Cum să cumpărați o placă video?

Sunteți pe cale să cumpărați sau să construiți un computer? Doriți să vă modernizați computerul sau aveți nevoie de o configurație care să funcționeze bine cu setări grafice mai mari? Sau poate doriți o placă video care să poată rula jocuri fără probleme? Există mulți factori de luat în considerare înainte de a face achiziția, dar ghidul nostru de cumpărare vă va ajuta să vă familiarizați.


Există multe variabile de luat în considerare, de la monitor, la procesor și la carcasa computerului. Prioritățile fiecăruia sunt diferite , în funcție de utilizarea (mai frecventă) a jocurilor, videoclipurilor sau programelor de birou.

În primul rând, trebuie să luați în considerare pe următoarele întrebări, la care ghidul nostru o să vă ofere niște explicații în detaliu:

  • La ce ar trebui să fiți atent pentru a lua cea mai bună decizie pentru dumneavoastră?
  • Cât costă astăzi o placă de video și care sunt caracteristicile fiecărui produs?
  • Ce trebuie să luați în considerare atunci când vă decideți asupra prețului, capacitatea memoriei, conectorului sau producătorului?
  • Care sunt cele mai recente inovații despre care ar trebui să auziți cu siguranță?
  • Ce elemente de siguranță poate avea o placă de video pentru a preveni pericolele?

Citiți ghidul nostru de cumpărare aprofundat, care vă va sfătui și vă va ghida la fiecare pas, pentru a alege cel mai bun produs pentru nevoile dumneavoastră!


Puneți-vă ideile în ordine

Pentru a preciza ce fel de placă de video doriți să cumpărați, trebuie mai întâi să identificați și să adunați aspectele pe care doriți să le vedeți în timpul funcționării computerului.
Gândiți-vă la ceea ce v-a plăcut și la ceea ce nu v-a plăcut la placa de video pe care l-ați folosit înainte; uitați-vă la ceea ce folosesc prietenii și rudele din jurul dumneavoastră; sau aruncați o privire la produsele TOP de pe site-ul nostru și verificați câteva dintre modele pentru a vedea care sunt cele mai bine vândute produse.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai ușor ce înseamnă funcțiile și caracteristicile, vă vom explica totul și vom încerca să vă ușurăm alegerea.

În primul rând, faceți o listă cu cele mai esențiale caracteristici pe care trebuie să le aibă o placă de video.

Puteți face acest lucru cu ușurință accesând pagina categoriei Plăci de video și selectând cei mai importanți parametri din filtrele din stânga.

Determinați suma aproximativă pe care o puteți cheltui, dar țineți cont de faptul că prețurile variază într-un spectru foarte larg. Gândiți-vă la cu ce scop doriți să utilizați noua placă video. Aveți nevoie de o placă video entry-level dacă scopul principal este navigarea pe internet, sarcinile de birou și vizionarea de videoclipuri. Dacă achiziționați o placă video de bază,nivel entry-level, ar trebui să vă uitați mai întâi la procesoare, deoarece multe dintre acestea includ un chip grafic integrat care poate gestiona sarcinile grafice de bază fără a fi nevoie de o placă video separată (dedicată).

Dacă doriți să rulați jocuri, ar trebui să alegeți o placă de video mai performantă. Întrebarea legată de tipul de jocuri pe care le jucați este, desigur, importantă, dar dezvoltatorii vor indica întotdeauna cerințele minime de hardware pentru ca jocurile să ruleze corect.

În general, 30 fps (cadre pe secundă) este limita la care jocurile mai lente, cum ar fi jocurile storyteller, pot fi rulate în mod plăcut. Pentru jocurile mai rapide, cu ritm mai alert, cum ar fi jocurile de tip shooter sau de condus, este ideal să aveți o viteză dublă.

Dezvoltatorii de jocuri obișnuiesc să împartă parametrii în două grupe: cerințe minime și recomandate, astfel încât, pentru a avea o experiență de utilizare plăcută, cerințele recomandate sunt cele care trebuie luate în considerare, iar acestea se aplică nu numai la placa video, ci și la celelalte componente hardware (CPU, RAM, spațiu de stocare) ale computerului dumneavoastră. Există o gamă largă de plăci video recomandate pentru jocuri, de la categoria low-mediu la high-end.

Pentru sarcinile destul de sofisticate, cum ar fi modelarea 3D, editarea video, afișarea 4K, hardware-ul țintă este deja recomandat: cu un monitor de înaltă rezoluție și o placă video puternică, de înaltă calitate, aceste sarcini devin cu ușurință realizabile.

Cele mai importante aspecte

Preț
Producător
Chipset video
Tip răcire
Numărul de ventilatoare
Capacitatea memoriei
Tip memorie
Dimensiuni
Slot/conector sursă
Conectori
Tipuri de conectori:
Rezoluția monitorului
Rata de refresh a monitorului
Performanță
Plăci video accesibile, mid-range și high-end

Alți parametri importanți

Viteza cipului grafic
Viteza și lățimea de bandă a memoriei
Plăci video de referință sau soluții de la producătorii majori?
Suport AMD CrossFire
Suport Nvidia SLI

Noutăți despre care trebuie să stiți

Sisteme compatibile cu VR (realitate virtuală)

Acum puteți încerca și VR cu două dintre cele mai importante platforme VR, HTC Vive și Oculus Rift. Veți avea nevoie de cel puțin o placă grafică de nivel mediu (cum ar fi AMD Radeon RX 570 sau Nvidia GTX 1060) - acestea sunt plăci grafice entry-level pentru VR. Performanța optimă este asigurată de modelele din seria Nvidia RTX 2060 Super/AMD RX 5700. Desigur, dispozitivele VR de generație mai nouă (HTC Vive Pro sau Pimax) au cerințe de performanță mai mari și necesită o placă grafică mai puternică.

