Cum să cumpărați cușcă pentru rozătoare?

Înainte de a cumpăra un iepure, un hamster sau chiar un porcușor de Guineea, trebuie să vă gândiți la locul în care va locui și să-i achiziționați o cușcă spațioasă, cu formă potrivită, care să se potrivească nevoilor sale. Nu toate rozătoarele și mamiferele mici trăiesc în aceleași condiții. Verificați în prealabil de ce are nevoie specia dumneavoastră și alegeți apoi cușca ideală în consecință.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de cuști

Cușcă

Cuștile sunt cea mai frecventă alegere pentru mamiferele mici ținute în casă. Acestea se alcătuiesc dintr-o parte superioară și una inferioară cu grilă și o tavă de plastic în care se pune așternutul. Principalul avantaj al cuștilor este o bună ventilație.

+ Ventilație bună
+ Ușor de curățat

- Rozătoarele pot împrăștia așternutul în afara cuștii

Cutie

Cutiile din plastic sunt potrivite pentru rozătoare mici. Acestea sunt fabricate din plastic, pereții laterali nu sunt găuriți, iar gaura de ventilație se află în partea superioară a capacului.

+ Animalul nu împrăștie așternutul în afara cuștii
+ Ușor de curățat

- Puțină ventilație pentru animal
- Animalul poate avea probleme respiratorii și oculare

Cușcă pentru iepuri

Cuștile pentru iepuri sunt formate din pereți solizi, de obicei din lemn, bare de metal sau plase și sunt folosite pentru creșterea iepurilor sau a porcușorilor de Guineea. Acestea sunt adesea mai spațioase decât cuștile normale și sunt potrivite pentru exterior. Unele modele sunt, de asemenea, echipate cu spațiu deschis. Animalul poate apoi să pască singur. Dacă cușca va fi folosită ca adăpost pe tot parcursul anului, trebuie izolat.

+ Spațios
+ Material solid
+ Combinație lemn și metal
+ Unele cuști pentru iepuri au spațiu deschis
+ Sunt disponibile și cuști izolate pentru iepuri

- Preț de achiziție mai mare

Țarc și spațiu deschis

Țarcurile și spațiile deschise concepute pentru a diversifica habitatul animalului dumneavoastră de companie. Puteți să le faceți să alerge într-o zonă mai mare acasă sau să le scoateți la iarbă. Dacă doriți să folosiți țarcurile în aer liber, achiziționați unul cu acoperiș pentru a proteja animalul de prădători și de vizitatorii nedoriți.

+ Poate fi închis
+ Mai multă libertate pentru animal
+ Dreptunghiular sau poligonal
+ Capac pe partea de sus

- Cușcă cu acoperiș necesară pentru utilizarea în exterior

Parametrii

Dimensiune
Dimensiunea spațiului de locuit depinde de tipul de animal pe care îl dețineți și de timpul pe care îl puteți dedica acestuia. Dacă animalul dumneavoastră de companie se plimbă în mod regulat în afara casei, puteți alege un spațiu mai mic. În caz contrar, cel mai bine este să alegeți dimensiunea maximă, care îi oferă mai mult spațiu pentru a se deplasa.

Alegeți înălțimea în funcție de speciile care trăiesc în cușcă, de exemplu, porcușorii de Guineea se mișcă doar pe jos și nu se urcă la înălțime, dar o veveriță sau o chinchilla va aprecia etajele și cățărările suplimentare.

Lungimea cuștii pentru iepuri trebuie să fie între 70-100 cm.

Majoritatea lățimilor cuștilor se potrivesc cu lungimea și variază între 25 și 80 cm. Din nou, este important să ne amintim că, cu cât este mai spațioasă, cu atât mai bine pentru animal. Lățimea cuștii pentru iepuri trebuie să fie de cel puțin 40 cm.

Înălțimea tăviței la bază este importantă pentru speciile care au nevoie să sape și să creeze vizuini, cum ar fi gerbilii. Cuștile cu o adâncime a tăviței de bază de +15 cm, care la prima vedere seamănă cu un terariu, sunt cele mai potrivite pentru aceste animale.

Greutate
Greutatea depinde în principal de dimensiunea cuștii. O cușcă mai grea va fi mai greu de manevrat, dar, pe de altă parte, va avea o construcție mai durabilă.

Distanța
Distanța înseamnă distanța dintre grile. În general, cu cât speciile din cușcă sunt mai mici, cu atât distanța trebuie să fie mai mică. Distanța variază între 0,9 și 3,5 cm. Pentru rozătoarele mici, este suficientă o distanță de până la 1 cm. Pentru animalele mai mari, este suficientă o distanță mai mare de 3 cm.

Caracteristici și opțiuni

Uși glisante sau cu balamale - ușile laterale pot fi glisante sau cu balamale. Ușile glisante vă permit să ajustați mai ușor deschiderea, în timp ce ușile cu balamale nu permit acest lucru, dar sunt în general mai ușor de deschis.

Partea superioară cu balamale - un acoperiș sau o ușă cu balamale facilitează întreținerea, hrănirea și manipularea animalului. Deschiderea de sus facilitează accesul la toate colțurile cuștii, iar riscul ca animalul să evadeze este mult mai mic decât atunci când se folosește o ușă laterală.

Dezasamblare sau asamblare - Unele cuști pot fi dezasamblate sau asamblate cu ușurință, ocupând un spațiu minim, lucru pe care îl veți aprecia atunci când călătoriți sau depozitați o cușcă goală.

Portabilitate - un mâner în partea de sus a cuștii o face ușor de transportat, util pentru curățare sau atunci când trebuie să duceți cușca la baie sau în grădină. Dacă veți transporta o cușcă plină (animal, echipament, așternut), asigurați-vă că aceasta are o capacitate de încărcare suficientă.

Echipament - unele cuști sunt dotate standard cu accesorii utile, cum ar fi o căsuță, un bol, un adăpător, o scară, etaj/pat, un tunel sau chiar jucării. Acestea au avantajul de a fi compatibile cu cușca și nu trebuie achiziționate separat.

Întrebări frecvente

De ce este importantă o cușcă bine ventilată?
De ce pot avea cutiile de plastic un impact negativ asupra sănătății animalelor?
Cum se întrețin spațiile pentru rozătoare?
Ce fel de cușcă are nevoie de degu?
De ce fel de cușcă am nevoie pentru hamsteri și gerbili?
Ce cușcă ar trebui să cumpăr pentru chinchilla?
De ce fel de cușcă au nevoie șoarecii și șobolanii?
De ce fel de cușcă au nevoie porcușorii de Guineea și iepurii?