Cum să cumpărați hrană pentru pisici?

Calitatea hranei pentru pisici are un mare impact asupra calității vieții și sănătății pisicilor. Este important să alegeți cu grijă, deoarece alimentele de proastă calitate pot cauza, printre altele, probleme digestive.

Vă oferim sfaturi despre cum să cunoașteți ingredientele și cum să faceți distincția între alimente.


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de hrană

Hrană uscată

Acestea sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni de ambalaj, în saci mai mici de până la 1 kg sau în saci mari, mai economici, cu o greutate de peste 7 kg.

+ Dozare ușoară și convenabilă
+ Ecologic
+ Întărește dinții și maxilarele pisicii
+ Rămâne în castron toată ziua, nu se strică

- Conține doar 10% apă, ceea ce poate provoca deshidratare și, în consecință, probleme urinare
- Unor pisici nu le place mâncarea uscată

Conserve, hrană la plic și pateuri

Unele pisici le preferă pe acestea și vor mânca fără ezitare o conservă gustoasă, un pateu sau o hrană la plic.

+ Acestea pot conține până la 80% apă pentru a ajuta la menținerea unei hidratări corespunzătoare a pisicilor.
+ O alimentație mai naturală
+ Bucățile de carne în jeleu sau suc miros și au un gust delicios pentru pisici

- O soluție mai costisitoare
- Ambalajele deschise trebuie păstrate în frigider
- Nu are grijă de dinți

Lapte

Conceput în primul rând pentru pisoi pentru a înlocui laptele matern și ca hrană complementară.

+ Compoziție similară cu lapte de pisică natural
+ Îmbogățit cu vitamine, acid folic și taurină
+ Ambalaje care pot fi reînchise

- Trebuie redus consumul de energie din alte alimente pe parcursul zilei
- Nu înlocuiește apa

Pisicile adulte, ca și alte mamifere, și-au pierdut capacitatea de a digera lactoza, așa că nu le dați niciodată lapte de vacă. Nu uitați că laptele nu este un substitut pentru apă, așa că asigurați-vă că pisica dumneavoastră primește multă apă proaspătă.

Recompensă

Puteți adăuga varietate la dieta dvs. obișnuită cu un deliciu potrivit. Recompensă nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din porția de mâncare, altfel animalul dumneavoastră de companie va fi expus riscului de obezitate.

Recompensele masticabile întăresc maxilarul și pisicile le adoră.
Batoanele și feliile de carne moale pot fi o recompensă gustoasă.
Aceste bunătăți sunt de obicei tari, astfel încât întăresc maxilarul și mențin dinții curați.
Puteți încerca, de asemenea, pernuțe umplute, biscuiți sau bunătăți de training.

Parametrii

Vârsta și activitatea pisicii
● Activitate normală - hrană pentru pisici adulte fără probleme de sănătate, cu mențiunea Adult pe ambalaj. Totodată, faceți distincția între hrana pentru pisici de interior și hrana pentru pisici de exterior. Pe lângă hrana de bază, producătorii de renume îmbogățesc hrana cu substanțe precum acizi nesaturați pentru o blană strălucitoare sau glucozamină pentru a hrăni articulațiile.
● Pentru pisicile mai în vârstă - cunoscută și sub denumirea de hrană Senior. Acestea conțin carbohidrați ușor digerabili ca sursă de energie, vitamine și antioxidanți. Acestea sunt mai puțin calorice, ajutând pisicile mai în vârstă care au scăzut în activitatea fizică să își mențină o greutate corporală optimă. Însă, nivelurile de fosfor ar trebui reduse în caz de insuficiență renală, care este destul de frecventă la pisicile în vârstă.
● Pentru pisoi - cunoscut sub numele de Junior sau Kitten. Acestea sunt mai bogate în grăsimi și vitamine și sunt adaptate la digestia mai sensibilă a pisicuțelor. Căutați eticheta care indică vârsta pentru care este destinat hrana.
Pentru pisicile gestante și cele care alăptează - conțin mai mulți nutrienți, vitamine și calorii. Pisicuțele nou-născute primesc lapte matern de bună calitate datorită alimentației corespunzătoare a mamei lor.
● Pentru pisicile sterilizate sau castrate - veți găsi eticheta sterilizat sau castrat pe ambalaj. Aceasta abordează tendința pisicilor castrate de a fi obeze și ajută la prevenirea problemelor urologice la care aceste pisici sunt mai predispuse.