Ray tracing

În 2018, Nvidia a anunțat seria de plăci grafice RTX (RTX 2060, RTX 2070, RTX 2080), a cărei cea mai mare inovație, pe lângă creșterea performanțelor, a fost prezentarea și suportul pentru tehnologia raytracing. Ideea este de a modela mai realist reflecția luminii de la obiecte din materiale și locații diferite. Datorită raytracing-ului, jocurile video pot afișa acum condiții de iluminare mai realiste, dar acest lucru a necesitat o creștere majoră a performanțelor pe piața plăcilor video. Deși tehnologia este pe piață de ceva timp, adoptarea ei este încă la început.

Este greu de spus câte jocuri video vor fi lansate în viitor cu suport pentru raytracing, dar merită să alegeți o placă video RTX pentru ca sistemul să fie cât mai pregătit pentru viitor. O informație liniștitoare este aceea că noua generație de console de jocuri (PlayStation 5 și Xbox seria X) va suporta raytracing, ceea ce ar putea, de asemenea, să motiveze mai mult dezvoltatorii de jocuri să folosească această tehnologie.

Să fiți precaut

Atunci când construiți un computer sau înlocuiți hardware, asigurați-vă întotdeauna că fluxul de aer și, prin urmare, răcirea este adecvată pentru a evita supraîncălzirea componentelor. Atunci când cumpărați un aparat nou, merită să vă asigurați că carcasa are deja un număr suficient de ventilatoare. De asemenea, este foarte important să curățați aparatul în mod corespunzător și regulat, deoarece praful se poate acumula cu ușurință în carcasa aparatului, împiedicând răcirea pieselor, ceea ce, pe termen lung, poate duce la supraîncălzirea întregii unități.

De asemenea, este important să acordați atenție poziționării aparatului: nu este recomandat să îl plasați într-o cutie complet închisă sau într-un compartiment închis pe mai multe laturi, deoarece acest lucru împiedică aerul cald să părăsească aparatul. Mulți oameni îndepărtează panoul din spate al biroului de calculator, de exemplu, sau unul dintre panourile laterale ale carcasei mașinii - din nou, este important să îl păstrați curat.

În plus față de cele de mai sus, trebuie să aveți grijă să vă asigurați că cablurile sunt poziționate corespunzător, astfel încât să nu atingă ventilatoarele. Dacă există copii mici în casă și aceștia au acces la calculator și la cabluri - poate că carcasa calculatorului nu este închisă pe toate părțile - aveți grijă, pentru că un calculator sub tensiune poate provoca cu ușurință un accident!

Alegeți și cumpărați cea mai avantajoasă ofertă pentru dumneavoastră

Poate nu prin utilizarea tuturor filtrelor, dar prin selectarea celor mai importante, ați reușit să restrângeți gama de plăci de video care sunt relevante pentru dumneavoastră, și trebuie doar să vă alegeți pe cea mai potrivită.
Merită apoi să vă uitați la produsele din imagini și să citiți comentariile clienților. Numărul de stele reflectă foarte bine feedback-ul utilizatorilor după ce au primit produsul și au început să îl folosească. Nu uitați să țineți cont de aceste comentarii, deoarece vă pot oferi informații valoroase atunci când alegeți produsul final.

Dacă totuși vă plac mai multe produse, puteți compara produsele în funcție de caracteristicile lor folosind funcția de comparare de lângă descrierea produsului.

Aproape am terminat :)

Sperăm că ați reușit să găsiți cea mai ideală placă de video pentru dumneavoastră, așa că tot ce trebuie să faceți este să alegeți magazinul de unde doriți să achiziționați produsul.

Și acest lucru depinde exclusiv de preferințele dvs., dar nu sunteți singur nici la acest pas, pentru că mai avem câteva sfaturi care vă vor ajuta să luați o decizie:

  • Alegeți un magazin pe care îl cunoașteți și în care aveți încredere
  • Din punct de vedere al prețului, puteți alege chiar și pe cel mai ieftin
  • Puteți fi sigur de costul livrării și de disponibilitatea produsului
  • De asemenea, puteți citi recenzii ale magazinelor, unde și numărul de stele vă va ajuta
  • Căutați eticheta Magazin de încredere la secțiunea Partenerii noștri.

Credem că decizia dvs. este cu siguranță foarte bine întemeiată acum și nu mai aveți nici o îndoială cu privire la ce placă de video este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
Sperăm că ghidul nostru de cumpărare a fost util și pentru dumneavoastră.
Așa că dați-i drumul, dați click pe butonul spre magazin >> și cumpărați-vă produsul ales!