Cum să cumpărați boxă?

Sunteți în căutarea unei boxe pentru calculator, a unei boxe Bluetooth portabile sau a unei boxe de coloană sau de raft pentru televizor, pentru a vă crea propriul home theater cu sunet surround? Vă putem ajuta să îl găsiți pe cel potrivit, care va suna așa cum vă doriți.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 4 minute

Tipuri de boxe

Alegeți tipul potrivit de boxe pentru utilizarea dumneavoastră - ați asculta muzică cu prietenii la un picnic sau ați crea un sunet surround acasă? Calitatea sunetului nu este afectată doar de putere și de gama de frecvențe, ci și de designul boxei.

Boxe portabile

Categoria boxelor portabile include în principal modele cu acumulator, cu capacități care variază de la câteva ore pentru modelele de bază până la 20 de ore pentru modelele de top. Puteți găsi o gamă mai largă a acestora selectând tipul de boxe Bluetooth.

În funcție de condițiile în care va fi utilizat boxa, trebuie luate în considerare și aspectele legate de design. Unele modele au un design cauciucat, ceea ce le face mai rezistente la șocuri și lovituri, iar multe dintre ele sunt rezistente la apă. Gradul de rezistență la apă este, de asemenea, un aspect important, deoarece unele difuzoare pot rezista la ploaie sau la stropi de apă, dar scufundarea în apă poate fi fatală.

+ Dimensiuni mici pentru utilizare
+ Control asupra muzicii redate

- Calitate limitată a sunetului în cazul modelelor mai mici și mai ieftine

> Boxe portabile
> Boxe Bluetooth

Boxe verticale

Aceste boxe înalte și de dimensiuni considerabile sunt potrivite pentru consolidarea sunetului la domiciliu în încăperi mai mari, menținând în același timp un sunet clar. Acestea includ mai multe difuzoare pentru sunete joase, înalte și, eventual, medii, astfel încât oferă un sunet dinamic și fără distorsiuni. Gama de frecvențe înalte și dimensiunile permit o reproducere adecvată a sunetelor foarte joase și foarte înalte.

Dacă sunteți în căutarea unor boxe de podea pentru setul dvs. de boxe, puteți găsi, de asemenea, seturi complete 5.0 cu boxe de raft, printre altele, filtrând pentru acest tip.

+ Reproducerea de calitate a sunetului
+ Potrivit pentru home cinema

- Dimensiune mare

> Boxe de podea

Boxe de raft

Boxele de raft sunt mai mici și mai ieftine decât boxele verticale. Din cauza dimensiunilor mai mici ale cutiei, acestea au, în general, o calitate a sunetului mai slabă decât modelele de podea. Totuși, o boxă de raft de bună calitate poate satisface chiar și cel mai pretențios ascultător și puteți cumpăra un subwoofer separat pentru a îmbunătăți sunetul pentru tonuri mai profunde.

+ Mai ieftin decât tipul vertical
+ Dimensiuni mai mici
+ Poate fi combinat cu un subwoofer

- Cutie de boxă mai mică - calitate mai slabă a sunetului decât modelul de podea

> Boxe de raft

Boxă centrală

În timp ce boxele de podea și cele de raft sunt de obicei folosite în perechi, boxele centrale sunt conectate una câte una. Acestea se găsesc adesea sub forma unor proiectoare de sunet, care sunt alungite și poziționate sub televizor.

+ Completează boxele verticale și de raft, dar pot fi folosite și singure
+ Poate fi folosit și ca boxă TV

Proiector audio

Subwoofer

Subwoofere-le sunt boxe speciale concepute pentru a reda doar frecvențe foarte joase. Acestea sunt cel mai adesea completate de boxe de raft, care singure nu pot reproduce la fel de bine frecvențele joase.

+ Performanță excelentă a basului

- Nu oferă sunet de calitate singur

> Subwoofer

Seturi de boxe

Alegeți un set de boxe adecvat în funcție de cerințele dvs. Numărul de dinaintea punctului din numărul canalului indică numărul de difuzoare pentru medii și înalte. A doua cifră de după punctul final indică numărul de subwoofere, adică numărul de difuzoare pentru bas.

Set de difuzoare 2.0
Set de două difuzoare care pot fi conectate la o ieșire stereo. Cel mai frecvent utilizate pentru computere de birou sau pentru platane și turnuri hi-fi.

2.1 set de difuzoare
Setul 2.1 conține un total de trei difuzoare. Acestea pot fi până la două difuzoare active (cu amplificatoare încorporate) și un subwoofer pentru a scoate basul în evidență.

Set de difuzoare 5.0
Sistemul cu cinci canale creează un sunet surround. Acesta include de obicei două boxe de raft, două verticale și una centrală. Însă, pentru încăperi mai mici, sunt disponibile și seturi cu până la patru boxe de raft.

Set de difuzoare 5.1
Bucurați-vă de un sunet surround ca la cinema cu sunet pe 5.1 canale. Cu cât difuzoarele au mai multă putere, cu atât veți auzi mai multe detalii și veți avea o senzație mai captivantă. Subwoofer-ul adăugat amplifică frecvențele joase ale coloanei sonore.

Set de difuzoare 7.1
Seturile 7.1 folosesc, de asemenea, două boxe surround din spate care vă înconjoară perfect cu sunetul, astfel încât să puteți crea un adevărat sistem surround în care puteți auzi pași blânzi în spatele dvs. și puteți distinge personajele de pe ecran din direcții diferite.

