Cum să alegi un set de mobilier de grădină?

Grădina este locul ideal pentru relaxare: aerul proaspăt, mâncarea delicioasă și compania celor dragi ne ajută să ne relaxăm și să ne revigorăm. Iar mobilierul de grădină potrivit face relaxarea și mai confortabilă. Dar există mulți factori de luat în considerare atunci când alegem setul potrivit. Ghidul nostru te va ajuta să navighezi printre diferitele tipuri și materiale pentru a găsi setul de mobilier de grădină cel mai potrivit nevoilor tale.

Cele mai importante aspecte de luat în considerare înainte de a alege un set de mobilier de grădină

Utilizarea preconizată

Când alegi mobilierului de grădină, trebuie să ai în vedere nu doar aspectul, ci și funcționalitatea. Dacă ești sociabil și organizezi adesea petreceri în grădină, alege un set în care toată lumea poate sta confortabil. Asigură-te că ai suficiente locuri de șezut și suprafața mesei e destul de mare, și acordă atenție ergonomiei: e dificil de mâncat de pe mesele joase, la fel și din fotoliile adânci, care sunt ideale pentru o siestă de după-amiază, dar sunt mai puțin confortabile pentru a lua cina. Unele seturi oferă și unele accesorii practice (cum ar fi un cărucior de servire) pentru a face prepararea grătarului mai ușoară și mai curată.
Nu uita nici de accesorii! O măsuță practică sau o servantă pot fi foarte utile. Merită să acorzi atenție și pernelor, e important ca acestea să fie confortabile și să se asorteze bine cu mobilierul.

Numărul de oaspeți

Gândește-te câți oaspeți ai de obicei. Nu contează doar numărul de scaune, ci și dimensiunea mesei. De exemplu, dacă vrei să așezi 6 persoane deodată, vei avea nevoie de destul de mult spațiu pentru amplasarea unei mase rotunde. Ia în calcul un diametru de cel puțin 3,5 metri. Și nu uita că toată lumea trebuie să aibă și un pic de spațiu în jur pentru a încăpea confortabil. Ia în calcul aproximativ 40 de centimetri pe persoană.

Amplasarea

Una dintre cele mai importante aspecte la alegerea mobilierului de grădină este locul în care vrei să îl amplasezi. Dacă ai o terasă acoperită sau intenționezi să amplasezi mobila într-o căsuță de grădină sau într-un foișor, poți alege o garnitură realizată din aproape orice material. În acest caz, confortul și aspectul estetic sunt cele mai importante considerente. Dacă, pe de altă parte, dispui de o terasă deschisă sau vei folosi mobilierul de grădină în aer liber, lângă piscină, ai nevoie de mobilier care să reziste la intemperii. În acest caz, este bine să alegi materiale care nu ruginesc, nu mucegăiesc și nu se decolorează la soare.

Pliabilă sau stivuibilă?

Pentru a evita demontarea pieselor individuale în timpul iernii, alege mobilier de grădină care poate fi ușor pliat sau cel puțin stivuit. Ușurința mutării pieselor de mobilier este utilă și în timpul unei ploi bruște de vară. Totuși, acest lucru depinde și de materialul pe care îl alegi, anumite seturi trebuie acoperite, altele nu vor fi deteriorate nici de o furtună puternică.
Atunci când alegi un set pliabil, acordă atenție calității construcției, astfel încât flexibilitatea excesivă să nu rezulte în slăbirea frecventă a șuruburilor. Cu toate acestea, dacă dispui de un spațiu de depozitare limitat, alege mobilierul pliabil în locul celui stivuibil pentru a economisi spațiu.

Mobilierul pliabil este o soluție bună pentru balcoane, unde, din cauza spațiului limitat, e bine ca mesele și scaunele să fie pliate sau puse deoparte imediat după fiecare utilizare.

Material

Alegerea materialului pentru mobilierul de grădină depinde, prin urmare, nu numai de gusturile și preferințele personale, ci și de locul și modul în care vei folosi setul. De aceea, înainte de cumpărare, e indicat să verifici dacă materialul ales este durabil și rezistă la variațiile de temperatură și la alte fenomene meteorologice.

