Cum să cumpărați joc pentru PC?

În ciuda boom-ului înregistrat de jocurile pe console, jocurile pentru PC sunt încă populare și popularitatea lor nu scade. Până în prezent, PC-ul este lider în ceea ce privește oferta și este ușor să te pierzi printre numeroasele opțiuni de jocuri - desigur, fiecare jucător are preferințele sale, dar am adunat câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă alegeți jocurile pentru PC.


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 6 minute

Tipuri de jocuri

Jocuri competitive

Jocurile de curse pentru PC îi pun pe jucători în mașini vechi, avioane moderne sau chiar și pe cele mai rapide motociclete.

Jocurile de curse arcade vă permit să zburați prin aer fără a respecta legile fizicii și să apăsați pe accelerație cu plăcere.

Jocurile de simulare a curselor au tehnici de conducere sofisticate și imită tehnicile reale de conducere.

Jocuri strategice

Aceste jocuri pentru PC sunt jocuri de gândire, iar victoria se obține prin inteligență și tactică, un plan de joc bun fiind cheia succesului.
Jocurile de strategie în timp real calculează în timp real și nu vă lasă să pierdeți atenția.
Jocurile pe rând sunt similare cu strategiile în timp real, dar jucătorii schimbă după fiecare tur.
Jocurile de construcții vă permit să creați orașe, parcuri tematice, spitale și multe altele.

> Jocuri de strategie

Jocuri de logică

Jocurile de tip gândire le cer jucătorilor să facă conexiuni și să descopere ce acțiuni au ce consecințe.

Acestea sunt, în general, mai puțin complexe decât jocurile de strategie și se concentrează pe rezolvarea unor mici enigme și probleme complexe.

Jocuri de acțiune

Jocurile de acțiune pentru PC stimulează adrenalina jucătorului și antrenează percepția și coordonarea motorie. În aceste titluri, totul se rezumă la îndeplinirea misiunii cu orice preț și la a avea întotdeauna vieți râmase pentru a continua. Populare sunt jocurile de război pe PC, în care jucătorul se află într-o unitate de luptă.

Jocuri cu împușcături - jucătorul are sarcina de a elimina toți inamicii, fie că este vorba de un comando militar criminal sau de o hoardă de zombi.
Jocuri de luptă - un stil mai variat în care să elimini adversarii. Oferind o gamă completă de abilități de luptă, depinde de jucător să aleagă combinația potrivită pentru a ataca și a finaliza misiunea.

> Jocuri de acțiune

Jocuri de rol (RPG)

Jocurile RPG pentru PC îl pun pe jucător în pielea unui personaj erou, care este controlat într-o lume deschisă. Jocul urmează povestea principală, dar este intercalat cu o serie de misiuni suplimentare care ajută la dezvoltarea abilităților și la obținerea unui echipament mai bun pentru personaj.

Scopul este de a explora atmosfera și mediul din cadrul jocului. Unele titluri bine cunoscute ascund uneori așa-numitele "easter eggs", referințe discrete la alte jocuri, culturi sau evenimente importante.

> RPG

Jocuri pentru copii

Jocurile pe calculator pentru copii nu au un conținut inadecvat și au adesea un scop educativ. Ghicitoarele și testele amuzante sunt concepute pentru a stimula și dezvolta gândirea copiilor. Unele jocuri pentru PC pentru copii sunt inspirate de personaje populare din desene animate și filme.

Puteți găsi clasificarea jocului în funcție de vârstă pe ambalaj sau în descrierea jocului - aceasta se numește clasificarea PEGI.

Jocuri de sport

În jocurile sport pe PC poți să te pui la încercare ca sportiv, pilot de curse sau chiar vânător. Jucătorul este responsabil de organizarea de meciuri sau competiții individuale sau poate gestiona și construi o echipă.

Cele mai comune jocuri oferite sunt hocheiul, baschetul, golful și fotbalul pentru PC, dar și jocurile BMX, biatlonul, snowboardingul și jocurile olimpice complete sunt, de asemenea, populare.

> Jocuri de sport

Simulatoare

Simulatoarele vă permit să experimentați o lume fictivă într-un mod realist. Acestea simulează diferite activități din viața reală. Unele dintre aceste jocuri sunt folosite și pentru învățare și formare.

Puteți încerca să conduceți un club sportiv, să lucrați la o fermă sau să participați la populare jocuri de echitație, unde puteți învăța cum să aveți grijă de animale.

> Simulatoare

Jocuri de aventură

Jocuri în care accentul este pus pe poveste și pe experiența pe care o trăiește jucătorul. Acestea sunt adesea intercalate cu scene de film - jocurile pentru PC mai avansate folosesc acum actori reali ale căror mișcări sunt detectate de senzori care îi transformă în personaje animate.

Jocurile de aventură necesită atenție la mediul înconjurător, care oferă adesea indicii pentru a progresa în joc. Jocurile de aventură includ mai multe genuri diferite, cum ar fi jocurile de groază pentru PC, jocurile medievale sau fantasy.

