Cum să cumpărați turmix, blender?

Există mai multe tipuri de turmixuri pe piață. Puteți face smoothie-uri, gustări pentru copii, puteți amesteca paste și chiar tăia semințe. Diferitele turmixuri diferă în ceea ce privește designul, puterea, accesoriile și chiar prețul. Citiți mai departe pentru a afla cum să alegeți un turmix care să facă treaba pe care o așteptați de la el.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de turmixuri

Blender

Cel mai subțire blender de pe piață, este folosit pentru amestecarea prin imersie și este acționat manual - îl veți ține în mână tot timpul, așa că atunci când alegeți un blender, acordați o atenție deosebită greutății sale. Ideal pentru supe, sosuri și mâncare pentru copii.

+ Ușor de folosit și de curățat
+ Design compact - facilitează și depozitarea
+ Preț de achiziție relativ scăzut
+ Modelele cu lamă de amestecare din oțel inoxidabil pot fi folosite și pentru amestecarea alimentelor fierbinți.
+ Cele mai multe blendere permit controlul vitezei
+ Ambalajele pot include o gamă largă de accesorii - bătător spumă, tocător, vas pentru mixare, căni de măsurare etc.

- Butonul trebuie ținut apăsat pe toată durata procesului de amestecare

  • Putere mai mică
    - Nu este potrivit pentru sesiuni de amestecare mai lungi

> Blendere

Turmix de masă

Un instrument multifuncțional care vă ajută în bucătărie să preparați o mare varietate de alimente și băuturi. Turmixurile profesionale pot avea, de asemenea, o funcție de încălzire prin inducție pentru prepararea supelor și sosurilor. Aparatele mai scumpe au un afișaj digital care arată setările curente, inclusiv timpul de gătit, oprirea automată sau temporizatorul.

Un ajutor versatil în bucătărie - îl puteți folosi pentru a face sosuri, supe, mâncare pentru copii, smoothie-uri, mixuri și chiar și unele prăjituri.

+ Putere suficientă pentru a zdrobi gheața și pentru a tăia semințele
+ Vas mare pentru mixare
+ Mixarea este foarte rapidă și eficientă
+ Poate procesa cantități mai mari de ingrediente în același timp
+ Funcționare continuă - nu este nevoie să țineți butonul apăsat pe toată durata mixării
+ Interfață de control convenabilă
+ Recipientul este ușor de spălat

- Necesită un loc permanent pe tejgheaua de bucătărie datorită dimensiunilor sale mai mari
- Nu este potrivit pentru prepararea aluaturilor mai grele
- Nivel de zgomot relativ ridicat

> Turmix de masă

Turmix smoothie

Smoothie-urile pentru micul dejun trebuie să fie gata rapid și cât mai ușor, motiv pentru care au fost create mixerele de smoothie. Cele mai puternice versiuni sunt mixerele nutri, care pot gestiona atât semințele, cât și semințele tari.

+ Ușor de utilizat și de curățat
+ Unele recipiente pot fi spălate în mașina de spălat vase
+ Modelele selectate vă permit să amestecați băutura direct în recipient, pe care apoi îl puteți scoate și bea din el, astfel încât nu trebuie să turnați smoothie-ul

- Potrivit numai pentru smoothie-uri
- Putere mai mică

> Turmix smoothie

Aparat de mărunțit

Ajutoare compacte care nu ocupă mult spațiu în bucătărie, dar care își fac treaba. Potrivit pentru mărunțirea ierburilor, a cepei, a usturoiului și a altor legume și fructe.

