Cum să cumpărați chitară acustică?

Chitarele acustice nu au nevoie de componente electronice și pot fi folosite oricând și oriunde. Sunetul lor variază în funcție de forma și dimensiunea corpului și de materialul folosit. Dacă nu știți cum să alegeți o chitară acustică pentru dvs. sau pentru copilul dvs., iată câteva sfaturi.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 7 minute

Chitara acustică vs. chitara clasică

În primul rând, să vedem în ce diferă chitara clasică (spaniolă) de chitara acustică (western): diferența constă în principal în sunetul lor. În timp ce chitara western are un sunet mai specific, mai ascuțit, ideal pentru rock, folk și pop, chitara spaniolă este destinată muzicii clasice și flamenco.

Disponibilă într-o varietate de dimensiuni, de la ¼ la ¾ până la dimensiunea completă, este, de asemenea, excelentă pentru chitarele copiilor. La prima vedere, ele se pot distinge una de alta prin aspectul lor specific - în timp ce chitarele spaniole își păstrează forma specifică, chitarele western oferă o varietate de construcții care le afectează sunetul.

Dreadnought

Dreadnought este chitara ideală pentru un începător. Are un sunet echilibrat și rezonant datorită corpului său lat - dar acest lucru poate fi un dezavantaj pentru cei de statură mai mică, care s-ar simți mai confortabil cu un Parlor sau Orchestra cu corp mai mic.

Chitara acustică Dreadnought este predominantă în genul bluegrass, conferindu-i un sunet inconfundabil. Chitarele sunt marcate cu un "D-" și un număr - cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai ornamentată chitara.
Potrivit pentru începători de chitară acustică.

O chitară universală și versatilă pentru o mare varietate de genuri.
Sunet echilibrat pe tot spectrul de bas, medii și înalte.

> Chitare Dreadnought

Parlor

Chitara Parlor se caracterizează prin dimensiunile mici ale corpului și gâtul lung și îngust, ceea ce o face potrivită pentru călătorii sau pentru copii. Forma corpului oferă un răspuns rapid și, prin urmare, este potrivită pentru interpretarea fingerstyle (plucking).

Chitara acustică Parlor, cu gama sa de frecvențe medii distincte, este ideală pentru muzica jazz și blues. Pentru a păstra aspectul tradițional al corpului, acesta nu este decupat, astfel încât nu permite cântatul în poziții mai înalte - gâtul este plasat de obicei pe a douăsprezecea sau a paisprezecea fret.

Este potrivit pentru ciupit datorită răspunsului său rapid.
Corzile metalice au sunete de zdrăngănit cu o înălțime medie.
Cântat confortabil datorită dimensiunilor reduse - potrivit pentru chitarele copiilor.

> Chitare Parlor

Jumbo

Sunetele de chitară Jumbo pun accentul pe bas. Frecvențele joase mai puternice și frecvențele joase puternice sunt declanșate de corpul voluminos, care este cel mai mare dintre chitarele acustice. Gâtul este fixat la al paisprezecelea fret.

Chitara acustică Jumbo este recunoscută la prima vedere prin forma sa rotunjită și corpul său voluminos, care îi permite să producă un sunet puternic și rezonant. Este chitara acustică cu cel mai adânc și mai puternic sunet, datorită volumului mare al corpului său.

Potrivit pentru a cânta acorduri bogate.
Tonuri tari, puternice, cu accent pe bas.
Durată foarte bună a sunetului.

> Chitare Jumbo

Orchestra

Chitara Orchestra (cunoscută și sub numele de Auditorium, TrippleO sau OOO) este caracterizată de un echilibru, proiecție și volum mare. Această chitară acustică este potrivită pentru interpretarea fingerstyle și concerte solo - dimensiunea medie a chitarei reduce riscul de feedback. Dimensiunea mai mică a chitarei Orchestra o face populară printre chitariștii de sex feminin care consideră că chitarele dreadnought voluminoase sunt inconfortabile.

Chitarele acustice pentru orchestră funcționează foarte bine atunci când sunt susținute de un pickup - sunetul echilibrat și specific conține frecvențe care sunt importante pentru interacțiunea complexă a sunetelor din mixajul orchestrei.
Datorită dimensiunii mai mici, acestea sunt mai ergonomice și mai confortabile pentru utilizarea pe scenă, cu o durată mai mare în comparație cu chitarele Parlour.

