Cum să cumpărați card de memorie?

Deși cardurile de memorie sunt miniaturale, acestea pot stoca până la 1 TB de date. Aflați cum să alegeți cardul de memorie potrivit pentru a extinde spațiul de stocare al dispozitivelor dumneavoastră.



  • Dia, Editor, Compari.ro

  • Timp de lectură: 7 minute

Principalele tipuri de carduri de memorie

Carduri de memorie SD

Probabil cel mai comun format, care are aproximativ dimensiunea unui timbru poștal. Cardurile SD (de la cuvântul englezesc Secure Digital) sunt utilizate în principal în aparate foto și camere video, dar pot fi folosite și în unele radiouri auto sau transmițătoare FM. Majoritatea cititoarelor de pe laptopuri sunt compatibile cu acest format. În prezent, veți găsi aproape exclusiv carduri SDHC și SDXC. Acestea se bazează pe cardurile SD și au aceeași dimensiune, dar diferența constă în capacitatea și compatibilitatea cu dispozitivele.

+ Versatilitate
+ Viteză mai mare de citire și scriere
+ Protecție la suprascrierea datelor cu blocare mecanică

- Gama de prețuri mai mari

> Carduri SD

Carduri de memorie MicroSD

Cardurile MicroSD au aproximativ dimensiunea unei cartele nanoSIM și sunt utilizate în principal în cazul dispozitivelor în care cardul SD este prea mare. Exemple tipice sunt smartphone-urile, tabletele, camerele de acțiune sau playerele MP3. Acestea sunt adesea însoțite de un adaptor în care cardul poate fi introdus și utilizat ca un card SD "mare". Cardurile microSDHC și microSDXC sunt din nou în aceeași categorie, cu capacități și compatibilitate diferite.

+ Dimensiune miniature

- Necesită un adaptor sau un cititor extern pentru utilizarea pe un computer

> Carduri de memorie MicroSD

Carduri de memorie CF și CFexpress

Un format mai puțin răspândit în prezent, utilizat în principal de camerele foto și camerele video profesionale. Cardurile CF au avantajul unei viteze de transfer foarte mari și al unei durabilități ridicate. În ambele domenii, cardurile CompactFlash sunt în continuare în avantaj față de formatul SD și mutațiile acestuia. Cu toate acestea, alegerea limitată înseamnă că prețul per GB este semnificativ mai mare.

+ Cea mai mare viteză de transfer
+ Durabilitate ridicată

- Preț mai mare

Carduri de memorie CF și CFexpress

Parametrii

Capacitate
În prezent, cele mai comune dimensiuni ale cardurilor de memorie variază între 16 și 128 GB. Cu toate acestea, există, de asemenea, carduri cu capacități de 512 GB și 1 TB. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât mai multe date pot fi stocate pe cardul de memorie. Cu toate acestea, atunci când faceți alegerea, trebuie să luați în considerare și dimensiunea maximă suportată de aparatul dumneavoastră.

Formatul cardului de memorie determină capacitatea maximă a acestuia:

SD / microSD: > 2 GB (nu mai este utilizat sau vândut)
SDHC / microSDHC: > 32 GB
SDXC / microSDXC: > 2 TB

Clasa de viteză
Clasa de viteză este indicată, de obicei, printr-un număr scris într-un cerc pe cardul de memorie. Pe piață există un număr mic de carduri de clasa 4 și clasa 6, cu viteze minime de scriere de 4 și, respectiv, 6 MB/s. Însă, marea majoritate a cardurilor sunt marcate cu clasa 10, ceea ce corespunde unei viteze minime de scriere de 10 MB/s.

În cazul cardurilor de memorie, veți vedea, de asemenea, un marcaj suplimentar UHS U1, iar un card etichetat ca atare poate atinge viteze de până la 100 MB/s. Cardurile UHS U3 sunt apoi echipate cu un al doilea rând de contacte, astfel încât acestea pot scrie cu până la 300 MB/s în dispozitivele compatibile. Astfel de carduri rapide sunt necesare în special pentru înregistrările video 4K, care pot atinge viteze de sute de MB/s.

Viteză minimă de scriere Clasa de viteză Clasa de viteză UHS Clasa video Pentru ce este potrivit?
2 MB/s Class 2 - - Înregistrări video SD
4 MB/s Class 4 - - Înregistrări video HD
6 MB/s Class 6 - V6 Înregistrări video HD
10 MB/s Class 10 U1 V10 Înregistrări video Full HD
30 MB/s - U3 V30 -
60 MB/s - - V60 -
90 MB/s - - V90 -


Viteza de citire și scriere

Arată cât de repede pot fi citite fișierele de pe card și cât de repede sunt scrise pe card. Unitatea de măsură este MB/s. Cu un card de 6 MB/s, puteți încărca un film de 700 MB în mai puțin de două minute; cu un card rapid de 100 MB/s, acest lucru durează mai puțin de zece secunde.

În practică, viteza maximă este rareori atinsă și este afectată de gradul de încărcare a cardului, de dispozitivul pe care este stocat și de numărul de fișiere - de exemplu, copierea a 1.000 de fișiere de 1 GB durează mai mult decât încărcarea a două fișiere de aceeași dimensiune.

Accesorii

Cardurile de memorie sunt adesea livrate într-o cutie de plastic. Acest lucru este deosebit de util în cazul în care cardul este frecvent manipulat sau transportat în afara aparatului. Alternativ, se poate achiziționa un ambalaj. Partea cea mai delicată a cardului de memorie este reprezentată de contactele de citire, care pot fi zgâriate, și de structura de plastic a cardului în sine, care se poate descompune sau rupe. Un alt avantaj al unei huse este că un card în miniatură este mai greu de pierdut.

Adaptoarele vă permit să utilizați un card de memorie de un anumit format într-un dispozitiv care acceptă un alt format. Cel mai tipic exemplu este convertorul de la microSD la SD, care este, de asemenea, adesea furnizat împreună cu cardurile. Acestea sunt utile, de exemplu, atunci când doriți să descărcați un număr mare de fișiere de pe un card microSD pe un laptop cu un cititor SD.

Cititoarele externe de carduri de memorie sunt utilizate pentru a transfera fișiere între cardul de memorie și dispozitivul selectat, dar nu pentru a conecta permanent cardul. Acestea sunt de obicei conectate la computer prin USB și acceptă mai multe formate, inclusiv CompactFlash sau XQD. Cardul de memorie poate fi însoțit de un cititor USB.

Întrebări frecvente

Ce card de memorie ar trebui să cumpăr pentru smartphone-ul meu?
Ce card de memorie este potrivit pentru înregistrarea de videoclipuri HD?