Cum să cumpărați mașină de călcat?

Puțini sunt cei care doresc să petreacă mai mult timp decât este necesar pentru a călca. Dacă călcați rar haine, nu merită să cumpărați un fier de călcat serios cu generator de abur. Însă dacă călcați zilnic, chiar și pentru întreaga familie, investiția într-un aparat performant vă poate economisi mult timp și energie. Dar ce înseamnă toată această performanță într-un fier de călcat?


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 6 minute

Tipuri de fiare de călcat

Fiare de călcat uscate

În prezent, cei mai economi oameni preferă să folosească o mașină de călcat uscat pentru călcarea ocazională a unor cantități mici de haine spălate. Acestea sunt cele mai puțin puternice dintre toate tipurile (călcatul durează mult timp), iar țesătura trebuie să fie stropită cu apă în timpul procesului de călcare ulterioară. Însă ele au avantajul că nu trebuie să vă ocupați deloc de calcar.

+ Ușor de utilizat și de întreținut
+ Greutate redusă
+ Ușor de depozitat Ieftin
+ Eficientă din punct de vedere energetic

- Călcare mai lentă

Nu este potrivit pentru țesături delicate, materiale sintetice și pânză prea uscată.

> Fiare de călcat fără aburi

Fier de călcat cu aburi

Cel mai comun tip de fier de călcat de pe piață. Fierul de călcat cu aburi constă într-un dispozitiv de aburi care formează aburul în fierul de călcat prin găuri în suprafața de călcat. În comparație cu fierul de călcat uscat, rufele sunt mai umede, iar fierul de călcat alunecă mai ușor peste ele.
Potrivită pentru toate tipurile de țesături și haine amidonoase.

+ Călcare rapidă și eficientă
+ Manipulare ușoară
+ Raport calitate-preț bun

> Fiare de călcat cu aburi

Stația de aburi

Cel mai bun pentru călcarea unor cantități mari de rufe pe perioade lungi de timp. Stațiile de aburi sunt de câteva ori mai puternice decât fiarele de călcat cu aburi, datorită generatorului de aburi extern, care este, de asemenea, rezervorul de apă și este conectat la fierul de călcat printr-un furtun de alimentare. Prin urmare, aburul nu este generat în fierul de călcat, ci în rezervorul din care aburul este transferat în fierul de călcat. Ca urmare, chiar și țesăturile foarte încrețite pot fi călcate în doar câteva mișcări.

Există două tipuri diferite:

Generarea de abur în boiler
Cea mai comună versiune de pe piață.
Apa este transformată în abur într-un cazan în care se toarnă simultan apă. Acestea sunt puternice, dar apa nu poate fi umplută în timpul călcării, deoarece cazanul este sub presiune constantă.

Generarea de abur cu elemente de încălzire
Apa este transferată treptat de la un compartimente la alta în rezervor, iar în rezervor are loc transformarea în abur. Acestea sunt, în general, mai mici decât versiunile cu boiler, dar apa poate fi reîncărcată în timpul călcării.
Potrivită pentru toate tipurile de țesături și pânze amidonoase.

+ Greutate redusă
+ Cele mai puternice fiare de călcat
+ Călcat de lungă durată
+ Temperatură scăzută a suprafeței de călcat - nu este nevoie să se ajusteze în funcție de tipul de țesătură

- Preț mai mare
- Ocupă mai mult spațiu

> Sistem de călcat cu aburi

Aparat de calcat cu aburi vertical pentru haine

Pentru aburirea rufelor atârnate vertical. Este singura soluție potrivită pentru țesăturile delicate, cum ar fi tapițeria, jachetele, paltoanele etc., precum și pentru diferite tipuri de perdele, draperii și materiale sintetice. În plus față de modelele portabile cu rezervoare mici de apă, există și aparate de abur cu un suport pentru haine și un generator de abur, care sunt capabile de timpi de funcționare mult mai lungi.

+ Delicat chiar și pe materiale delicate
+ Ușor și portabil
+ Rapid și ușor de utilizat
+ Modelele portabile sunt ideale pentru călătorii
+ Ideal pentru împrospătarea rapidă a rufelor

- Nu este potrivit pentru călcarea hainelor foarte încrețite
- Nu este potrivit pentru călcarea unor cantități mari de rufe

Parametrii

Performanță
Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai repede fierul de călcat produce abur. Mai mult abur înseamnă că puteți călca hainele mai repede și cu mai puțin efort. O putere de 1400 W este considerată minimă, dar este ideal să cumpărați un model cu o putere de 2000 W sau mai mult.

