procesoare foarte puternice, concepute pentru cei mai activi utilizatori.
AMD Threadripper - număr mare de nuclee la viteze de ceas mai mici, pentru editare și redare video sau modele de simulare.
AMD Epyc - pentru utilizarea pe server, fiabilitate ridicată, rată de eroare scăzută, suport pentru virtualizare și până la mai mulți TB de memorie RAM.

> Procesoare AMD

Procesor Intel

Procesoarele Intel sunt, în general, puțin mai puternice pentru fiecare nucleu fizic. Cu toate acestea, puteți evita de obicei înlocuirea plăcii de bază dacă cumpărați un alt procesor Intel.
Intel Pentium și Celeron - seriile de bază, cele mai puțin puternice, pentru utilizare la birou.
Intel Core i3 - procesoarele Intel Core i3 sunt potrivite în special pentru multimedia și jocuri mai puțin solicitante.
Intel Core i5 și i7 - seria concepută pentru jucătorii și sarcinile de lucru active.
Intel Core i9 - procesoare pentru cei mai activi jucători, profesioniști și pasionați de tehnologie.
Intel Xeon - modele concepute pentru servere și stații de lucru, cu caracteristici care sporesc fiabilitatea și reduc erorile de calcul.
Procesoarele i5, i7 și i9 pot accelera semnificativ unul sau mai multe nuclee (Turbo Boost) pentru a ajuta la creșterea performanțelor în aplicațiile solicitante.

> Procesoare Intel

Parametrii importanți

Frecvență (viteză de ceas)
Unul dintre cei mai importanți parametri este exprimat în GHz (gigahertzi). Acesta arată câte calcule poate efectua un nucleu de procesor într-o secundă. O frecvență mai mare înseamnă, de obicei, o performanță mai mare, dar nu este singura măsurătoare. Numărul de nuclee afectează, de asemenea, performanța generală.
Producătorii specifică viteze de ceas, de exemplu între 4,4 și 5,3 GHz. Acest lucru înseamnă că procesorul va continua să funcționeze la 4,4 GHz, iar în scurt timp ar putea ajunge până la 5,3 GHz. Frecvența maximă este de obicei atinsă de unul sau două nuclee, în timp ce restul rulează la frecvențe mai mici.

Numărul de nuclee și de fire de execuție
Procesoarele au mai multe nuclee, astfel încât pot efectua mai multe operații în același timp. În prezent, numărul de nuclee de bază este de două nuclee, ceea ce este suficient pentru un computer obișnuit de birou sau de acasă. Utilizatorii activi, inclusiv gamerii, ar trebui să opteze pentru un procesor cu cel puțin patru nuclee. Un număr mai mare de nuclee poate fi utilizat doar de o gamă restrânsă de aplicații, dar șase, opt sau mai multe nuclee sunt deosebit de utile pentru procesoarele de server sau de randare.

Pe lângă nuclee, firele virtuale joacă, de asemenea, un rol important, ajutând nucleele fizice să îndeplinească sarcinile mai rapid. Astfel, la unele procesoare, vedem tehnologii de hiper-threading/SMT, adică dublarea virtuală a numărului de nuclee. Dar, în mod normal, creșterile de performanță nu sunt la fel de mari ca atunci când acestea sunt prezente fizic.

Posibilitate de overclocking

Multe procesoare oferă o versiune cu un multiplicator deblocat care permite overclocking. Aceasta înseamnă creșterea frecvenței inițiale. De obicei, acest lucru este posibil cu câteva zeci de procente, dar overclocking-ul unui procesor consumă mai multă energie și necesită o răcire foarte bună.
În cazul overclocking-ului, este deseori necesar să se investească într-un cooler de calitate mai bună decât cel furnizat împreună cu procesorul. Unele procesoare au și o funcție de overclocking automat (Turbo Boost / Turbo Core), prin care procesorul crește automat frecvența pentru o anumită perioadă de timp, dacă este necesar.

Cache
Cunoscută și sub numele de memorie, memoria este utilizată pentru a stoca calculele intermediare, astfel încât nucleele individuale să poată lucra în paralel la sarcini. Transferul dintre acesta și procesor este mai rapid decât stocarea calculelor temporare în memoria RAM. Totuși, în prezent, este aproape întotdeauna suficientă și, în marea majoritate a cazurilor, nu afectează performanța procesorului cu mai mult de un procent. Memoria cache este cel mai adesea specificată în unități de MB.

Socket și chipset
Procesorul este conectat la soclul plăcii de bază. Progresele tehnologice fac necesară actualizarea acestei componente, iar fiecare producător își folosește propria componentă. Astfel, dacă aveți o placă de bază cu procesor Intel, cu siguranță nu veți putea conecta un procesor AMD la aceasta. Fiecare producător folosește mai multe socket-uri, așa că trebuie să vă gândiți dacă socket-ul și chipset-ul plăcii de bază sunt compatibile cu procesorul.

Noile generații de procesoare apar treptat pe piață, întotdeauna cu performanțe semnificativ mai mari și din ce în ce mai eficiente datorită unui proces de fabricație în continuă îmbunătățire.

Consum
TDP ((Thermal Design Power -puterea de proiectare termică) în wați (W). Consumul de energie indicat este valabil la sarcină maximă. Acesta este un parametru important pentru costurile de utilizare și compatibilitatea cu sursa de alimentare.

Răcire
Procesoarele se pot încălzi destul de mult în timpul funcționării. Unele CPU-uri pot face față cu răcire pasivă, dar majoritatea au nevoie de un radiator propriu. În unele cazuri, producătorii furnizează una direct la procesor, dar aceasta este de obicei suficientă doar pentru răcire la frecvența de bază. În cazul procesoarelor pentru frecvența de ceas, de obicei, radiatorul nu este furnizat și trebuie achiziționat separat. În plus față de performanță, viteza și nivelul de zgomot asociat sunt și ele parametri importanți, deoarece unele radiatoare pot fi destul de zgomotoase în condiții de sarcină mare.

Întrebări frecvente

Ce legătură există între procesorul meu și placa grafică?
Ce procesor este potrivit pentru jocuri?
Voi folosi grafica integrată în procesor?