Cum să cumpărați aparat auditiv?

Suferiți sau cineva din familia dumneavoastră suferă de pierderea auzului? Atunci este timpul să vă cumpărați un aparat auditiv. Nu cumpărați niciodată fără să vă consultați mai întâi medicul. Dacă doriți să știți care sunt opțiunile dvs. și cum să alegeți un aparat auditiv, citiți mai departe.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de aparate auditive

Aparat auditiv în spatele urechii

Acest tip de aparat auditiv se poartă în spatele urechii și, prin urmare, are dimensiuni mai mari. Acestea sunt mai potrivite pentru persoanele în vârstă, deoarece sunt mai mari și au butoane de control deosebit de simple.

  • Componentele electronice sunt plasate într-o carcasă
  • Volumul este reglabil
  • Funcționează cu acumulator, sau este reîncărcabil

Aparat auditiv in-ear

Aparatele auditive intraauriculare sunt foarte mici, așa că sunt apreciate de cei care nu doresc ca acestea să fie prea deranjante. Este potrivit pentru persoanele cu pierderi de auz ușoare până la moderate.

  • Potrivit pentru cei care poartă ochelari dioptrii
  • Permite ajustarea volumului
  • Cu acumulator sau reîncărcabil

Aparat auditiv de buzunar

Un aparat auditiv de buzunar este format întotdeauna din două părți. Dopul se introduce în ureche, iar cutia de control poate fi purtată în buzunar sau prinsă pe haine.

  • Purtare pe toată durata zilei
  • Posibilitatea de amplificare ridicată
  • Cu acumulator sau reîncărcabil

Sunt disponibile și căști cu canal, cunoscute și sub denumirea de căști discrete. Acestea sunt mici și aproape invizibile. Pe de altă parte, aparatele auditive cu conducere osoasă sunt plasate în ureche.

Un aparat auditiv este un dispozitiv electroacustic care poate îmbunătăți auzul în cazurile de surditate parțială. Acesta poate capta, amplifica și modifica sunetele din mediul înconjurător.

Parametrii

Metoda de transmisie a semnalului
Există două tipuri de aparate auditive în funcție de transmiterea semnalului:

Analogic
Reglabil - în acest caz, setările aparatului auditiv sunt stabilite de către foneticianul însuși, în funcție de nevoile dumneavoastră exacte.
Programabil - se pot instala mai multe programe în timpul procesului de fabricație; poate fi utilizat și cu telecomandă.

Digital
Aparatele auditive digitale sunt mai flexibile. Circuitele digitale pot fi încorporate în toate tipurile de aparate auditive menționate mai sus. Acestea reduc reacțiile acustice, de exemplu, fluierături, bipuri. Acestea reglează, de asemenea, sunetul de fundal și modifică automat volumul în funcție de necesitățile curente.

Canale și frecvențe sonore
Sunetele nu se află în aceeași frecvență sonoră, astfel încât este de dorit ca toate aparatele auditive să poată varia volumul în mod egal pentru a se potrivi cu diferitele frecvențe. Vocalele A, E, I, O, U necesită o frecvență mai mică decât consoanele P, D, S, T. Unele persoane cu deficiențe de auz aud slab vocalele, altele aud slab consoanele. Prin urmare, toate aparatele auditive ar trebui să aibă o funcție care să vă permită să setați mai multe canale diferite în funcție de nevoile dumneavoastră.

Microfon direcțional
Aveți la dispoziție două microfoane dacă vă aflați adesea în medii mai aglomerate și trebuie să vă concentrați mai mult asupra vocilor care vă sunt adresate. Majoritatea aparatelor auditive vă permit să atenuați microfonul din spate, care transmite sunetele din mediul înconjurător. Microfonul direcțional poate evidenția sunetul care vine din față. În schimb, sunetele din spate și din lateral sunt reduse. Puteți ajusta funcțiile după cum doriți.

Performanță
Aparatele auditive funcționează fie cu baterii convenționale care trebuie înlocuite, fie pot fi reîncărcate. Însă, acestea din urmă sunt, de obicei, puțin mai scumpe.

Programe utile
După o consultație, medicul dumneavoastră poate instala în aparatul auditiv programe prestabilite pe care le puteți utiliza în momente diferite. Aceste programe pot include muzică, relaxare, lectură sau moduri de lucru.

În cazul aparatelor auditive, verificați, de asemenea, nivelul maxim al volumului și intervalul de volum al aparatului auditiv. Aceste informații ar trebui să fie furnizate de către producător pentru toate produsele.

Întreținerea aparatelor auditive

Aparatele auditive necesită o întreținere zilnică, deoarece pe ele se acumulează cerumen, ceea ce le poate împiedica să funcționeze corect în timp. Totuși, acest lucru este perfect normal și are, de asemenea, o funcție de protecție, deoarece previne uscarea urechii.

Curățați aparatele auditive cu ajutorul unei cutii speciale de aerisire, care este aproape întotdeauna inclusă în pachet. Producătorul oferă instrucțiuni de curățare mai detaliate în prospect.

Vă rugăm să urmați instrucțiunile de mai jos:
Păstrați aparatul auditiv uscat și depozitați-l într-o cutie sau într-o pungă.
Aparatul auditiv nu trebuie să se ude, așa că scoateți-l din ureche înainte de a face baie sau duș.
Dacă aparatul auditiv se udă, utilizați tablete speciale de uscare care conțin silicagel (o formă poroasă de silice) sau puneți aparatul auditiv în orez uscat.
Dezinfectați aparatul auditiv o dată pe săptămână.
Verificați aparatul în mod regulat, de preferință zilnic.
Verificați tubul auditiv o dată pe lună. Dacă este de aceeași culoare și nu este mai rigidă sau crăpată, este în regulă.
Filtrul ar trebui, și el, să fie schimbat la fiecare trimestru.

Întrebări frecvente

Asigurarea mea acoperă aparatul meu auditiv?
Copiii pot folosi aparate auditive?
Trebuie să folosesc două aparate auditive sau doar unul singur?
Care este avantajul unui aparat auditiv în canalul auditiv față de un aparat auditiv deasupra urechii?