> Chitare orchestră

Grand Auditorium

Dimensiunea medie a chitarelor Grand Auditorium (puțin mai mică decât modelul Dreadnought) este calea de mijloc pentru chitariștii care cântă în mai multe genuri. Oferă tonuri puternice de bas cu reverberație lungă. Proporțiile sale fac ca această chitară acustică să fie potrivită atât pentru a cânta în stil picking, cât și pentru a cânta acorduri complete cu o pană.

Acoperind o gamă largă de stiluri muzicale, forma corpului Grand Auditorium este populară printre chitariștii care caută un instrument versatil cu o dinamică deosebită.

Cântecul fingerstyle cu o pană.
Sunet puternic și bas puternic, cu durată lung (reverberație).
Sunet universal pentru mai multe stiluri.

> Chitare Grand Auditorium

12 corzi

Chitarele acustice cu douăsprezece corzi au corzi duble, foarte apropiate, astfel încât ambele corzi să sune în același timp - atunci când se cântă acorduri, degetul ține ambele corzi apăsate în același timp. Acest lucru le conferă un sunet mai plin și mai variat.

Corzile chitarei sunt acordate la o octavă distanță (cu excepția celor mai subțiri "e" și "h"), ceea ce are ca rezultat un sunet mai bogat decât cel al unei chitare acustice cu șase corzi. Acest model poate fi o alegere bună pentru chitariștii mai experimentați.

Sunet bogat și curat.
O gamă mai largă de tonuri.
Ideal pentru chitariștii avansați.

> Chitare cu 12 corzi

Pentru stângaci

Producătorii de chitare nu neglijează nici pe muzicienii stângaci. Deși gama acestor chitare este mai restrânsă, ele sunt la fel de atent lucrate și de înaltă calitate.

Printre cei mai cunoscuți chitariști stângaci se numără Kurt Cobain și Paul McCartney. Celebrul membru al trupei Beatles cântă perfect chiar și pe chitarele pentru dreptaci modificate pentru stângaci. Chitara clasică se potrivește cel mai bine pentru acest tip de modificare - gâtul este axisimetrică, așa că trebuie înlocuite doar corzile și ajustată fret-ul zero pentru a potrivi corzile de bas în caneluri.

Cântatul la chitară pentru stângaci, fără alte modificări ale instrumentului.
Aceasta îl scutește pe muzicianul stângaci de a fi nevoit să cânte cu mâna dreaptă.
Jimmy Hendrix a cântat și el la chitară cu mâna stângă.

Cum ar trebui să alegeți?

Înainte de a cumpăra, cea mai importantă întrebare este cine va cânta la chitară și câtă experiență are.

Chitara acustică pentru copii
Unele mărci de chitare acustice produc modele mai mici, special pentru copii, dar puteți alege și o chitară de dimensiuni normale. De exemplu, chitarele Parlor sunt potrivite atât pentru adulți mici, cât și pentru copii. Cu toate acestea, au corzi metalice care sunt mai greu de strâns decât cele din nailon.
Chitara clasică (spaniolă) nu este o chitară acustică, dar este cea mai frecventă alegere pentru începători. Corzile de chitară din nailon sunt ușor de prins, astfel încât calusurile de pe degete sunt mult mai puțin dureroase. Un alt avantaj este că sunt disponibile în mai multe mărimi: ¼, ½, ¾, ⅞ și 4/4, astfel încât puteți alege mărimea potrivită pentru copilul dumneavoastră.

1/4 - Lungime chitară aprox. 81 cm, pentru înălțimi cuprinse între 100 și 115 cm, adică în principal pentru copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani.
1/2 - cu o lungime de aproximativ 91 cm, aceste modele sunt potrivite pentru copii cu înălțimea cuprinsă între 115-135 cm, adică cel mai adesea pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5-8 ani.
3/4 - aceste chitare au o lungime de aproximativ 96 cm, ceea ce le face optime pentru persoanele cu înălțimea cuprinsă între 135 și 150 cm. În principal pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.
7/8 - cu o lungime de aproximativ un metru, aceste chitare sunt ultima treaptă de la chitara completă 4/4. Ideale pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, cu o înălțime de 140-155 cm.
4/4 - chitarele de mărime completă cu o lungime a corpului de 102-107 cm sunt potrivite pentru toți jucătorii care au o înălțime de cel puțin 150 cm. Pentru copii, un astfel de instrument este cumpărat de obicei între 12 și 14 ani.

