Cum să cumpărați acumulator telefon mobil?

Acumulatorul este ceea ce face ca un telefon să fie cu adevărat mobil. Însă, aceasta are o durată de viață limitată și trebuie înlocuită după un timp. Dacă trebuie să vă încărcați telefonul foarte des, un acumulator nou de bună calitate vă va ușura viața. Un acumulator original va ieși în evidență prin calitatea și durata de viață mai lungă.


• Dia, editor, Compari.ro

• Timp de lectură: 3 minute

Tipuri

Există două tipuri de acumulatori: Li-ion și Li-Pol.

Acumulator Li-ion

Acumulatorul Li-ion (litiu-ion) este un tip de acumulator "inteligent" care are senzori încorporați care monitorizează cantitatea de curent și temperatura acumulatorului. Acest lucru elimină potențialele deteriorări. În plus, capacitatea unui acumulator Li-ion nu scade aproape deloc la reîncărcări repetate.

+ Capacitate mare într-un spațiu mic
+ Fără efect de memorie
+ Preț redus

- Cu fiecare ciclu de încărcare, capacitatea scade treptat.
- Se descarcă spontan atunci când nu este utilizată

> Acumulatori Li-ion

Acumulator Li-Pol

Li-Pol (acumulatorul cu polimeri de litiu) este cel mai avansat tip de acumulator pentru smartphone-uri. Oferă o funcționalitate ridicată chiar și pe vreme geroasă. Se deosebește de tipul anterior prin faptul că conține gel de polimer în loc de lichid. Acest lucru reduce riscul de "scurgere" a acumulatorului. Acest tip de acumulator este, în general, mai subțire decât acumulatorii Li-ion și este cel mai ușor dintre cele trei tipuri.

+ Risc semnificativ redus de scurgere a electrolitului
+ Rata scăzută de autodescărcare
+ Mai ușoară

- Preț mai ridicat
- Ciclul de viață mai scurt
- Capacitate mai mică cu aceleași dimensiuni

> Acumulatori Li-Pol

Tipul de acumulator Ni-MH (hidrură de nichel-metal) folosit în trecut probabil că nu mai este utilizat. Este cel mai puțin ecologic, iar capacitatea sa scade în timp din cauza așa-numitului efect de memorie. Nu este rezistentă la schimbările de temperatură și este mai ușor de deteriorat din punct de vedere mecanic și electronic. Se renunță din ce în ce mai des la utilizarea sa.

Parametrii

Originea/producătorul acumulatorului
Acumulatorii de pe piață sunt fie originali, provenind direct de la producătorul telefonului mobil, fie aftermarket, cu care furnizorii încearcă să satisfacă o gamă largă de utilizatori de diferite mărci. Astfel de acumulatori pot fi mai ieftini, dar acest lucru este adesea asociat cu o calitate mai slabă și o durată de viață mai scurtă.

Acumulatorii aftermarket nu au suportul software al unui telefon mobil și uneori pot chiar deteriora telefonul.
● Acumulatorii originali, pe de altă parte, garantează o performanță și o compatibilitate perfectă cu telefonul mobil.

Înainte de a vă decide să cumpărați un acumulator nou, asigurați-vă că puteți apela la service-ul producătorului pentru orice cerere de garanție. Acest lucru nu este întotdeauna un dat, mai ales în cazul acumulatorilor neoriginali.

Compatibilitate
Verificați dacă acumulatorul "se potrivește" nu numai cu marca, ci și cu modelul de telefon pentru care cumpărați acumulatorul. Nu contează doar forma acumulatorului, ci și tensiunea (în volți) la care funcționează acumulatorul. Dacă cumpărați un acumulator cu o tensiune mai mică, probabil că telefonul nu va porni. Dacă folosiți o tensiune mai mare decât cea a acumulatorului original, puteți deteriora telefonul. Cantitatea de tensiune este dată în volți (V) pentru fiecare acumulator.

Capacitate
Capacitatea acumulatorului este exprimată în mAh (miliamperi-oră). Puteți alege aceeași capacitate ca cea a acumulatorului original al telefonului mobil, iar telefonul dumneavoastră va avea aceeași autonomie ca înainte.
Dacă doriți ca acesta să reziste mai mult timp cu o singură încărcare, puteți alege o capacitate mai mare, dacă este disponibilă. Nu uitați, însă, că acumulatorii de capacitate mai mare necesită mai mult timp pentru a se încărca complet. În plus, un acumulator de capacitate mai mare poate fi mai greu decât cel cu care sunteți obișnuit în telefon.

