Cum să cumpărați boxă auto?

Înlocuirea boxelor auto este una dintre cele mai comune modalități de îmbunătățire a calității sunetului din interior. Dacă nu sunteți un expert audio și nu sunteți sigur în alegerea unui nou sistem audio pentru mașina dumneavoastră, sperăm să vă putem oferi câteva sfaturi în rândurile următoare.


• Dia, editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 2 minute

Tipuri de boxe auto

Boxe coaxiale

O boxă coaxială este formată din două sau mai multe difuzoare într-un coș. Acestea conțin de obicei un difuzor de înalte/tweeter și un difuzor de bass/midrange. Aceasta este o soluție mai ieftină, cu o instalare mai simplă, dar calitatea sunetului rezultat va fi mai puțin bună, deoarece frecvențele înalte de la boxele montate în partea de jos a portierei sunt absorbite de spațiul pentru picioare al pasagerilor.

+ Preț mai mic
+ Instalare mai ușoară

- Atunci când sunt montate în partea de jos a portierei, frecvențele înalte sunt absorbite
- Adesea putere mai mică și componentă de bass mai slabă

Boxă auto component

Boxele componente au difuzoare separate pentru fiecare cale de sunet. În cazul unei boxe cu 2 căi, este vorba de un set format dintr-un tweeter și un difuzor de bas/mediu, iar în cazul unei boxe cu 3 căi, este vorba de un set format dintr-un tweeter, un difuzor de bas și un difuzor de medii. De asemenea, tweeterul poate fi amplasat separat, de preferință într-o poziție mai înaltă, de exemplu într-un triunghi pe stâlpul A (lângă oglinzile retrovizoare) sau pe bordul mașinii. Prin urmare, dacă scopul înlocuirii boxelor este de a îmbunătăți semnificativ calitatea sunetului, ar trebui să optați pentru boxe componente.

Ce este un convertizor de frecvență?
Cele mai multe boxe componente includ un comutator de frecvență care separă frecvențele medii înalte și joase pentru boxele auto cu 2 căi și frecvențele medii și joase pentru boxele cu 3 căi.

+ Calitate superioară a sunetului
+ Posibilitatea de a controla tweeterul

- Instalare mai dificilă
- Preț mai mare

Parametrii

Conectarea boxelor
Unele boxe auto pot fi conectate direct la playerul auto, altele necesită conectarea la un amplificator extern. Puterea, sensibilitatea și impedanța boxelor trebuie să fie adecvate pentru conectare. Unele oferă ambele opțiuni de conectare.
● Boxe pentru player-ul auto - cel mai bine este să alegeți boxe cu sensibilitate mai mare (cel puțin 90 dB) și putere RMS mai mică (până la 100 W).
● Boxe pentru amplificator - consumul de putere RMS trebuie să fie între 90-130% din puterea amplificatorului.

Dimensiunea boxei
Boxele auto noi trebuie să aibă aceeași dimensiune ca și boxele originale. Dimensiunea cea mai frecvent utilizată pentru boxele ușilor din față ale mașinilor este de 165 mm (6,5") în diametru, dar, în special în cazul vehiculelor mai vechi, 130 mm (5,1") este, de asemenea, o dimensiune obișnuită.
Majoritatea vehiculelor Audi au difuzoare de 200 mm (4"), în timp ce mașinile moderne Mercedes-Benz și BMW folosesc boxe cu diafragmă de numai 100 mm (4"). Unele modele Ford și Mazda sunt echipate cu boxe ovale de 5×7" sau 6×9", iar aceeași dimensiune poate fi utilizată atunci când se montează în compartimentul de depozitare din spate.

Suprafața mai mare a diafragmei determină, în general, o calitate mai bună a sunetului.

Sensibilitatea și impedanța boxelor

Sensibilitatea unui difuzor este exprimată în decibeli (dB) și exprimă intensitatea sonoră a boxei atunci când aceasta este ascultată de la o distanță de un metru la o putere de intrare de 1 W. În termeni simpli, cu cât sensibilitatea este mai mare, cu atât boxele vor suna mai tare atunci când sunt conectate la același player auto sau amplificator. Cu alte cuvinte, boxele cu sensibilitate mai mare au nevoie de mai puțină putere pentru a asculta tare.

Impedanța și compatibilitatea cu amplificatorul sunt, de asemenea, importante. Boxele cu impedanță mai mică pot reda mai tare la volume mai mari sau fără distorsiuni. Playerele stereo auto obișnuite vor funcționa cu boxe cu o impedanță de 4 sau 3 Ohm. Puteți conecta și boxe cu impedanță de 2 Ohm la un amplificator extern fără probleme.

Vehiculele noi pot avea și ele impedanțe atipice de 6 sau 8 Ohmi, așa că este o idee bună să verificați mai întâi impedanța boxelor din mașina dumneavoastră.

Puterea boxei
Puterea boxei este un parametru în cazul căruia mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Puterea de ieșire a boxelor auto este indicată ca putere maximă, iar puterea RMS reală (puterea muzicală pe termen lung) este de obicei de aproximativ 12-15 W. În acest caz, nu este necesar să căutați boxe cu o putere nominală de 100 W sau mai mult, aproximativ 20 W este suficient. Atunci când alegeți boxe pentru un amplificator, puterea trebuie să fie egală sau mai mare decât puterea amplificatorului.

Materialul diafragmei boxei
Polipropilena sau hârtia este cel mai frecvent utilizată pentru difuzoarele de medii. Pentru difuzoare tweeter, există diferențe mari - mylarul este utilizat pentru cele mai ieftine modele, în timp ce tweeterele din mătase oferă un sunet mai plăcut la frecvențe înalte.

Intervalul de frecvență a boxei

Indică calea sonoră pe care o poate reproduce boxa. De obicei, această cifră nu este semnificativă, deoarece nu este neobișnuit să se utilizeze metodologii de măsurare diferite. Nu vă lăsați tentat de un interval de frecvență de 30-40 Hz, de exemplu, deoarece acest lucru este pur și simplu nerealist pentru boxele convenționale.

Urechea umană poate detecta un interval de frecvență între 20 Hz și 20 kHz. Această gamă este individuală, iar sensibilitatea, în special la frecvențele înalte, scade odată cu vârsta. La vârsta de 30 de ani, majoritatea oamenilor nu mai sunt capabili să audă frecvențe mai mari de 16 kHz.

Amplasarea boxei

Amplasarea corectă a boxelor are un mare impact asupra calității sunetului. În cazul boxelor componente, este ideal să montați difuzoarele de medii în portierele din față, iar tweeterele în poziții mai înalte, cum ar fi triunghiul oglinzii retrovizoare, stâlpul A sau partea superioară a panourilor ușilor.

Boxele coaxiale nu sunt potrivite pentru a fi instalate în ușile din față și se montează de obicei în panourile laterale din spate, unde sunt folosite de obicei doar pentru a îmbunătăți sunetul.

Întrebări frecvente

Am nevoie de boxe speciale pentru genul meu de muzică preferat?
Am nevoie de un amplificator?