Cum să cumpărați o hota de bucătărie?

O hotă de bucătărie este un instrument util pentru a ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute și a aerului saturat în timpul gătitului. În trecut, acestea erau instalate în gospodării în așa fel încât să nu poată fi observate deloc. În zilele noastre, hotele cu design special, care sunt poziționate deasupra plitei devin din ce în ce mai populare. Datorită unei hote de bucătărie, gospodăria este lipsită de mucegai și de mirosuri neplăcute.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 7 minute

Tipuri de hote de bucătărie

Hote integrate și convenționale

Aceste tipuri de hote de bucătărie sunt discrete, dar pe deplin funcționale și practice, instalate de obicei deasupra plitei, aproape de ușa dulapului. Acestea pot fi montate direct sub dulapul de deasupra. Sunt potrivite pentru bucătăriile mai mici, deoarece ocupă puțin spațiu.

+ Complet integrat
+ Nu afectează aspectul bucătăriei
+ Potrivit pentru bucătării mai mici - nu ocupă mult spațiu

- Design abia vizibil
- Utilizarea poate fi complicată pentru unii
- Necesită instalare profesională

> Hote de bucătărie integrate

+ Dimensiuni compacte - o alegere bună pentru bucătăriile mici
+ Relativ ușor de instalat
+ În ciuda dimensiunilor sale mai mici, oferă performanțe mai mari
+ Preț accesibil

- Nu este potrivit pentru bucătării mai mari - nu este suficient de puternic
- Design mai puțin relevant

> Hote standard

Hota chimney

Hota puternică pentru bucătării medii și mari. Acesta nu este încorporat în dulapul de deasupra plitei, ci este conectat la o țeavă din afara bucătăriei, cum ar fi un coș de fum sau un tub de ventilație.

+ Putere mare de absorbție
+ Coș de fum separat pentru extragerea vaporilor
+ Poate fi montat direct pe perete
+ Design special
+ O gamă extrem de largă de modele, culori, materiale, caracteristici și aspecte

- Mai dificil de instalat
- Cerințe de spațiu mai mari
- Preț și consum de energie în general mai mari

Notă: Pentru o bucătărie în formă de L sau pentru o plită de gătit în colțul bucătăriei, o hotă de colț este cea mai bună alegere.

> Hote chimney

Hotă insulă

Acest tip este recomandat în cazul în care suprafața de gătit nu intră în contact cu niciun perete din bucătărie.

+ Potrivit și pentru bucătării mai mari
+ Performanță foarte ridicată
+ Design foarte modern - elemente specifice de design
+ Rezolvă problemele de evacuare în cazul în care plita este amplasată pe insula de bucătărie
+ O gamă extrem de largă de modele, culori, materiale, funcții și aspecte

- Dimensiuni semnificative din punct de vedere spațial - dimensiuni mai mari
- Este necesară o instalare profesională
- Preț mai mare

> [ Hote insulă]( Hote insulă)

Hotă încorporată în blat

Cel mai modern mod de a evacua aburul din gătit. Vaporii sunt extrași în jos, printr-o fantă, direct de la plita de gătit. Unitatea de ventilație a hotei este situată sub dulapul de bucătărie, unde poate fi conectat furtunul de extracție.

+ Economisește un spațiu considerabil în bucătărie
+ Oferă performanțe excepționale cu un consum redus
+ Design foarte modern
+ Ușor de curățat
+ Există, de asemenea, un model electric care poate fi tras afară electric cu motor încorporat.

- Este necesară o instalare profesională
- Preț mai mare

> Hote încorporate în blat

Parametrii

Performanță
Unul dintre cei mai importanți parametri este capacitatea de evacuare, exprimată în m3/oră.

Cum se calculează capacitatea de evacuare necesară?
Dacă nu sunteți sigur de puterea necesară pentru încăperea în care instalați hota, această formulă simplă vă va ajuta: Lungime × lățime × înălțime = volum în m³
Dacă veți calcula volumul încăperii în care veți găti, veți afla cât de mult aer se află în ea. Noua hotă trebuie să aibă o capacitate de cel puțin zece ori mai mare decât volumul pe oră, de preferință de șaisprezece ori. Înlocuiți volumul calculat în formula: Volum în m³ × 16 = capacitate în m³/oră.

