Cum să cumpărați mașină de găurit?

Mașinile de găurit fără fir și mașinile de înșurubat fără fir sunt unelte esențiale pentru orice meseriaș profesionist, dar sunt utile și acasă. Atunci când vine vorba de găurire sau de strângerea și slăbirea șuruburilor, acestea ne pot spori dexteritatea manuală, ne pot economisi forță și, mai ales, timp. Acestea pot înlocui mai multe unelte deodată, iar unul dintre cele mai mari avantaje ale lor este, desigur, absența unui cablu, ceea ce sporește considerabil confortul și siguranța utilizatorului la locul de muncă.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 8 minute

Tip

Mașină de găurit cu acumulator

Termenul de mașină de găurit fără fir acoperă o gamă destul de largă de dispozitive. Acestea sunt concepute în principal pentru găurirea lemnului și a metalului. Modelele de mașini de găurit cu impact sunt potrivite pentru găurirea pereților, dar vorbim totuși mai mult de lucrări de complexitate și scară mai mică. Bateria oferă doar o putere limitată, astfel încât mașinile de găurit convenționale cu o conexiune electrică sunt în continuare mai potrivite pentru cele mai mari lucrări. Cele mai multe mașini de găurit fără fir pot fi folosite pentru înșurubare destul de bine, dar este posibil ca designul și funcționarea lor să nu fie perfect adaptate pentru această activitate.

> [Mașină de găurit cu acumulator](Mașină de găurit cu acumulator)

Mașină de înșurubat cu acumulator

O mașină de înșurubat fără fir este însă ideală pentru această activitate. Este ușor și manevrabil, astfel încât puteți ajunge în locuri greu accesibile. Îl veți folosi cel mai mult la asamblarea mobilei sau atunci când doriți să strângeți un număr mare de șuruburi.

> Mașină de găurit și înșurubat cu acumulator

Parametri

Viteză și cuplu
În plus față de rotația maximă, viteza este, de asemenea, o informație importantă. Mașinile de găurit cu două viteze au două viteze, potrivite pentru diferite tipuri de materiale, sau una pentru înșurubare și una pentru găurire. Mașinile profesionale de calitate superioară pot avea mai multe viteze.

Cum să găuriți în perete și în peretele apartamentelor la bloc?
Găurirea materialelor tari este mult facilitată de utilizarea unei mașini de găurit cu impact, care ușurează pătrunderea în materialul de găurit. Aveți grijă cu cărămizile goale. Întotdeauna găuriți în ele cu un burghiu de bună calitate și numai cu o presiune manuală, altfel ați putea fisura zona largă din jurul burghiului și ați putea reduce rezistența cărămizii.

Zidăria solidă poate fi învinsă cu un burghiu tarodat și de calitate corespunzătoare. Simplu, dar adevărat: cu cât este mai bună calitatea burghiului, cu atât este mai ușor să pătrundă în material. De asemenea, producătorul specifică întotdeauna diametrul maxim al burghiului pentru diferite materiale, nu îl depășiți niciodată. Un burghiu pneumatic cu impact sau un ciocan cu impact este potrivit pentru găurirea obișnuită a pereților de panouri.
Cât de confortabil se deplasează șurubul prin material este indicat de cuplul de torsiune, care este exprimat în Nm (newtoni metri). Intervalul de cuplu de torsiune oferit pentru diferite unelte de înaltă performanță este de aproximativ 4 - 110 Nm sau mai mult. În cazul burghielor, se dau de obicei 2 valori - pentru îmbinările cu șuruburi moi și dure. O conexiune dură se referă la înșurubarea în metal fără o șaibă elastică pe șurub, iar o conexiune moale se referă la înșurubarea în material moale (de exemplu, lemn) sau metal cu o șaibă elastică. Veți găsi, de asemenea, o funcție de pornire lină și o setare de viteză variabilă continuu.

