Cum să cumpărați antenă mașină?

Antenele auto nu numai că vă permit să ascultați posturile de radio prin intermediul radioului auto, dar pot fi folosite și pentru a recepționa semnale precum GPS, Wifi sau LTE. Există multe forme și modele diferite, de la clasicul tip bâț până la așa-numita aripioară de rechin. Antenele auto sunt de obicei echipate cu un amplificator de semnal pentru o calitate mai bună a recepției.


• Dia, editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 2 minute

Tipuri de antene auto în funcție de formă

Antene cu tijă

O versiune extinsă a antenelor auto, în special pentru mașinile mai ieftine și mai vechi. Tija este, de obicei, deșurubabilă (înlocuibilă), astfel încât să poată fi îndepărtată, de exemplu, atunci când se folosește o perie pentru spălare. Antenele cu tije scurte arată mai bine și sunt mai potrivite pentru garajele joase sau dacă tija lungă a antenei deranjează deschiderea ușii portbagajului. Dezavantajul este calitatea mai slabă a semnalului. Pentru o recepție bună, se recomandă o lungime minimă a tijei de 40 cm.

Atunci când alegeți o tijă, luați în considerare dimensiunea filetului, există 2 versiuni, M5 și M6.

Antene în față
Antenele auto au tije cu lungimi cuprinse între 40 cm și 80 cm. Unghiul de înclinare poate fi variat între 40 și 90°. Lungimea firului antenei este de aproximativ 2 m. Antenele cu o lungime a tijei de aproximativ 40 cm au nevoie de un amplificator extern; dacă alegeți o lungime a tijei de 70 cm sau mai mare, nu este nevoie de niciun amplificator.

Antene în spate
Tija antenei este scurtă, de până la 40 cm. Firul este lung, aproximativ 5 m. Aceasta este alegerea cea mai puțin bună în ceea ce privește calitatea recepției semnalului. În acest caz, trebuie utilizată o antenă activă, adică una cu un amplificator care crește calitatea recepției semnalului. Antena pasivă ar trebui să fie completată de un amplificator extern, amplasat în mod ideal direct în spatele radioului auto.

Antene tip rechin ("aripioare de rechin")

Antenele auto cu aripioare de rechin sunt moderne și atractive, cu un design elegant. Ele pot fi vopsite pentru a se potrivi cu culoarea mașinii și sunt potrivite pentru recepționarea benzilor FM/AM, DAB, DAB+, GPS, GSM sau DVB-T. Se recomandă să alegeți antene rechin cu amplificator.

+ Dimensiuni mici și aspect elegant

- Recepție mai slabă a semnalului, este necesar un amplificator

Antene interior

Acestea sunt de obicei lipite pe partea interioară a parbrizului sau sub geamul acoperișului solar/panoramic. Antenele de interior sunt recomandate numai dacă o antenă convențională nu poate fi amplasată pe acoperișul vehiculului sau dacă vă aflați într-o zonă cu acoperire foarte bună, deoarece nu obțin aceeași calitate a semnalului ca antenele montate pe acoperiș, pe aripi sau pe stâlpii ușilor.

+ Nu este vizibilă din exteriorul vehiculului

- Recepție slabă a semnalului

Antene telescopice

Antenele telescopice sunt montate în aripa față sau spate a mașinii, dar există și versiuni montate în stâlpul ușii. Acestea pot fi extrase manual sau motorizat. Această categorie include, de asemenea, antenele montate pe stâlp. În cazul în care antena telescopică pentru mașină este amplasată în aripa față, aceasta poate fi utilizată separat, în timp ce antena din spate trebuie completată cu un amplificator extern pentru a compensa pierderile cauzate de firul mai lung.

+ Retractabilă atunci când nu este necesară

- Se rupe ușor

Antenele de mașină cu amplificatoare încorporate permit recepționarea semnalului chiar și în zonele slab acoperite. Diferența dintre o antenă cu amplificator (activă) și una fără (pasivă) este esențială.