În cel mai bun caz, aceasta este exact capacitatea de care aveți nevoie în încăperea dumneavoastră. Însă, dacă bucătăria se deschide în camera de zi, pot apărea scurgeri de căldură în timpul schimbului de aer. În acest caz, ar trebui să alegeți o hotă de bucătărie care poate evacua până la 600 m³/oră.

Performanța afectează în mod direct consumul de energie. Cu cât este mai mare puterea de care aveți nevoie, cu atât mai mare este consumul. Prin urmare, trebuie avut grijă ca risipa de energie să nu fie prea mare.

Volumul încăperii Putere de absorbție ideală
40 m³ 400 m³/oră
60 m³ 600 m³/oră
80 m³ 800 m³/oră
100 m³ 1000 m³/oră


Nivelul de zgomot
Acest parametru este deosebit de important în cazul în care bucătăria este împreună cu camera de zi. Nivelul de zgomot crește odată cu puterea hotei. Modelele cu recirculare sunt, în general, mai zgomotoase, dar zgomotul mai mare poate fi asociat cu o instalare necorespunzătoare. Hotele de bucătărie mai silențioase includ modele cu niveluri de zgomot sub 62 dB. Cele mai silențioase se pot lăuda cu niveluri de până la 40 dB, dar unele sunt chiar mai scăzute. Modelele mai zgomotoase emit mai mult de 69 dB.

Greutatea
Greutatea hotei trebuie, de asemenea, luată în considerare, în special în cazul tipului suspendat, unde trebuie cunoscută și capacitatea de încărcare a dulapului sau a tavanului pe care va fi montată hota.

Eficiența energetică
Eficiența energetică este definită în termeni de performanță și de consum al hotei de bucătărie, adică de câtă energie are nevoie hota de bucătărie pentru a atinge o anumită performanță. Aparatele cele mai economice sunt etichetate cu A, iar cele mai puțin economice cu G.

Material

Hotele de bucătărie sunt cel mai adesea fabricate din oțel inoxidabil mat, care este ușor de curățat. Puteți alege însă și o hotă de bucătărie care combină aluminiu, oțel și sticlă transparentă. În cazul sticlei, însă, așteptați-vă să trebuiască să o șlefuiți temeinic pentru un aspect perfect. Nici măcar clasicele plăci albe nu s-au demodat, realizate de obicei cu o combinație de tablă și smalț.

Funcții

Iluminarea - toate hotele moderne au acest tip de iluminare. Becurile trebuie să fie poziționate perpendicular pe blatul de lucru, iar capacul trebuie să fie transparent, nu mat, pentru o putere maximă de iluminare.
Sistem de decelerare - funcționează prin simpla apăsare a unui buton, activând motorul pentru a încetini pentru o anumită perioadă după ce hota a fost oprită. Spațiul din jurul bucătăriei poate fi astfel curățat perfect.
Absorbție automată - pornește automat atunci când hota detectează o cantitate mare de abur în mediul înconjurător.
Senzor de control al puterii hotei - detectează când există mai mult abur în încăpere și trebuie aplicată mai multă putere.
Indicator luminos de uzură a filtrului - lumină LED care avertizează când este timpul să curățați sau să înlocuiți filtrul.
Control touch - înlocuiește comenzile mecanice obișnuite de pe hota cu un ecran care afișează diferitele funcții și valori de funcționare.
Telecomandă - pentru cel mai mare confort. Hota poate fi controlată și de la distanță prin telecomandă.

Accesorii

Dezumidificator
Ventilator
Cuptor incorporabil și plită încorporabilă
Plită

  • Accesoriile includ o supapă de reținere - utilizată în extractoarele de fum. Acesta este conectat la ieșirea hotei și împiedică intrarea aerului în încăpere atunci când este evacuat în coșul de fum. Dacă supapa de reținere este montată incorect sau nu este utilizată deloc, hota de absorbție nu va funcționa corect.
  • Coturile și grilele de ventilație pot fi, de asemenea, accesorii importante.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre un filtru metalic de grăsime, un filtru textil și un filtru de carbon?
De ce curățare are nevoie hota dvs. de bucătărie?
Care este cel mai bun loc pentru a plasa o hotă de bucătărie?
Care sunt principiile hotelor de bucătărie și cum diferă între ele?