Parametrii

Ce vă indică impedanța, puterea sau sensibilitatea despre capacitățile unei boxe? Oare și mărimea boxei afectează sunetul?

Putere
Puterea boxelor este măsurată în conformitate cu standardul RMS, care indică curentul care poate fi furnizat acestora fără a le deteriora în timpul unei redări prelungite. Puterea RMS este, de obicei, jumătate din puterea maximă posibilă a dispozitivului. Boxele standard au o putere nominală cuprinsă între 20 W și 200 W. Desigur, puterea unei surse de sunet poate fi mai mare decât puterea unei boxe, deoarece nu este necesar să se transmită întregul sunet. Cu toate acestea, nu trebuie să fie semnificativ mai mică, deoarece este posibil ca boxele să nu fie suficient de puternice.

Impedanță
Impedanța indică cât de mult curent trebuie să treacă prin difuzor pentru a atinge puterea maximă de ieșire. Cu cât impedanța este mai mică, cu atât mai multă energie electrică trece prin difuzor. Prin urmare, impedanța boxei trebuie să fie mai mare decât valoarea minimă specificată pentru amplificator. Totuși, într-un mediu casnic, această cerință poate să nu fie îndeplinită, astfel încât un amplificator de 6 Ω poate fi conectat cu ușurință.

Intervalul de frecvență
Un parametru important este intervalul de frecvență, care indică frecvențele pe care le poate reproduce echipamentul. Totuși, trebuie luată în considerare toleranța, care este de obicei între 6 și 10 dB.

Dimensiuni și greutate
Nu este adevărat că, cu cât este mai mare boxa, cu atât va suna mai bine, dar dimensiunea are o anumită influență asupra calității sunetului. O boxă mai mare are mai mult spațiu pentru a găzdui un subwoofer și poate fi chiar conectat la o boxă mai puternică, ceea ce îl face să sune mai tare. Dacă doriți să vă puneți boxele la raft, va trebui să luați în considerare și greutatea acestora.

Material
Pe lângă construcțiile clasice din plastic, puteți găsi și difuzoare din metal sau lemn. Fiecare material are proprietăți de rezonanță ușor diferite, dar numai un ascultător foarte experimentat va observa diferențele.
Notă: Ceea ce toată lumea ar trebui să aibă în vedere este rezistența și calitatea construcției. Toate materialele trebuie să fie de calitatea potrivită, altfel pot rezona împreună sub sarcini mai mari și pot interfera cu sunetul auzit.

Conectori
În cazul celor mai multe boxe portabile, există mai multe opțiuni de conectare, în timp ce boxele convenționale de acasă se conectează pur și simplu la o priză de rețea cu ajutorul cablului de alimentare, iar apoi se conectează sursa direct la boxe sau la amplificator prin intermediul prizei jack. Există, de asemenea, boxe portabile care pot fi conectate prin Bluetooth sau WiFi.

Marea majoritate a boxelor portabile utilizează Bluetooth pentru transmiterea fără fir. Însă există și boxe care folosesc tehnologia NFC pentru a facilita cuplarea. Acestea vor fi compatibile cu orice dispozitiv Bluetooth, indiferent de sistemul de operare.
Doar cele mai ieftine modele au o singură mufă jack de 3,5 mm. Însă, unele modele fără fir dispun și de această funcție, care poate fi utilă pentru a reda muzică de pe un MP3 player, de exemplu. În astfel de cazuri, este întotdeauna necesar să verificați dacă dispozitivul poate fi conectat la boxă.

Notă: Totuși, chiar și cu acestea, conectivitatea nu s-a încheiat. Pe boxele portabile veți găsi, de asemenea, conectori USB care vă permit să conectați o unitate USB cu muzică, de exemplu, în timp ce alte modele au cititoare de carduri de memorie sau recepție de programe radio.

Alimentare și încărcare
Boxele de acasă sunt ușor de conectat la o priză de rețea cu un cablu de alimentare, iar boxele mai puternice pot avea chiar propriul transformator. Pentru boxele care pot fi utilizate cu computere, există alternativa de a le conecta prin USB și de a le alimenta direct de la computer.

Boxele portabile se încarcă cel mai adesea prin intermediul unui conector microUSB. Deoarece acumulatorii din interiorul acestora au de obicei o capacitate de câteva sute de mAh, tot ce trebuie să faceți este să le conectați la computer cu un cablu și se vor încărca în cel mult câteva ore.

Boxe active și pasive

Boxele active au un amplificator încorporat, așa că trebuie doar să conectați sursa de sunet printr-un cablu convențional sau prin tehnologia wireless. În schimb, există, de asemenea, o serie de boxe pasive de top care necesită un amplificator extern. Motivul este că acestea au convertoare mai bune și mai puternice și nu există suficient spațiu în boxa în sine pentru un amplificator adecvat. În plus, acestea pot fi conectate la alte boxe (de exemplu, subwoofere) în diferite moduri, astfel încât amplificatorul să poată fi utilizat pentru a obține o distribuție optimă a puterii între părțile individuale ale boxelor.

Accesorii

Difuzoarele necesită adesea o amplasare specifică în încăpere, în special în cazul seturilor. Pentru a facilita amplasarea, este recomandabil să achiziționați suporturi și console care nu numai că economisesc spațiu în casă, dar oferă și o experiență sonoră mai captivantă.

Suport boxă
Pickup
Media Player
Microfon

Întrebări frecvente

Ce boxe ar trebui să aleg pentru un pickup?
Este disponibil o boxă cu o antenă încorporată pentru recepția FM?
Cu cât este mai mare boxa va suna mai tare?