Chitara acustică pentru începători vs. jucători experimentați
Un tip de chitară popular pentru începători este chitara acustică Dreadnought. Sunetul său este versatil pentru o varietate de stiluri și este echilibrat în ceea ce privește notele înalte, medii și joase.
Cântăreții avansați pot alege, de asemenea, chitare cu douăsprezece corzi. Corzile dublate de pe acest tip de chitară acustică sunt acordate cu o octavă diferență (cu excepția celor mai subțiri corzi "e" și "h"). Acest lucru oferă un sunet mai bogat și mai variat.

Ce stil de muzică puteți cânta la chitară?

Se potrivește pentru o varietate de stiluri
Cele mai populare dintre chitarele acustice de mai multe genuri sunt Dreadnought și Grand Auditorium. Aceste chitare western produc un sunet echilibrat în zona înaltă, medie și joasă și sunt potrivite atât pentru cântatul cu coarde, cât și cu pană.

Chitara tare cu bas puternic
Sunetul unei chitare acustice se bazează pe forma corpului. Dacă doriți o chitară cu sunet bun și puternic, alegeți un model mai mare, cum ar fi o chitară Jumbo sau Grand Auditorium.

Sunetul ascuțit și clar al gamei medii
Chitarele axate pe gama medie sunt potrivite pentru jazz și blues. Chitarele Parlor și cele pentru orchestră sunt deosebit de populare.

Joc în poziții înalte
La majoritatea chitarelor acustice, gâtul este atașat de corp la al paisprezecelea sau al doisprezecelea fret. Dacă aveți nevoie să cântați note mai înalte, alegeți o chitară cu un decupaj care vă permite să ajungeți la fret-urile mai înalte. Toate tipurile de chitare acustice, cu excepția chitarei de tip Parlor, au un cut-out.

Structură

Material
Carcasa din placaj stratificat este mai ieftină și mai durabilă decât cea din lemn masiv. Datorită materialelor folosite, nu va fi deteriorat de căldura unui foc de tabără în aer liber și, deoarece necesită puțină întreținere, este potrivit pentru începători.
Construcția semisolidă combină lemnul masiv al tablei de rezonanță și placajul care formează părțile laterale și spatele chitarei. Acest lucru conferă instrumentului o calitate superioară și un sunet mai bun datorită rezonanței mai mari. Totuși, lemnul necesită condiții mai bune de depozitare - chitara trebuie păstrată într-un loc uscat, unde nu există prea multă umiditate, deoarece aceasta poate deteriora lemnul masiv pe termen lung.
Chitarele de cea mai bună calitate au un corp din lemn masiv. Desigur, veți plăti mai mult pentru astfel de instrumente, dar în schimb veți obține o claritate și o rezonanță excelente. Întreținerea chitarelor cu corp masiv este mai dificilă, deoarece lemnul este sensibil la schimbările de temperatură și umiditate - prea multă umiditate și frig și prea multă uscăciune și căldură pot duce la deformări ireversibile.
Lemnul din care este fabricată chitara afectează sunetul, aspectul și durabilitatea instrumentului. Corpul, gâtul și tastiera unor chitare pot fi realizate din materiale diferite.

Lemn folosit pentru fabricarea chitarelor
Molid - un lemn flexibil, dar dur, care produce un sunet clar și puternic, cu o gamă dinamică largă. Acest lucru îl face unul dintre cele mai populare materiale.
Cedru - un lemn relativ moale și mai puțin flexibil, are un sunet mai adânc și mai moale, cu o rezonanță lungă, ceea ce îl face deosebit de popular printre iubitorii de genuri mai lente. De asemenea, are avantajul de a fi relativ rezistent la schimbările de temperatură și umiditate.
Lemn de tei- corpurile din lemn de tei se caracterizează prin lejeritate. Lemnul moale și sensibil produce un sunet dinamic și plin, cu o gamă medie puternică. Datorită disponibilității sale, lemnul de tei este deosebit de popular pentru instrumentele mai ieftine.
Mahon - În plus față de nuanța sa întunecată distinctivă, mahon de duritate medie este renumit pentru densitatea și rezonanța sa puternică, în special în frecvențele joase și medii. Pe lângă corpuri, acest material este folosit și pentru gâturi.
Arțar - un lemn strălucitor și dur, cunoscut pentru sunetul său strălucitor și expresiv, care se aude cel mai bine la frecvențele înalte. Se utilizează, de asemenea, pentru gâturi și tastiere.
Trandafir - un lemn mai dur, utilizat în principal pentru fabricarea tastierelor sau a gâturilor. Are o rezonanță bună și produce un sunet rotund, bogat, care este deosebit de rezonant la frecvențele joase.
Lemn de abanos- un lemn de foarte bună calitate, cu o textură foarte fină, utilizat la fabricarea chitarelor de calitate superioară, mai scumpe. Sunetul este bogat și clar, în special la frecvențele joase. Este folosit pentru a face tastiere.

