Detectoarele de metale utilizează inducția electromagnetică pentru a indica și detecta prezența metalelor în apropiere. Un astfel de aparat este utilizat nu numai în scopuri de hobby, ci și în medii industriale. Atunci când este achiziționat și utilizat în scopuri de hobby, poate fi folosit și pentru programe și jocuri distractive și interesante.
Dia, Editor, Compari.ro
Timp de lectură: 6 minute
Un senzor analogic nu utilizează nicio procesare digitală sau o procesare digitală foarte limitată.
Detectorul digital are un afișaj LCD cu o așa-numită discriminare a sunetului, care indică utilizatorului conductivitatea suprafeței metalului de sub sondă pe baza înălțimii sunetului.
Căutări folosind un semnal digital
Indicele de metal înregistrat pe afișajul LCD este, în general, doar orientativ.
Vorbim adesea despre așa-numita discriminare în legătură cu senzorii. Detectorul trebuie să poată face distincția între metale feromagnetice (cum ar fi fierul, cobaltul și nichelul) și metale neferomagnetice.
Lungimea brațului
Deși lungimea brațului poate fi reglată, de obicei, cu ajutorul unui mecanism de prindere cu arc, vă puteți alege detectorul de metale hobby în funcție de acest parametru. Brațele mai scurte sunt, în general, adaptate pentru a fi utilizate de copii și adulți de statură mai mică. Ca alternativă, puteți cumpăra un detector de metale destinat celor mici.
Greutate
Este important să țineți cont și de faptul că veți purta detectorul de metale în mână pe toată durata utilizării, așa că trebuie să căutați un aparat cât mai ușor posibil. Greutatea nu are niciun efect asupra funcției sale, dar are un impact semnificativ asupra confortului. Greutatea detectorului este cel mai des de 2 kg.
Sursa de alimentare
Detectoarele de metale sunt și ele clasificate în funcție de tipul de alimentare cu energie electrică:
Baterie - trebuie să aveți la îndemână o baterie de rezervă.
Acumulator - acumulatorul trebuie încărcat în mod regulat.
Cablu USB - detectorul poate fi încărcat cu ușurință cu ajutorul unui cablu USB standard care se conectează la o priză de perete.
Tipul de bobină
Fiecare senzor include, de asemenea, o bobină (rezistentă la apă în cazul senzorilor concepuți pentru apă). Bobina sau sonda este utilizată pentru a evalua semnalele recepționate și poate fi de următoarele tipuri:
Concentrice - au un câmp de detecție și o adâncime de detecție mai mari; foarte sensibile, dar precizia este redusă în cazul solurilor saturate cu minerale.
Bobine mono - numai pentru așa-numitele detectoare de metale cu inducție de impulsuri.
Bobine DD - pot identifica un obiect în sol mineralizat sau în apă sărată; mai puțin precise.
Bobine duble - performanță ridicată la adâncimi mai mari.
Frecvență
Frecvența este setată în funcție de ceea ce doriți ca detectorul de metale să găsească:
3-4 kHz - pentru căutarea obiectelor aflate la mare adâncime
Până la 8 kHz - poate fi folosit pentru a căuta obiecte mici și mari
Până la 19 kHz - utilizat în principal de cercetătorii experimentați pentru a găsi bijuterii
Până la 25 kHz - poate găsi chiar și cele mai mici obiecte
Până la 48 kHz - poate găsi chiar și bucăți mici de aur
Există, de asemenea, așa-numiții senzori multifuncționali, care utilizează mai multe frecvențe în același timp. Însă aceste detectoare sunt folosite doar de vânătorii de comori și arheologii profesioniști.
Distincție - vă permite să setați tipul de metal pe care îl căutați; astfel, nu trebuie să vă confruntați cu alarme care reacționează la fiecare cui sau la orice alt element feromagnetic neesențial.
Țintirea - această funcție vă arată locația exactă a descoperirii fără a fi nevoie să pierdeți mult timp căutând și săpând.
Detectarea adâncimii - senzorul afișează grafic adâncimea obiectului găsit.
Scanare - senzorul utilizează o sondă pentru a scana zona.
Timp de răspuns - arată cât de repede reacționează senzorul la obiectul găsit.
Sensibilitate - determină așa-numitul grad de evaluare a semnalului; această caracteristică este deosebit de utilă în apropierea câmpurilor electromagnetice.
Frecvență - numai detectoarele de metale mai scumpe au această funcție; utilizați-o atunci când căutați metale în grupuri în care aparatele individuale pot interfera între ele.
Tone - puteți seta intensitatea și tipul de ton pe care îl auziți atunci când găsiți metale feroase și un alt tip și intensitate de ton atunci când găsiți, de exemplu, metale prețioase.
Prima utilizare
Înainte de a duce aparatul pe teren, încărcați bateria sau introduceți baterii de tip creion complet încărcate. Urmați apoi pașii de mai jos:
Reglați sensibilitatea astfel încât senzorul să fie stabil și fără semnale false.
Setați sistemul de distincție pentru a regla anumite tipuri de obiecte feroase pe baza conductivității suprafeței acestora.
Conectați o sondă la senzor. Acesta este format dintr-un receptor și o bobină de emisie. Înfășurați întotdeauna cablul sondei în jurul tijei în aceeași direcție pentru a evita răsucirea.
Dreptul de utilizare
Deținerea unui detector de metale nu este o infracțiune, dar dacă găsiți ceva ce ar putea fi considerat o descoperire arheologică, trebuie să îl predați. În caz contrar, vă puteți confrunta cu sancțiuni financiare sau de altă natură. Este, de asemenea, o infracțiune penală să vânați obiecte arheologice.
Cu un detector de metale sub apă, puteți căuta pe fundul lacurilor, iazurilor și râurilor, adesea la o adâncime de câțiva metri.