Ratan

Deși întâlnim rar ratan adevărat, este bine să cunoaștem principalele sale avantaje și dezavantaje. Acest material natural este neobișnuit de flexibil și dispune de o pernă moale. Nu se încălzește vara, dimpotrivă, construcția sa aerată și ușoară te va ajuta să suporți mai bine zilele toride de vară.
Totuși, ratanul prezintă dezavantajul unei rezistențe scăzute la umiditatea persistentă și la lumina directă a soarelui. Acesta are tendința de a mucegăi, de a se usca și, ulterior, de a se crăpa. Prin urmare, mobilierul de grădină din ratan este practic utilizat numai în grădinile de iarnă și pergolele acoperite.

Mobilierul de grădină împletit este popular și accesibil și poate fi confecționat nu doar din nuiele de răchită, cum se crede în mod eronat. Deși mobilierul împletit poate părea la prima vedere similar mobilierului din ratan, există unele diferențe între cele două materiale. Scaunele și mesele împletite pot fi realizate și din alte materiale naturale, cum ar fi bambusul, salcia sau paiul. În general, mobilierul fabricat din ratan artificial sau din răchită este mai potrivit pentru grădini și spațiile exterioare.

Ratan artificial

Mobilierul din ratan artificial, care, spre deosebire de ratanul natural, este disponibil pe scară largă și e foarte căutat, păstrează toate avantajele ratanului natural - este ușor, flexibil, respirabil, permite circulația aerului și este chiar rezistent la intemperii. În plus, este mult mai durabil și nu se crapă, nu se decolorează și nu mucegăiește.
Dar acest lucru este valabil numai dacă alegi o structură de calitate. Elementele de susținere din lemn sunt, de asemenea, supuse deteriorării menționate, în timp ce structurile metalice masive rezistă la tot.
Un alt argument convingător în favoarea ratanului artificial este întreținerea sa ușoară și greutatea redusă, ceea ce înseamnă că și copiii pot folosi mobilierul fără probleme. În plus, poți alege dintr-o gamă largă de modele cu design colorat.

Metal

Având un design curat, fiind ușoare și durabile, seturile de grădină din metal pur sunt deopotrivă la ele acasă în spații deschise și în clădiri moderne.
Mobilierul de grădină din metal este extrem de durabil și nu necesită practic nicio întreținere. Sunt rezistente la umezeală, lumina soarelui și vânt, astfel că nu trebuie să le protejezi în mod special. Mobilierul din aluminiu, de exemplu, este ușor, astfel încât este ușor de mutat și rearanjat.
Totuși, scaunele metalice au și un dezavantaj supărător: materialul e rece iarna și se poate încălzi vara. Însă, pernele și păturile moi pot atenua acest disconfort.

Lemn

Mobila realizată din lemn tradițional se armonizează în mod elegant cu pergolele din lemn și fațadele în culori calde. Alege dintre esențe native sau exotice, cum ar fi eucaliptul rezistent sau tecul.
Dacă intenționezi să cumperi mobilier de grădină din lemn, ține minte că trebuie să te ocupi serios de întreținerea lui (să-l tratezi cu grund de impregnare sau uleiuri) pentru a-i asigura o durată de viață cât mai lungă. Grija îți va fi răsplătită printr-o mobilă mai solidă, mai rezistentă și cu un aspect unic.
Alege mobila din lemn tratat și impregnat, care astfel va dura mai mult. Următoarea opțiune din punctul de vedere al calității este lemnul masiv, care este durabil și robust.
Mobilierul din lemn tropical provenit din păduri exotice, deși puțin mai scump, este mai ușor de întreținut. Lemnul masiv de tec este superior din punct de vedere calitativ, și-n plus este rezistent la putregai și la infestarea cu insecte datorită conținutului său ridicat de uleiuri naturale.

Plastic

Mobilierul de grădină din plastic nu mai reprezintă de mult piese de mobilier ieftine, fragile și expuse capriciilor vântului. Mobilierul de grădină din plastic din zilele noastre este, în general, mai durabil și de o calitate mai bună, păstrând în același timp avantajele clasice: se curăță ușor, au greutate mică, sunt ieftine, și sunt disponibile într-o gamă largă de culori.
Piesele mai scumpe sunt de obicei întărite cu profile metalice, ceea ce conferă mobilierului de grădină mult mai multă stabilitate.
Comparativ cu tipurile de mobilă prezentate mai devreme, aceste seturi sunt poate mai puțin elegante, dar, datorită gamei largi de culori și stiluri disponibile, chiar și mobila de exterior din plastic poate arăta foarte bine în grădină sau pe terasă.