Greutate
Chitarele acustice sunt relativ ușoare datorită corpului lor parțial gol. Cele mai mici modele din categoria Parlor cântăresc uneori mai puțin de un kilogram, în timp ce cele mai grele chitare Jumbo pot cântări mai mult de două kilograme. Dacă intenționați să vă luați chitara cu dvs. de multe ori, ați putea alege un model mai mic, cum ar fi Parlor sau Orchestra.

Lungimea scalei
Aceasta este distanța dintre fretul zero și punte, care este cel mai adesea între 620-680 mm pentru chitarele de dimensiuni standard. Cu cât lungimea scalei este mai mare în raport cu numărul de freturi, cu atât mai mult spațiu oferă fiecare fret și cu atât mai plin și mai clar este sunetul produs.

Numărul de freturi de pe o chitară acustică este de obicei în jur de douăzeci. Cu mai multe freturi, puteți obține o gamă mai largă de intervale sau mai multe poziții pentru fiecare notă. O octavă completă are nevoie de aproximativ 12 freturi.

Descrierea pieselor de chitară acustică

Chei de acordaj
Părțile rotative de pe cap care vă permit să slăbiți sau să strângeți corzile pentru a le schimba tonul.

Gât
Partea chitarei de la corp până la cap, cu tastiere în partea din față cu frete individuale. Grosimea, profilul și suprafața gâtului influențează confortul și experiența generală de joc.

Eclisă
Placă laterală care leagă partea din față și cea din spate a corpului chitarei.

Tabla de rezonanță
Pe lângă faptul că transmite sunetul, partea superioară este folosită pentru a susține puntea și gâtul.

Gaura de sunet
Aceasta este o gaură rotundă în placa frontală care asigură transmiterea sunetului către partea de rezonanță goală din interiorul corpului.

Cap
Aceasta este partea chitarei în care sunt amplasate cheițele de acordaj și prăgușul de ghidare a corzilor.

Zero fret (prăguș)
Aceasta este, de obicei, banda albă de la capul tastierei, care este folosită în principal pentru a ghida corect corzile între cap și corp.

Tastieră
Tastiera este partea chitarei care transmite sunetul chitarei atunci când corzile sunt ținute apăsate. Acesta este echipat cu frete și markeri de poziție pentru a facilita orientarea.

Decupare (cutaway)
Unele chitare au un decupaj în zona în care gâtul se unește cu corpul, ceea ce facilitează accesul la fretele mai înalte.

Pickguard
Aceasta este de obicei o bucată de plastic care este montată pe corpul chitarei. Funcția sa este de a preveni deteriorarea lemnului de sub corzi în timpul cântării la chitară.

Punte
Acesta este situat pa placa frontală și susține în principal călușul de ghidare a corzilor inferioare, cunoscut și sub numele de bridge.

Căluș
Scopul său este de a ține și de a tensiona fiecare coardă.

Întreținerea chitarei acustice

O chitară bine întreținută va dura zeci de ani. Depozitarea adecvată este esențială, în special în cazul instrumentelor din lemn masiv. O umiditate sau o uscăciune excesivă poate duce la deformarea lemnului, ceea ce poate afecta negativ caracteristicile acustice ale instrumentului. De asemenea, evitați schimbările bruște de temperatură; în cel mai rău caz, acestea pot cauza fisurarea unuia dintre plăci.

Întreținerea normală a chitarei constă în principal în curățare - este recomandabil să ștergeți din când în când suprafețele din lemn cu o cârpă moale cu un agent de curățare adecvat, iar după fiecare cântare intensivă, tastiera trebuie ștearsă pentru a evita transpirația. În special, lemnul de pe tastieră trebuie tratat din când în când cu un detergent special potrivit pentru tipul de material.

Corzile de chitară sunt și ele înlocuite în mod regulat, deoarece acestea își pierd sunetul în timp. O dată la câțiva ani, chitara ar trebui verificată de un profesionist și, eventual, acordată, iar cheile de acordaj și tastiera au nevoie, de obicei, de reparații.

Întrebări frecvente

Ce grosime ar trebui să aleg la pană?
Ce acordor ar trebui să cumpăr?