Cum să cumpărați mașină de șlefuit?

O mașină de șlefuit este esențială atunci când restaurați lemnul vechi.

Un șlefuitor poate nu numai să șlefuiască, ci și să taie, să netezească sau să îndepărteze vopseaua deteriorată. Totuși, deoarece există multe tipuri diferite și niciunul dintre ele nu este potrivit pentru orice, merită să urmați câteva sfaturi simple atunci când alegeți. Înainte de a cumpăra o mașină de șlefuit propriu-zisă, gândiți-vă la nevoile dumneavoastră. Există mai multe tipuri de mașini de șlefuit, dar numai unul singur este potrivit pentru tăiere.


Dia, editor, Compari.ro

Timp de lectură: 7 minute

Tipuri de mașini de șlefuit

Mașină de șlefuit unghiulară

Unul dintre parametrii importanți este consumul de energie al motorului, care vă spune cât de puternică este mașina. Pentru o utilizare casnică normală, 500-600 de wați sunt suficienți, pentru o muncă mai solicitantă, căutați modele cu cel puțin 1000 de wați.

Al doilea parametru este diametrul discului. Pentru lucrări mai mici, este suficient un diametru de 115-125 mm. Dintre aceste dimensiuni, cea mai mare este considerată cea mai comună și mai versatilă.

Potrivit pentru lemn, gresie, faianță, cărămidă, tablă sau chiar grinzi metalice groase.

Rețineți că, din cauza vitezei mari, mașinile de șlefuit unghiulare nu sunt foarte potrivite pentru materialele care pot arde.

Printre caracteristicile utile se numără controlul electronic al vitezei, protecția la suprasarcină și o creștere graduală a turației.

Mânerele antivibrații și mânerele suplimentare și, mai presus de toate, protecția anti-restart garantează siguranța dumneavoastră.

Unele modele detectează automat când discul este blocat în material și se opresc.

> Polizor unghiular

Mașină de șlefuit alternativ

Ideal pentru șlefuirea fină a suprafețelor plane și a marginilor.
Funcționare simplă - motorul face să vibreze suprafața de lucru pe care este montată șmirghelul.
Aceste vibrații sunt amortizate prin mecanisme interne, cum ar fi " blocurile silențioase " din cauciuc.
Funcționează pe lemn, chit, materiale plastice și metale - în funcție de șmirghel.
Dar în niciun caz nu trebuie să îl folosiți pe materiale de construcție, cum ar fi gips-cartonul.
Praful fin poate deteriora motorul.

> Mașină de șlefuit alternativ

Mașină de șlefuit orbital

Dacă veți lucra pe suprafețe mai mici, modelele cu o putere de aproximativ 180 W sunt suficiente. Lăsați totuși o rezervă de energie și orientați-vă spre modele cu o putere nominală de 180-300 W. Acordați atenție și numărului de vibrații. Polizoarele standard pentru hobby pot atinge până la 22 000 de vibrații pe minut, în timp ce modelele profesionale pot ajunge până la 32 000 de vibrații pe minut.

În ceea ce privește suprafața de șlefuire, cu cât suprafața de șlefuire este mai mare, cu atât mai puternică trebuie să fie mașina de șlefuit. Forma standard a discului de șlefuit este circulară, dar uneori poate fi înlocuită cu un așa-numit disc de șlefuit "delta", care pătrunde mai bine în colțurile mai greu accesibile.

Șmirghelul este apoi presat pe disc. Tipurile mai ieftine și mai vechi sunt fixate cu cleme metalice, iar soluția mai modernă este velcro. Așadar, asigurați-vă întotdeauna că cumpărați hârtia potrivită.

Pentru a crește intensitatea șlefuirii, mișcați șlefuitorul înainte și înapoi, ca la un rindeluitor. Nu aplicați niciodată mai multă presiune decât este necesar - ați putea deteriora motorul.

Funcționează pe un principiu similar cu cel al șlefuitorului vibrator, dar, pe lângă faptul că se deplasează înainte și înapoi pe arbore, descrie și un mic cerc.
Poate fi folosit pentru a repara vopseaua mașinii sau oriunde există o suprafață rotunjită.

Această categorie include, de asemenea, mașinile de polizat - acestea nu numai că ajută la îndepărtarea vopselelor vechi, ci și la lustruirea și ceruirea caroseriei, în special.

> Mașină de șlefuit orbital

Mașină de șlefuit beton

Bazat pe șlefuitoarele unghiulare, se concentrează pe un motor puternic și un disc de calitate cu un diametru minim de 125 mm și, în mod ideal, de până la 150 mm.
Printre caracteristicile utile se numără controlul electronic al vitezei.

Aceasta poate menține aceeași viteză chiar și atunci când presiunea se schimbă.
Pentru utilizarea pe betonul vechi, alegeți dintre tipurile speciale de discuri, doar acestea pot face față presiunii ridicate durabile.

Nu aplicați presiune asupra mașinii atunci când folosiți un șlefuitor de renovare.
Deoarece în timpul utilizării se generează mult praf fin și periculos, este important să fie aspirat. Prin urmare, discurile sunt echipate cu un mecanism care poate fi conectat la aspiratoare industriale.

> Mașină de șlefuit beton

Șlefuitor pentru gips carton

Când vine vorba de netezirea spațiilor dintre gips carton sau plăci de polistiren, alegeți acest șlefuitor.
Nu uitați să îl țineți întotdeauna conectat la aspirator.
Deși motorul are o protecție sporită împotriva prafului, este esențială o aspirare potrivită, precum și un echipament de protecție - ochelari de protecție și o mască.