+ Design compact - facilitează și depozitarea
+ Preț de achiziție relativ scăzut
+ Potrivit și pentru tăierea fructelor tari - nuci și semințe
+ Ideal, de asemenea, pentru a tăia gheață și a face chipsuri de gheață - dar în acest caz trebuie să acordați atenție consumului de energie, care ar trebui să fie în jur de 300 W

- Prelucrați doar cantități mici de alimente deodată
- Nivel de zgomot relativ ridicat

> Aparat de mărunțit

Parametrii

Consum
Puterea turmixurilor variază de la câteva zeci de wați până la 2200 W. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai puternic este turmixul. Ca o indicație aproximativă, un mixer cu o putere de până la 450 de wați este suficient pentru piureul de cartofi și pentru amestecarea legumelor gătite, în timp ce un turmix cu o putere de 800 de wați sau mai mult va amesteca în mod fiabil fructele și legumele crude. Dacă tăiați în mod regulat nuci sau gheață, alegeți un aparat mai puternic, cu 1100 wați sau mai mult.

Turație
Turația indică de câte ori pe minut se rotește lama, iar cu cât rotațiile sunt mai multe, cu atât alimentele sunt amestecate mai repede și mai bine. Majoritatea mixerelor funcționează între 10.000 și 28.000 rpm. Cele mai mici viteze sunt pentru amestecare, iar cele mai mari pentru tăierea gheții sau a nucilor. Puteți trece de la o viteză la alta sărind prin mai multe trepte sau utilizând un control rotativ pentru controlul continuu al vitezei.

Numărul de viteze
Majoritatea mixerelor oferă 3 sau mai multe viteze. Cea mai mare viteză este de obicei marcată cu "turbo". Butonul "pulse" permite amestecarea la cea mai mare viteză pentru o perioadă scurtă de timp.

Nivelul de zgomot
Zgomotul de funcționare al mixerelor este într-adevăr semnificativ, de obicei între 80 și 90 dB (echivalentul unui camion în traficul urban), ceea ce se datorează rotației motorului în sine, dar și vibrațiilor cauzate de prelucrarea alimentelor mai dure. La viteze mari, mixerele trebuie ținute în mână, deoarece au tendința de a "mărșălui" pe tejgheaua din bucătărie. Din acest motiv, unele modele sunt echipate cu picioare antiderapante. Cu cât aparatul este mai robust și mai greu, cu atât este mai stabil.
Modelele cu cuvântul "silent" în numele lor emit un zgomot de până la 72 dB.

Dimensiune și volum
Mixerele de masă sunt mai grele și cântăresc între 3 și 8 kilograme.
Este important volumul vasului pentru mixare, care poate fi cuprins între 0,4 litri și 8 litri pentru mixerele profesionale mari. Pentru o gospodărie de patru persoane, calea de aur de 1,5 litri sau mai mult este suficientă.
Înainte de a cumpăra un turmix, vă recomandăm să găsiți mai întâi un loc potrivit în bucătărie pentru a-l amplasa și să măsurați totul cu atenție. Pentru a se potrivi confortabil sub dulapurile superioare ale tejghelei de bucătărie, blenderul nu trebuie să aibă o înălțime mai mare de 45-47 cm. În dulapurile inferioare cu două rafturi, este disponibilă o înălțime de 45 cm, deci turmixul ar trebui să fie mai mic.

Ergonomie și funcționare

Ergonomia este esențială atunci când alegeți un blender. Nu ar trebui să fie prea greu pentru dumneavoastră, iar forma mânerului ar trebui să se potrivească bine cu mână. Există, de asemenea, butoane de control pe mâner, în special un comutator pe care trebuie să îl țineți apăsat în timpul lucrului. Dacă sunteți stângaci, asigurați-vă că este poziționat astfel încât mâna dvs. să îl poată strânge confortabil, fiind în același timp suficient de sensibilă pentru a acționa blenderul. Și bătătorul de spumă de mână trebuie să fie ținut mult timp, așa că nu trebuie să fie nici prea greu.

