Cum să cumpărați hard disk?

Niciun utilizator de computer sau laptop nu poate renunța la un hard disk intern. Este o condiție prealabilă pentru ca un calculator să funcționeze. Dacă hard disk-ul se strică sau dacă cel actual nu mai este suficient de bun, este timpul să cumpărați unul nou. Dar care sunt parametrii pe care ar trebui să-i alegeți?


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de citire: 6 minute

Tipuri de hard discuri interne

Unitate HDD

HDD-urile tradiționale (hard disk drive-uri) funcționează pe principiul unei combinații de discuri rotative realizate din material magnetic sensibil care intră în contact cu capetele de citire și de scriere.

+ Capacitate mare
+ Economic

- Viteză mai mică
- Necesită mai multe plăci
- Zgomotos
- Mai predispus la defecțiuni

Unitate SSD

Spre deosebire de hard disk-uri, SSD-urile nu au discuri mobile, ceea ce le face mai fiabile și mai durabile. Datele sunt stocate în memoria flash NAND.

+ Viteză mare de transfer de date
+ Durabil
+ Consum redus de energie
+ Dimensiune mai mică
+ Funcționare silențioasă

- Preț de achiziție ridicat

Unitate SSHD

Hybrid SSHD combină avantajele ambelor tehnologii anterioare. Partea SSD a dispozitivului este dedicată datelor utilizate frecvent, ceea ce face ca acestea să fie ușor accesibile.

+ Acces rapid a datelor
+ Performanță decentă

- Preț de achiziție mai mare în comparație cu HDD

Ce înseamnă citire și scriere secvențială și citire și scriere 4K? Primul termen se referă la gestionarea unui fișier mare sau a mai multor fișiere mai mici. 4K, pe de altă parte, se referă la o cantitate mai mare de date constând din mai multe fișiere mici.

Parametrii

Viteza și timpul de acces
Există două măsurători de bază utilizate, și anume megabytes pe secundă (MB/s) și operațiuni pe secundă (IOPS). Dacă sunteți în căutarea unei unități pentru uz casnic, vă veți mulțumi cu megabytes pe secundă. Dacă sunteți în căutarea unei unități pentru utilizarea pe server, concentrați-vă asupra numărului de operațiuni.
Timpul de acces (ms) arată cât timp este necesar pentru ca blocul solicitat să fie trimis sub așa-numitul cap. De asemenea, indică cât timp este necesar pentru ca aceste capete să fie plasate pe orbita sau în cilindrul desemnat. Discurile high-end au o viteză de 4 ms, în timp ce discurile low-end au de obicei o viteză de peste 10 ms.

Cache și capacitate
Memoria cache sau memoria buffer afectează performanța discului. Obiectivul său principal este de a stoca temporar date. Memoria cache este utilizată pentru a încărca rapid datele în memoria cache și apoi pentru a continua încărcarea datelor din memoria cache către destinație. Acest principiu de scriere a datelor se aplică atât la HDD, cât și la SSD. Dimensiunile obișnuite ale memoriei cache variază între 64 și 128 MB.

Până la 64 MB
128 MB
256 MB
512 MB și peste

Capacitatea discului joacă, de asemenea, un rol important. Evident, cu cât capacitatea unității este mai mare, cu atât mai multe date poate stoca. Un utilizator obișnuit va dispune de aproximativ 2 TB.

Până la 600 GB
600-1000 GB
1000-2048 GB
2048-10 000 GB
Peste 10 000 GB

În practică, trebuie să țineți cont de faptul că un fișier muzical descărcat, de exemplu, ocupă mult mai puțin spațiu decât un film descărcat.

Sistem de operare - aproximativ 20 GB
Programe - acestea ocupă zeci sau sute de GB
Jocuri - până la 100 GB
Muzică - muzica de bună calitate poate ocupa zeci de MB
Filme - un film de calitate 4K poate ocupa până la 80 GB

Sisteme de fișiere
Cele mai utilizate sisteme de fișiere în Windows sunt FAT32 și NTFS.
FAT32
Sistem de operare mai vechi
Dimensiunea maximă a fișierului 4 GB
Dimensiunea maximă a discului 10.000 GB

NTFS
Sistem de operare nou, cu o securitate mai bună
Dimensiunea maximă nelimitată a discului

Viteză
Cu cât este mai mare viteza unui hard disk, cu atât este mai puternic, dar și mai zgomotos.
7200 rpm - unități de înaltă performanță utilizate în principal la computerele desktop
5400 rpm - utilizate în principal la calculatoarele portabile, deoarece sunt mai puțin puternice, dar și mai puțin zgomotoase.
10 000 rpm - utilizat în principal în servere.
15 000 rpm - unități extrem de performante pentru aplicații de server.

Nivelul de zgomot
Nivelul de zgomot al unității poate juca un rol important sub sarcină și în medii silențioase.

Interfață
Toate hard disk-urile, fie ele interne sau externe, au nevoie de o sursă de alimentare pentru a funcționa corect. Pentru unitățile externe, cel mai frecvent este utilizat USB 3.0. Dar ce interfață folosesc hard disk-urile interne?
Conector SATA3 - pentru conectarea unităților convenționale
NVMe - utilizat pentru SSD-uri
M.2 (NGFF) - o interfață modernă cu un debit mai mare, compactă și fiabilă pe termen lung.
Se pot utiliza interfețe SAS 3, SATA, SATA2, SAS 2, PCI-Express, PATA (IDE), SATA 6 GB/s, SATA 12 GB/s sau mSATA.

Memorie flash
Memoria flash NAND este împărțită în 4 categorii principale:
SLC (Single-Level Cell) - în fiecare celulă se stochează un bit; consum mai mic de energie și rezistență mai mare a celulei.
MLC (Multi-Level Cell) - fiecare celulă conține doi biți; viteză de transfer mai mică și densitate mai mică a celulelor.
TLC (Triple_level Cell) - în fiecare celulă sunt stocați trei biți; rata de date mai mică și rata de eroare mai mare.
QLC (Quad Level Cell) - patru biți în fiecare celulă; prin urmare, este cea mai lentă și cea mai ieftină.
În general, producătorii acordă o durată de viață de aproximativ 10 ani hard diskurilor. Cu toate acestea, depinde în mare măsură de gradul de praf și de temperatura mediului. Nu este neobișnuit ca unitatea să dispară după 5 ani. Dacă aveți acasă o unitate mai veche, merită să rulați un program de analiză a unității care poate evalua posibilele defecțiuni.

Durata de viață a SSD-urilor este limitată de volumul maxim de scriere pe care îl poate suporta unitatea. Aceste valori sunt de obicei cuprinse între 60-200 TB. Adesea, unitatea este în garanție, dar a depășit limita de scriere. Totuși, în acest caz, nu puteți solicita garanție de la producătorul unității.

Întrebări frecvente

Cum funcționează stația de andocare?
Se poate defecta hard disk-ul meu dacă mut frecvent calculatorul?
Care este dimensiunea fizică a hard disk-urilor?