Cum să cumpărați mașină de găurit?

O mașină de găurit nu ar trebui să lipsească din niciun atelier. Poate face multe lucrări diferite, nu doar să găurească în lemn sau metal. Pentru a vă ajuta să vă orientați atunci când alegeți o mașină de găurit, am pregătit un ghid ușor de urmat.  • Dia, Editor, Compari.ro

  • Timp de lectură: 7 minute

Tip în funcție de sursa de alimentare

Mașină de găurit cu cablu

Pentru a putea lucra cu mașina de găurit la capacitatea sa maximă, cablul nu trebuie să fie mai scurt de 2 m. Ideal ar fi cel puțin 250 cm, dar puteți găsi și modele cu un cablu de alimentare de 6 m.

+ Mai simplu
+ Mai ieftin

- Limitat de lungimea cablului de alimentare

> Mașini de găurit cu cablu

Mașină de găurit cu acumulator

Este posibil să puteți utiliza acumulatorul la alte aparate de la același producător.

+ Manipulare mai ușoară
+ Funcționare uniformă

- Bateria trebuie reîncărcată

> Mașini de găurit cu acumulator

Parametrii

Putere și consum de energie
Este recomandat să cumpărați mașină cu o rezervă de putere suficientă.
Sunt disponibile bormașini de hobby de până la 500 W.
Între 500 și 700 W veți găsi mașini fiabile pentru lucrări mai mari.

Greutate
Aici se aplică o regulă simplă: o mașină mai ușoară este concepută pentru lucrări mai ușoare.
O mașină mai grea este concepută pentru o utilizare mai profesională
În zilele noastre, puteți cumpăra o mașină de găurit cu percuție de calitate care cântărește 1,5 kg, dar puteți manipula confortabil și greutăți între 2 și 2,5 kg.

Tipul de mandrină
O metodă mai veche, dar încă folosită pentru a fixa un burghiu este un mandrină cu un inel zimțat, care este conectat la o manivelă pentru strângere.
Aceasta are avantajul unei tensiuni mai puternice, iar metoda de eliberare rapidă este mai simplă și mai ușoară.
Ambele metode sunt la fel de sigure, deoarece sunt supuse unor teste riguroase de către producători.

Ergonomie
Mânerul trebuie să fie antiderapant, iar cablul nu trebuie să se încurce niciodată.
Manetele de comandă trebuie să fie suficient de mari și bine proiectate pentru a putea fi utilizate cu mănuși.
Dacă veți lucra cu mașina de găurit frecvent și pentru perioade lungi de timp, greutatea redusă este, de asemenea, un parametru important.

Calitatea materialelor și a manoperei
Pentru lucrări ocazionale în jurul casei sau în grădină, un model mai ieftin poate fi suficient - majoritatea pieselor acestor mașini de găurit sunt fabricate din plastic și vibrează mai mult în mână în timpul funcționării, ceea ce le face mai puțin confortabile pentru o utilizare pe termen lung.
Pentru lucrări mai mari, merită să investiți într-un model de calitate, cu o proporție mai mare de piese metalice și o construcție robustă.
Bineînțeles, toate piesele trebuie să se potrivească bine, iar funcționarea mânerelor și a accesoriilor trebuie să fie sigură.

Funcții

Iluminare - cel mai adesea un LED care iluminează zona din fața mașinii de găurit pentru a spori siguranța. Astfel, este mai ușor să observați diverse neregularități sau obstacole în materialul cu care lucrați.

Inversare - o caracteristică ideală dacă utilizați mașina de găurit și ca șurubelniță electrică. Acest lucru presupune că vârful burghiului se rotește în ambele direcții și puteți comuta între cele două.

Reglarea vitezei - diferite viteze sunt potrivite pentru diferite materiale. De exemplu, la viteze mari, lemnul poate arde și plasticul se poate deforma. În mod similar, vitezele diferite necesită diferite tipuri de accesorii și burghie, combinate cu diferite diametre de găuri. Prin urmare, dacă aveți de gând să vă folosiți mașina de găurit mai des, această caracteristică ar trebui să fie cu siguranță una dintre cerințele dumneavoastră.

Funcția de pornire lentă - dacă mașina de găurit funcționează la viteză maximă de la început, este posibil să "rateze" materialul. Cu ajutorul funcției de pornire lentă, puteți găuri cu încredere și puteți atinge treptat viteza maximă și cea mai eficientă.

Aspirarea prafului - atunci când se lucrează cu lemn sau se găurește în pereți, se creează cantități mari de praf, care pot fi periculoase pentru sănătate. Este util să aveți o funcție de aspirare a prafului pe mașină, de preferință într-un sac de colectare.

Al doilea mâner - îl veți aprecia la toate modelele de mașini de găurit cu percuție, dar și la găurirea în pereți sau în metal. Cel de-al doilea mâner înseamnă o prindere mai sigură și o mai mare siguranță la lucru.

Sfaturi utile

Respectați capacitățile mașinii de găurit
Acordați atenție întreținerii și service-ului