Cum să cumpărați laptop?

Laptopurile înlocuiesc din ce în ce mai mult computerele desktop datorită portabilității lor. Acestea vă ajută să lucrați și să studiați, iar în timpul liber, un laptop compatibil cu jocurile este o modalitate excelentă de a vă relaxa. Însă nu este totuna dacă îl folosiți pentru jocuri, navigare sau activități de birou.


Dia, Editor, Árukereső.hu

Timp de lectură: 8 minute

Tip

Laptop gaming

Cel mai important lucru la un laptop de gaming este placa video, care trebuie să fie dedicată, nu integrată. Cele mai multe dintre ele nu sunt tunabile (upgradabile), așa că merită să o alegeți pe cea mai puternică dintre ele - performanța lor este indicată de numărul de model al plăcii grafice. Dacă doriți să jucați jocuri mai vechi pe CD/DVD, alegeți un laptop cu unitate optică.

„Creielul” laptopului este procesorul - Intel Core i7, de exemplu, se poate descurca cu cele mai recente jocuri, în timp ce Intel Core i5 este potrivit doar pentru jocuri mai simple și se potrivește mai degrabă pentru laptopurile de birou.

+ Performanță ridicată
+ Design excelent

- Gama de prețuri mai mari

Laptop gaming

Notebook pentru activități de birou

Pentru muncă, cea mai bună soluție este un laptop dockabil, la care puteți conecta toate perifericele (monitor, mouse, tastatură) cu un singur cablu. Laptopurile de birou sunt mai modeste, cu performanțe limitate - dar au avantajul unui preț mai mic. Designerii grafici, care au nevoie de mai multă memorie RAM, de SSD-uri și de plăci video dedicate pentru editarea de videoclipuri și crearea de modele în editorii grafici, au nevoie de un echipament mai puternic.

Cei care călătoresc frecvent vor aprecia netbook-urile ușoare și mai mici, cu ecrane de până la 14 inci.

+ Preț accesibil

- Nu este potrivit pentru utilizarea programelor de înaltă performanță

Laptop 2în1

Laptopurile convertibile 2 în 1 pot fi răsturnate sau ecranul poate fi detașat de tastatură și utilizat ca o tabletă datorită ecranului tactil. Acest lucru înseamnă că pot fi utilizate nu numai la serviciu - de exemplu, pentru prezentări - ci și acasă, de exemplu, pentru a găti sau a viziona un film.

De asemenea, au un grad ridicat de compatibilitate și sunt ușor de utilizat, ceea ce le face potrivite pentru studenți.

+ Poate fi folosit și ca tabletă
+ Dimensiune compactă

- Performanță mai mică

Laptop 2în1

Laptop cu touchscreen

Se găsesc pe piață și notebook-urile fixe cu touchscreen. Cu toate acestea, ele nu pot fi utilizate pe deplin ca tablete și sunt, în general, mai grele decât laptopurile 2in1. Aceste dispozitive sunt disponibile cu diagonale de până la 17,3", așa că, dacă vă doriți un ecran mai mare și aveți nevoie de mai multă performanță, acestea vă vor fi mai utile decât laptopurile 2 în 1.

+ Diagonală mai mare
+ Performanță mai mare
+ Nu poate fi detașat de tastatură

- Mai multă greutate

Laptop Touchscreen

Parametrii

Procesor
Procesorul este, în esență, „creierul” laptopului, care se ocupă de toate procesele. Performanțele dispozitivului dumneavoastră depind în principal de această componentă. Valoarea sa este exprimată în GHz, dar viteza procesorului depinde și de alți factori. Adesea, valoarea GHz este indicată cu sufixul Turbo/TurboBoost. În acest caz, procesorul poate crește pentru scurt timp frecvența maximă sub sarcină.
Numărul de nuclee este, de asemenea, un parametru important. Pentru o utilizare de bază, un procesor dual-core este suficient, dar pentru jocuri și aplicații mai serioase, ar trebui să căutați un procesor quad-core. Unele procesoare dual-core au hyper-threading, care creează două nuclee virtuale suplimentare și se pot comporta ca un procesor quad-core. Procesoarele quad-core mai performante pot face același lucru, dar numai o gamă foarte restrânsă de aplicații, în special editorii grafici și video, pot profita de cele opt nuclee.
Cele mai puternice laptopuri din prezent sunt echipate cu procesoare Intel Core i7 și sunt folosite de gameri sau de persoanele care lucrează adesea cu video și grafică. Chiar și un procesor dual-core mai puțin puternic este suficient pentru un laptop simplu pentru acasă sau la școală, pentru sarcini precum redactarea de documente sau navigarea.

Memorie (RAM)
Memoria RAM este utilizată pentru a stoca procesele și fișierele temporare ale aplicațiilor, inclusiv sistemul de operare. Cu cât memoria RAM este mai mare, cu atât mai multe programe pot fi rulate simultan.
În prezent, 4 GB reprezintă valoarea standard, ceea ce este suficient pentru majoritatea utilizatorilor. Performanța poate fi limitată atunci când, de exemplu, un număr mare de pagini sunt deschise în browser cu alte programe.
Idealul este de 8 GB de memorie RAM, care poate face față majorității sarcinilor, inclusiv jocurilor, și doar profesioniștii în grafică sau editare video au nevoie de mai mult.

