De obicei, primul aparat electrocasnic pe care îl cumpărăm pentru casa noastră este un frigider. Ne gândim să cumpărăm unul când ne mutăm, renovăm sau când constatăm că frigiderul nostru consumă mult curent. Cum ar trebui să alegem ce frigider să cumpărăm?
Frigiderele combinate clasice, pe care le cunoaștem de la majoritatea gospodăriilor. Se poate alege locația congelatorului - opțiunile sunt cu plasarea congelatorului în partea de jos sau în partea de sus .
➕ Spațiu mare pentru mâncare – poți alege dintre diverse opțiuni de volum utilizabil
➕ Uși separate pentru frigider și congelator – economisește energie
➕ O gamă largă de funcții
➖ Pentru frigiderele combinate cu un singur motor, este necesară dezghețarea atât a frigiderului, cât și a congelatorului în același timp.
Frigiderele în stil american sunt potrivite familiilor mai mari și au de obicei 2 uși. Acestea oferă confort și mai multe opțiuni, cum ar fi depozitarea fructelor și legumelor în frigider.
➕ Organizare clară a alimentelor
➕ Volum mare de utilizare – compartimente separate pentru frigider și congelator
➕ Caracteristici și design moderne
➕ O opțiune aleasă frecvent este un frigider american cu un aparat de gheață.
➖ Consum mai mare de energie
➖ Consumatoare de spațiu – nu este potrivit pentru apartamente mai mici
➖ Necesită instalare profesională
Succesorul tipurilor de frigidere americane sunt frigiderele franțuzești sau French Door. De obicei au 2 uși în secțiunea de frigider și 2 sertare sau uși în secțiunea de congelator. Nu îți face griji pentru manipularea complicată a aparatelor mari.
Frigiderele monoclimatice sunt pur și simplu un compartiment mare de răcire. Sunt în esență frigidere fără congelator .
➕ Spatiu mare pentru depozitarea alimentelor la frigider
➕ Potrivit dacă ai și un congelator separat sau ca un al doilea frigider suplimentar
➕ Nu este nevoie să dezgheți
➕ Folosit pe scară largă, în special în spațiile comerciale
➖ Congelatorul nu este inclus
➖ Selectie restrânsă
Oferă aceleași funcții ca și un frigider modern, dar într-un aspect retro. Tipice pentru frigiderele retro sunt colțurile rotunjite și mânerele distinctive.
➕ Potrivit pentru bucătării în stil retro
➕ Oferă aceleași tehnologii ca frigiderele moderne
➕ Gamă largă – frigidere combinate, congelatoare, volume utile mari și mici
➕ Proiectat în culori strălucitoare atrăgătoare
Frigidere mici și discrete care oferă multe avantaje pe lângă păstrarea băuturilor la rece.
➕ Potrivit pentru apartamentele studențești, casele de vacanță, birouri sau pentru cei care depozitează puțină mâncare deodată.
➕ Mini-frigider și un congelator de capacitate mică într-unul singur
➕ Preț de achiziție mic și consum minim de energie
➖ Nivel ridicat de zgomot
Un tip special este frigiderul cu absorbție, care se găsește cel mai adesea în vehiculele de agrement, cum ar fi rulotele.
Eticheta energetică furnizată de producător îți va oferi cei mai importanți parametri - consumul anual de energie și nivelul de zgomot al modelului pe care îl alegi. Eticheta energetică arată consumul anual de energie în kWh.
Clasificările claselor energetice stabilite de Uniunea Europeană s-au schimbat de la 1 martie 2021. Printre altele, acest lucru înseamnă că clasele de energie indicate pe eticheta energetică nu mai corespund valorilor indicate anterior. Noile clase energetice variază de la A la G. Cu cât clasa energetică este mai apropiată de A, cu atât consumul de energie electrică va fi mai mic.
Clasă energetică | Consumul anual în kWh |
---|---|
A | 160 |
B | 219 |
C | 274 |
D | 304 |
Volumul util al frigiderului și al congelatorului este indicat în litri. Volumul ales depinde de numărul de persoane din gospodărie. În general, frigiderul poate conține 70-75 de litri de alimente de persoană, iar congelatorul 30 de litri.
Frigiderul este în funcționare continuă, astfel încât nivelul de zgomot trebuie să fie cât mai scăzut posibil. Mai ales într-un apartament mic, unde nivelurile mai ridicate de zgomot pot fi deranjante. Dacă ești în căutarea unui frigider foarte silențios, alege unul cu un nivel de zgomot de 40 dB sau mai puțin.
