Cum să cumpărați calculator de birou?

Unele calculatoare pot face față chiar și celor mai complexe probleme matematice.

Un calculator poate fi util în orice gospodărie, mai ales atunci când copiii învață. Poate fi folosit nu numai de matematicieni și studenți, ci și de persoanele cărora nu le place să folosească calculatoare online sau pe telefonul mobil.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de calculatoare

Calculator tradițional

Un calculator de birou sau de bază are de obicei patru funcții de bază, și anume adunarea și scăderea, înmulțirea și împărțirea, precum și calculul puterilor și al rădăcinilor pătrate sau al procentelor.

 • Alimentat cu acumulator sau cu energie solară
 • Pentru acasă și birou
 • Afișare pe o singură linie
 • Nu are funcții matematice mai complexe

> Calculator simplu

Calculator de buzunar

Un calculator de buzunar are aceleași funcții sau funcții similare cu cele ale unui calculator de birou.

 • Ușor și portabil
 • Ușor de utilizat
 • Reîncărcabilă cu energie solară sau cu acumulator
 • Calculează doar funcții matematice simple
 • Ecran cu o singură linie

Calculator științific

Calculatorul științific poate calcula, de asemenea, funcții matematice mai complexe. Acesta are atât o memorie independentă (M), cât și o memorie a ultimului rezultat (ANS).

 • Ecran cu mai multe linii
 • Calcularea unor funcții matematice mai complexe
 • Abilitatea de a lucra cu numere complexe
 • Operațiune mai complexă

> Calculator științific

Calculator de școală

Calculatorul școlar este utilizat în principal de elevii din învățământul primar și secundar.

 • Ecran cu două linii
 • Număr mare de funcții
 • Cu capac de protecție
 • Unele au doar încărcare solară

Puteți căuta și calculatoare de grafice care afișează tabele și grafice. Sau puteți utiliza un calculator cu bandă care vine cu o rolă de hârtie și un cartuș de cerneală. În unele calculatoare se poate introduce și un card SD.

Ideal pentru copiii mici, calculatorul pentru copii are funcții de bază, sunet și melodii diferite. Potrivit pentru copii de la clasa întâi până la clasa a doua.

Parametrii

Sursă de alimentare
Majoritatea calculatoarelor de calitate au o așa-numită sursă de alimentare dublă. Acest lucru înseamnă că funcționează cu ajutorul acumulatorului și se încarcă, de asemenea, cu ajutorul unui panou solar, ceea ce încetinește descărcarea acumulatorului. Puteți alege și alte modalități de încărcare a calculatorului:

Baterie - calculatorul funcționează cu baterii de tip creion AA sau AAA.
Încărcarea de la rețea electrică- calculatoarele științifice mari sau calculatoarele grafice se încarcă prin intermediul unui cablu.
Încărcare combinată - calculatorul se alimentează atât de la panoul solar, cât și de la acumulator.

Tipul și capacitatea ecranului

Tipul de ecran
Tipul de ecran determină modul în care va arăta imaginea rezultată, care afișează numere și funcții matematice.

Afișaj cu 7 segmente
Se găsește în principal pe calculatoarele de bază sau de buzunar. Acestea sunt caracterizate de pătrate în care apar cifrele. Pot fi afișate doar acestea și punctele zecimale.

Ecranul matricial
Pe lângă numere, acesta poate afișa și simboluri matematice. Rezultatul este afișat într-o notație naturală, astfel încât puteți lucra și cu numere complexe. Totuși, acest lucru depinde și de rezoluție, adică de numărul de linii și puncte.

Ecran LCD
Ecranul LCD se găsește la calculatoarele de grafice, la modelele mai scumpe. Poate fi alb-negru sau color. Rezultatele sunt afișate în caractere naturale.

Ecran mixt
De obicei, are două linii, o intrare de matrice și o ieșire cu 7 segmente. Puteți afișa atât exemplul, cât și rezultatul.

Capacitatea ecranului
Capacitatea de afișare arată câte numere poate afișa calculatorul.
Dacă alegeți un calculator pentru uz școlar, trebuie să alegeți în primul rând în funcție de funcțiile pe care le permite profesorul. Se poate întâmpla ușor ca un calculator cu funcții avansate să nu poată fi utilizat.

Alegerea limbii și suport
Calculatoarele mai sofisticate au propriul lor software. În cazul acestora, verificați dacă software-ul poate fi actualizat. Aflați, de asemenea, câte limbi are calculatorul. Unele calculatoare oferă meniuri standard în limba engleză, în timp ce altele oferă meniuri, de exemplu în italiană, spaniolă sau rusă.

Dimensiunea și greutatea calculatoarelor
Ambele sunt importante dacă aveți nevoie să aveți mult timp calculatorul la dumneavoastră. Unele modele se potrivesc direct în mână, altele sunt concepute pentru a se potrivi doar pe birou. Greutatea și dimensiunile trebuie să fie menționate în specificațiile producătorului pentru fiecare produs.

Design și alocarea tastelor
Înainte de a cumpăra un calculator, verificați structura și dimensiunea tastelor. Unele calculatoare au taste cu adevărat miniaturale, în timp ce altele au taste mari. Confortul este foarte important atunci când folosiți un calculator.

Caracteristici
Ce ar trebui să așteptați de la calculatorul dumneavoastră pentru a-l face cât mai util și mai convenabil pentru dumneavoastră?
Capac de protecție - unele calculatoare au un capac sau o carcasă de protecție pentru taste și ecran.
Imprimare - calculatoarele de birou mai scumpe au, de obicei, facilități de imprimare.
Calculul TVA (taxa pe valoarea adăugată) - util nu numai pentru contabili, ci și pentru oamenii obișnuiți care calculează singuri TVA.
Funcții pentru a calcula valorile funcțiilor elementare - calculatorul poate calcula logaritmul, sinusul, cosinusul, tangenta și cotangenta.
Funcții avansate pentru elevii de liceu - calculatorul poate calcula variabile, tabele, statistici, sisteme numerice sau ecuații polinomiale.
Reprezentarea de grafice- în special calculatoarele de grafice oferă această posibilitate.

Întrebări frecvente

De ce am nevoie de un calculator tradițional dacă am un calculator pe telefonul mobil?
Cum îmi pot da seama dacă un calculator este de bună calitate?
Toate calculatoarele pot calcula rădăcini pătrate sau procente?
Cum pot să știu dacă un calculator este acceptat la bacalaureat?