Preț
Cel mai scump tip de acumulator disponibil pentru telefoanele mobile este Li-Pol. Dar este și cel mai bun tip - sunt ușoare, durabile și se învechesc cel mai lent. În schimb, acumulatorii Ni-MH sunt ieftine, dar fiți pregătit ca acumulatorii să se descarce și să-și piardă rapid capacitatea. În zona de mijloc se află acumulatorii Li-ion, care sunt în prezent cei mai bine vânduți.

În general, prețul de achiziție al acumulatorilor aftermarket este mai ieftin decât cel al acumulatorilor de la producătorul telefonului. Cu toate acestea, ei pot ajunge să coste foarte mult - acumulatorii ieftini, neoriginali, în special cei de la producătorii asiatici, nu dispun uneori de senzori de siguranță care nu numai că monitorizează temperatura acumulatorului în timpul încărcării, dar pot duce și la explozia întregii acumulatorului și a telefonului mobil.

Ciclul de încărcare
Numărul de cicluri de încărcare indică de câte ori un acumulator poate fi descărcat și încărcat înainte ca acesta să se "descarce". Această cifră trebuie considerată orientativă, deoarece alți factori, cum ar fi frecvența de utilizare și temperatura la care trebuie să funcționeze acumulatorul, vor determina, de asemenea, durata de viață a acumulatorului.

Ciclul de încărcare este definit ca fiind modul de funcționarea al acumulatorului de la încărcare completă la descărcare completă. Prin urmare, cu cât un acumulator este mai mult descărcat "la nesfârșit", cu atât durata de viață a acesteia este mai scurtă.

Efectul de memorie
O stare care se obține prin încărcarea unui acumulator la același nivel de încărcare cu același amperaj și descărcarea simultană a acestuia la un nivel constant de descărcare scăzută și incompletă. Manipularea repetată a acumulatorului în acest mod va duce la distrugerea totală a acestuia. Acest efect există numai pentru acumulatorii Ni-Cd (nichel-cadmiu) care nu mai sunt utilizate.

În prezent, efectul de memorie este descris în mod incorect ca fiind un fenomen în care capacitatea acumulatorului este redusă din cauza comportamentului unei baze chimice speciale cu ioni. Totuși, această problemă afectează doar acumulatorii Ni-Cd sau Ni-MH "istorice" menționate mai sus și poate fi ușor de rezolvat prin formatarea acumulatorului.

Formatarea acumulatorului

Un proces simplu care optimizează compoziția chimică a acumulatorilor Ni-MH. Pur și simplu descărcați complet acumulatorul de două ori la rând și apoi îl reîncărcați complet.

Nu încercați să formatați acumulatorii Li-ion și Li-Pol.

Sfaturi utile

Cum știu dacă acumulatorul meu trebuie înlocuit?
Capacitatea utilă a unui acumulator de telefon mobil se reduce după numai câteva luni de utilizare. Perioada de înlocuire a acumulatorului este, de obicei, între doi și trei ani, iar garanția telefonului mobil nu acoperă, de obicei, înlocuirea acumulatorului. Acest lucru depinde de numărul de cicluri de încărcare și de intensitatea de utilizare a telefonului.

Înainte de a înlocui acumulatorul, asigurați-vă că pierderea duratei de viață a acumulatorului nu este cauzată de activitatea software-ului. Verificați dacă sistemul de operare nu rulează în fundal aplicații consumatoare de energie.

★ Dacă utilizați un smartphone Android, descărcați aplicația, care vă va ține la curent cu starea și utilizarea acumulatorului, precum și cu numărul de cicluri de încărcare pe care le-ați efectuat.

Cum să întrețineți acumulatorul?

  1. Nu descărcați acumulatorul la zero dacă acest lucru poate fi evitat.
  2. Dacă telefonul este complet descărcat, nu-l porniți ci încărcați-l imediat.
  3. Nu expuneți telefonul la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute.
  4. Nu încărcați telefonul în carcasă, deoarece acumulatorul se va încălzi inutil.
  5. Scoateți acumulatorul dacă nu aveți de gând să utilizați telefonul pentru o perioadă lungă de timp.

Întrebări frecvente

Ce acumulator este furnizat împreună cu telefonul meu?
Încărcarea peste noapte deteriorează acumulatorul?
Pot lăsa acumulatorul să se descarce la 0% și apoi să-l încarc la 100%?