Cum să cumpărați formula de lapte praf?

Atunci când alăptarea nu mai este posibilă din motive de sănătate sau când nu există suficient lapte pentru copilul dumneavoastră, ar trebui să cumpărați o formulă de lapte praf pentru sugari. Aceste produse sunt de înaltă calitate și riguros testate, iar compoziția lor este foarte apropiată de cea a laptelui matern, astfel încât bebelușul dumneavoastră va primi în continuare toate substanțele nutritive de care are nevoie.


Dia, Editor, Compari.ro

Timp de lectură: 5 minute

Tipuri de formule de lapte pentru sugari

Pe piață există o serie de producători care vând formule cu componente specifice. Asigurați-vă întotdeauna că alegeți produsul potrivit pentru vârsta și starea de sănătate a copilului dumneavoastră.

Pentru nou-născuți

Pentru nou-născuții cu vârsta cuprinsă între 1 zi și 6 luni care nu pot fi alăptați la sân din anumite motive.

  • De obicei marcate cu numărul 1 pe ambalaj
  • Conține așa-numita proteină adaptată din lapte de vacă
  • Conține proporții adecvate de alți nutrienți, cum ar fi lactoză, zaharuri, grăsimi, vitamine, minerale și oligoelemente
  • În mare parte îmbogățit cu culturi probiotice
  • O combinație de probiotice și prebiotice apropiată de laptele matern

Probiotice și prebiotice
Probioticele produc substanțe care împiedică dezvoltarea bacteriilor nedorite și producerea de substanțe toxice, colonizând mucoasa intestinală și excluzând alte bacterii. Prebioticele îmbunătățesc mișcarea mucoasei intestinale și facilitează mișcările intestinale, precum și absorbția calciului și a altor nutrienți.

Până la vârsta de 1 an

Potrivit pentru bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni care nu mai sunt alăptați doar la sân. De obicei, numărul 2 se găsește pe ambalaj. Se administrează atunci când bebelușul primește primele alimente care nu sunt lactate, deci nu este singura sursă de nutriție.

  • Laptele este în continuare principala și foarte importantă sursă de lichide
  • Nu conține proteine adaptate
  • Conține lactoză și zaharoză, care conferă gust dulce de lapte
  • Îmbogățit cu fier, iod, zinc și vitaminele A, D, E și C

Copiilor între 6 și 12 luni să nu le fie administrat lapte de vacă, deoarece este greu de digerat. Aceștia pot consuma chefir și alte produse lactate, cum ar fi iaurtul alb și brânzeturile cu conținut scăzut de sare, cum ar fi mozzarella.

Pentru copii mici

Conceput pentru bebelușii mai mari și copiii mici cu vârsta cuprinsă între 1 an și 3 ani, acest ambalaj este numerotat cu 3, ulterior cu 4.

  • Cu adaos de vitamine, minerale, oligoelemente și alte substanțe pentru creșterea sănătoasă a copilului
  • Disponibil și în aromă de vanilie sau banane
  • Conținut redus de proteine pentru o digestie ușoară
  • Disponibil și de la 36 de luni, de obicei cu numărul 5 pe ambalaj

Copiii cu vârsta în jur de trei ani ar trebui să bea 1,5 litri de lichide pe zi, inclusiv 0,5 litri de lapte (lapte matern sau lapte praf) sau produse lactate, în funcție de greutatea lor. Cu toate acestea, cel mai bine este să le dați apă simplă sau lapte la copii.

Parametrii

Cerințe specifice
Atunci când alegeți o formulă de lapte praf, este important să luați în considerare și alte criterii decât vârsta copilului. Ar trebui să se țină cont și de sănătatea copilului și de nevoile individuale ale acestuia - fie că este vorba de un bebeluș cu dureri de burtă, constipație sau tendință la alergii.
Pe lângă alimentele îmbogățite cu probiotice și prebiotice, vitamine, minerale și oligoelemente, există pe piață și alte tipuri de alimente cu tratamente speciale.

Tipuri speciale de formule
Forte sau Extra - aceasta va menține copilul mai sătul, dar nu îl va face să mănânce prea mult.

Fără gluten - produse pentru bebelușii care sunt sensibili la gluten sau intoleranți la gluten. Producătorii oferă o gamă largă și o formulă unică fără gluten, combinată cu ingrediente organice, îmbogățite cu probiotice.

BIO - fabricat din lapte de vacă sau de capră de înaltă calitate, provenit din ferme ecologice strict controlate. Laptele respectă pe deplin standardele de calitate ecologică ale UE.

Anti-Reflux (AR) - ideal pentru bebelușii cu burtică sensibilă care vomită frecvent. Datorită adaosului unui agent de îngroșare, ameliorează "vărsăturile" frecvente ale bebelușilor care nu sunt alăptați la sân, pentru că acest lucru este îngreunat de îngroșarea laptelui. Ca agent de îngroșare se utilizează amidon de orez sau de cartof sau fibre de carubin. Cu toate acestea, acest lucru este recomandat doar pentru bebelușii care au o incidență foarte mare a acestei boli și, prin urmare, nu se dezvoltă.