Parametrii

Amplasarea și instalarea pe vehicul
Cea mai frecventă amplasare a antenelor în mașinile din ultimul deceniu este pe acoperișul mașinii, în special în partea din spate. Din cauza lungimii cablului de la antenă la radioul auto, vă recomandăm să alegeți o antenă auto spate cu amplificator încorporat pentru o calitate bună a semnalului.

Este mai puțin frecventă amplasarea antenei pe partea din față a acoperișului mașinii. Cele mai multe antene auto din față includ un fir în pachet, dar nu au un amplificator de antenă încorporat. Pentru a recepționa un semnal FM de calitate, vă recomandăm achiziționarea unui amplificator de antenă extern.

Antenele auto încorporate în aripile față sau spate sunt tipice pentru mașinile din anii 1980 și 1990. Puteți alege între antene motorizate, care se extrag automat atunci când radioul auto este pornit, sau antene telescopice manuale, care trebuie scoase manual din aripă.

Antenele interne se caracterizează printr-o instalare ușoară, fără a fi nevoie să se demonteze interiorul mașinii. Trebuie doar să le lipiți pe partea din interior a parbrizului și să le conectați la radioul mașinii. Antenele auto montate pe parbriz includ adesea un amplificator de antenă, care trebuie alimentat de un adaptor de antenă dacă utilizați un radio auto care nu este original.

Atunci când alegeți o antenă mașină, verificați dacă noua antenă este cu fir sau fără fir. Adesea, pe lângă antena defectă, este deteriorat și firul antenei în sine, așa că vă recomandăm să înlocuiți întreaga antenă cu fir.

Amplificator de semnal

Pentru unele antene, un amplificator este esențial pentru a îmbunătăți recepția în rețeaua FM. Dacă utilizați o antenă pasivă fără amplificator încorporat, se poate achiziționa și conecta un amplificator extern.

Utilizarea antenei

Antenele de mașină nu sunt utilizate doar pentru a recepționa transmisiunile radio FM/AM. Ele pot furniza, de asemenea, un semnal GPS pentru radiourile auto cu navigație, un semnal pentru dispozitive de urmărire, jurnale electronice, WiFi, apeluri și date mobile, deblocare de la distanță sau chiar controlul independent al încălzirii.

● Antenele GPS sunt plasate și în interiorul mașinii, adesea sub bord. Acestea ocupă puțin spațiu și au mai mulți conectori.
● Antenele DAB sunt adaptate la transmisia radio digitală, care trebuie să fie suportată de receptorul propriu-zis, adică de radioul auto. Antenele sunt adesea combinate pentru a asigura atât recepția AM/FM, cât și DAB.

Este necesară utilizarea reductoarelor și a adaptoarelor
● Dacă autovehiculul are 2 antene, iar noul radio auto are o singură intrare de antenă, utilizați un combinator de antene. Pentru autoturismele din grup (WV, Skoda, Skoda, Seat, Audi), sunt necesare combinatoare de antene cu sursă de alimentare.
● Splitterul de antenă permite conectarea unei antene la radio, cu intrări pentru două antene. Splitterul este potrivit pentru recepționarea, de exemplu, a semnalelor FM ale antenei VHF. Aici se utilizează și hub-uri cu amplificatoare.
● Cablurile de prelungire pot fi utilizate dacă cablul de antenă nu este suficient de lung.
● Sursa de alimentare a antenei rezolvă problema amplificării puterii și a semnalului la mașinile în cauză din 1998 până în prezent. Radiourile auto originale au o sursă de alimentare încorporată specială, dar radiourile aftermarket nu au. Aceasta se numește sursă de alimentare fantomă. Unitatea de alimentare a antenei se introduce între radioul auto și conectorul de antenă din mașină. Există mai multe tipuri de surse de alimentare, ISO-DIN și FAKRA-DIN fiind cele mai frecvent utilizate.

Uneori este imposibil să se instaleze o antenă nouă fără a folosi un reductor pe fir sau pe antenă.

Întrebări frecvente

Ce afectează calitatea recepției semnalului?
Cum se înlocuiește antena și cablajul?