În cazul unui turmix de masă, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la ergonomie. Funcționarea acestuia constă în asamblarea aparatului (recipient, cap, corp), controlul acestuia cu ajutorul butoanelor sau prin intermediul touchscreen-ului, umplerea și golirea recipientului, dezasamblarea și curățarea acestuia. Turmixurile de masă pot avea diferite opțiuni de umplere. Cu toate acestea, asigurați-vă că orificiul de umplere este suficient de mare. Asamblarea turmixului ar trebui să fie ușoară, dar este de dorit ca toate componentele să fie solide și coerente.

Cablu de alimentare
Cablul trebuie să fie suficient de lung pentru a nu limita utilizarea aparatului în bucătărie. Pe de altă parte, un cablu prea lung este deja deranjant. Este practic să existe loc pentru înfășurarea cablului direct pe corpul aparatului.

Design și material
Corpul mixerului poate fi fabricat din oțel inoxidabil sau din plastic de înaltă calitate. Există multe opțiuni atractive și colorate din care puteți alege, dar să nu vă uitați doar la design. Rezistența îmbinărilor este deosebit de importantă - mixerul nu trebuie să aibă "joc" în îmbinări atunci când este asamblat. În general, mixerele de mai bună calitate sunt de obicei fabricate din metal, în timp ce cele mai ieftine sunt de obicei din plastic.

Vasele pentru mixare sunt fabricate din sticlă, plastic, uneori din oțel. Este practic dacă vasul este transparent și are un cântar. Avantajul sticlei este că este complet neutră, adică nu interacționează chimic cu alimentele: nu decolorează, nu absoarbe mirosurile și nu acidifică, de exemplu fructele.

De obicei, producătorii indică faptul că sticla poate fi utilizată până la 90°C. Dezavantajul este greutatea sa mai mare. Vasele din plastic sunt mai ușoare și au proprietăți apropiate de cele ale sticlei. Însă trebuie să fiți atenți la restricțiile privind temperaturile ridicate. Producătorul indică întotdeauna intervalul de temperatură în care poate fi utilizat recipientul.

Capacul vasului trebuie să aibă o garnitură de silicon sau de cauciuc de calitate sau un alt dispozitiv de etanșare fiabil care să nu se slăbește în caz de șoc.
Cuțitele de mixare trebuie să fie fabricate din oțel inoxidabil de înaltă calitate. Pentru a păstra valoarea nutritivă a fructelor și legumelor proaspete, lamele sunt, de asemenea, acoperite cu un strat de titan care nu interacționează cu alimentele.

Blenderele de mână din plastic nu sunt concepute pentru a amesteca alimente fierbinți, printre altele pentru că plasticul se decolorează. Unele materiale plastice absorb cu ușurință pigmentul din alimente și se pot îngălbeni la lumină în timp. De obicei, producătorii avertizează cu privire la această posibilitate în instrucțiunile de utilizare.

Funcții

Pe lângă controlul aproape obligatoriu al vitezei, este posibil ca turmixul dumneavoastră să aibă și alte funcții.

Funcția de oprire automată vă permite să setați timpul de amestecare, după care aparatul se oprește singur.

Protecție împotriva supraîncălzirii - oprește mixerul atunci când începe să se supraîncălzească și nu permite repornirea acestuia până când aparatul nu se răcește suficient.

Turmixurile cu recipient sunt echipate cu un sistem de blocare de siguranță pentru a împiedica pornirea în cazul unei asamblări incorecte, ceea ce poate preveni accidentele.

Bătător spumă- unele turmixuri servesc și ca bătător spumă.

Zdrobirea gheții - un turmix poate zdrobi gheața doar dacă producătorul o specifică. Așteptați-vă ca această caracteristică să fie mai frecventă la aparatele mai scumpe de peste 1000 de wați.

Încălzirea prin inducție este o caracteristică suplimentară pe cele mai scumpe aparate profesionale, permițându-vă să încălziți supele și sosurile direct în mixer.

Întrebări frecvente

Cum trebuie întreținut turmixul pentru ca acesta să dureze?
Cum se utilizează mixerul în siguranță?
Ce accesorii pot fi incluse în pachetul mixerului?