21-36 dB
37-39 dB
40 dB
41-42 dB
43 dB sau mai mult
Greutatea variază de la un tip de frigider la altul și chiar în cadrul aceluiași tip. Cele mai mari și mai spațioase frigidere americane cântăresc între 100 și 200 kg. Cele mai ușoare dintre frigiderele combinate cântăresc între 40 și 50 kg, iar cele mai grele în jur de 90 kg. Cele mai mici frigidere de blat sunt mici, cântărind între 10 și 30 kg. Ia în considerare parametrul de greutate, mai ales atunci când te deplasezi - într-o casă fără lift, un model mai ușor va fi mai ușor de transportat.
Indică intervalul ideal de temperatură ambientală pentru funcționarea normală a frigiderului. Atunci când temperatura se abate semnificativ de la clasa climatică, se poate aștepta un consum inutil de ridicat și o răcire inadecvată.
Există patru clasificări ale claselor climatice, iar unele modele pot fi utilizate în mai mult de o clasă climatică în același timp.
Clasă climatică | Denumirea clasei | Intervalul de temperatură ambiantă |
---|---|---|
SN | Anormal | 10–32 ° C |
N | Normal | 16–32 ° C |
ST | Subtropicală | 18–38 ° C |
T | Tropical | 18–43 ° C |
Alege frigiderul în funcție de modul în care va fi amplasat și de stilul bucătăriei tale:
Când alegi un Frigider independent, acordă atenție designului. Pentru modelele din oțel inoxidabil, concentrează-te pe tratamentul anti-amprentă.
Frigiderele încorporate sunt potrivite pentru bucătăriile în care toate celelalte aparate sunt încorporate în unitatea de bucătărie. Acest lucru va oferi bucătăriei un aspect curat și unitar. Frigiderul trebuie să aibă o circulație suficientă a aerului. Necesită instalare profesională. Frigiderele încorporate cu congelatoare sunt, de asemenea, o opțiune.
Frigiderele inteligente devin un succes în gospodăriile moderne. Sunt o versiune și mai inteligentă a unui frigider cu afișaj. Au caracteristici care îmbunătățesc calitatea depozitării alimentelor - reduc consumul de energie electrică și pot, de asemenea, să ușureze gătitul sau cumpărăturile. Sunt atractive prin aspectul lor modern. Vei găsi adesea acest tip de frigider cu uși din sticlă sau uși cu sistem „knock-knock”, unde trebuie doar să bați la suprafața ușii și frigiderul îți va arăta conținutul acestuia, ceea ce reduce consumul de energie electrică.
Frigider fără îngheț (no frost) – aerul circulă în frigider, care distribuie optim frigul în interior, astfel încât să nu se formeze îngheț pe alimente sau pereți.
Frigider cu ventilator – asigură un flux uniform de aer rece în interior, păstrând alimentele proaspete pentru mai mult timp.
Frigider cu aparat de gheață - o caracteristică neprețuită pentru zilele toride de vară. Mai mult, aparatele de gheață nu mai sunt doar un privilegiu al marilor frigidere americane. Frigiderele cu o singură ușă cu aparate de gheață sunt, de asemenea, disponibile pe scară largă pe piață astăzi.
Frigider cu afișaj - îți va arăta, de exemplu, temperatura internă. În frigiderele inteligente, afișajul îți va spune, de asemenea, ce alimente lipsesc și le va adăuga la lista de cumpărături.
Protecție antibacteriană – un tratament superior al suprafetei interioare a frigiderului care previne dezvoltarea bacteriilor si mucegaiului. Dacă bacteriile se înmulțesc, frigiderul ne va anunța cu un miros neplăcut.
Control separat – îți permite să setați separat temperatura pentru frigider și congelator, ceea ce face ca utilizarea aparatului să fie foarte eficientă.
Zero Zone – un sertar special care permite intrarea mai multor aer rece și menține temperatura în jurul zero la nivel local. Ideal pentru carne crudă, pește proaspăt, fructe sau legume.
Deschidere reversibilă a ușii – se aplică tuturor tipurilor de frigidere, cu excepția celor americane, care se deschid pe ambele părți. Această caracteristică este adesea folosită de frigiderele profesionale gastro.
Semnal ușă deschisă – se aude un semnal sonor când ușa frigiderului nu este complet închisă.