Hard disk
Hard disk-ul stochează toate datele utilizatorului. HDD-ul tradițional este mult mai lent și mai sensibil din cauza pieselor în mișcare.
SSD-urile excelează în ceea ce privește viteza și durabilitatea și sunt mai ușoare, reducând greutatea laptopului. Dezavantajul lor este capacitatea, deoarece se plătește mult mai mult pentru fiecare GB în comparație cu HDD-urile tradiționale. Dar pentru cei care nu au nevoie de foarte mult spațiu de stocare în laptop, SSD-urile sunt, de asemenea, o opțiune bună, deoarece diferența de viteză în comparație cu HDD-urile este semnificativă.
Merită totuși să alegeți o unitate cu cel puțin 128 GB. Laptopurile ieftine au adesea memorie eMMC, care este doar puțin mai rapidă decât HDD-urile, iar prețul per capacitate este mai apropiat de cel al SSD-urilor. O opțiune care combină viteza unui SSD cu capacitatea unui HDD este achiziționarea unei unități externe. Acest lucru vă permite să stocați date, cum ar fi fotografii sau filme pe care nu trebuie să le accesați des.

Placă video
Placa grafică produce imaginea grafică de pe ecran, iar componenta sa principală este GPU, care este utilizată pentru a procesa rapid și eficient conținutul memoriei grafice și, prin urmare, imaginea de pe ecran. În prezent, majoritatea laptopurilor utilizează o așa-numită placă grafică integrată, care face parte din procesor. Acestea au avantajul unui consum mai mic de energie și al unor temperaturi de funcționare mai scăzute, dar nu ating aceleași performanțe ca și plăcile dedicate.
Cele mai ieftine plăci video dedicate nu sunt semnificativ mai puternice decât plăcile integrate tradiționale, dar consumă mai multă energie și sunt mai predispuse la deteriorări. GPU-urile dedicate de vârf oferă performanțe grafice mai bune, iar cele mai recente modele se descurcă cu ușurință cu cele mai recente jocuri la setări ridicate.

Rezoluția
Cele mai des întâlnite ecrane sunt HD (1366×768 px) și Full HD (1920×1080 px). Primul este un adevărat element de bază și un standard printre laptopurile mai ieftine. În acest caz, pe ecran încap mai puține informații, iar pixelii pot fi văzuți de la o distanță mai mare față de monitor. Full HD oferă deja un afișaj de o calitate relativ ridicată și un spațiu de lucru amplu, chiar și pe ecrane mai mari. Cele mai bune ecrane de calitate au în prezent o rezoluție de 3840x2160 px. În acest caz, gamerii vor trebui să ajungă la un model cu cea mai puternică placă video pentru a putea afișa totul.
De asemenea, puteți cumpăra diferite tipuri de folii pentru a vă proteja și mai mult ecranul. Pe lângă cele clasice mate sau lucioase, puteți cumpăra și folii anti-reflexie și așa-numitele folii de confidențialitate, care limitează unghiurile de vizualizare, astfel încât persoanele din jur să poată vedea ecranul.

Baterie
În plus față de capacitatea bateriei în kWh (watt-oră), durata de viață a bateriei este, de asemenea, ușor de observat în specificațiile laptopului. În cele mai multe cazuri, timpul specificat este valabil la jumătate de luminozitate și la rularea activităților de bază. Cu cât executați mai multe sarcini, cu atât mai multă energie este consumată de baterie, astfel încât, de exemplu, un laptop care funcționează timp de opt ore va rezista o oră și jumătate la un joc puternic. Laptopurile mai puternice utilizează aceeași cantitate de energie mai repede, deoarece componentele au nevoie de mai multă energie.

Cele mai importante funcții
Camera web - o caracteristică foarte importantă a laptopurilor care permite efectuarea de apeluri video.
Unitate optică - nu este standard; dacă nu puteți renunța la CD/DVD, puteți opta pentru o unitate externă.
Bluetooth - pentru conectarea fără fir a accesoriilor (de exemplu, mouse, imprimantă).
Ieșire HDMI - permite conectarea la monitoare și la majoritatea televizoarelor.

Întreținere și service

În mod inevitabil, bateria își va pierde capacitatea cu timpul, un fenomen care poate fi redus semnificativ prin utilizarea corectă. Nu lăsați bateria să se descarce complet, în mod ideal conectați-o la 10-15% din capacitatea rămasă. Încărcați complet bateria, dar nu este optim să lăsați laptopul la încărcător timp de mai multe zile, așa că scoateți-l din priză din când în când. Unele computere au un mod de conectare prelungită, care menține bateria încărcată în mod optim până la un anumit procent din capacitatea sa, prelungindu-i astfel durata de viață.

În special în cazul laptopurilor utilizate frecvent, asigurați-vă că orificiile de răcire sunt curate. Praful înfundat poate cauza supraîncălzirea, care poate deteriora ireversibil componentele dacă este lăsată nesupravegheată pentru perioade lungi de timp. Ideal ar fi să solicitați o curățare profesională a laptopului cel puțin o dată pe an și să înlocuiți pasta de transfer termic de pe procesor. Acest lucru va prelungi durata de viață a laptopului dumneavoastră cu câțiva ani. Este nevoie de suficient aer pentru orificiile de aerisire, așa că nu este recomandabil să îl țineți pe o pătură unde se poate supraîncălzi, cel mai bine este să îl folosiți pe o masă sau pe un cooler pentru laptop.


Întrebări frecvente

Laptopul meu este lent și se oprește ocazional, ce pot face?
Cum știu dacă laptopul meu poate rula un joc/program?