Cum să cumpărați antenă televizor?

Antenele TV DVB-T și DVB-T2 sunt concepute în primul rând pentru a recepționa emisiuni digitale terestre, dar unele modele pot fi utilizate și pentru a recepționa emisiuni radio analogice și digitale. Atunci când cumpărați, concentrați-vă asupra locației în care veți utiliza antena, asupra puterii semnalului și a acoperirii sale. Desigur, va trebui să decideți dacă puteți instala antena pe acoperiș sau dacă un model compact va fi suficient în casa dumneavoastră.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 3 minute

Tipuri de antene de satelit

Antenă exterior

Antenele de exterior au o rază de acțiune mai mare, ceea ce este util în locațiile îndepărtate de orașe. Rotația corectă spre sursa de semnal este deosebit de importantă. Alegeți modele care au o construcție mai stabilă și sunt rezistente la vânt, ploaie și fulgere.

+ Interval de semnal mai mare
+ Funcționează în zone slab populate
+ Nu necesită contact direct cu emițătorul

- Deseori design de dimensiuni mari
- Necesită instalare în exterior

Antenă interior

Antenele de interior sunt mai ușor de instalat, dar au o rază de acțiune mult mai mică. Acestea sunt deosebit de utile atunci când sunt plasate în jurul emițătoarelor. În zonele dens populate, acestea pot suferi frecvent interferențe de semnal.

+ Design mai mic și mai compact
+ Le puteți plasa aproape oriunde
+ Ideal pentru apartamente
+ Preț rezonabil

- Funcționează numai în apropierea emițătorului

Probleme cu un semnal slab? O soluție este să faceți rost de un amplificator de antenă, care vă va ajuta să creșteți claritatea și puterea semnalului pe care îl primiți.

Parametrii

Câștigul antenei
Câștigul unei antene este o indicație simplificată a eficienței sale. Se exprimă în dB, iar cu cât valoarea este mai mare, cu atât este mai bună performanța. O valoare de aproximativ 10 dB este suficientă pentru distanțe scurte față de emițător, iar pentru distanțe mai mari este necesară o valoare de 14-20 dB.

Banda de frecvență
Benzile de frecvență sunt intervalele de frecvență pe care se pot recepționa transmisiile. În acest caz, sub abrevieri veți găsi tipurile de transmisii la care poate fi acordată antena.

UHF - antenă pentru recepția canalelor TV digitale
VHF/UHF - emisiuni radio analogice și TV digitale
FM/VHF/UHF - radiodifuziune analogică și televiziune digitală
FM/VHF/DAB/UHF - radiodifuziune digitală și televiziune digitală

Gama de frecvențe
Frecvențele la care antena poate recepționa un semnal. Specificat în MHz.

Unghiul de recepție
Indică lățimea unghiului din care antena poate recepționa un semnal. Un unghi mai mare de recepție simplifică instalarea corectă - de exemplu, un unghi de 360° va asigura recepția de aproape oriunde, dar la intensități foarte diferite.

Polarizare
Indică planul în care oscilează semnalul transmis. Polarizarea orizontală este cea mai frecvent utilizată, doar câteva orașe mari utilizând polarizarea verticală. Polarizarea corespunde formei antenei, care trebuie, de asemenea, să fie montată corect pentru a menține planul necesar. Antenele cu polarizare bidirecțională sunt, de asemenea, disponibile pe piață.

Sursa de alimentare
Majoritatea antenelor sunt alimentate de un cablu coaxial, astfel încât nu sunt necesare conexiuni suplimentare. Însă, puteți găsi și antene cu sursă de alimentare proprie, ceea ce este valabil în special pentru antenele de interior. De obicei, pentru a conecta antena la sursa de alimentare se utilizează un cablu de încărcare cu mufă jack.

Tipuri de conectori
Cablul poate avea două tipuri de terminații. Conectorul IEC este utilizat pentru conectarea directă la televizor sau la set-top box, în timp ce conectorul F este utilizat pentru conectarea cablului coaxial, celălalt capăt al acestuia fiind conectat la receptor. În general, conectorul F este recomandat pentru semnalele UHF, deoarece este mai puțin sensibil la degradarea semnalului pe distanțe mai mari și este mai robust din punct de vedere mecanic.

Funcții

Filtru 4G/LTE - elimină interferențele cu semnalele mobile 4G/LTE
Filtru 5G/LTE - elimină interferențele cu semnalele mobile 5G
Rezistența la apă și vânt - deosebit de importantă pentru modelele de exterior
Full HD/4K/UHD - capabil să recepționeze semnale de înaltă definiție
Recepție FM/DAB - înregistrează emisiuni radio analogice sau digitale
Modurile activ și pasiv - în timp ce antenele active sunt conectate la rețea, antenele pasive sunt conectate doar la receptor. Antenele active au un amplificator de semnal, care face ca recepția să fie mult mai eficientă.

Întrebări frecvente

Cât costă o antenă TV?
Va putea antena mea DVB-T să recepționeze DVB-T2?
Cum se plasează corect antena?
La ce ar trebui conectat antena?
Cum se îmbunătățește calitatea semnalului?