Cum să cumpărați o placă de bază?

Placa de bază este componenta care conectează elementele componente ale computerului, astfel încât alegerea tipului potrivit pentru nevoile dumneavoastră va afecta întregul computer în mai multe moduri. Fiecare componentă necesară funcționării computerului este conectată într-un fel sau altul la placa de bază. Dimensiunea sa determină ce tip de carcasă de calculator puteți alege, numărul de conectori limitează cât de multe puteți conecta la el, iar mufa pentru procesor permite utilizarea doar a anumitor tipuri de procesoare.

Plăcile de bază, în special versiunile superioare, au adesea zeci de caracteristici și pot avea prețuri cuprinse între 150 RON și 6800 - 8200 RON.

În acest ghid, ne propunem să răspundem la cele mai importante întrebări pe care le-ați putea avea atunci când căutați o placă de bază, astfel încât să o găsiți pe cea potrivită pentru dvs. și să cheltuiți suma potrivită pentru a obține maximum de la computerul dvs.

În primul rând, trebuie să luați în considerare pe următoarele întrebări, la care ghidul nostru o să vă ofere niște explicații în detaliu:

  • La ce ar trebui să fiți atent pentru a lua cea mai bună decizie pentru dumneavoastră?
  • Cât costă astăzi o placă de bază și care sunt caracteristicile fiecărui model?
  • Ce trebuie să luați în considerare atunci când stabiliți prețul, dimensiunea sau tipul de conectori?
  • Care sunt cele mai recente inovații despre care ar trebui să auziți cu siguranță?
  • Care sunt caracteristicile de siguranță ale unei plăci de bază care pot preveni pericolele?

Citiți ghidul nostru de cumpărare aprofundat, care vă va sfătui și vă va ghida la fiecare pas, pentru a alege cel mai bun produs pentru nevoile dumneavoastră!

Puneți-vă ideile în ordine

Pentru a decide ce placă de bază doriți să cumpărați, trebuie mai întâi să aflați și să colectați aspectele pe care doriți să le vedeți în noul produs.
Gândiți-vă la ceea ce vă place și la ceea ce nu vă place la produsul pe care l-ați folosit înainte; uitați-vă la ceea ce folosesc prietenii și rudele din jurul dumneavoastră; sau aruncați o privire la produsele TOP de pe site-ul nostru și verificați câteva dintre modele pentru a vedea care sunt cele mai bine vândute.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai ușor ce înseamnă funcțiile și caracteristicile, vă vom explica totul și vom încerca să vă ușurăm alegerea.

În primul rând, faceți o listă cu cele mai esențiale funcții pe care trebuie să le aibă o placă de bază.
Puteți face acest lucru cu ușurință accesând pagina de categorie Placă de bază și selectând cei mai importanți parametri din filtrele din stânga.

Unul dintre primele și cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți este să alegeți soclul de procesor potrivit pentru a conecta placa de bază la procesor, care este una dintre cele mai importante părți ale computerului dumneavoastră, chiar putem spune că sufletul. La fel ca și în cazul procesorului, atunci când cumpărați o placă de bază puteți alege între doi mari producători, AMD și Intel. Indiferent dacă folosiți un procesor AMD sau Intel, puteți alege dintr-o gamă largă de produse de la ambii producători. Totuși, cel mai important lucru este ca placa de bază și procesorul să aibă același soclu (cunoscut și sub numele de socket). Gama de produse AMD pentru uz casnic se bazează în prezent pe socket-ul AM4, în timp ce modelele Intel (în funcție de generația de procesoare) se bazează pe LGA 1151, LGA 1151v2 sau LGA 1200.

Dimensiunea plăcii de bază este, de asemenea, un factor important. Majoritatea plăcilor de bază se încadrează într-unul dintre cele trei standarde de mărime: ATX, Micro-ATX și Mini-ITX (da, Mini este mai mic decât Micro în acest caz). Dacă doriți ca carcasa computerului să ocupe mai puțin spațiu, alegeți o placă de bază Micro-ATX sau Mini-ATX. Dezavantajul este că veți avea mai puține sloturi PCI Express și sloturi de memorie pe placa de bază.


Cele mai importante aspecte

Preț
Procesor
Dimensiuni
Conectori

Alți parametri importanți

Soclu RAM
Conectorii plăcii de bază
Chipset
Sunet
Design

Noutăți despre care trebuie să stiți

În punctele următoare, vă vom prezenta câteva dintre caracteristicile la care merită să acordați mai multă atenție, pe lângă numeroasele caracteristici suplimentare:

Comutator de pornire/oprire a plăcii de bază: acest lucru poate fi util pentru cei care construiesc computere în timpul procesului de construcție sau pentru cei care efectuează adesea teste de performanță fără o carcasă de calculator. Este cel mai util pentru uz profesional.

