Cum să cumpărați baterie externă?

Spuneți adio bateriilor descărcate pe neașteptate – o baterie externă este cea mai simplă modalitate de a vă încărca smartphone-ul sau un alt dispozitiv în deplasare. În funcție de capacitatea pe care o alegeți, o baterie externă poate servi ca sursă de alimentare de rezervă până la câteva zeci de procente din încărcătură sau ca sursă de alimentare pentru câteva zile.


Dia, editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de baterii externe

Pe lângă smartphone-uri, powerbank-urile pot fi folosite și pentru a încărca alte dispozitive cu un conector adecvat, cum ar fi tablete, căști sau unele aparate foto. Există, de asemenea, dispozitive de mare putere care pot încărca un laptop - bineînțeles, acestea se află în gama de prețuri mari.

Capacitate
Capacitatea unei baterii externe este cel mai important parametru și se măsoară în miliamperi-oră (mAh), la fel ca și capacitatea bateriilor din dispozitivele mobile. În general, cu cât este mai mare capacitatea bateriei externe, cu atât este mai mare greutatea.

Capacitatea optimă și cea mai comună este de 10000 mAh. Powerbank-urile de bază au o capacitate de 2000-5000 mAh, care este suficientă pentru încărcarea de urgență a unui smartphone sau a dispozitivelor cu o capacitate mai mică a bateriei. În schimb, cele mai mari modele care acceptă încărcarea laptopurilor au o capacitate de 20000 mAh sau mai mult.

Sub 8000 mAh
8000-10000 mAh
10000-21000 mAh
21000 mAh sau mai mult

Numărul de conectori USB

Mai multe conectori înseamnă capacitatea de a încărca mai multe dispozitive. Majoritatea powerbank-urilor au acum cel puțin doi conectori, dar sunt comune și modelele cu un singur conector. Există însă și modele cu 3-4 conectori.

Unele baterii externe combină mai mulți conectori. Pentru încărcarea powerbank-ului în sine, cei mai comuni conectori sunt microUSB, USB-C sau Lightning.

Parametrii

Tipul de încărcare
Viteza cu care powerbank-ul vă încarcă dispozitivul depinde în mare măsură de curentul de intrare/ieșire. Acesta este exprimat în amperi (A). Modelele de bază sunt de numai 1 A, la care încărcarea normală a unui smartphone de la zero la încărcare completă poate dura mai mult de patru ore. Prin urmare, este mai bine să alegeți o baterie externă cu o ieșire de cel puțin 2A, în cazul căreia durata este similară cu cea a încărcării de la o priză de perete. Unele baterii au tehnologie de încărcare rapidă pentru a vă încărca mai repede dispozitivul, în timp ce altele oferă tehnologie de încărcare solară.

Încărcare solară - unele baterii externe pot fi încărcate și prin lumina soarelui. Datorită suprafeței mici a celulelor fotovoltaice, încărcarea la capacitate maximă durează destul de mult timp, dar este o caracteristică utilă pentru încărcarea de urgență. Dacă aveți nevoie doar de o reîncărcare de urgență de câteva procente și vă aflați adesea în aer liber, departe de rețeaua electrică, luați în considerare achiziționarea unui încărcător solar. Aceasta are o suprafață de celule fotovoltaice puțin mai mare decât cea pe care o puteți pune într-un powerbank și, în funcție de mărimea și intensitatea luminii, vă poate face telefonul să funcționeze în câteva minute.
Încărcare wireless - powerbank-urile cu această funcție vă permit să vă încărcați smartphone-ul sau ceasul inteligent (care acceptă și această funcție) fără cabluri.
Încărcare rapidă - aceste baterii externe acceptă încărcarea rapidă, astfel încât dispozitivul dvs. va fi gata mai repede.

Tipul bateriei
Există două tipuri: Li-Ion și Li-Pol. Primul utilizează un electrolit lichid, iar cel de-al doilea un electrolit sub formă de gel. Bateriile Li-Pol sunt mai scumpe, dar sunt destul de comune în zilele noastre. Acestea au avantajul unei autodescărcări reduse, durează mai multe cicluri de încărcare și sunt mai ușoare. Prin urmare, merită să plătiți un preț mai mare pentru ele.

Dimensiune și greutate
Dimensiunile se bazează în mare parte pe capacitate. Cele mai comune baterii externe de 10000mAh au o lungime de aproximativ 12 centimetri, o lățime de 8 centimetri și o grosime de 2 centimetri. Greutatea depinde, de asemenea, de capacitatea și de materialele utilizate. Cea mai obișnuită capacitate de aproximativ 10000 mAh ar trebui să cântărească în jur de 180-250 de grame.

Material și design
Bateriile externe sunt disponibile într-o gamă largă de variante de finisaje, de la plastic simplu, la metal și până la versiuni cauciucate durabile. Dar nu uitați că un design durabil nu înseamnă automat mai multă durabilitate - producătorul trebuie să dovedească acest lucru prin certificări corespunzătoare. Un powerbank din plastic este suficient pentru transportul zilnic într-un rucsac. Formele specifice pot afecta, de asemenea, performanța unui powerbank, de exemplu, din cauza unui raport dimensiune/capacitate mai slab sau a supraîncălzirii. Acordați o atenție deosebită designului conectorului, care trebuie să fie robust.

Nivelul de protecție a bateriei externe
Standardul IP utilizează un număr din două cifre, prima cifră indicând nivelul de rezistență la praf și cea de-a doua cifră indicând nivelul de rezistență la apă. Cea mai mare valoare pentru primul parametru este 6, ceea ce indică faptul că acesta poate împiedica orice material solid să intre în dispozitiv. În cazul apei, cel mai înalt nivel de rezistență este 8, în cazul în care powerbank-ul poate rezista la o adâncime de până la un metru. Cele mai frecvente clasificări pe care le veți întâlni sunt IP64 (rezistent la praf și la stropi de apă), IP67 (rezistent la imersiune scurtă în apă) și IP68 (rezistent la imersiune în apă până la o adâncime de un metru timp de 30 de minute).

Funcții

Indicarea nivelului de încărcare a bateriei - majoritatea powerbank-urilor utilizează patru LED-uri pentru a indica nivelul de încărcare a bateriei, care clipesc în timpul încărcării. Bateriile externe de bază au doar un singur LED, în timp ce modelele mai avansate pot avea un mic afișaj care indică nivelul exact de încărcare.

Lanternă - anumite bateriilor externe au o lanternă pe care o puteți folosi în locul celei din telefon.

Protecție împotriva supratensiunii, supraîncărcării, supraîncălzirii și scurtcircuitării - sursele de alimentare de calitate protejează împotriva tuturor acestor fenomene, împiedicând scurtcircuitarea sau supraîncălzirea bateriei, ceea ce ar putea duce la un risc de incendiu. Supraîncălzirea sau proiectarea necorespunzătoare poate duce, de asemenea, la scurtcircuitarea bateriei telefonului mobil.

Întrebări frecvente

De câte ori pot încărca telefonul cu bateria mea externă?
Cât va costa o baterie externă?