Cum să cumpărați amplificator?

Un amplificator este veriga de legătură pe drumul către un sunet fantastic. Fie că vă construiți un sistem de home cinema, fie că difuzoarele dvs. sunt prea silențioase, un amplificator este o soluție inevitabilă. Acestea pot amplifica într-adevăr semnalul de sunet fără a compromite calitatea și claritatea acestuia. Dar alegerea din gama largă poate fi o provocare.


• Dia, Editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 6 minute

Amplificatoarele se adresează tuturor iubitorilor de sunet bun acasă și profesioniștilor care își amenajează studioul sau pregătesc un sistem de sunet pentru un concert. Amplificatoarele convenționale de astăzi pot amplifica eficient sunetul de la o mare varietate de dispozitive - difuzoare TV, sisteme Hi-Fi, căști, instrumente muzicale și difuzoare auto - cu o degradare minimă.

Depinde de dumneavoastră să decideți de ce aveți nevoie și cât de importantă este claritatea sunetului. Atât utilizatorii pasionați, cât și muzicienii serioși vor găsi ceea ce caută.

Tipuri de amplificatoare

Pentru acasă

Amplificatoarele pentru acasă sunt potrivite pentru oricine caută un echipament care amplifică și îmbunătățește sunetul unui sistem de difuzoare de acasă. Marea majoritate a modelelor au intrări analogice și digitale clasice și pot fi conectate fără fir la un computer sau la un telefon mobil.

  • Ideal pentru sistemele home cinema, TV și hi-fi
  • Intrări: USB, analogice (RCA), digitale (coaxiale, optice)
  • Conexiune fără fir la telefonul mobil/PC prin Bluetooth/Wi-Fi

PA

Amplificatoarele PA sunt dispozitive concepute pentru muzicieni sau ingineri de sunet care instalează un sistem PA într-un studio sau pentru spectacole publice. Acestea au caracteristici similare cu cele ale modelelor de acasă, dar sunt adesea mai puternice.

  • Utilizare profesională - studio, concert
  • O parte integrantă a sistemelor PA pentru formații și DJ-uri
  • Potrivit pentru locuri mai mari

Amplificatoare de putere

Amplificatoarele de putere sunt concepute pentru a oferi o soluție divizată pentru sistemul dvs. audio. În practică, cel mai bine este să adăugați un preamplificator pentru a oferi un sunet clar, fără zgomot, care este apoi amplificat la nivelul dorit de către amplificatorul final. Această soluție este potrivită pentru profesioniști.

  • O soluție avansată pentru cel mai clar sunet posibil
  • Pe piață există modele cu și fără preamplificatoare integrate
  • Pentru sisteme de acasă și spectacole de muzică live

Alte amplificatoare
Tranzistor - amplificatoare puternice și de mare putere în versiuni digitale și analogice, în special amplificatoare de bas.
Căști - amplificare pentru căști, ideală pentru începători și utilizatori avansați.
All In One - combină amplificatorul cu preamplificatorul și streamerul. O soluție de sunet completă care încă vă golește portofelul.

Parametrii

Numărul de canale
Numărul de canale determină numărul de dispozitive către care puteți trimite semnalul audio. Astfel, două difuzoare stereo au nevoie de două ieșiri separate.

1 - monobloc, 1 pentru subwoofer
2 - pentru 2 difuzoare
3 - pentru 2 difuzoare și 1 subwoofer
4 - pentru 2 difuzoare și 1 subwoofer
5 sau mai mult - pentru difuzoarele mai avansate

Impedanță
Impedanța indică rezistența (în ohmi, Ω) pe care o oferă dispozitivul atunci când este conectat la difuzoare. Impedanța difuzoarelor trebuie să fie egală sau mai mare decât impedanța amplificatorului.

Putere
Indică câtă putere poate trimite amplificatorul către dispozitivul conectat (difuzor). Cu alte cuvinte, oferă o estimare a volumului maxim al sunetului transmis.
Când vine vorba de putere, așa-numita putere RMS este, de asemenea, importantă - aceasta indică câtă putere poate furniza amplificatorul în timpul funcționării continue. Prin urmare, aceasta este, într-un fel, mai sugestivă decât alte cifre de putere.

Intervalul de frecvență
Indică intervalul în care amplificatorul este capabil să producă un semnal sonor. Cu cât gama de frecvențe este mai mare, cu atât mai bună este reproducerea sunetului, în special la marginile spectrului. Marea majoritate a amplificatoarelor pot acoperi gama de 20-20 000 Hz, pe care urechea umană o poate detecta. Instrumentele care funcționează în intervalul 20-20 000 Hz sunt denumite frecvențe joase. Amplificatoarele cu o limită superioară de peste 20 000 Hz sunt apoi clasificate ca fiind de înaltă frecvență. În funcție de mărimea intervalului, amplificatoarele pot fi împărțite în bandă îngustă și bandă largă.

Tensiune de alimentare
Aceasta este tensiunea de intrare necesară pentru funcționare. Tensiunea este exprimată în volți și ar trebui să fie aceeași cu cea a prizei - deci aproximativ 230 V pentru amplificatoarele de acasă și 12 V pentru amplificatoarele de mașină.

Raportul semnal-zgomot
Acest parametru este exprimat în dB și indică distanța dintre sunetul produs și zgomot. Cu cât distanța este mai mare, cu atât sunetul produs este mai clar.

Bias
Acest parametru indică gradul de variație a curbei semnalelor de intrare și de ieșire sau, în termeni simpli, precizia cu care amplificatorul traduce sunetul. Acesta este exprimat ca procent și, desigur, cu cât este mai mic, cu atât mai bine.

Funcții

Intrări - USB, LAN, antenă, intrări digitale (coaxiale, optice)
Ieșiri - căști, subwoofer, difuzoare, pre-out L/R și alte ieșiri
Bluetooth - conectivitate cu dispozitivele inteligente
WiFi - conectare la alte dispozitive din aceeași rețea
Display - pentru o funcționare simplă și clară
Oprire automată - economisește energie atunci când este inactiv
Suport pentru serviciile de streaming - de exemplu, Spotify, Apple Music
Bass/Treble - Butoane pentru a amplifica sau a dezactiva sunetele înalte și joase
Echilibru - reglați fin percepția sunetului dacă nu stați în poziția ideală

Accesorii

Un amplificator nu prea are rost dacă nu este completat de un echipament audio adecvat.

Combine muzicale
Amplificator pentru căști
Boxe audio
Microfon
Sistem Home Cinema
Prelungitor compartimental
Cablu, conector
Subwoofer

Întrebări frecvente

Cum să conectați corect amplificatorul?
Ce înseamnă clasificarea amplificatoarelor?
De ce am nevoie dacă sunt în căutarea unui amplificator de semnal WiFi sau TV?