Afișajul LED de diagnosticare: semnalul sau semnalele sonore care se aud la pornirea calculatorului oferă informații utile. Durata și volumul semnalelor sonore oferă informații despre funcționarea corectă a sistemului sau despre apariția unei erori. Pe unele plăci de bază de nivel mediu și superior, acest semnal sonor este înlocuit de un ecran LED cu două sau trei cifre. Codul de pe ecran vă poate ajuta să găsiți sursa problemei, fie că ați uitat să conectați un cablu atunci când ați asamblat calculatorul, fie că o componentă nu este conectată corect, fie că o piesă a calculatorului s-a defectat.

Card de rețea wireless integrat: dacă nu aveți acces la internet prin cablu în apropierea computerului, veți avea nevoie de unul. În cazul în care nu este integrat pe placa de bază, puteți monta ulterior un modul Wi-Fi pe computer.

Priză Ethernet dublă: o priză Ethernet de un gigabit (10/100/1000) permite, de asemenea, o lățime de bandă mare, astfel încât două dintre acestea pot fi utile pentru cei care doresc să utilizeze computerul ca server.

Să fiți precaut

În fiecare caz, gândiți-vă de ce caracteristici suplimentare aveți cu adevărat nevoie. De exemplu, dacă vă conectați la internet cu fir în cea mai mare parte a timpului, nu merită să cheltuiți bani în plus pentru o placă de bază cu o placă de rețea wireless. De asemenea, este o soluție de viitor pentru a utiliza cea mai recentă generație de porturi USB (USB Type-C și USB 3.1 Gen 1 sau USB 3.1 Gen 2), astfel încât să puteți planifica pe termen lung cu noul dvs. dispozitiv.

Dacă doriți să vă dezvoltați și să vă construiți propriul computer și să utilizați un procesor Intel, veți avea nevoie de o placă de bază cu un chipset Z390 sau Z490 și un procesor de un tip care se termină cu "K" (de exemplu, un Core i7-10700K). Alegerea unui procesor AMD va fi mai ușoară, deoarece toate procesoarele din actuala generație Ryzen suportă overclocking și doar chipset-urile din gama inferioară (A300 și A320) nu sunt potrivite pentru construire.

Pentru o utilizare generală, nu merită, desigur, să faceți overclocking pentru procesor, adică să creșteți performanța dincolo de valoarea de bază. Pentru ca procesorul să funcționeze la viteze de ceas mai mari decât cele din fabrică, nu este suficient să măriți viteza de ceas, ci va trebui să înlocuiți coolerul procesorului și veți avea nevoie și de o placă de bază de calitate mai bună. Având în vedere aceste costuri suplimentare, ar putea merita să cheltuiți banii în plus pentru un procesor mai rapid din fabrică.

Alegeți și cumpărați cea mai avantajoasă ofertă pentru dumneavoastră

Poate nu prin utilizarea tuturor filtrelor, dar prin selectarea celor mai importante, ați reușit să restrângeți lista de plăci de bază care sunt potrivite pentru dumneavoastră, și trebuie doar să vă alegeți cea mai potrivită.

Merită apoi să vă uitați la produsele din imagini și să citiți comentariile clienților. Numărul de stele reflectă foarte bine feedback-ul utilizatorilor după ce au primit produsul și au început să îl folosească. Nu uitați să țineți cont de aceste review-uri, deoarece vă pot oferi informații valoroase atunci când alegeți produsul final.

Dacă totuși vă plac mai multe produse, puteți compara produsele în funcție de caracteristicile lor folosind funcția de comparare de lângă descrierea produsului.

Aproape am terminat :)

Sperăm că ați reușit să găsiți cea mai potrivită placă de bază pentru nevoile dumneavoastră, așa că tot ce trebuie să faceți este să alegeți magazinul de unde doriți să achiziționați produsul.

Și acest lucru depinde exclusiv de preferințele dvs., dar nu sunteți singur nici la acest pas, pentru că mai avem câteva sfaturi care vă vor ajuta să luați o decizie:

  • Puteți alege un magazin pe care îl cunoașteți și în care aveți încredere
  • Îl puteți alege pe cel mai ieftin din punct de vedere al prețului
  • Puteți fi sigur de costul livrării și de disponibilitatea produsului
  • De asemenea, puteți citi recenzii ale magazinelor, unde și numărul de stele vă va ajuta
  • Căutați eticheta Magazin de încredere la secțiunea Partenerii noștri.

Credem că decizia dvs. este cu siguranță foarte bine întemeiată acum și nu mai aveți nicio îndoială cu privire la ce placă de bază este cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
Sperăm că ghidul nostru de cumpărare a fost util și pentru dumneavoastră.
Așa că dați-i drumul, dați click pe spre magazin >> și cumpărați-vă produsul ales!