Cum să cumpărați memorie RAM?

Înainte de a cumpăra, verificați întotdeauna dacă placa de bază are loc liber pentru memoria RAM.

O memorie RAM rapidă și puternică este baza oricărei configurație PC de calitate. Acesta asigură o experiență de utilizare fără probleme, chiar și atunci când rulați mai multe programe consumatoare de energie în același timp. Nu toate modelele pot face acest lucru, așa că merită să vă gândiți la alegerea dumneavoastră.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Memoria RAM stochează fișiere temporare în momentul în care executați orice program pe calculator. Acestea sunt adesea mai rapide decât HDD-urile. Dacă au o capacitate suficientă, pot rula fără probleme programe solicitante (cum ar fi editoarele grafice) și, bineînțeles, cele mai noi jocuri.

Dacă folosiți calculatorul la un nivel obișnuit de utilizator, în principal pentru navigare și tastare, nu trebuie să cheltuiți prea mult pe memoria RAM. Pe de altă parte, pasionații de grafică și de jocuri ar trebui să se orienteze către modelele de vârf. Asigurați-vă întotdeauna că memoria este compatibilă cu placa de bază. Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca chipset-urile mai vechi de pe placa de bază să nu fie pregătite pentru noua serie de memorii. Este important, de asemenea, să vă asigurați că aveți suficient loc liber pe placa de bază pentru a face upgrade.

Definirea memoriei de funcționare

Primul pas este să decideți în ce dispozitiv doriți să instalați memoria.

Memorie Laptop- pentru instalare în laptopuri
Memorie PC - pentru o performanță maximă a PC-ului
Memoria server- pentru stabilitatea și securitatea serverului

Care este diferența dintre formatul DIMM și SO-DIMM?
Există două formate de bază de memorie, care diferă în ceea ce privește dimensiunea și compatibilitatea. Calculatoarele de birou și serverele folosesc formatul DIMM mai mare, în timp ce laptopurile folosesc memoria SO-DIMM mai compactă. Această împărțire este importantă pentru dumneavoastră doar dacă producătorul nu precizează în mod explicit dacă memoria RAM este pentru un laptop sau pentru un calculator desktop. Totuși, astfel de situații sunt foarte rare.

Tipuri de memorie

Tipurile sunt sortate în funcție de generație și de performanță. DDR5 este cea mai modernă și mai rapidă soluție, în timp ce DDR este abia utilizabilă. Cei mai mulți utilizatori aleg astăzi doar între DDR4 și 5, tipurile mai vechi sunt considerate învechite, dar DDR3 poate fi suficient pentru munca de birou.

DDR5 - cel mai rapid tip se mândrește, de asemenea, cu eficiență și un consum mai mic de energie. Ar trebui să fie compatibilă și cu placa de bază.
DDR4 - al doilea cel mai rapid standard, cu o frecvență de 2133-4266 MHz, este utilizat în principal în calculatoarele noi și poate face față celor mai solicitante sarcini.
DDR3 - acesta este un standard destul de comun, cu memorie de 800-2133 MHz pentru sarcini mai puțin solicitante.
DDR2 - acest tip este întâlnit ocazional, cel mai adesea ca memorie de înlocuire pentru calculatoare vechi.
DDR - cel mai vechi standard de memorie, care nu mai este utilizat, cu o frecvență de 200-400 MHz.

Capacitatea de memorie

Capacitatea indică cantitatea maximă de date stocate în memorie. Pur și simplu, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât programele rulează mai ușor.

Până la 8 GB
12-64 GB
128 GB sau mai mult

Câtă capacitate va fi suficientă?

Capacitate Posibilități
4 GB Activitatea normală de utilizare (web, text, video)
8-16 GB Jocuri moderate, multitasking pe un singur monitor
32 GB Jocuri, grafică și software de editare solicitante
32 GB+ Realitate virtuală, lucru fără întreruperi pe mai multe monitoare


Memoria RAM este utilizată pentru a rula programe, nu pentru a stoca fișiere persistente. Pentru a crește capacitatea, se poate utiliza un hard disk.

Viteză

Indică câte operații pe secundă poate efectua memoria RAM. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât operațiunea este mai rapidă. Dacă vă așteptați la performanțe maxime, vă recomandăm să începeți la 3000 MHz.

2400 MHz sau mai jos
2466 - 3000 MHz
3200 - 4000 MHz
4133 MHz sau mai sus

Latența memoriei

Aceasta se referă la intervalul de timp dintre procesarea datelor și mișcarea efectivă a datelor. Încercați să obțineți cea mai mică valoare posibilă. Desigur, memoriile cu frecvență mai mare tind să aibă o latență CAS mai mare, dar ele sunt totuși mai rapide decât memoriile cu frecvență și latență mai mici.

CL până la 15
CL 16-40

Cum se instalează corect memoria RAM?

În primul rând, verificați câte sloturi de memorie RAM sunt disponibile pe placa de bază. Verificați apoi compatibilitatea cu tipul de memorie (de exemplu, DDR5/DDR4) și frecvența maximă acceptată. Poate fi util să căutați parametrii după denumirea modelului plăcii de bază sau să utilizați un program simplu care listează informațiile, cum ar fi CPU-Z.

Instalarea în sine este foarte simplă. Trebuie doar să deschideți carcasa computerului și să localizați sloturile de memorie alungite de pe placa de bază. Pur și simplu conectați memoria în slotul din față și fixați-o cu ajutorul filelor de pe partea laterală a slotului.

Când instalați memoria RAM, fiți atenți la electricitatea statică care poate scurtcircuita placa. Se recomandă să atingeți un alt obiect metalic înainte de a atinge componentele.

Întrebări frecvente

Cât costă memoria RAM?
Ce este arhitectura multi-channel?
Va funcționa DDR5 pe o placă de bază DDR4?