Ediții speciale și DLC-uri ( conținuturi descărcabile)

Edițiile speciale adaugă conținut bonus la joc față de versiunea de bază - armuri speciale pentru un personaj, un vehicul sau misiuni secundare suplimentare. Edițiile de colecție în cutie sunt adesea mai bine ambalate și includ, de exemplu, un CD cu soundtrack, o statuie a unui personaj din joc, un breloc sau alte suveniruri.

În mod tradițional, atunci când un joc câștigă premiul de Joc al Anului, este lansată o ediție specială GOTY, care include tot conținutul suplimentar. Uneori, o astfel de ediție este lansată și pentru jocul fără titlu menționat mai sus, de obicei cu eticheta Complete Edition sau Director's Cut.

În special, titlurile marilor studiouri permit adesea achiziționarea de conținut descărcabil (DLC - downloadable content). Pentru unele jocuri, acestea sunt mici suplimente care facilitează progresul în joc, în timp ce pentru alte titluri sunt mici suplimente care nu afectează progresul jocului. Unele studiouri se concentrează pe DLC-uri extinse care extind povestea originală sau oferă noi câmpuri de luptă.

În cazul jocurilor vechi, foarte populare pe PC, este posibil să vedeți versiuni remasterizate în care producătorul adaugă conținut și îmbunătățește grafica și suportul pentru hardware-ul actual.

Cerințe hardware

Performanța calculatorului
Atunci când alegeți un joc pentru PC, ar trebui să luați în considerare și performanța calculatorului dumneavoastră. Un laptop de birou nu poate face față titlurilor 3D care necesită o placă grafică; puteți găsi jocuri pentru un PC slab, dar va trebui să vă mulțumiți cu o calitate mai slabă a imaginii sau cu jocuri mai puțin solicitante. Puteți încerca, de asemenea, jocuri indie pentru PC de la dezvoltatori independenți. Grafica lor este, de obicei, simplă, mai mult artistică decât realistă, dar povestea lor nu se ridică de multe ori la nivelul marilor studiouri. Provocarea unui anumit joc pentru PC este întotdeauna menționată în descriere sau pe ambalajul cutiei.

Cerințe hardware minime - dacă computerul dvs. îndeplinește aceste limite, puteți rula jocul în setările implicite.
Cerințe recomandate - acestea vă vor permite să jucați jocul la cel mai înalt nivel de calitate oferit de joc.
Jocurile cu medii extrem de realiste necesită cele mai noi și mai bine echipate PC-uri pentru gameri, cu plăci grafice puternice, care pot fi îmbunătățite cu componente și mai puternice. PC-urile de birou și laptopurile nu pot face față, de obicei, jocurilor mai puternice sau doar cu limitări semnificative.
Există site-uri web speciale care detectează automat hardware-ul dispozitivului dvs. și compară dificultatea jocului pentru a verifica compatibilitatea.

Jocuri pentru Mac și Linux

Platformele Mac și Linux au o ofertă mai restrânsă decât Windows, iar versiunile în cutie ale jocurilor sunt rare pe aceste platforme. Magazinele online, precum Steam și Origin, oferă un număr relativ mare de titluri de calitate și jocuri indie mai slabe.

Ambele sisteme vă permit să utilizați un emulator care poate rula fișiere concepute pentru Windows - Wine pe Linux, WineBottler pe Mac. Însă niciuna dintre ele nu garantează o funcționare 100% fără erori a jocului, așa că merită să verificați în prealabil compatibilitatea titlului respectiv.

Cumpărarea jocului

Jocurile pentru PC pot fi achiziționate în cutii sau online. Platforma Steam, dezvoltată de Valve, domină achiziția online de jocuri. Origin este folosit de EA, iar Ubisoft operează online sub numele de U-Play. Pe lângă cumpărarea de jocuri, toate aceste platforme permit interacțiunea cu alți jucători - pe Steam, puteți schimba diverse elemente ale jocurilor acceptate, puteți descărca modificări din partea comunității și vă puteți implica în discuții.

În timp ce Origin și U-Play se limitează la jocuri de la EA și Ubisoft, Steam oferă un portofoliu imens de jocuri, inclusiv titluri mai puțin cunoscute. De asemenea, le permite dezvoltatorilor să pună la dispoziție o versiune work-in-progress înainte de lansare, iar studiourile indie independente își pot adăuga jocurile la programul Steam Greenlight, unde jucătorii pot vota dacă un joc ar trebui inclus.

Un joc va fi atribuit contului dvs. pe aceste platforme.

Jocuri online pe PC

Jocurile online de pe PC permit jocul cooperativ multiplayer. Cele mai frecvente jocuri sunt cele de acțiune, de strategie, sportive, de curse și de rol. O categorie specifică este MOBA (Multiplayer Online BattleArena), care se află la granița dintre jocurile de acțiune, strategie și RPG. În acestea, echipe de trei până la cinci persoane concurează pe hărți mici, unde scopul este de a distruge baza adversarului. Unele dintre aceste jocuri online sunt chiar jucate la nivel profesionist în cadrul e-sports.

Întrebări frecvente

Poate computerul meu să facă față jocului?
Jocul este în limba engleză?
Jocul va fi potrivit pentru copii?