Mărime și rasă
Fiecare rasă de pisică are propriile nevoi specifice, astfel încât valoarea nutritivă a hranei variază foarte mult. De exemplu, o pisică Maine Coon cântărește 12 kg, în timp ce o pisică siameză cântărește 3 kg. Prin urmare, oferim hrană adaptată la rasă, nu numai în ceea ce privește compoziția, ci și în ceea ce privește mărimea și forma boabelor.

Probleme de sănătate
Dacă pisica dumneavoastră are probleme de sănătate, este o idee bună să colaborați cu medicul veterinar pentru a alege o hrană care să satisfacă cerințele nutriționale specifice ale pisicii dumneavoastră.

De exemplu, sunt disponibile hrană specială pentru:

● perioada imediat următoare sterilizării sau altor intervenții chirurgicale
● o mai bună gestionare a stresului și a nervozității
● pisici cu alergii
● pisici cu probleme dentare și gingivale
● pisici cu probleme renale și ale tractului urinar
● pisici cu digestie sensibilă
● pisici cu probleme musculo-scheletice
● o calitate bună a blănii și a pielii

De ce există cenușă în hrană?
Cenușa este denumirea colectivă a mineralelor rămase după ce celelalte ingrediente ale unui furaj au fost arse. Cu cât conținutul de cenușă din hrană este mai mic, cu atât este mai ușor de folosit pentru pisică. Cenușa este o componentă naturală și necesară a hranei. Conținutul natural de cenușă al cărnii este de aproximativ 1 până la 1,5%. Materiile prime vegetale conțin mai multă cenușă. Cantitatea obișnuită de cenușă din hrana pentru animale este de 5-8%.
În plus, ambalajul trebuie să indice greutatea, data minimă de durabilitate, instrucțiunile de hrănire și datele de contact ale producătorului. Conținutul nutrițional total și utilizarea de materii prime de calitate în procesul de producție ar trebui să fie decisive.
● Concentrați-vă asupra conținutului de proteine din hrană - cu cât mai mult, cu atât mai bine. Conținutul minim ar trebui să fie de 25-30%.
● Pentru pisici, taurina, care este prezentă în mod natural în carne, este o parte importantă a alimentației. Totuși, gătitul cărnii elimină taurina, motiv pentru care producătorii o adaugă în hrana pentru pisici.
● Grăsimile sunt o componentă esențială a dietei, deoarece sunt o sursă de energie și pot menține pisica sătulă pentru o perioadă lungă de timp, dar acest lucru depinde de nivelul de activitate al pisicii.
● Preferați alimentele integrale, bogate în nutrienți, obținute din ingrediente originale (de exemplu, orezul) față de alimentele care conțin ingrediente preprocesate (de exemplu, făina de orez).
● Pe piață sunt disponibile și furaje fără cereale.

Cereale: da sau nu?
Cerealele nu făceau parte în mod natural din dieta pisicilor sălbatice, dar în zilele noastre producătorii le adaugă uneori în hrană ca sursă de fibre. Acest lucru este important pentru buna funcționare a intestinului și pentru o digestie bună. Se recomandă ca conținutul de fibre să fie cuprins între 1 și 3% din alimentația totală.