Anticolic (AC) - potrivit pentru bebelușii cu probleme digestive. Este deosebit de potrivit pentru a combate așa-numita perioadă de trei luni de colici (balonare recurentă).
Cu conținut redus de lactoză - sunt produse dietetice pentru copiii care au intoleranță temporară sau permanentă la lactoză. Această intoleranță se manifestă cel mai adesea prin probleme digestive, cum ar fi diareea sau balonarea.

Hipoantigen (HA) - importanța laptelui cu HA constă în faptul că acestea sunt administrate copiilor din familii vulnerabile care nu au probleme de sănătate, dar al căror părinte sau frate sau soră are alergii sau atopie. Prin urmare, acestea sunt utilizate pentru a preveni alergiile.
Este un lapte care conține proteine parțial digerate (hidrolizate), care solicită mai puțin sistemul digestiv al bebelușului.

Hipoalergenic - exclusiv pentru copiii cu alergii la proteinele din laptele de vacă. Se administrează la recomandarea medicului și numai copiilor cu risc crescut de a dezvolta alergii. Asigurați-vă că nu-i dați acest tip de lapte copilului dumneavoastră fără a consulta medicul pediatru. Laptele hipoalergenic este fabricat din lapte de vacă în același mod ca și laptele pentru sugari convențional. Diferența semnificativă constă în structura proteică. Acestea sunt foarte concentrate, astfel încât sistemul imunitar al copilului ar trebui să le poată tolera.

Good Night - pentru un somn mai bun cu Good Night sau Good Sleep. Acesta conține orez sau fulgi de porumb, ceea ce îl face mai gros decât laptele pentru copii tradițional, dar cu aceeași valoare energetică.

Pe ambalajul laptelui hipoalergenic ar trebui să se menționeze în mod specific că este destinat bebelușilor cu alergii la proteinele din laptele de vacă. Totuși, este puțin probabil ca eticheta hipoalergenică să apară pe etichetele acestor produse, deoarece nu este o etichetă oficială.

Consistență
Instant - lapte cu dizolvare rapidă pentru o preparare ușoară, evitând formarea de aglomerări datorită dizolvării rapide.
Deshidratat - se dizolvă sub formă de pulbere în apă caldă și trebuie amestecat foarte încet.
Lichid - formulă pre-făcută într-o sticlă, trebuie doar să o încălziți.

Greutate
Majoritatea producătorilor vând pachete standard în cutii de 600 g.
Porțiuni mai mici sunt disponibile și în pachete de 300-400 g sau în pachete mari și practice de 800 g.
Acestea sunt disponibile și în pachete practice alcătuite din mai multe cutii.

Mărimea unei lingurițe este de aproximativ 4,5 g de praf. Folosiți între 3 și 7 linguri pe porție până la vârsta de un an, în funcție de vârsta copilului dvs. Găsiți întotdeauna dozajul pe fiecare pachet și asigurați-vă că urmați exact instrucțiunile.

Prepararea formulei de lapte praf

Pe fiecare cutie veți găsi o procedură pe care trebuie să o urmați cu atenție. Cheia este să diluați proporția potrivită de praf cu cantitatea potrivită de apă pentru a obține un amestec care nu este prea consistent, dar suficient pentru a hrăni copilul.

Pentru a o prepara, aveți nevoie de:
Biberonul - se recomandă un biberon din sticlă, deoarece este mai ușor de curățat, dar mai greu, în timp ce un biberon din plastic poate fi ținut de bebeluș singur după un timp scurt.

Pregătirea laptelui pas cu pas:
Fierbeți apa pentru bebeluși și răciți-o la temperatura recomandată, conform instrucțiunilor.
Se toarnă cantitatea necesară de apă într-o sticlă sterilă, se adaugă numărul corespunzător de linguri de praf și apoi se agită bine. Asigurați-vă că formula este bine dizolvată.
Verificați temperatura laptelui. În mod ideal, ar trebui să fie la 37°C, nici prea cald, nici prea rece.
Urmați întotdeauna exact instrucțiunile de pe ambalaj.
Nu administrați o doză extra, deoarece acest lucru poate îngeruna funcționarea stomacului.
Nu pregătiți laptele în avans, deoarece se va strica rapid. Așa că folosiți imediat porția pregătită.
Luați apă caldă într-un termos cu dumneavoastră atunci când călătoriți, așa încât să vă puteți pregăti o formulă oriunde ați merge.
Odată preparată, formula trebuie consumată în cel mult o oră. Cu toate că unii producători susțin că puteți păstra laptele preparat în frigider până la 48 de ore, dar numai dacă bebelușul dvs. nu a început să-l bea.
Puteți încălzi laptele în apa de baie înainte de hrănire, dar nu-l încălziți în cuptorul cu microunde.
Spălați și sterilizați tot ce folosiți (biberoane, suzete) după fiecare hrănire.
Nu depozitați laptele nebăut.

Întrebări frecvente

Care este temperatura corectă a formulei pentru un sugar?
Pot să schimb mărcile formulei?
Există un calcul al aportului de lichide al bebelușului?
Este scumpă formula de lapte praf?
Până când ar trebui să îi dați formula copilului dvs.?
Cum avem grijă de sticle?