Parametri

Dimensiuni

Din nou, ne întoarcem la întrebarea câți oameni vor sta de obicei la masă, alege deci dimensiunea meselor și lungimea băncilor în consecință.
Pentru mese mai mici, auxiliare, o dimensiune de aproximativ 90 cm poate fi suficientă, dar pentru grupuri mai mari vei avea nevoie de o masă de cel puțin 130 cm.
O altă opțiune este o masă pliabilă, care, desfăcută, îți va asigura cu până la un metru mai mult spațiu. O înălțime de aproximativ 70 cm de la nivelul solului este ideală pentru servirea confortabilă a mesei. Dar dacă obișnuiești doar să păstrezi obiecte mici pe masă, o înălțime de o jumătate de metru poate fi suficientă.

Sarcină de încărcare

În zilele noastre, majoritatea mobilelor au o capacitate bună de încărcare. Cu toate acestea, fii prudent când cumperi mobilă.
Capacitatea normală de încărcare a scaunelor este cuprinsă între 100 și 120 kg. Fotoliile cu o construcție mai rezistentă au de obicei o capacitate de încărcare și mai mare.
Scaunele și băncile cu o capacitate de încărcare mai mică (90 kg sau mai puțin) sunt mai predispuse la rupere și, prin urmare, sunt mai potrivite pentru mobilierul de grădină pentru copii. Capacitatea de încărcare a mobilei de exterior depinde în mare măsură de materialul din care este construită, mobilierul din lemn și metal fiind cel mai rezistent.

Greutatea

Greutatea, ca și capacitatea de încărcare, depinde de materialul utilizat, de dimensiunea mesei sau de numărul de scaune.
O masă mai mică cu două scaune cântărește în jur de 10-15 kg. O garnitură cu șase scaune și o masă poate cântări în jur de 30 de kilograme, dar dacă alegi fotolii și mese confortabile din ratan artificial, de exemplu, greutatea poate ajunge la 90 kg sau mai mult.

Întreținerea și îngrijirea mobilierului de grădină

Ratan artificial - întreținerea lui este relativ rapidă și ușoară: vara și primăvara, curăță polenul și praful cu o cârpă umedă, iar în restul anului nu va trebui să te îngrijești deloc de mobilierul tău.

Plastic – e similar cu ratanul artificial. Nu necesită îngrijire specială. Dacă se murdărește, șterge-l cu o cârpă umedă și un detergent normal.

Metal - din fericire, mobilierul din metal nu necesită prea mult timp pentru întreținere și curățare. Pe lângă curățarea obișnuită cu peria moale, poți, de asemenea, să periezi articulațiile înainte de sezon sau să folosești un spray anticoroziv, în funcție de metal.

Lemn – va trebui să acorzi mai mult timp întreținerii mobilierului din lemn. Pe lângă curățarea regulată, mobilierul trebuie tratat cu un ulei special sau alt produs de cel puțin două ori pe sezon. Îngrijirea regulată poate ajuta la prelungirea duratei de viață a mobilierului și la prevenirea decolorării premature.

În extra-sezon, poți demonta și depozita mobilierul sau îl poți plia. În general, trebuie evitată expunerea acestuia la umiditate, substanțe chimice (de exemplu într-un garaj sau atelier), raze UV sau fluctuații mari de temperatură. Dacă depozitarea nu este posibilă, fă rost de o pătură sau o prelată transparentă și acoperă mobila. Acordă o atenție sporită depozitării materialelor mai puțin rezistente, cum ar fi lemnul.

Accesorii pentru mobila de grădină

Pentru a te putea bucura pe deplin de confortul oferit de mobilierul de grădină, vei avea nevoie de câteva accesorii. Fă-ți timp pentru alegerea pernelor și a păturilor călduroase. Pentru depozitarea de primăvară-toamnă, poți folosi prelate și folii pentru a acoperi nu numai mobilierul, ci și grătarele și alte accesorii. Dacă nu ai o terasă, folosește umbrele de soare practice sau instalează copertine.