Ingrediente speciale
● În general, de exemplu, pisicile mai bătrâne și educate la domiciliu ar trebui hrănite cu o dietă mai puțin grasă pentru a evita problemele de greutate. Ca un indicator, crochetele cu 9% de grăsime sunt deja destul de sărace în grăsimi.
● Conținutul de fibre al hranei nu trebuie să depășească 3%. Unele alimente pentru pisici conțin și legume ca sursă de vitamine.
● Alimentația pisicii dumneavoastră ar trebui să includă acizi grași omega-3 și omega-6 din ulei de pește de bună calitate, o varietate de vitamine A, D, E, K, C și complexul B și oligoelemente precum calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, seleniu și sodiu. Aportul zilnic recomandat de sodiu pentru pisici este de 10,6 mg la 1 kg de greutate vie.
● Alimentele nu trebuie să conțină un nivel ridicat de sare. Unii producători folosesc însă trucuri comerciale pentru a aromatiza alimentele cu sare și alte arome.
● Atenție, de asemenea, la conservanții și coloranții chimici, care pot irita tractul digestiv și pot provoca alergii la pisici. Producătorii de renume folosesc conservanți aprobați pentru alimente.
● BHT (butilhidroxitoluen butilic, E 321) nu este considerat un conservant adecvat. Utilizarea acestei substanțe este permisă în UE, dar unele cercetări de laborator arată că dozele mari de BHT utilizate pe perioade lungi de timp pot contribui la apariția tumorilor și a bolilor mintale.

Calitate și preț
În general, producătorii clasifică hrana pentru animale în categoriile super-premium, premium și standard sau economic, în funcție de calitatea materiilor prime utilizate și de procesul de fabricație. Aceste clasificări nu sunt însă obligatorii în temeiul legislației.

Clasificarea produselor

● Furaje Super Premium - hrana de cea mai bună calitate și cea mai scumpă, cu un conținut ridicat de carne și ingrediente de calitate, de la furnizori de renume. Acestea provin de la producători de renume și sunt disponibile, de obicei, prin intermediul unor dealeri specializați și instruiți.
● Hrană premium - de calitate medie, care garantează un conținut echilibrat de anumiți nutrienți, inclusiv proteine. Totuși, proteinele din hrana premium pot proveni din surse diferite. Acestea sunt de obicei completate cu ingrediente de calitate rară care au grijă de starea generală a pisicii, cum ar fi uleiul de somon.
● Hrană low-cost - cunoscută și sub denumirea de standard sau economică. Prioritatea acestor alimente este prețul scăzut, menținând în același timp valorile nutriționale esențiale.

Vitamine și suplimente alimentare

O pisică cu o dietă echilibrată nu are nevoie de vitamine suplimentare.

Numai atunci când îi oferiți hrană BARF trebuie să îi furnizați pisicii dumneavoastră o cantitate continuă de vitamine din suplimente. Dar mai întâi trebuie să vă consultați cu atenție cu medicul veterinar cu privire la raportul corect de vitamine și minerale.

BARF, sau alimentația cu hrană crudă biologic adecvată, sau dieta cu oase și carne crudă, este o tendință alimentară bazată pe dieta naturală originală a pisicilor sălbatice.

Forma
● Tablete - tablete de înghițit, puteți da tableta pisicii zdrobită sau o puteți ascunde toată tableta într-o bucată de carne.
● Pulbere - se adaugă pur și simplu la porția de alimente.
● Lichide - picături sau soluții care pot fi ușor de pus în castronul de apă sau de hrană al pisicii dumneavoastră.
● Paste - de obicei aromatizate pentru a le face mai gustoase pentru pisici. Acestea se aplică direct în cavitatea bucală.

Scopul de folosire

● Sistemul musculo-scheletic - pentru buna funcționare a sistemului musculo-scheletic, protejează articulațiile și tendoanele. Acestea ajută în cazul artritei și îmbunătățesc rezistența articulațiilor și a ligamentelor la animalele mai în vârstă.
● Sistemul circulator - întărirea sistemului cardiovascular. Acestea conțin adesea taurină benefică, care stimulează, de asemenea, imunitatea.
● Sistemul nervos - preparate care îmbunătățesc funcția sistemului nervos și reduc nervozitatea.
● Digestie - probioticele ajută pisica să digere mai bine. A se utiliza după vermifugare, intervenții chirurgicale sau antibiotice.
● Pentru o piele și o blană sănătoase - de obicei conțin uleiuri valoroase, cum ar fi cele de in, pește sau ciulin de lapte, precum și vitamine din complexul B și vitamina D.
● Multivitaminele - conțin întregul spectru de vitamine și oligoelemente și sunt adesea completate cu taurină.

Întrebări frecvente

Cum să trec la o altă hrană?
Cum știu dacă pisica mea are o alergie alimentară?