Cum să cumpărați player auto?

Alegeți un aparat care vă va face plăcere să conduceți. Modelele moderne pot gestiona transmisiuni digitale DAB+, pot reda piese MP3 de pe un stick USB sau de pe un smartphone conectat prin Bluetooth.

În prezent, pretențiile șoferilor față de radiourile auto sunt mult mai mari decât în urmă cu câțiva ani, iar recepția radio AM/FM este mai mult un accesoriu. Vă puteți conecta telefonul, tableta și camera de mers înapoi la un radio auto modern. Alegeți modelul ideal pentru mașina dumneavoastră în câteva minute, urmând doar câteva sfaturi utile.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 7 minute

Playere auto în funcție de dimensiune

Playere auto 1 DIN

Aparatele cu 1 DIN au formatul radiourilor de pe vehiculele din anii '90. Acestea sunt mai mici și se potrivesc într-un slot de 184 × 53 mm cu rama (178 × 50 mm fără rama). Partea frontală măsoară 189 × 58 mm. Funcțiile lor sunt destul de simple, dar ascultarea muzicii de pe o intrare USB sau de pe un card de memorie este standard. Unele playere auto 1 DIN pot suporta redarea de muzică de pe un CD sau de pe un telefon conectat prin Bluetooth.

+ Preț accesibil
+ Se potrivește mașinilor mai vechi

- În general mai puține caracteristici

Cu ajutorul cadrului de reducere adecvat, acestea pot fi montate în orificiile de montare concepute pentru radiourile auto 2DIN.

> Playere auto 1 DIN

Playere auto 2 DIN

Playerele auto cu 2 DIN sunt mai mari și au, de obicei, un touchscreen clar, ceea ce le face mai ușor de utilizat. De obicei, acestea sunt mai avansate din punct de vedere tehnic și oferă mai multe funcții, astfel încât sunt, de fapt, centre multimedia cu propriul lor sistem de operare. Majoritatea modelelor suportă și o gamă largă de funcții, redare video, navigație GPS sau conectare la camera de parcare. Conectarea wireless la telefon este o chestiune de la sine înțeleasă, cele mai bune modele fiind compatibile cu Apple Car sau Android Auto. Dacă vă gândiți să cumpărați un model mai avansat, vă puteți aștepta la un preț mai mare.

+ Număr mare de caracteristici
+ Ecran larg, de obicei cu touchscreen

- Preț mai mare

Dimensiunile de instalare ale radioului auto 2 DIN sunt de 178 × 102 mm fără rame și 189 × 119 mm cu rame metalice și din plastic.

> 2 radiouri auto DIN

Parametrii

Compatibilitate și conectivitate cu controlul vehiculului
Cele mai multe mărci își fabrică radiourile auto astfel încât să fie compatibile nu numai cu cele mai noi mașini de astăzi, ci și cu mașini cu una sau mai multe generații mai vechi.
Ceea ce nu este automat, însă, este controlul noului radio de la volan - ca în cazul echipamentului original. Soluția este un cablu jumper sau o alternativă fără fir. În cazul în care nu este posibilă conectarea software, un cablu jumper este o soluție ieftină. Este posibil să fie nevoie și de un cadru adaptor, de un reductor de antenă sau de un adaptor ISO.

Comenzi și iluminare de fundal
Cele mai simple modele oferă o singură culoare și o singură intensitate a luminii de fundal pentru afișaj. Totuși, atunci când călătoriți pe timp de noapte, lumina puternică poate fi deranjantă și vă poate distrage atenția. Alegeți un model care oferă posibilitatea de a alege între mai multe culori (de exemplu, albastru, roșu, galben etc.) și intensitatea luminii de fundal. Acest lucru este valabil și pentru butoane - ultimul lucru pe care îl doriți este să căutați comenzile de volum în întuneric.
În ceea ce privește afișajul în sine, modelele mai vechi aveau un afișaj matrix și puteau afișa doar numere sau litere prestabilite. Dar acestea nu prea mai sunt folosite, fiind înlocuite de versiuni complet grafice, mai clare din toate punctele de vedere și mai ușor de citit în lumina directă a soarelui. Dacă utilizați un radio 2 DIN, puteți selecta funcția de redare DVD direct de pe ecran.

Recepție radio
FM - cel mai comun tip de tuner, datorită tehnologiei RDS, pe ecran pot fi afișate mesaje text despre postul de radio redare.
Funcția RDS permite, de asemenea, radiourilor FM să afișeze informații de bază, cum ar fi numele postului de radio sau al artistului și titlul melodiei difuzate în acel moment.
DAB/DAB+ - radio distribuit digital, acoperire mult mai bună chiar și în zonele greu accesibile, calitate ridicată a recepției, fără zgomot și interferențe, gamă largă de posturi.

Suport pentru formate
Palyerele stereo cu unitate de CD redau, de obicei, nu numai CD-uri muzicale, ci și discuri în format MP3, WMA și AAC. Aceleași formate pot fi citite și de pe dispozitive USB și carduri de memorie. Multe radiouri acceptă și formate fără pierderi, cum ar fi FLAC. Lista poate continua la nesfârșit.