Ergonomie și greutate
Mașinile au, de obicei, forma unui pistol. Asigurați-vă că mânerul se potrivește bine în mână, are un strat de cauciuc moale și, mai ales, antiderapant în zona de contact. Acest lucru va ajuta la amortizarea șocurilor și a vibrațiilor transmise la nivelul palmei în timpul muncii intensive. Suprafața carcasei trebuie să fie aspră pentru a împiedica alunecarea burghiului în palmă. Verificați dacă butoanele de control sunt ușor de atins și nu sunt prea rigide. O unealtă bine echilibrată, așezată pe o suprafață plană, nu va cădea.

Mașinile de găurit cu acumulator și mașinile de înșurubat cu acumulator nu se deosebesc între uneltele pentru stângaci și cele pentru dreptaci. Viteza este setată prin rotirea inelului de pe cap înainte de a începe lucrul. Comutatorul în sine este situat sub degetul arătător, ca și trăgaciul unei arme. Prin urmare, controlul este complet intuitiv și independent de utilizarea mâinii dominante. Este posibil să apară o problemă cu comutatorul de mers înapoi. Acesta este situat de obicei în partea stângă a pistolului, uneori pe degetul mare al mâinii drepte, sau " pe partea cealaltă" pentru stângaci.

Greutatea depinde, bineînțeles, în principal de dimensiunea bateriei. Cele mai mici mașini de înșurubat fără fir cântăresc aproximativ 300 g, iar mașinile de găurit fără fir aproximativ 1 kg. Prin urmare, nu este întotdeauna recomandabil să cumpărați o unealtă mai puternică, cu excepția cazului în care o utilizați cu adevărat - munca prelungită cu o mașină de găurit fără fir grea este inutil de obositoare. Unii producători oferă mânere suplimentare pentru a prinde mașina de găurit cu ambele mâini. Acest lucru sporește precizia lucrului și ajută la eliminarea oboselii mâinilor.

Componente

Motor
Motoarele electrice convenționale au avantajul unui cost redus și al unei puteri relativ mari. Acestea sunt ideale pentru hobby-uri sau pentru utilizare ocazională. Cu toate acestea, ele se încălzesc în timpul funcționării prelungite și frecvente, ceea ce le limitează performanța. După un timp, periile carbon uzate trebuie înlocuite.

Tendința actuală este reprezentată de așa-numitele motoare fără carbon (cunoscute și sub denumirea de motoare fără perii). Acestea nu utilizează atomi de carbon pentru a transfera curentul, astfel încât nu trebuie înlocuite în mod regulat. Pe lângă întreținerea mai ușoară, acestea au avantajul unei durate de viață mai lungi. Acestea nu se supraîncălzesc, au un consum mai mic de energie, durează mai mult cu o singură încărcare a bateriei și sunt mai mici. Cu toate acestea, ele sunt relativ scumpe, ceea ce înseamnă că le veți găsi în principal în mașinile de găurit profesionale fără fir.

Acumulator

Bateria cu nichel-cadmiu (Ni-Cd) este un tip de acumulator galvanic. Are o capacitate relativ mică, dar este fiabil la temperaturi scăzute. Rezistent la descărcări profunde.
O alternativă este acumulatorul cu hidrură de nichel-metal (Ni-Mh), care are o capacitate de până la două ori mai mare și un preț mai mic. Nu tolerează bine temperaturile scăzute.

Acumulatorii litiu-ion (Li-Ion), care constituie acum majoritatea absolută a produselor, au fost de o importanță esențială. Bateriile Li-ion nu au efect de memorie, au o tensiune ridicată, o autodescărcare neglijabilă și o durată de viață lungă. Dezavantajul este toleranța scăzută la descărcarea totală.

Tensiunea și capacitatea acumulatorului
Tensiunea bateriei este cel mai important parametru pentru performanța instrumentului. Acesta variază între 3,6 V și 36 V. Cele mai mici tensiuni sunt concepute doar pentru înșurubare.
Capacitatea bateriei determină cât timp poate funcționa dispozitivul până când este descărcat. Pentru o indicație simplă a cât de "puternic" este o mașină de găurit sau o șurubelniță fără fir, se poate aplica o ecuație simplă: cu cât tensiunea bateriei este mai mare, cu atât are mai multă putere.

