Umiditatea ridicată din casă este un fenomen care nu trebuie subestimat. Aceasta are un impact direct nu numai asupra curățeniei casei, ci și asupra sănătății dumneavoastră. Poate fi deosebit de neplăcută în sezoanele ploioase și reci. Totuși, există acum o soluție simplă pentru a reduce umiditatea, și anume utilizarea unui dezumidificator.
Un dezumidificator asigură un nivel ideal de umiditate în locuința dvs., oferind un aer sănătos pentru toți cei din casă. Aerul umed este favorabil dezvoltării mucegaiului și a dăunătorilor, care sunt deosebit de dăunători pentru persoanele care suferă de alergii. Mulți oameni decid să cumpere un dezumidificator doar atunci când încep să vadă mucegai pe pereți. Umiditatea excesivă este adesea o problemă ascunsă, care poate fi invizibilă pentru o perioadă lungă de timp. Traiul într-un mediu prea umed poate fi dăunător pentru organism pe termen lung și poate fi o sursă de eczeme sau boli reumatice. În plus, prin achiziționarea unui dezumidificator puteți preveni deteriorarea mobilierului și a elementelor structurale ale casei.
Dia, Editor, Compari.ro
Timp de lectură: 4 minute
Dezumidificatorul cu condensare este cel mai comun tip de dezumidificator de pe piață. Acesta funcționează pe principiul răcirii aerului de intrare, condensând astfel umiditatea din interior. Apa este apoi depozitată într-un rezervor care trebuie golit în mod regulat.
Acesta poate fi utilizat în încăperi la temperatura camerei, dar performanța sa în medii reci este redusă drastic. Este mai eficient în condiții de umiditate ridicată.
Un dezumidificator cu adsorbție funcționează exact invers față de un dezumidificator cu condensare, încălzind aerul care intră. Acest lucru îl face eficient la temperaturi scăzute, dar nu face prea are efect la niveluri de umiditate sub 50%.
Funcționare mai silențioasă, dar cu un consum semnificativ mai mare de energie și performanțe mai scăzute.
Potrivit numai atunci când temperaturile scăzute nu permit utilizarea unui dezumidificator cu condensare.
Volumul rezervorului de condensare
Volumul rezervorului în care este depozitată apa condensată este un factor important dacă dezumidificatorul va fi lăsat nesupravegheat pentru perioade lungi de timp. Nu vă așteptați la o capacitate mare pentru dezumidificatoarele de cameră și capsulă, volumul normal al rezervorului ar trebui să fie mai mic de 3 litri. Modelele mai avansate au, de obicei, o capacitate de 3-5,8 litri. Modelele profesionale au o capacitate de până la 6 litri sau mai mult. Acest lucru este valabil și pentru aparatele industriale.
Nivelul de zgomot
Țineți cont de nivelul de zgomot al aparatului, mai ales dacă doriți să dezumidificați încăperi în care petreceți mult timp, cum ar fi camerele de zi sau dormitoarele. Cele mai silențioase modele au un nivel de zgomot mai mic de 44 dB. Un nivel de zgomot cuprins între 44 și 51 dB este, de asemenea, un standard, dar funcționarea acestor aparate este mai zgomotoasă. Cele mai zgomotoase dezumidificatoare sunt cele industriale, care probabil nu sunt potrivite pentru uz casnic. Nivelul de zgomot la acestea este, de obicei, mai mare de 52 dB.
Viteza de dezumidificare
Rata de dezumidificare determină cantitatea de umiditate absorbită pe oră. Multe aparate din încăperi comune condensează mai puțin de 0,75 litri de apă pe oră. Aparatele mai performante pot varia între 0,7 și 4,6 litri pe oră. Aparatele performante, capabile de o dezumidificare semnificativă, pot extrage mai mult de 4,7 litri de apă pe oră.
Capacitate de dezumidificare
Capacitatea sau puterea de dezumidificare este, în esență, o cifră similară cu rata de dezumidificare, dar cu o măsurătoare diferită. Indică cantitatea de apă condensată într-o zi, care este o cifră mai elementară și mai frecvent folosită în zilele noastre. În cazul modelelor de bază pentru uz casnic, așteptați-vă să gestionați mai puțin de 16 litri pe zi. Dezumidificatoarele mai avansate și mai puternice pot extrage 16-45 de litri de apă din aer. Dacă doriți să dezumidificați o întregul imobil, cum ar fi o casă veche, vă recomandăm modelele cu o capacitate de peste 46 de litri pe zi.
Greutate
Greutatea poate fi deosebit de importantă atunci când dezumidificatorul va fi utilizat în mai multe locuri și trebuie să fie portabil. Veți fi mulțumit de modelele sub 12 kg. Modelele mai grele, între 12 și 31 kg, sunt mai greu de ridicat, dar oferă totuși o portabilitate acceptabilă. Cele mai grele aparate, de 32 kg sau mai mult, sunt de obicei echipate cu roți și un mâner fix.
Unele aparate au acum o funcție 2în1 - dezumidificatoare și purificatoare de aer într-unul singur. Astfel, acestea se ocupă pe deplin de calitatea aerului din casa dumneavoastră.
Oprire automată atunci când rezervorul este plin - aparatul se oprește singur atunci când conținutul rezervorului depășește capacitatea acestuia.
Cronometru - setați ora de începere/finalizare a dezumidificării atunci când vă convine
Ionizator - îndepărtează praful învolburat și reduce riscul apariției mucegaiului
Filtrarea aerului - îmbunătățește calitatea aerului, eliminând în același timp mirosurile. Combinația de dezumidificare și purificare este ideală pentru persoanele care suferă de alergii.
Mod uscare - accelerează uscarea hainelor ude, împiedicând în același timp acumularea unei cantități prea mari de umiditate în încăperea în care se află uscătorul.
Indicator de murdărire a filtrului - avertizează atunci când filtrul de aer trebuie înlocuit
Ecran - afișează datele de umiditate și de setare
Pentru o eficiență maximă, poziționați dezumidificatorul astfel încât să nu fie blocat de mobilier și să existe suficient spațiu în jurul său. Ar fi ideal să fie amplasat în mijlocul camerei, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil sau plăcut din punct de vedere estetic.
Asigurați-vă că aveți cel mai bun acces posibil la toate zonele din cameră. În cazul în care există o anumită zonă cu mucegai, amplasați dezumidificatorul cât mai aproape de aceasta.
Dacă dezumidificatorul pare să funcționeze încet, îl puteți ajuta încălzind încăperea.
De obicei, dezumidificatoarele din casă nu reușesc să usuce aerul sub 40% umiditate, ceea ce înseamnă că aceasta nu se usucă foarte mult.
Aer condiționat mobil
Aer condiționat
Umidificator, purificator aer
Ventilator