Mașină de șlefuit (cu disc) de masă

Acestea sunt, de obicei, modele de masă cu o lamă cu disc, adesea cu 2 granulații diferite.
Acestea oferă o ghidare precisă a roților și pot face față la majoritatea lucrărilor de atelier - șlefuire, lustruire și ascuțire.
Deseori include un suport robust cu opțiuni de prindere, protecție pentru lamă sau suport reglabil pentru piesa de lucru.
Pentru o utilizare casnică normală, puterea este de aproximativ 500 W.

> Mașină de șlefuit de masă

Șlefuitor drept

Dimensiunile reduse, viteza mare și capacitatea de a ajunge în locuri greu accesibile sunt caracteristicile acestui aparat.
Datorită unei game largi de accesorii, oferă, de asemenea, performanțe remarcabile în ceea ce privește detalierea suprafețelor.

Pentru utilizarea în hobby, este suficientă o putere de intrare de aproximativ 130 W.
Pentru modelele mai profesionale, această valoare poate ajunge până la 500 W sau mai mult.

> Polizor drept

Mașină de șlefuit cu bandă

Potrivit pentru suprafețe mai mari sau pentru îndepărtarea mai rapidă a materialului
Se poate utiliza în siguranță pe lemn, plastic și metale neferoase.
În locul unui disc, veți găsi o bandă abrazivă pe care este fixată șmirghelul.
Puterea nominală ideală este de 700 W pentru uz casnic.
Mașinile profesionale au o putere de intrare de 1000 W sau mai mult.
Modelatorii vor fi apoi interesați de o categorie separată de microdispozitive concepute pentru activități mai mici. Avantajul este reprezentat de gama largă de accesorii și atașamente.

> Mașină de șlefuit cu bandă

Ce parametrii ar trebui să aveți în vedere?

Puterea de intrare - cantitatea de energie pe care aparatul o extrage de la rețeaua electrică, ceea ce vă spune cât de puternică este mașina de slefuit.
Numărul de rotații pe minut (RPM) - un număr care vă spune câte rotații face roata sau cureaua într-un minut, acesta nu depinde de dimensiunea roții, ci de motorul polizorului.
Cursa de șlefuire - un parametru care indică cât de mult, cât de repede, cu ce forță și cu ce putere șlefuiește mașina de șlefuit o anumită secțiune.
Zona de șlefuire - se aplică numai la modelele cu șmirghel sau disc, se referă la dimensiunea zonei în contact cu materialul.
Unghiul de șlefuire - acesta este unghiul la care discul sau mașina de șlefuit trebuie să șlefuiască.
Greutatea - depinde întotdeauna de aplicație și de tipul de șlefuitor, deoarece, în timp ce un șlefuitor de hobby unghiular sau cu vibrații cântărește în mod ideal 1,5 kg, un șlefuitor cu discuri poate cântări până la 15 kg (ceea ce îi sporește stabilitatea).

Ergonomie
Întotdeauna căutați următoarele elemente în descrieri:

Mânere reglabile
Suprafețe de amortizare a vibrațiilor
Montarea sau înlocuirea ușoară a discurilor și hârtiilor de șlefuit
Poziționare ușoară și sigură

Controlere
Unele mașini de șlefuit unghiulare sunt concepute pentru a fi utilizate și controlate cu o singură mână.
Cu toate acestea, acestea sunt excepții; majoritatea șlefuitoarelor necesită utilizarea cu două mâini.
Șlefuitoarele pot fi adaptate și pentru utilizatorii stângaci.

Alte caracteristici
Printre caracteristicile importante se numără blocarea de siguranță, protecția împotriva materialelor care zboară, controlul sau blocarea vitezei, protecția împotriva reculului, protecția împotriva suprasarcinii etc.
Acordați o atenție deosebită instalației de aspirare a prafului.
Alte caracteristici utile includ pornirea/oprirea automată, creșterea treptată a vitezei sau menținerea constantă a vitezei.

Accesorii

Discuri și hârtii de șlefuit
Discurile abrazive pentru tăierea betonului, asfaltului sau a pietrei sunt împărțite în discuri de tăiere, discuri abrazive și discuri diamantate. Dimensiunea particulelor joacă un rol important în selecție.

Un disc cu granulație mai grosieră este potrivit pentru îndepărtarea de materiale mai mari sau pentru șlefuirea materialelor care sunt predispuse la ungere.
Un disc moale este ideal atunci când lucrați cu materiale sensibile la căldură, materiale dure sau când doriți să șlefuiți piesa de prelucrat cu suprafața discului.
Numărul de discuri cu granulație grosieră este de 20, 22 sau 24, mediu 30, 36, 46 și 60, iar fin 80, 100 sau 120.

Șmirghelul este mai mult sau mai puțin identic, purtând litera P și un număr de la 20 (cel mai grosier) la 400 (cel mai fin).
În cele mai multe cazuri, nu veți primi doar șmirghelul în sine în pachet.

Accesoriile vin adesea sub formă de diferite capace, mânere, chei pentru asamblare, filtre, discuri sau șmirghel.
Atunci când cumpărați unelte fără fir, verificați întotdeauna ce este inclus în pachet și ce nu este inclus.
Singura diferență este că unul include acumulatorul și încărcătorul, în timp ce celălalt presupune că aveți deja aceste accesorii.

Putere
Cele mai frecvente opțiuni sunt alimentarea de la rețea și de la acumulator.
Avantajul versiunii cu fir este că este mai ușor de manevrat, deoarece nu sunteți limitat de cablul de alimentare.
De asemenea, producătorii de top vă permit să folosiți un acumulator (de obicei Li-Ion) pentru mai multe unelte de aceeași marcă.
Parametrii de bază ai tensiunii și capacității
Dezavantajul uneltelor fără fir este prețul mai mare.

Sfaturi utile

Folosiți întotdeauna echipament de protecție!
Întreținere și utilizare corespunzătoare