În cazul aparatelor de radio 2 DIN și 1 DIN, în cazul în care ecranul poate fi scos prin glisare, este afișată și funcția de redare video. În plus față de suportul pentru fiecare format (DivX, Xvid, MPEG, MP4,...), vă rugăm să rețineți și parametrul maxim de calitate/rezoluție video.

Dacă nu folosiți CD-uri sau nu doriți să le păstrați în mașină, vă recomandăm să alegeți playere stereo pentru mașini fără disc, foarte populare în prezent, care sunt cele mai bine vândute.

Capacitate
Majoritatea modelelor oferă o putere de 4×50 W (50 W pe canal), care este suficientă pentru o utilizare normală. Utilizatorii mai pretențioși pot solicita 4×60 W sau chiar 4×100 W, dar alegerea este mai limitată.
Dacă puterea aparatului este insuficientă, puteți conecta un amplificator de player auto sau un subwoofer activ prin intermediul ieșirilor RCA.

Protecție antifurt
Până de curând, playerele auto erau o țintă frecventă pentru hoți. Există mai multe modalități de a proteja aceste dispozitive. Cel mai simplu și mai eficient este un panou de control frontal detașabil. O altă opțiune este de a codifica aparatul. Acest lucru este eficient, dar hoțul nu va ști despre el până când radioul nu este confiscat. Prin urmare, de exemplu, un autocolant cu aceste informații poate fi plasat pe geamul lateral.

Caracteristicile și conectivitatea unui player auto

USB - O conexiune USB este acum practic o necesitate. Acest lucru se datorează, în principal, utilizării stick-urilor USB externe pentru muzică și, mai rar, ca modalitate de conectare a unui telefon mobil sau a unei tablete. Dacă găsiți USB Apple și iPod ready, puteți conecta un Apple iPod, iPhone sau iPad la sistemul stereo al mașinii. Acestea pot fi controlate prin intermediul aparatului mașinii datorită acestei conexiuni.

Bluetooth - tehnologie fără fir care leagă playerul auto de telefon. Acesta nu numai că permite transferul ușor de muzică, dar funcționează și ca difuzor. Microfonul este încorporat în partea din față a aparatului, în timp ce cealaltă parte poate fi ascultată prin difuzoarele din interiorul mașinii.

Wi-Fi - tehnologie fără fir care poate, de asemenea, să transmită date, de exemplu atunci când producătorul lansează o actualizare de software sau o funcție suplimentară. Dacă playerul auto are o unitate de stocare de date, puteți descărca muzică de pe telefon sau de pe computer.

Card reader - dacă nu doriți să vă deranjați cu stick-uri flash, un card de memorie este ideal. Acesta poate conține ore întregi de muzică, cărți audio sau chiar filme și emisiuni TV. În cazul în care player-ul autoturismului face parte din sistemul de navigație, cardul de memorie poate stoca și datele hărților.

Redare DVD/CD - aceasta este o funcție de bază care vă permite să redați muzică de pe CD sau filme de pe DVD. Dacă doriți să vizionați un film, de exemplu, căutați opțiunea de conectare la monitoare externe. La fel de important este și suportul pentru alte formate (MP3 și WMA, MPEG4, AAC etc.).

Intrări pentru difuzoare și subwoofer - pur și simplu, fiecare pereche de difuzoare are nevoie de o pereche de ieșiri RCA și, eventual, de o pereche de ieșiri RCA pentru subwoofer, în cazul unui amplificator extern.

Intrări AV - dacă radioul dvs. are un ecran și intrări AV, puteți conecta o cameră de mers înapoi pentru a vedea împrejurimile imediate ale mașinii, ceea ce face parcarea mult mai ușoară. Puteți conecta și un ecran extern pentru a reda clipuri video, lucru pe care pasagerii de pe bancheta din spate îl vor aprecia.

Intrare Jack - conectați o altă sursă externă de muzică, cum ar fi un telefon mobil sau un MP3 player, prin intermediul acestei mufe.

Navigație GPS - aceasta este cel mai adesea o funcție asociată cu radiourile 2 DIN, unde puteți urmări traseul și instrucțiunile de navigație pe ecranul larg. Modulul GPS este un plus binevenit dacă nu doriți să vă ocupați de navigația externă.

Equalizer - reglează caracteristicile sunetului (de exemplu, înalte/medii/grave) în funcție de genul de muzică (rock, pop, jazz etc.).

Bass Boost - funcție pentru a amplifica basul melodiilor pe care le cântați.
MirrorLink - o funcție care vă permite să proiectați pe ecranul smartphone-ului sau al tabletei. Aceste dispozitive mobile pot fi controlate prin intermediul ecranului tactil al aparatului mașinii.

Întrebări frecvente

Cum se conectează un radio auto?
Pot folosi radioul auto ca handsfree?