Încărcător

În funcție de valoarea curentului de încărcare și de capacitatea bateriei, încărcarea durează de obicei câteva ore. Încărcătoarele care utilizează valori mai mari de curent, numite încărcătoare rapide, pot reduce timpul de încărcare la aproximativ o jumătate de oră. Cu toate acestea, dispozitivul trebuie să fie compatibil cu încărcarea rapidă. Încărcătorul este de obicei inclus în pachet, dar puteți cumpăra și încărcătorul original.

Pentru echipamentele de aceeași marcă, de obicei este nevoie de o singură baterie compatibilă cu toate echipamentele. Acest lucru reduce semnificativ costurile de dotare a unui atelier atât cu echipamente pentru hobby-uri, cât și cu echipamente profesionale.

Accesorii

Șuruburile și burghiele propriu-zise, numite biți, sunt furnizate individual sau, mai des, în seturi complete. Uneltele din cap sunt interschimbabile. Acestea sunt fixate în mandrină cu ajutorul unui așa-numit dispozitiv de eliberare rapidă, adică fără o cheie specială.

Funcții și opțiuni suplimentare

Mașinile cu mai multe viteze au, de obicei, opțiunea de a regla viteza de rotație. Vitezele mai mari sunt potrivite pentru găurire, iar vitezele mai mici pentru înșurubare. Produsele de calitate superioară permit ca butonul de eliberare să controleze continuu viteza.
Pentru a lucra în zidărie solidă, mașina de găurit fără fir trebuie să aibă funcție de impact pentru a facilita spargerea materialului dur.
La unele mașini de înșurubat cu acumulator, un inel de pe vârf poate fi utilizat pentru a seta o valoare de cuplu de torsiune peste care se oprește înșurubarea. Acest lucru previne strângerea excesivă a șurubului, care poate duce la ruperea materialului.

Cum se schimbă capul?
Pur și simplu prin rotirea celor două inele ale mandrinei. Aceasta slăbește sau strânge clema care ține scula. Mandrinele au un diametru cuprins între 1 și 13 mm. De obicei, cumpărați un set de accesorii pentru fiecare unealtă - șurubelnițe cu burghie de dimensiunea potrivită. Cu toate acestea, dacă doriți ca o mașină de găurit fără fir sau o mașină de înșurubat fără fir să utilizeze diferite burghie, alegeți o unealtă cu un diametru al mandrină care poate fi variat cât mai mult posibil.
Nu este un secret pentru pasionații mai avansați că în mandrină se poate monta un bici de vopsit, un disc de șlefuit sau o pensulă. O mențiune specială trebuie făcută pentru adaptorul excentric util pentru lucrul în spații înguste, de exemplu, atunci când șurubul este aproape de perete.
Iluminarea capului mașinii este utilă în zonele întunecate. Nu totul este rezolvat de o lanternă de cap, iluminarea cu LED-uri montată pe unitate nu aruncă umbre nedorite și luminează cu precizie locul de găurire, iar o funcție asigură că lumina nu se stinge imediat după oprirea motorului.

Întreținere și service
Atunci când observați că orificiile de intrare a aerului în motor sunt înfundate cu praf, aspirați praful și păstrați aparatul curat. Nu este necesară nicio altă întreținere. În cazul motoarelor electrice convenționale, carburile uzate vor trebui înlocuite în timp și vă recomandăm să le cumpărați de la un distribuitor autorizat.
Mașinile de găurit cu acumulator mai vechi vor începe să devină zgomotoase, să fluiere sau să scârțâie după un timp, ceea ce este un semn că au nevoie de lubrifiere cu vaselină special concepută pentru mașini de găurit. Dacă structura permite acest lucru, îndepărtați carcasa exterioară, unde este posibil să vedeți depuneri vechi de vaselină. Îndepărtați-le și lubrifiați părțile mobile cu vaselină nouă. Cu toate acestea, arborele motorului și rulmenții sunt lubrifiați cu un tip special de ulei specificat de producător.