Producția de abur
Producția de abur este exprimată în grame de abur emise pe minut. Acesta este cel mai important parametru pentru toate fiarele de călcat și aparatele de călcat cu aburi. Cantitatea de abur afectează în mod direct performanța de călcare a aparatului. Călcarea orizontală cu 40-50 g/min de abur îndreaptă marea majoritate a pliurilor, în timp ce călcarea verticală necesită aproximativ 100 g/min de abur. Pentru călcarea pliurilor încăpățânate, este utilă opțiunea de a crește puterea la 220-600 g.

Presiunea de abur
O valoare care joacă un rol în cazul fiarelor de călcat cu aburi care funcționează la presiune ridicată. Presiunile mai mari permit aburului să pătrundă mai ușor în țesătură. O presiune cu adevărat ridicată este considerată a fi de 6 bar sau mai mult.

Materialul tălpii de călcat
Calitatea fiarelor de călcat nu este determinată în primul rând de materialul aparatului, care la modelele retro este de obicei din plastic sau metal, ci de materialul suprafeței de călcat. Acesta ar trebui să fie un material durabil, neaderent, care să alunece ușor pe țesătură și să disipeze bine căldura.
Dacă suprafața de călcat este de calitate slabă, țesătura de călcat poate fi deteriorată pe măsură ce se uzează, iar durata de viață totală a fierului de călcat va fi redusă.

Talpă de călcat din aluminiu
Talpă de călcat din ceramică
Talpă de călcat din oțel inoxidabil
Talpă de călcat din teflon
Talpă de călcat din titan

Greutate
Cu cât cumpărați un fier de călcat mai greu, cu atât mai bine vă puteți netezi hainele fără a exercita presiune asupra lor. Dacă alegeți un fier de călcat cu aburi, nu uitați că greutatea nu ține cont de obicei de apa din rezervor.

Capacitatea rezervorului
Capacitatea mare a rezervorului este importantă, în special pentru modelele cu debit mare de abur. Cu cât intră mai multă apă, cu atât puteți călca mai mult timp dintr-o dată. Fiarele de călcat de călătorie au cel mai mic rezervor, cu o capacitate de 40-60 ml. Fiarele de călcat manuale cu aburi au un rezervor de aproximativ 300 ml, iar cele mai mari rezervoare, de 1600 ml, se găsesc la fiarele de călcat cu generator de aburi.

Oprire automată
Fierul de călcat se oprește automat atunci când nu este utilizat pentru o perioadă de timp.

Decalcificare
Fiarele de călcat cu sisteme de decalcifiere nu necesită utilizarea apei distilate. Apa de la robinet este suficientă și elimină nevoia de curățare. Pe termen lung, puteți economisi la achiziționarea de apă distilată.

Detectarea materialului
Reglează automat temperatura și presiunea aburului în funcție de materialul cu care intră în contact.

Anti-picurare
În special pentru modelele cu aburi, unde există riscul de condensare și de picurare a aburului.

Auto-curățare
Aceasta este, în principiu, o funcție care permite spălarea eficientă a rezervorului. Acesta încălzește apa din interior până la temperatura maximă, pe care o puteți apoi goli pur și simplu. Cu toate acestea, decalcifierea necesită o funcție specială de decalcifiere.

Aburire verticală
Fiarele de călcat cu această funcție pot, de asemenea, să calce hainele pe verticală. Acest lucru necesită o putere de abur mai mare, care ar trebui să fie de cel puțin 100 g de abur pe minut.

Ionizator
Aceasta este o funcție foarte avansată care permite fierului de călcat să producă un abur mai fin care pătrunde mai adânc în structura țesăturii.
Pentru o călcare perfectă a zonelor greu accesibile, o caracteristică utilă este aburire din vârf, care, ca și restul suprafeței de călcat, are găuri prin care se eliberează aburul.

Modul Eco
Atunci când este comutat în modul ecologic, fierul de călcat utilizează cu până la 20% mai puțină energie. Ideal pentru cei care calcă mult, dar vor să economisească bani.

Fiare de călcat de voiaj
Puteți cumpăra mini-fiare de călcat pe care să le luați cu dvs. ori de câte ori plecați.

Întrebări frecvente

Are rost să cumpărați un fier de călcat cu abur?
Este necesar să se toarne apă distilată în fierul de călcat?
Care este cea mai bună talpă de călcat?